Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Van Bölge Müdürü Özer Coşğun, Van’da ağustos ayının zam şampiyonunun yumurta olduğunu söyledi.

 

2017 Ağustos ayına ait Tüketici Fiyatları Endeksi (TÜFE) ve Yurt İçi Üretici Fiyatları Endeksi (ÜFE) rakamlarını açıklayan Özer Coşğun, TÜFE’nin bir önceki aya göre yüzde 0,52 artış, bir önceki yılın aynı ayına göre de yüzde 10,68 oranında artış gösterdiğini söyledi. Özer Coşğun, “TRB2 (Van, Muş, Bitlis, Hakkâri) bölgesine ait TÜFE’de ise bir önceki aya göre yüzde 0,33'lük bir artış olurken, bir önceki yılın aynı ayına göre de yüzde 11,26 oranında artış meydana geldi. Çekirdek enflasyon olarak tabir edilen özel kapsamlı TÜFE göstergelerinden, mevsimlik ürünlerin hariç olduğu A grubunda yıllık değişim yüzde 11,11; enerji, gıda, alkollü-alkolsüz içecekler, tütün ürünleri ve altının hariç olduğu C grubunda ise yıllık değişim yüzde 10,16 oldu. Ana harcama grupları itibariyle aylık olarak en yüksek artış ülke genelinde yüzde 2,79’luk oran ile eğitim grubunda olurken, en fazla azalış gösteren grup ise yüzde 3,09 oranlık düşüş ile giyim ve ayakkabı grubunda oldu. TRB2 bölgesinde ise ana harcama grupları itibariyle aylık en yüksek artış yüzde 2,04’lük oranla mobilya, ev aletleri ve ev bakım hizmetleri grubunda, en çok düşüş ise yüzde 0,64'lük oranla gıda ve alkolsüz içecekler grubunda oldu” dedi.

 

“VAN’DA AĞUSTOS AYININ ZAM ŞAMPİYONU YUMURTA OLDU”

Coşğun, madde bazlı değerlendirme yapıldığında yurt genelinde yumurtanın yüzde 16,85 ve kayısının da yüzde 12,84’lük oranlarla fiyatı en çok artan maddeler olduğunu belirterek, “Van ilinin de dâhil olduğu TRB2 bölgesinde ise yumurta 13,11 ile en çok zamlanan ürün iken, onu yüzde 8,03 oranındaki artışla LPG dolum ücreti takip etti. Dolmalık biber ise yüzde 17,97’lik bir oranda değer kaybederek ağustos ayında TRB2 bölgesinin fiyatı en çok düşen ürünü oldu. Türkiye genelinde de en fazla ucuzlayan ürün olan sivri biber, ülke genelinde yüzde 19,81 oranında değer kaybetti. Öte yandan Yurt İçi ÜFE’de bir önceki aya göre yüzde 0,85’lik bir artış gerçekleşti. Bir önceki yılın aynı ayına göre ise 16,34 oranında artış oldu. Sektörel bazda aylık olarak elektrik ve gaz sektöründe yüzde 0,77 artış, imalat sanayi sektöründe yüzde 0,86 artış, madencilik ve taşocakçılığı sektöründe yüzde 0,89 artış ve su temini sektöründe ise yüzde 0,36 artış meydana geldi. Ana sanayi gruplarında en yüksek aylık artış yüzde 1,79’luk oranla enerjide, en yüksek yıllık artış ise yüzde 21,61'lik oranla ara mallarında gerçekleşti” diye konuştu.

Editör: TE Bilisim