ŞEHRİVAN HABER MEREZİ

Son haftalarda etkisini iyice artıran ve son günlerde şiddetli yağışa dönen yoğun kar yağışı Van’da büyük bir çığ felaketine sebep oldu. Önceki gün akşam saatlerinde yaşanan çığ felaketinde 13 yolcuyu taşıyan bir minibüs ve yardıma giden kepçe çığ altında kaldı. 7 kişinin sağ kurtarıldığı çalışmalar devam ederken dün yeni bir çığ felaketi yaşandı. Bu kez 50 civarında arama kurtarma ekibi ve vatandaş çığ altında kaldı. Tam bir can pazarına dönen bölgede onlarca can hayata veda etti…

Önceki gece Bahçesaray’da yaşanan ve 5 kişinin hayatını kaybettiği ilk çığ faciasından sonra dün ikinci büyük çığ felaketi yaşandı. Önceki yaşanan çığın altında kalanları arayan ekibin üzerine de çığ düştü. Alanda çalışan 300 kişilik ekibin çalışması sırasında bir anda gerçekleşen felaketin ardından afet alanı tam anlamıyla can pazarına döndü. Aralarında AFAD, UMKE, Jandarma ekipleri başta olmak üzere birçok arama kurtarma ekibi, vatandaş ve kurum temsilcisinin olduğu alanda onlarca insan bir anda kara gömüldü. Bir anda seferberlik alanına dönen çığ bölgesinden gün boyu acı haberler ardı ardına geldi. Akşam saatlerine kadar süren çalışmalarda 38 kişi kar altından cansız olarak çıkarıldı.

İKİ ÇIĞ FACİASININ BİLANÇOSU: 38 ÖLÜ

Van'ın Bahçesaray ilçesinde dün akşam saat 17.00 sıralarında üzerine çığ düşen minibüste bulunan 5 kişinin cansız bedenine ulaşılırken, 6 kişi ise sağ olarak kurtarılmıştı. Minibüste olduğu değerlendirilen ve sabah saatlerinden itibaren devam eden 2 kişiyi kurtarma çalışmaları sürdürülürken ikinci defa çığ düştü. İkinci çığ faciasında 38 kişi yaşamını yitirdi. İki günde meydana gelen iki faciada ölü sayısı toplamda 38’e yükseldi.

AFAD İKİ ÇIĞA DAİR GENİŞ AÇIKLAMA YAPTI!

İki gün boyunca yapılan çalışmaları dün itibariyle paylaşan AFAD, resmi açıklamda şu ifadeleri paylaştı: “Van’ın Bahçesaray ve Çatak ilçeleri arasında, 24 saat içinde ikinci kez çığ düştü. Dün çığ altında kalan vatandaşlarımızı kurtarmak için çalışan ekiplerin üzerine, bugün saat 12.02’de ikinci bir çığ düştüğü bilgisi alındı. Bölgeden alınan ilk bilgilere göre olayda, aralarında şehit olan güvenlik görevlilerimizin de bulunduğu, toplam 18 kişi hayatını kaybetti; 29 kişi ise yaralandı. Olaya müdahale için bölgedeki AFAD il müdürlüklerinden 59 arama kurtarma uzmanı 11 araçla alana sevk edildi. Ayrıca 75 kişilik Jandarma Arama Kurtarma (JAK) ve 10 kişilik AFAD arama kurtarma ekibi ile 2 araç, Ankara’dan askeri uçakla bölgeye gönderildi.”

BİR ÇIĞ İÇİN ÇALIŞILIRKEN İKİNCİSİ OLDU…

“Olaya müdahale edilmesi için bölgeye, aralarında Şırnak İtfaiyesi’nden 4 kişinin de bulunduğu toplam 153 arama kurtarma personeli ve 17 araç sevk edildi. Bölgeye ayrıca 28 ambulans ve 10 Sağlık Bakanlığı UMKE ekibi gönderildi. Haberleşmenin aksamaması için alanda bir mobil baz istasyonu kurulmaya başlanırken 3 mobil baz istasyonu daha yola çıkarıldı. Van Bahçesaray ve Çatak arasındaki karayoluna, 4 Şubat 2020 17.45’te çığ düşmüştü. AFAD Van koordinasyonundaki arama kurtarma ekipleri, çığ altında kalan minibüs ve iş makinesinden 8’i sağ olmak üzere 13 vatandaşımızı çıkarmıştı. Ulaşılamadığı değerlendirilen 2 kişi için AFAD Van ve koordinasyonundaki Jandarma, UMKE, 112 Acil Sağlık, Karayolları, Büyükşehir Belediyesi ile itfaiye ekiplerinin çalışmaları sürerken 12.00 sularında ikinci çığ düştü. Alanda çalışan ekiplerden bir kısmı çığ altında kaldı.”

ÜÇÜNCÜ ÇIĞ UYARISI YAPILDI

Öte yandan yetkililer tarafından, Van'ın Bahçesaray kara yolunda meydana gelen ve 26 kişinin hayatını kaybettiği çığ bölgesinde üçüncü çığ uyarısı yapıldı.

ACI HABERLER PEŞ PEŞE GELDİ!

Çığ felaketinin ardından başlayan seferberlik hem yardım hem de bürokrasi anlamında sürdü. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ve Sağlık Bakanı Fahrettin Koca hemen Van’a geldi. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, ikinci çığ faciasında 11 kişinin hayatını kaybettiğini söyledi. Bakan Soylu, "8 jandarma ve 3 korucumuzu kaybettik" dedi. Soylu'nun hemen ardından açıklama yapan Van Valisi Mehmet Emin Bilmez, 8'i jandarma, 3'ü güvenlik korucusu, 3'ü itfaiye eri, 12 sivil vatandaş olmak üzere 26 kişinin yaşamını yitirdiğini belirtti. Soylu’nun o açıklamasının ardından ölüm haberleri kesilmedi. O bölgeden ölüm haberleri geldikçe acı ve gözyaşı da arttı. Van'da meydana gelen ve 26 kişinin yaşamını yitirdiği ikinci çığ faciasıyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ise, "Ölü sayısı artabilir. Yaralıların da sayısının artabileceğini tahmin ediyoruz" dedi. Öte yandan yetkililer, felaket bölgesinde üçüncü çığ uyarısı yaptı.

"ÖLÜ VE YARALI SAYISI ARTABİLİR"

Konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, "Van'da meydana gelen çığ felaketinde şu an hastanelerimize cansız bedenleri getirilen vatandaşlarımızın sayısının 18, hastanelerimizde 29 yaralının tedavi edildiğini söylemek istiyorum. Ölü sayısı artabilir. Yaralıların da sayısının artabileceğini tahmin ediyoruz" ifadelerini kullandı.

MSB: TSK'YA AİT UÇAK VE ARAMA KURTARMA EKİPLERİ VAN'A GÖREVLENDİRİLDİ

Milli Savunma Bakanlığı (MSB), Van'da yaşanan çığ felaketi nedeniyle Türk Silahlı Kuvvetlerine (TSK) ait bir uçağın, arama-kurtarma ekiplerini bölgeye ulaştırmak için görevlendirildiğini bildirdi. Bakanlıktan yapılan bilgilendirmede, Van'da yaşanan çığ felaketi nedeniyle TSK'ya ait bir uçağın, arama-kurtarma çalışmalarına destek verecek 75 kişilik AFAD ve jandarma personeli ile gerekli teçhizatı Ankara'dan Van'a ulaştırmak üzere görevlendirildiği kaydedildi.

İÇİŞLERİ BAKANLIĞI: 30 KİŞİYE ULAŞILDI

İçişleri Bakanlığı, Van'ın Bahçesaray ilçesinde çığ altında kalan 30 kişiye ulaşıldığını, diğerlerinin kurtarılması için de çalışmaların devam ettiğini bildirdi. Bakanlığın yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verildi: "Kayıp olan 2 vatandaşın arama kurtarma çalışmalarına bölgedeki olumsuz hava koşulları nedeniyle saat 01.00 sularında ara verildi. Arama kurtarma çalışmaları uzman personelin görüşü alınarak bugün saat 07.00 sıralarında tekrar başladı. Devam eden arama kurtarma çalışmaları sırasında bölgede tekrar bir çığ düşmesi olayı yaşandı. Bu olayda şu ana kadar 30 kişiye ulaşılırken, çığ altında olanlar için arama kurtarma çalışmaları sürüyor. Olayın ardından bölgeye Van, Hakkari, Şırnak, Bitlis, Siirt, Erzurum ve Ankara illerinden JAK dahil arama kurtarma ekipleri sevk edildi. Arama kurtarma faaliyetlerini koordine ettiği sırada çığ altında kalan Van AFAD İl Müdürünün yerine Muş İl AFAD Müdürü bölgeye gönderildi. Diğer iller teyakkuza geçirilip arama kurtarma çalışmaları için hazır bekletiliyor. Ayrıca Ankara'dan yürütülen çalışmaları sevk etmek için AFAD Müdahale Daire Başkanı da bölgeye sevk edildi."

9 VATANDAŞIN DURUMU AĞIR

Öte yandan Van Valisi Mehmet Emin Bilmez, "9 vatandaşın durumu ağır, hastanelere sevk edildi. Çığ altında kaç kişinin kaldığına yönelik net bir bilgi yok" dedi.

Editör: TE Bilisim