Van Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Daire Başkanlığı tarafından hazırlanarak hayata geçirilen badem çekirdeği yetiştirilerek badem ağaçlarına dönüştürülecek.

 

Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılan badem çekirdeği ekimi ile kenti badem ağacı ile tanıştırırken diğer taraftan ise kırsalda yaşayan çiftçileri üretime geçirerek kenttin doğasını da yeşil ile buluşturacak. YYÜ Ziraat Fakültesi öğrencilerinin ve yurttaşlarda destek vererek ekim çalışmalarına katıldığı ‘Çekirdekten Badem Yetiştiriciliği” projesi kapsamında yapılan bademlerin ekimleri toprakla buluşturuldu. Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Daire Başkanlığı tarafından hazırlanarak hayata geçirilen badem çekirdeği yetiştirilerek badem ağaçlarına dönüştürülecek. Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılan badem çekirdeği ekimi ile kenti badem ağacı ile tanıştırırken diğer taraftan ise kırsalda yaşayan çiftçileri üretime geçirerek kenttin doğasını da yeşil ile buluşturacak.

 

80 DÖNÜMLÜK ALAN BADEMLE BULUŞTU

Büyükşehir Belediyesi, Çaldıran İlçesine bağlı Kışla mahallesi sınırları içerisinde bulunan yaklaşık 80 dönümlük alanın sürümünü yaparak badem çekirdeklerini toprakla buluşturdu. Bedem çekirdeklerini toprağa ekmeden önce kuşlar ve fare gibi benzeri kemirgen hayvanlar tarafından topraktan çıkarılmasının önüne geçmek amacıyla mazot ile yıkandıktan sonra ekimleri yapıldı. Ekimi yapılan badem çekirdekleri ayrıca tutma ve çimlenme oranının yüksek olması da dikkate alınarak acı badem tohumları tercih edildi.

 

PROJE HER ALAN YAYILACAK

Kent şartlarında sulama imkânı olmayan alanların ağaçlandırılması amacıyla ilk kez böyle bir çalışma gerçekleştirilerek hayatta geçirildi. İlkbahar başlangıcında yeşermeleri beklenen acı bademler daha sonraki yıllarda tatlı badem çeşitlerine aşılanacak. Burada yeşerecek olan badem ağaçları hem ağaçlandırılma çalışması olarak hem de ürünlerinden faydalanmak amacı ile yapılıyor. Burada ekilen badem çekirdeklerinin verim alınması dahilinde bu çalışma tüm ilçelerde yapılarak hayata geçirilecek.

Editör: TE Bilisim