Kürdistan Demokrat Partisi (KDP), Kürdistan Bölgesi Başkanı Mesud Barzani’nin tekrar başkan seçilmesi halinde 2 yıl içinde Kürdistan’ın bağımsızlığını ilan edeceğini bildirdi.

 

 

Rûdaw’a konuşan ve isminin açıklanmasını istemeyen KDP’li yetkili, Mesud Barzani’nin yeniden başkan olması durumda ilk 2 yıl içinde Kürdistan’ın bağımsızlığını ilan edeceğini söyledi.

 

Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) ise, başkanlık seçimin 20 Ağustos’a ertelendiğinden habersiz olduklarını belirterek, Başkan Mesud Barzani’yi eleştirdi.

 

Rûdaw’a konuşan KYB Politbüro Sözcüsü  İmad Ahmed, “Barzani’nin seçim tarihini açıklama kararı bizim için beklenmedik bir karardı” dedi.

 

İmad Ahmed, konuyla ilgili en kısa zamanda bir toplantı düzenleyeceklerini ifade etti.

 

KYB Sözcüsü, “Başkanlık Kanunu”nun tekrar düzenlemesi için öneri vereceklerini belirterek, “Kürdistan Bölgesi Başkanı’nı Parlamento tarafından göreve getirilsin  ve görev yetkileri de Parlamento tarafından sınırlandırılsın” şeklinde konuştu.

 

Değişim Hareketi (Goran) da, başkanlık seçiminin Parlamento  tarafından yapılmasından yana olduklarını belirtti.

 

Rûdaw’a konuşan İslami Toplum Partisi (Komel) Politbüro Üyesi  Muhammed  Hekim ise,  KDP ve Goran’ın  başkanlık seçimi konusundaki tutumunu eleştirerek, “Her 2 parti de bu konuda erken  fikir beyan etti” ifadesini kullandı.


KAYNAK-RÜDAW

Editör: TE Bilisim