Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Nüfus ve Göç Araştırmaları Merkezi Müdürü Doç. Dr. Orhan Deniz, Türkiye’de yeteri kadar göçmen olduğunu belirterek, “Başbakan Yardımcısı Veysi Kaynak’ın açıkladığı tarzda 3 milyon mülteci gelmeye çalışırsa, Türkiye sınırlarını kapatır” dedi. 


İHA muhabirine açıklamalarda bulunan YYÜ Nüfus ve Göç Araştırmaları Merkezi Müdürü Doç. Dr. Orhan Deniz, geçtiğimiz gün Afganistan ve Pakistan uyruklu 160 kaçak göçmenin İran üzerinden Van’a gelmesinin Başbakan Yardımcısı Veysi Kaynak’ın açıklamalarıyla bağdaştırıldığını söyledi. Doç. Dr. Orhan Deniz, “Bu göç olayının Bakan Bey'in açıklamalarıyla ilgili olduğunu düşünmüyorum. Birincisi İran’da 3 milyon mülteci yok. İkincisi ise bahar mevsiminde olduğumuz için mülteci geçişleri bu dönemde hızlanabilir. Geçmişte de bu tür büyük grupların Türkiye’ye gelerek, buradan batı illerine ya da Avrupa’ya geçmeye çalışmışlardı” ifadelerini kullandı.
 

“İran göçmenleri teşvik ediyor”

İran’ın geçmişten bu yana ülkelerine gelen göçmenleri Türkiye’ye göndermeye teşvik ettiğini anlatan Doç. Dr. Deniz, “İran kendi ülkelerine gelen göçmenleri, Türkiye’ye gitmeleri noktasında teşvik ediyor. İran geçmişte bunu daha belirgin bir şekilde yapıyordu. Ancak geçtiğimiz gün gelen grup bununla alakalı değil. Bunlar insan kaçakçıları tarafından Afganistan, Pakistan ve İran üzerinden Türkiye’ye getiriliyorlar. Özellikle ilkbahar aylarında bunların sayılarında ciddi artışlar yaşandığına ve gelen bazı grupların yüksek kesimlerde kar ve tipi nedeniyle hayatlarını kaybettiklerine de şahit oluyoruz” dedi.
 

“DEAŞ ve Haşdi Şabi’den kaçan gruplar Türkiye’ye sığınabilir”

Musul’u kurtarma operasyonu kapsamında Irak üzerinden bir göçmen dalgası beklendiğini anlatan Doç. Dr. Deniz, şunları söyledi:
“İran’dan bu süreçte ne kadar göçmen gelirse daha fazlası Irak üzerinden de gelebilir. Musul’u kurtarma operasyonu kapsamında halk DEAŞ’tan kaçarken, özellikle Sünni grupların Haşdi Şabi gibi grupların da saldırılarına maruz kalmaları noktasında ilk etapta Kuzey Irak’a, sonrasında Türkiye’ye kaçabilirler. Ama burada büyük bir kriz yaşanmazsa, bunun çok fazla olabileceğini zannetmiyorum. Çünkü Türkiye’nin Haşdi Şabi saldırılarına çok da müsaade edebileceği kanaatinde değilim. Bu aşamada aşırı bir göç dalgası beklemiyoruz.”



“Türkiye sınırlarını kapatır”

Suriye’de savaş ortamından kaçan mültecilere Türkiye’nin kapılarını açtığını ve halihazırda Türkiye’de 3 milyonun üzerinde mülteci bulunduğunun altını çizen Deniz, “Suriye’de savaş ortamından dolayı o kadar göçmen aldık. Ama İran’da halihazırda savaş yok. Onun için olası büyük bir göç dalgası durumunda Türkiye sınırlarını kapatır ve buna müsaade etmez. Ancak küçük gruplar halindeki göçmenlerin insan kaçakçılarının yardımıyla geçişler olacaktır” diye konuştu.
İlkbahar aylarında geçişlerin doğal olarak arttığına işaret eden Doç. Dr. Orhan Deniz, sınır bölgelerinde inşa edilen kalekolların kaçak göçmenlerin sayısında da ciddi azalmalara neden olduğunu aktardı.

Editör: TE Bilisim