ÖZEL HABER: MERAL YILDIZ- Van’ın Bahçesaray İlçesinde önceki gün üzerine çığ düşen minibüste bulunan 2 vatandaş ile yol açma çalışması yürüten iş makinesi operatörü olay anlarını Gazetemize anlattı.

Van-Bahçesaray kara yolunun 33. kilometresinde çığın yaşandığı Karabet Tüneline 4 kilometre mesafedeki bölgede AFAD, UMKE, 112 Acil Servis, jandarma, itfaiye, karayolları ve büyükşehir belediyesi ekipleri, çığ altında kaldığı değerlendirilen 2 kişiyi arama çalışmalarını devam ediyorken, hayatını kaybeden 5 vatandaş ise toprağa verildi.

Arama çalışmalarındaki ekiplere, vatandaşlar da destek verdi. Çığın altından kurtarılan minibüsteki 6 kişi ile iş makinesi operatörünün tedavileri Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tıp Fakültesi Dursun Odabaş Tıp Merkezi ile SBÜ Van Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde devam ediyor. Üzerine çığ düşen iş makinesi ve minibüste bulunan 7 kişi ekiplerce kurtarılmış, 5 kişinin cansız bedenine ulaşılmıştı.

“ÖLÜME GİDİYORUZ DÖNELİM DEDİM DEFALARCA”

Çığ felaketinin ardından felaketten kurtulan Nezir Turan, Fethi Turan ile olayın kahramanı olan iş makinesi operatörü Bahattin Karagülle olay anını Gazetemize anlattı. Karagülle, “Olaydan önce Bahçesaray’a doğru gidiyorduk. Yolda aracın lastiklerine zincir takan bir minibüs vardı. Saat 14 civarı küçük bir çığ meydana geldi. Kepçeyi alıp olay yerine gittim. Oraya vardığımda yolu açmaya çalıştım. Şefime bilgi verip, ikinci bir iş makinasını göndermelerini istedim. Bende yolu açmaya devam ettim. O sırada fırtına ve tipi arttı. O sırada minibüs şoförüne dönelim dedim. Dönmekte fayda var dedim. Ama onlar yanımızda çoluk çocuk var dediler. Van’a nasıl döneriz dediler. Onlara bakın ölüme gidiyoruz dönelim dedim defalarca ama olmadı. Zincirleri bağlayın hemen gidelim dedim kendilerine. Sonra gidip kepçeye bindim. Minibüs şoförü ile büyükşehirde çalışan bir operatör arkadaşımız zincirleri takarken, bende kepçeye bindim.” Dedi.

YARALI HALDE 1 KİLOMETRE YÜRÜDÜM

Karagülle, konuşmasının devamında çığa yakalanmasının saniyelik olduğunu ifade ederek, “Makineye binmemle çığın gelmesi bir oldu. Saniyelik bir olaydı. Çığ ikinci defa koptu. Çığın düşmesi ile araçla yuvarlandım biraz. Bekledim yarım saat kadar gelip kurtarırlar diye. Seslendim biraz. Ama gelen giden olmadı. Gelen olmayınca kendi imkanımla çıkmayı başardım. Minibüsü aradım bulamadım. Yola çıktım yine kimseyi bulamadım. Yaralı halde yaklaşık 1 kilometre kadar yol yürüdüm. Yolda bir araç buldum. Olayı anlattım ve yardım çağırılması gerektiğini anlattım. Araçta olanlara ben iyiyim çığ altında kalanlar var onları kurtarmamız gerekiyor dedim. Yardım çağırdık. Keşke hepsini kurtarabilseydik. Taktiri ilahi yapacak bir şey yok.” Şeklinde konuştu.

“BİRBİRİMİZE DESTEK OLMAYA ÇALIŞTIK”

İstanbul’dan gelip köye giderken çığa yakalanan Nezir Turan isimli vatandaş, “Bahçesaray’a gidiyorduk, yol üstünde durmak zorunda kaldık, aracın şoförü araca zincir takmak için indi. Zincirin takıldığı anda çığ geldi, altın kaldık. Çığın altında kaldığımız esnada 5 kişi bir aradaydık sadece dua ettik. Araçta 13 kişi bulunuyordu. İstanbul’dan geldikten sonra yaklaşık olarak 15 gün hastane de refakatçi olarak kaldım. Sonra köye dönmek üzere köy minibüsüyle kardeşimle birlikte yol çıktık. Çığ altında kaldıktan sonra çığ altında sadece nasıl kurtulacağımızı konuştuk. Birbirimize destek olmaya çalıştık. Bazen umutlarımızı kaybeder gibi olduk, bazen de umutlanıyorduk. Aracın ön tarafında yer alan birkaç kişiye ulaşamadık. Dışarda kalan şoförle ve bir arkadaşa ulaşamadık. Bizler gece saat 22.00 sularında kurtarıldık.” Diye ifade etti.

“HALA KORKUYORUM”

Çığdan sağ kurtulan Fethi Turan isimli vatandaş ise verdiği demecinde “Hastane de beyin ameliyatı olduktan sonra yaklaşık olarak 15 gündür hastanede kalıyordum, dün taburcu olduktan sonra Yayla Konak köyüne gidiyordum, çığ düştüğünde aracın içindeydim, neler yaşadığıma anlam veremedim. Kötü bir histi, büyük bir şaşkınlık yaşadım. Hala etkisinden çıkamadım, hala korku içerisindeyim. Aracın içinde olduğum esnada sadece dua ettim, kurtulmayı bekledim. Allah bir daha yaşatmasın.” Diye konuştu.

Editör: TE Bilisim