ŞEHRİVAN HABER MERKEZİ- Van’ın Bahçesaray İlçesi’nde önceki gün ve dün meydana gelen ilk çığ felaketlerinde 5 kişi hayatını kaybetti, 6 kişi ise çığ altından yaralı olarak kurtarıldı. Kurtarılamayan 2 kişi için ise sonraki güne kadar yoğun bir çalışma ortaya konuldu. Meydana gelen çığ felaketinden sonra Bölgede arama çalışmaları aralıksız sürerken çığ bölgesi adeta can pazarına döndü. Arama kurtarmaları kar, tipi, fırtına altında iki gün boyunca sürdü. Bölgeye çok sayıda arama kurtarma desteği sevk edildi. Dünkü çığın ardından İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca Van’a geldi.

Van’ın Bahçesaray ilçesi karayolunda önceki gün saat 17.00 sularında minibüs ile bir iş makinesinin üzerine çığ düştü. Olayın yaşanmasının ardından yapılan ihbar sonucu çok sayıda ekip olay yerine sevk edildi. Yoğun kar yağışı ve tipinin yaşandığı bölgeye ulaşan arama kurtarma ekipleri, aralıksız çalışmaları sonucu 6 kişiyi kurtarırken, 5 kişi hayatını kaybetti. 2 kişi ise sonraki güne kadar yoğun bir şekilde aranmaya devam etti.

İLK ÇIĞDA 5 VATANDAŞ HAYATINI KAYBETTİ…

Önceki geceki çığ felaketinin ardından Hastane de açıklama yapan Van Valisi Bilmez, gece itibariyle ara verilen kurtarma çalışmalarına sabah saat 08.00 itibariyle tekrar başladığını söyledi. Bilmez 5 kişinin ilk gece yaşanan çığda vefat ettiğini duyururken, vefat edenlerin sevk işlemlerinin yapılmaya başlandığını buna rağmen Bahçesaray bölgesinin hala ciddi tehlike altında olduğunu söyledi. Çığ altında kalan 2 kişi için 300 civarında ekibin çalıştığının altını çizen Bilmez’in açıklamasından sonra sabah saatlerinde bölgede yeniden hareketlilik başladı. Minibüste olduğu değerlendirilen 2 kişiyi arama kurtarma çalışmalarına ise gece saatlerinde ara verilmesinin ardından bölgedeki AFAD, UMKE, 112 Acil Servis, Karayolları, güvenlik korucuları, itfaiye ve jandarma ekipleri sabah saatlerinin ilk ışıklarında yeniden arama kurtarma çalışması başlattı.

İLK ÇIĞDAN SONRA VALİ BİLMEZ AÇIKLAMA YAPTI

Van Eğitim ve Araştırma Hastanesinde yaralıları ziyaret eden Van Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Emin Bilmez, daha sonra gazetecilere açıklamalarda bulundu. Vali Mehmet Emin Bilmez, “Bugün saat 17.00 sıralarında Van merkezden Bahçesaray’a gitmekte olan bir yolcu minibüsümüz, Karapet Tüneline 4 kilometre kala yaklaşık 3 bin metre rakımda karayolları iş makinemizle çığ altında kalıyor. Haberi alır almaz AFAD, UMKE, 112 Acil Servis, itfaiye, Karayolları ve büyükşehir ekipleri olay yerine sevk edildi. Kurtarma çalışmalarında ilk olarak operatör kurtarıldı ve hastaneye sevk edildi. Bir süre minibüs arandı ve yeri tespit edildi. Minibüste ilk etapta 5 kişi sağ kurtarıldı, sonra 4 vatandaşımızın cansız bedenine ulaşıldı. Daha sonra 2 vatandaşımız yaralı olarak kurtarıldı. Yaralılardan biri tüm müdahalelere rağmen maalesef hayata döndürülemedi. Şu an itibariyle 5 vefat eden vatandaşımız var. Operatörle birlikte sağ kurtarılan 7 yaralımız var ve 2 kişinin daha çığın altında olabileceğini değerlendiriyoruz. Bölgedeki çalışmalarımız devam ediyor”

İLK ÇIĞDA KURTULAN VE ÖLENLER ŞU İSİMLER

Bahçesaray’da yaşanan çığ felaketinden minibüsten cansız bedenleri çıkarılan vatandaşların kimlik bilgileri belirlendi. Aralıksız devam eden arama kurtarma çalışmaları sonucu minibüsten Fethi Turan, Sadık Türkeş, Nezih Turan, Mehmet Yaralı, Veysel Atlan, Adalet Turan ve Emin Takmaz sağ olarak kurtarılırken, ilk etapta Saadet Tosun, Muhteber Alav, Kenan Turan ve Narıç Turan ve diğer iki üç kişinin de cansız bedenlerine ulaşıldı.

ÇIĞ ALTINDAN SAĞ KURTULAN OPERATÖR YAŞANANLARI ANLATTI

Yolcu minibüsüyle üzerine çığ düşen iş makinesi operatörü Bahattin Karagülle, yaşananları anlattı. Van'da kendi imkanlarıyla iş makinesinden yaralı olarak çıkan 15 yıllık iş makinesi operatörü Bahattin Karagülle, Van Eğitim ve Araştırma Hastanesinde tedavi altına alındı. Yaşanan dehşetini anlatan Bahattin Karagülle, Bahçesaray ilçesine doğru yol açma çalışması yaptığını belirterek, “Arkamda bir tane minibüs vardı. Birinci çığ geldi, yolu açmaya çalışıyordum ve çok kar gelmişti. Minibüstekilere geri dönün dedim. Çünkü çok kötü fırtına ve tipi vardı. Minibüstekiler yanımızda çocuk ve kadın var, bir sefer daha deneyeyim, evimize gitsek daha iyi olur’ dediler. Meğerse ikinci çığ kopacaktı, haberimiz yoktu. Makineyi hareket etmemle çığın düşmesi bir oldu. Ondan sonra kendimi karın altında buldum. İş makinesinden atlamaya fırsatım olmadı. İş makinesinin içerisinde yaralı kurtuldun. Yaklaşık 5 dakika bekledim. Gelip beni kurtaracaklar düşüncesiyle bekledim. Çıkmaya çalıştım ve çok şükür çıktım. Yola çıktığımda gözümü gezdirdiğim ilk minibüs oldu, ancak ortada bir şey yoktu. Muhtemelen bunlar geri dönmüşler diye düşündüm. Sonra 500-600 metre yürüdüm ve başka bir minibüs geldi. Beni hastaneye yetiştirmeye çalıştılar. Orada telefonlar çekmiyor. Beni ambulansa yetiştirmeye çalıştılar. Telefonun çektiği yeri ulaştığımda tüm birimlere bilgi verdi” dedi.

ARAMA ÇALIŞMALARI ARALIK SÜRDÜ!

Olayın yaşanmasının ardından olay yerine sevk edilen AFAD, UMKE, 112 Acil Servis, Karayolları ve jandarma ekipleri olay yerine ulaşarak yoğun kar ve tipi altında arama kurtarma çalışmalarına başladı. Arama kurtarma ekiplerinin çalışmaya başladığı kaydeden Vali Bilmez, olayla ilgili bilgi verdi. Bilmez, içerisinde 10-15 kişinin bulunduğu değerlendirilen minibüsü arama çalışmalarının başlatıldığını belirtirken, şunları aktardı: “Minibüsü arama çalışmaları devam ediyor. Çığ düşmesi sonucu aşağı sürüklemiş. Operatör hastaneye kaldırıldı. Ciddi bir yaralanma yok. Çatak Devlet Hastanesine kaldırıldı. Kurtarma çalışmaları devam ediyor. Köpekli ekipler yola çıktı. Bahçesaray ilçesine bağlı Altıntaş Mahallesi’ne ait minibüste 10-15 kişi bulunduğu tahmin ediliyor” dedi. Öte yandan çığ düşmesi esnasında kurtulan iş makinesi operatörü Bahattin Karagülle'nin sağlık durumunun iyi olduğu aktarıldı.

Editör: TE Bilisim