ŞEHRİVAN HABER: ORHAN SAĞLAM-SERCAN CANSIZ

Türkiye’de çığ tehlikesinin en fazla olduğu bölgelerden biri olan Van-Bahçesaray karayolunda ulaşım sorunu hır kış aralıksız olarak yaşanmaya devam ediyor. Özellikle kış mevsiminde yoğun kar yağışı alan ilçede çığ tehlikesine karşı önlemler alınırken, yılladır proje aşamasında olan Bahçesaray tünelinin yapılması için de çağrılar sürüyor. 2020 yılında 4 ve 5 Şubat’ta iki ayrı çığ faleketi yaşayan ve 42 kişinin yaşamını yitirdiği olaydan sonra kar tünelleri ve geçitler konuşulmasına rağmen bu anlamda herhangi bir adım atılmadı. Son yıllardaki en şiddetli kar yağışını alan Van’da geçen haftalarda yol birkaç kez ulaşıma kapatılırken çığ ve benzeri felaketlerle mücadele yol kapatılarak sağlanmaya çalışıldı. Bunun dışında herhangi bir adımın atılmadığı ilçede yıllardır konuşulan fakat yapılmayan tünel beklentisi sürerken ilçe ve bağlı köylerde yaşayan vatandaşlar ise artık bir adım atılmasını bekliyor.

700

BAHÇESARAY BU MAĞDURİYETTEN KURTULMALI!

Van’ın kış aylarında kent ile bağlantısı kopan ve bu nedenle 9’uncu gezegen olarak çağrılan Bahçesaray’ın on yıllardır devam eden kış çilesi bitmiyor. Kış aylarında Van ile sık sık irtibatı kopan ilçede Karapet Geçidi ile yaşanan rahatlamaya rağmen yeni adım atılmazken son olarak 2020 yılında yaşanan felaketlerin yaşanma ihtimali ise sürüyor. Yeni felaketlerin yaşanmaması için her kar yağışında yollar trafiğe kapatılırken ilçe halka yol kapatmanın çözüm olmadığını söyleyip tünel konusundaki adımların atılmasını bekliyor. İlçe için “Kar tünelleri mi yapılsın, yukarı Narlıca'dan merkezi bir tünel mi yapılsın yoksa Gevaş üzerinden tünel ve yeni bir yol mu yapılmalı?” gibi konular geçmişten bu yana sürekli olarak tartışılırken konuyla ilgili olarak ilçe halkı adına görüş bildiren Bahçesaray Minibüs Kooperatifi Başkanı İlhami Burta Şehrivan’a yaptığı açıklamalarda ilçenin artık bu mağduriyetten kurtulması gerektiğine değindi.

BAHÇESARAY’IN TÜNELE İHTİYACI VAR!

İki yıl önce sözü verilen tünel projesinin halen bir çalışma olmadığını söyleyen Bahçesaray S.S. 53 Nolu Bahçesaray Minibüs Kooperatifi Başkanı İlhami Burta, “Bahçesaray yolu için 2020 yılında yaşanan çığ olayından sonra bize tünel sözü verildi. Yalnız daha herhangi bir çalışma görmedik. Bu iş sadece tünele de olmaz. İmkânlar tünele elverişli olmaya bilir ama çığın geldiği noktalara çalışmaların yapılması en azından bizi biraz daha rahatlatacaktır. Yani illaki tüneli beklemek zorunda değiliz. Tünel yapmak için yeteri imkânlar ve zaman yok ise de çığa karşı palyeler ve duvar yapılabilir. Ancak bunlarla ilgili de herhangi bir çalışma yok. Bunundan dolayı yolumuz kapalı kalmaz en azından. Tünel olacak söylentileri iki yıldır bir çalışma bile yapılmıyor. Proje ile ilgili verilen herhangi hiçbir söz daha işleme geçmemiştir.” Şeklinde konuştu.

“BAHÇESARAY’A YAPILACAK OLAN HER TÜNELE RAZIYIZ”

Gevaş tarafından yapılacak olan bir tünel hem maddi hem de zaman açısından kendilerini çok rahatlık vereceğini dille getiren Burta, “Maddi durum ve devletin bütçesi el verir mi bilmiyorum ama kar tünellerinin olması şart. Yani Bahçesaray’ın kaderini bir tünele bağlamak doğru olmaz. Yetkililerin verdiği bir karar var mı? Onu bilmiyorum ama bizim bildiğimiz bir çalışma yok. Çalışması planların tünellerden birinin Gevaş üzerinden olması bizleri zaman açısından rahatlatacaktır. Bu projenin yapılması insanlarımızı zamandan ve maddi yönden çok iyi olacaktır. Tabi bunun maliyeti fazla olacağından şuan çığın meydana gelen noktada yapılabilir. Bunun en kısa zamanda yapılması gerekiyor. Şu an mevcut yollarımız kapalı ve bu Bahçesaray ilçesine yakışmıyor. Bunun içinde büyüklerimizin hemen bu konu üzerine çalışma başlatmaları gerekiyor.” Dedi.

BURTA: BAHÇESARAY YOLUNUN NE KIŞI VAR NE YAZI

Kış şartlarında şoför esnafının işinin daha zor olduğunu söyleyen Burta, “Bahçesaray yolunun yazı kışı yoktur. Tabi kış şartları daha zor. Kışın şoförlerimizin hayati tehlikesi çok fazla oluyor. Bunun yanı sıra insanlarımızda bir o kadar ölüm riski artıyor. İlçedeki her iki yolda birbirinden tehlikeli. Karabet yolunda çığ tehlikesi çok fazla ve Hizan yolu kullanan şoförler hem zaman olarak hem de maddi olarak çok zorluk çekiyor. Bundan dolayı halkımız da Bahçesaray esnafının da tünel çalışmaları için derhal bizlerle beraber destek çıkmaları gerekiyor. Halk bu konuda daha çok mağdur oluyor. Buradaki sebze ve meyve fiyatlarıyla oradaki fiyatlar arasında büyü farklar var. İlçedeki insanlar buraya gelemiyor. Devletimizin bu konu üzerine gitmesini ve yapılacak olan projeyi derhal uygulamaya başlamalıdır.” İfadelerini kullandı.

KAR YAĞINCI YOLU KAPATMAK ÇÖZÜM DEĞİL

Her kar yağdığında yolu zincirle kapatmalarını hoş görmeyen Başkan Burta, sözlerini şöyle tamamladı: “Karabet yolu kapalı olduğundan dolayı şoför esnafımız sürekli Hizan yolunu kullanıyorlar. Bu da şoförleri özelikle maddi anlamda zor durumda bırakıyor. Aynı şekilde yol uzun olduğundan dolayı halkta yol konusunda büyük zorluk çekiyor. Kar yağdığında araçların yolu kullanmaması için ilçenin giriş ve çıkışı zincirle kapatılıyor. Zincirle kapatmanın ne anlama geldiğini yetkililer biliyor. Yolun zincirle kapatılmasını istemiyoruz. O zincir yerine oraya 2 tane polis, jandarma veya güvenlik korucusunun bırakılmasını istiyoruz. Bu şekilde zincirle kapının bağlanması halk için ve şoför esnafımız için zor anlar yaşamak zorunda kalıyor. Kooperatif olarak elimizden geleni yapıyoruz ama bizim elimde olan bir şey değil.”

15 LİTRELİK YOL, ŞÖFORLERE 80 LİTREYE MAL OLUYOR

Bahçesaray güzergahında şoförlük yapan Ferdi Elbir ise yolda yaşadıkları sorunları anlattı. Kışın ayrı yazın ayrı sorunlar yaşadıklarını belirten Elbir, şunları kaydetti: “Biz bu yolları kullanırken arabalarımız ciddi anlamda yıpranıyor. Yollar çok rampalı ve yolda sıkıntılar yaşıyoruz. Aynı şekilde yolcularda sıkıntılar yaşıyor. İlçeden Van’a gelip gidene kadar çok büyük problemlerle karşılaşıyoruz. Burada bir tane tünel olsaydı, bizim için daha iyi olurdu. Karabet yolu kapalı olduğundan dolayı Hizan yolu üzerinden gedip geliyoruz. Ancak bu yolun bize masrafı çok fazla oluyor. Tünel olsaydı en fazla 10-15 litre yakıt yakardık. Ancak hizan üzerinden gittiğimiz için 80 litre yakıt yakıyoruz. Bu da bizim kadar vatandaşlara da yansıyor. Herkes zarar görüyor. Biz artık mecbur bir şekilde bu işi yapıyoruz. Zararına çalışıyoruz. Tabi yakıt fiyatlarının da artması bizi daha da kötü etkiliyor. Bir imkan sağlanmazsa artık kontakları kapatacağız. Eskiden de ciddi zararlarımız oluyordu ama yakıtın yükselmesiyle artık işin altından çıkamıyoruz.

Editör: TE Bilisim