İmar Barışı düzenlemesine yönelik konuşan Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki bu modelle vatandaşın devletle helalleşip, ev ve iş yerlerinin yasallaşacağını söyledi. Barış kapsamında elde edilecek gelirin kentsel dönüşüm için kullanılacağını söyleyen Bakan Özhaseki her yıl 500 bin binayı yıkıp ortalama 150 milyar civarında bir paranın piyasaya gelmesini beklediklerini söyledi.

 

Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki'nin imar barışına yönelik yaptığı açıklamada ''Vatandaş devletle helalleşiyor. Ekonomik faydası hazine arazisi vatandaşa en uygun modelle hazine kazanmış oluyor.'' dedi.

 

“KONUT ÜZERİNDEN VERGİLER ALINABİLECEK”


Vatandaşın evi ve iş yerinin yasallaşacağını da söyleyen Bakan Özhaseki, ''Ekonomik olarak da kullanabiliyor. Bunun karşılığında kredi alıyor. İkinci bir fayda. Konut üzerinden iş yeri üzerinden vergiler alınabilecek. Toplamda bir gelir elde edeceğiz. Öngörülerimiz var ama… Müracaatla birlikte ortaya çıkacak.'' diye konuştu.



HER YIL 500 BİN BİNA YIKILACAK


Barış kapsamında elde edilecek bedelin kentsel dönüşüm için kullanılacağını da söyleyen Bakan Özhaseki, ''Buradan elde ettiğimiz geliri belediyelere üç yıl ödemesiz 0 faizle kredi kullandıracağız. Her yıl ortalama 500.000 hane planlıyoruz. Şehirleri dönüştürüyoruz. En az 150 milyar civarında piyasaya para gelmesini bekliyoruz.'' dedi.

 

“FİYATI SABİTLİYORUZ”

 

Bakan Özhaseki'nin açıklamaları şöyle;

 

''Müteahhit inşaatını denetleyen kişiyi satın almış oluyor. Beni denetle diye para veriyorsunuz, seçenekleriniz var, sizi hakkıyla denetlemesini bekleyebilir misiniz? Dürüstçe yapanlar da var şaibelerin sıkıntıların olduğu yerler de var. Elektronik olarak sıralı yerler olsun. Yapı sahibinin karşısına kim çıkıyorsa o denetlesin, açık pazarlıkla firma aramasın. Fiyatı sabitliyoruz. Eskiden yüzde 1.5'tan başlardı şimdi sabitledik.

 

Bakanlık olarak pazarlık ettik en uygun fiyata alıyoruz. Bakanlığa yatırılan para daha sonra ilgili firmaya veriliyor. Denetim ile yapan arasındaki bağı kesiyoruz. Bu okulun okulunu okuyan teknikerlerimiz mahkemelik oluyorlardı onları da gidereceğiz. Bugün yarın komisyonda görüşülür önümüzdeki hafta meclise gelir.''

Editör: TE Bilisim