ŞEHRİVAN HABER - Van’da ekonomik ve sosyal hayatı doğrudan etkileyen Kapıköy Sınır Kapısı’nın 14 ay boyunca kapalı olmasından kaynaklı sıkıntılar yaşandığına değinen HDP Van Milletvekili Murat Sarısaç’ın meclise sunduğu soru önergesine Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’ndan yanıt geldi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun Kapıköy Sınır Kapısı hakkında yaptığı açıklamada, İran tarafından uygulanan pandemi önlemleri nedeni ile belirli kriterlere haiz kişilere izin verildiğini söyledi.

“İRAN İLE TURİZMİN İLERİ SEVİYELERE ÇIKARILMASI İÇİN ÇALIŞMALAR SÜRMEKTEDİR”

Çavuşoğlu, “Kapıköy – Razi Hudut Kapısı’nın Türk tarafındaki tesisler yolcu ve ticari araç girişi – çıkışlarına açıktır. Ancak, İran tarafınca uygulanmakta olan pandemi önlemleri nedeniyle, belirli kriterleri (çalışma, öğrenim görme, geçerli ikamet izni sahibi olma gibi) haiz yolcular dışında, yolcu ve araç giriş – çıkışına izin vermemektedir. Bu hususta İran tarafıyla temaslarımız devam etmektedir. Anılan sınır kapısı İran tarafındaki yol yapım çalışmaları nedeniyle TIR trafiğine kapalı durumdadır. Resmi ve Umuma Mahsusu Pasaport hamili İran vatandaşları, Türkiye’de son 180 gün içerisinde toplam kalış (ikamet) süresi 90 günü geçmemek kaydıyla vizeden muaflardır. İran ile turizmin ileri seviyelere çıkarılması için çalışmalar sürmektedir.” Şeklinde konuştu.

Çavuşoğlu, “Ticaret Bakanlığımız internet sitesinde de yayınlanan TÜİK dış ticaret istatistiklerine göre, ülkemiz ile İran’ın ticaret hacmi 2020 yılında 3,44 milyar dolar (İhracat: 2,25 milyar dolar; İthalat: 1,19 milyar dolar), 2021 yılının ilk beş ayında ise 1,977 milyar dolar (İhracat: 0,997 milyar dolar; ithalat: 0,980 milyar dolar) olarak gerçekleşmiştir. İkili ticaret hacmi için 30 milyar ABD Doları hedef olarak belirlenmiştir. Türk vatandaşlığına alınma işlemleri 5901 sayılı ‘Türk vatandaşlığı Kanunu ve Türk Vatandaşlığı Kanununun Uygulanmasına İlişkin Yönetmelik’ çerçevesinde yürütülmektedir.” İfadelerine yer verdi.

DIŞİŞLERİ BAKANI MEVLÜT ÇAVUŞOĞLU’NUN YANITLADIĞI ÖNERGE

HDP Van Milletvekili Murat Sarısaç, 11 Haziran 2021 tarihinde verdiği yazılı soru önergesinde Van’daki esnaf ve tüccarın sorunlarına değinerek “Van’da ekonomik ve sosyal hayatı doğrudan etkileyen Kapıköy Sınır Kapısı’nın 14 ay boyunca kapalı olması, esnaf ve tüccar üzerinde ciddi mağduriyet yaratmıştır. Her ne kadar 17 Mayıs 2021 tarihinde giriş – çıkışlara açılsa da ticari ve ekonomik canlanmanın kaydedilemediği belirtilmektedir. Van’ın İran İslam Cumhuriyeti’yle 295 km’lik sınırı olmasına rağmen sadece Kapıköy Sınır Kapısı’nın yeterli olmadığı da aşikardır. Bunun yanında İran’la mütekabiliyet esasına göre ticareti geliştirmek amacıyla adımların atılmaması da diplomatik ve bürokratik açıdan zorlaştırıcı unsurlar olarak öne çıkmaktadır.” demişti.

Yazılı soru önergesinde Sarısaç, Bakan Çavuşoğlu’nun yanıtlaması için aşağıdaki soruları sormuştu:

1 – Türkiye tarafında giriş-çıkışlara açılan Kapıköy Sınır kapısı’nın İran tarafında da açılması amacıyla mütekabiliyet esasına göre İranlı makamlarla diplomatik temaslarda bulunulmuş mudur?

2 - Kapıköy Sınır Kapısı’ndan İranlı turistlerin Van’ı turizm merkezi olarak tercih etmesi noktasında herhangi bir diplomatik girişimde bulunulmuş mudur?

3 – İranlı turistlerin Van’ı tercih etmesini teşvik etmek amacıyla Van’da İran konsolosluğunun açılması amacıyla herhangi bir adım atılmış mıdır? İran Konsolosluğu’nun Van’da açılması amacıyla herhangi bir girişimde bulunacak mısınız?

4 - İran’dan gelen kişilerin turizm ve ticaret amaçlı vize, pasaport vb. süreçlerinde hangi kolaylıklar sağlanmaktadır?

5 – Türkiye’nin İran’la mevcut ticaret hacmi ne kadardır? Bunun 2010-2021 yılları arasındaki dağılımı nedir? Ticaret hacminde ulaşılmak istenen hedef ne kadardır?

6 – 2010 ve 2021 yılları arasında Türkiye vatandaşlığına geçen İran vatandaşlarının sayısı kaçtır? Bunun yıllara göre dağılımı nedir? Türkiye vatandaşlığına geçiş şartları nelerdir?

Editör: TE Bilisim