Başbakan’ın Van mitinginde Davutoğlu’na eşlik eden bakanlar da Van mitinginde halka seslendi. AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Beşir Atalay, İçişleri Bakanı Efkan Ala ile Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker de sahnede konuşmalarını yaptı. Bakan Eker Vanlılara önce Kürtçe seslenerek konuşmasına başlarken ardından da HDP’yi eleştirdi. Eker, baskıların arttığının altını çizerek “Vanlı tehdide izin vermez” diyerek tepki gösterdi.

 

7 Haziran Genel Seçimler öncesi partilerin seçim çalışmaları sürerken, Başbakan Ahmet Davutoğlu, Van’a geldi. Beşyol Meydanında halkla buluşan Başbakan Davutoğlu, halk tarafında yoğun ilgiyle karşılandı. Konuşmalardan AK Parti’nin Van’daki adayları halka tanıtıldı. Aday tanıtımlarının ardından bakanlar sırasıyla konuşma yaptı. Mitingde bir konuşma yapan AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Beşir Atalay, “Çözüm Süreci'ni başlatan ve sürece başkalarını davet edip, HDP'ye rol veren AK Parti hükümetidir" dedi. AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Ahmet Davutoğlu ile Beşyol Meydanı'nda düzenlenen mitinge katılan Atalay, kentte 2011 yılında meydana gelen depremler sonrası yaklaşık bir yıl boyunca Van'da kaldığını ve kendisini artık Vanlı olarak gördüğünü belirterek, deprem döneminde Van'a yapılan yatırım miktarının 5 milyar lirayı aştığını söyledi. Atalay, son dönemde bölgedeki tehdit ve baskılarla ilgili şunları kaydetti: "Böyle tehditlere aldırmayacağız. Siz biliyorsunuz, AK Parti hep dik durdu, dik durmaya da devam ediyoruz. Çözüm Süreci, AK Parti'nin en önemli projesidir. Çözüm Süreci aynı şekilde devam ediyor. Herhangi bir aksama, duraklama tereddüdümüz yoktur. Çözüm Süreci'ni başlatan ve sürece başkalarını davet edip, HDP'ye rol veren AK Parti hükumetidir. Onlara 'gelin Çözüm Süreci'ne destek verin' biz dedik. Çözüm Süreci bizimdir, sahibi biziz, inşallah sürdürecek olan da biziz. Bundan hiç kimsenin tereddüdü yok. Vanlı kardeşlerimi şu günleri iyi düşünmeye, değerlendirmeye davet ediyorum. Bu seçimde büyük bir mücadele var. AK Parti ile onun karşısında eski Türkiye grubu var. Buralara gelip farklı konuşanlara bakmayın. Zaten başkaları gelmiyor, bir tanesi geliyor. O da burada farklı, batıda farklı konuşuyor. Burada kan damlayan afişler asıyor, gidip İstanbul'da barıştan, demokrasiden bahsediyor. Şimdi de statükocu, eski Türkiye lobisinin içerisinde yer alıyorlar. HDP şimdi o lobinin bir parçası.”

 

EKER: HDP’LİLER HALKA BASKI YAPIYOR!

Daha sonra kısa bir konuşma yapan Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker ise AK Parti olarak Çözüm Süreci'ni kalıcı bir barışa dönüştürmenin mücadelesini verdiklerini belirterek, bu mücadelenin halen devam ettiğini söyledi. AK Parti'nin, Türkiye'de özgürlükler alanını genişleten parti olduğunu vurgulayan Eker, şöyle konuştu: “Tahammülü, toleransı, hoşgörüyü, başka düşüncelere tahammülü geliştiren, ortaya koyan AK Parti'dir. Türkiye'de Kürtlerle, Araplarla, Boşnaklarla, Lazlarla, Türklerle, herkesin beraber, kardeş olmasını sağlayacak bir sistemin kurulmasını sağladık. Bir ve beraber, kardeşlik içerisinde bir sistemin kurulması için biz mücadele ederken, AK Parti'yi hedef haline getirdiler. Gezi olaylarının yıl dönümündeyiz. Gezi olayları AK Parti'nin Çözüm Süreci'ni kalıcı bir barışa dönüştürmesini engellemek içindi. Yetmedi 17 Aralık, 25 Aralık'ı çıkardılar. 'Çözüm Süreci'ni çıkardı' diye aynı kesimler şimdi HDP'ye aşık olmuşlar. Neden acaba? Vanlılar bunun hikmetini, sebebini bilen insanlardır. HDP'liler maalesef adlarında 'demokratik' olmasına rağmen demokratça davranmıyorlar. Halka baskı yapıyorlar, korkutmaya çalışıyorlar. Ama şanlı Vanlı asla tehdide pirim vermez, Beşyol Meydanı'na gelir, barışı, özgürlüğü, demokrasiyi savunur, ona sahip çıkar. AK Parti olarak bu seçimde biz Çözüm Süreci'ni kalıcı bir barışa dönüştüreceğiz, büyük bir temsil gücünü Allah'ın izniyle alacağız. Van'ı Allah'ın izniyle en yüksek düzeyde Parlamento'da temsil edeceğiz.” Eker, Türkiye'yi maceraya götürmek isteyenler olduğuna değinerek, bu tür koalisyonlara Van'ın izin vermeyeceğini ifade etti. İnsanların barış, kardeşlik isteklerini AK Parti'nin, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun yerine getireceğini anlatan Eker, "Biz bu inançla, bu şuurla 7 Haziran seçimlerinde çok çalışacağız ve baskıcılara, tehdit edenlere, şantajcılara fırsat vermeyeceğiz" ifadesini kullandı.

 

ALA: HADDİNİZİ BİLİN VE BİZİM KARŞIMIZA ÇIKMAYIN!

Daha sonra konuşan Eski İçişleri Bakanı Efkan Ala da insanların sandıktaki iradelerine müdahale etmeye çalışanlar olduğuna dikkati çekti. Ala şunları kaydetti: "Sizler bu hareketin arkasında durdukça, bu Rabia işaretini yaptıkça kimse bizi durduramaz. Biz nasıl Malazgirt'ten beraber girdik ve bu topraklarda Bizans'ı nasıl dize getirdik, nasıl Çanakkale'de birlikte yedi düvele karşı durduk, şimdi de Allah'ın izniyle yine aynı medeniyeti inşa etmede biriz, beraberiz. Türkiye'de biz bunu sağladığımızda neler başardığımızı bilenler çeşitli biçimlerde önümüze çıkıyorlar, yol kesmeye çalışıyorlar. Ama Van'ın meydanından onlara sesleniyoruz, haddinizi bilin ve bizim karşımıza çıkmayın. Bu ülkeyi kim yönetecek sorusunun cevabı da 'bu ülkeyi Vanlı kardeşim yönetecek.' İşte bundan çekindikleri için çeşitli işler çeviriyorlar. Ama daha önemlisi, sizin, bizim sandıktaki irademize müdahale etmeye çalışıyorlar. Biz bunlara pabuç bırakır mıyız?" Milletin iradesine sonsuz saygı duyduklarını anlatan Ala, "Ama kim ki milletimizin iradesine tehdit savurursa, onun iradesini tehditle yönlendirmeye çalışırsa topyekun bizi karşısında bulur ve biz gereğini yaparız" dedi. Ala, konuşmasını şöyle tamamladı: "Bundan hiçbir endişeniz olmasın. Bilin ki kim sandığa müdahale etmeye kalkarsa, bundan önce sandığa müdahale edenlerin başına gelenler, onların da başına gelir ve elimizin tersiyle onları bertaraf ederiz. Hiç merak etmeyin. Onun için milletin iradesine, kendi iradenize müdahale ettirmeyin. Biz sizin yanınızda, arkanızda olacağız. Hiç merak etmeyin. Kesinlikle millet iradesine tehdide izin vermeyiz ve gereğini yaparız. Bunu açıkça söylüyorum. Onun için sizin verdiğiniz desteği çeşitli yollardan kesmeye çalışanlar olabilir. Hiç merak etmeyin, hür iradenizle sandığa gidin. Senin iradene yapılacak herhangi bir tehdit, karşısında bizi topyekun bulacaktır. Hiç merak etmeyin ve bunlara sandıkta haddini bildirin. Bu iradenin önüne sakın kimse çıkmasın. En ufak bir tehdide biz karşılığını veririz. Sizler merak etmeyin. Oyunuza, 78 milyonun kardeşliğine sahip çıkın. Biz hep birlikteyiz."

Editör: TE Bilisim