ŞEHRİVAN HABER: ERDAL ERBAŞ

BAKAN FİYAT YÜKSEKLİĞİ İÇİN SERBEST PAYASA DEDİ

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Sarısaç’ın önergesinde uçuşlara dair tüm detayları paylaşırken, o açıklama Vekil Sarısaç tarafından detayları ile paylaşıldı. Açıklamada ilk olarak uçuş sayılarına değinilirken Bakan konuyla ilgili şu ifadelere yer verdi: “Havayolu işletmeleri, serbest piyasa koşullarında faaliyet gösteren ticari kuruluşlardır. İlave hat konulması, uçuş saatlerinin değiştirilmesi vb. hususlar, havayolu işletmelerinin filo büyüklükleri ile orantılı olarak kendi ticari tercihleri doğrultusunda, bilet fiyatları ise serbest piyasa koşulları çerçevesinde; uçuş sayısı, uçuş mesafesi, yakıt tüketimi, yolcu talebi vb. faktörlerin birleşimi sonucunda havayolu işletmelerince belirlenmektedir.” 

VAN-İRAN UÇUŞLARI İLE İLGİLİ TALEP OLMADIĞINI İŞARET ETTİ

“Öte yandan; Van – İran arasında karşılıklı uçak seferleri için havayolu işletmelerinin bu yönde bir talebi bulunmamaktadır. Uçuş başvurusu olması halinde başvurular, Bakanlığımız tarafından ilgili mevzuat kapsamında değerlendirilmeye alınmakta ve bu konuda yapılacak her türlü çalışmaya da destek verilmektedir.”

SARISAÇ: DAHA ÖNCE DE AYNI CEVAP VERİLMİŞTİ

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu’nun yaptığı açıklama sonrası cevapla ilgili yorumlarını paylaşan HDP Van Milletvekili Murat Sarısaç şunları söyledi: “Uçak bilet fiyatları ve uçak sefer sayıları uzun zamandır takibini yaptığımız ciddi bir problem. Çünkü Van halkının ekonomik koşulları ortada. Şehrimiz, milli gelir dağılımında son sıralarda, işsizlik çok yüksek. Dolayısıyla Van için uçakla seyahat bir lüks değil, Ankara ve İstanbul gibi kentlere uzak olduğu için tamamen bir mecburiyet. Buna rağmen Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı bunu görmek istemiyor. Konuyu ilk defa Ağustos 2018’de Meclis’e taşıdık. Dönemin Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Cahit Turhan, bugünkü Bakanın bize ilettiği cevabın tamamen aynısını iletmişti.”

BAKAN DEĞİŞİYOR AÇIKLAMA DEĞİŞMİYOR

“Açık söylemek gerekirse Bakan değişiyor ama açıklama değişmiyor. Ocak 2020’de verdiğimiz önergeye verdiği cevapta ise sayın Karaismailoğlu sorunun sipariş edilen uçakların gelmemesine bağlamış ve 2020 yazında sorunun çözüleceğini ifade etmişti. Sonuç olarak Van’da siyasi partilerin, sivil toplumun ve halkımızın taleplerine rağmen herhangi bir çözüm ortaya konmuş değil. Çünkü Van, cezalı. Van halkı cezalandırılıyor. Konuyla ilgili verdiğimiz Meclis araştırma önergesi de mevcut. Yeni yasama yılının başlamasıyla konuyu daha yakından takip edeceğiz.”

NE OLMUŞTU?

Van’da uçak sefer sayılarının azlığı ve astronomik bilet fiyatlarının ciddi bir krize dönmesi ve konuyla ilgili yurttaşların şikayet ve talepleri üzerine HDP Van milletvekili Murat Sarısaç 28 Temmuz 2021 tarihinde konuyu yazılı soru önergesiyle TBMM gündemine taşımış; önergede şunları belirtmişti: “Van Ferit Melen Havaalanı’nda yolcu transferlerinde yaşanan söz konusu sorunlar sıklıkla gündeme taşınmasına rağmen herhangi bir çözüm geliştirilmemiştir. Uzak bir kent olan Van’da yurttaşların her koşulda havayolunu tercih edeceğini düşünen yetkililer, kamuoyundan yükselen tepkiye ve sivil toplum kuruluşlarının (STK) çağrılarına sessiz kalmaktadırlar. Buna karşın uçak biletlerindeki mevcut 350 TL olan tavan fiyat da 450 TL’ye çıkarılmıştır. Buna rağmen bilet fiyatları çoğu zaman belirlenen söz konusu tavan fiyatın çok üstündedir. Dolayısıyla önceki yıllarda verdiğimiz önergelere verilen cevaplarda, “serbest piyasa koşulları”na işaret edilirken halkın üstün yararı gözetilmemiştir.”

Sarısaç devamında Bakan Karaismailoğlu’nun yanıtlaması amacıyla şunları sormuştu: 
 – Van Ferit Melen Havaalanı’nda yolcu transferlerinde yaşanan sorunlar hakkında Bakanlığınızın herhangi bir incelemesi olmuş mudur? Yurttaşların uçak seferlerinin azlığı ve astronomik bilet fiyatlarına ilişkin şikayetleri dikkate alınacak mıdır?
 – Havayolu şirketlerinin 450 TL tavan fiyatının üstüne çıkamayacağının belirtilmesine rağmen uçak bilet fiyatları neden çoğu zaman bu rakamın üstünde satılmaktadır? Konuyla ilgili herhangi bir inceleme yapılacak mıdır?
 – Uçak seferleri ve bilet fiyatları hakkında 3 Mart 2020’de önergemize verilen cevapta ifade edilen “Boeing 737 MAX uçaklarında yaşanan sorunlar ve siparişlerin gelmemesi”ne ilişkin son durum nedir?
 – Van’da astronomik uçak bilet fiyatları hususunda “serbest piyasa koşulları” yerine halkın üstün yararı neden gözetilmemektedir? Söz konusu talepleri karşılamak amacıyla herhangi bir girişimde bulunacak mısınız?
 – İranlı yurttaşların uğrak yerlerinden olmasından dolayı Van – İran arasında karşılıklı uçak seferleri neden başlatılmamaktadır? Konuyla herhangi bir çalışma var mıdır?

Editör: TE Bilisim