ŞEHRİVAN HABER: ORHAN SAĞLAM-FATMA NUR POLATCAN

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, bir dizi programa katılmak üzere Van’a geldi. Tuşba Belediyesi hizmet binası önünde kentteki 26 yatırımın toplu açılışı için düzenlenen programa katılan Bakan Kurum, burada yaptığı konuşmada, Van'da olmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirerek birçok yatırımdan söz etti. Van’ın en büyük sorunlarından biri olan çevre yoluyla ilgili çarpıcı açıklamalarda bulunan Kurum, 18’nci madde uygulamasını tamamladıklarını ve çok yakında çevre yolu inşaatında biteceğini söyledi. Programa Vali ve Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Mehmet Emin Bilmez, AK Parti Van milletvekilleri Abdulahat Arvas ve İrfan Kartal, İl Emniyet Müdürü Atanur Aydın, İl Jandarma Komutanı Tuğgeneral Hüseyin Bekmez, AK Parti İl Başkanı Kayhan Türkmenoğlu, belediye başkanları ve kurum amirleri katıldı.

BAKAN KURUM VAN’DA KONUŞTU!

Programda konuşan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Van’da olmaktan mutlu olduğunu dile getirerek sözlerine başladı. Kurum, kente marka değeri katacak eserlerin hizmete açılacağını belirterek, “Bugün, medeniyetlerin beşiğinde, eşsiz doğanın, köklü tarihin diyarındayız. Selçuklu’nun mirası, Osmanlı’nın emaneti, Cumhuriyetimizin yükselen yıldızı Van şehrimizdeyiz. Rahmetin, mağfiretin ve bereketin iklimi olan Ramazan-ı Şerif’te burada olmanın, sizlerle kucaklaşmanın mutluluğunu, huzurunu yaşıyoruz. Ben buradan, Van’ın tüm ilçelerine, beldelerine, köylerine, selamlarımızı, sevgilerimizi gönderiyorum. Hoş geldiniz safalar getirdiniz. Kıymetli kardeşlerim, bugün heyecanlıyız, bugün coşkuluyuz! Bugün siz kıymetli kardeşlerimize, Van’a verdiğimiz sözleri yerine getirmenin mutluluğu, gönül huzuru içerisindeyiz. Şehrimizin marka değerine değer katacak; bu güzel memleketi daha özel bir cazibe merkezi, uluslararası ticaretin ekseni yapacak, ekonomisini ve istihdamını güçlendirecek çok kıymetli eserlerimizi hizmete alıyoruz. Toplam yatırım değeri 200 milyon lirayı aşan, içerisinde Erciş Millet Bahçesi, Tuşba Belediyesi Hizmet Binası, Çatak Atıksu arıtma tesisi, Van Defterdarlığı binalarının yer aldığı toplam 26 eserimizin açılışını yapıyoruz. Yine bir sözümüzü daha tutuyor, 37 bin metrekare büyüklüğündeki Edremit millet bahçemizi ilk fidanlarıyla buluşturuyoruz” dedi.

“VANLILAR BİZE KARDEŞ OLDU”

 Bakan Kurum, “Vanlıyam, hem şanlıyam, men delikanlıyam! Özüm sözüm hep birdir! Men bu Van’a bağlıyam!” diyerek sözlerini şöyle sürdürdü: “Şu mübarek günlerde, Van’a hizmet etmek, sizlerin hayır duasını almak, bizim için en büyük gururdur, en değerli onurdur. Gururdur! Çünkü siz her zaman bize yoldaş, arkadaş, kardeş oldunuz! Onurdur! Çünkü siz her zaman bizi, öz kardeşleriniz gibi; yüreğinize, kalbinize, bağrınıza bastınız. Daha nice yatırımlarla, Van’ı dünyanın tarih ve kültür markası yapacağız. İşte bu hedefin işaret taşları olan tüm bu yatırımlarımız; medeniyetler başkenti Van’ımıza, vefakâr, yiğit Vanlı kardeşlerimize; ülkemize ve milletimize hayırlı uğurlu olsun diyorum. Bu yatırımlarda emeği geçen tüm mesai arkadaşlarımı, mimar, mühendis ve en çok da işçi kardeşlerimizi can-ı gönülden tebrik ediyorum. 20 yıl önce Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın öncülüğünde bir yola çıktık. Ülke olarak, millet olarak 2023’ün büyük Türkiye’si için, hep birlikte omuz omuza verdik. Bu yolda, bu uğurda, 85 milyon bir olduk, beraber olduk. Cennet vatanımıza hizmet için durmadan, dinlenmeden gayretle çalıştık. Önce hep birlikte; gelişmenin, refahın, kalkınmanın önündeki engelleri kaldırdık. Çocuklarımızın, evlatlarımızın, yavrularımızın geleceğini karartmak isteyenlere fırsat vermedik. Siz kıymetli Vanlı kardeşlerimizin de çabasıyla, bu vatanın yoluna taş koyanları hep birlikte bertaraf ettik.”

BAKAN KURUM: 17 BİN 500 KONUT, KÖY EVLERİ VE DÜKKÂNI İNŞA ETTİK

Van depremine de değinen Kurum, “Zor zamanlarımız oldu. Acı günlerimiz oldu. 2011 yılında bir milleti topyekûn yasa boğan o elim hadiseyi, Van depremini yaşadık. 644 canımızı, 85 milyonun gözyaşlarıyla toprağa verdik. Kardeşlerimizin acısını hep birlikte yaşadık. Gidenlerin yasını hep birlikte tuttuk. Ancak öylece beklemedik; depremin hemen ardından devlet millet seferber olduk. Hep birlikte tüm Van, tüm Türkiye bir olduk, beraber olduk. Birbirimize sımsıkı sarıldık; bu şehri yeniden ayağa kaldırdık. Van depreminden sonra arı gibi çalıştık; tam 17 bin 500 konut, köy evleri ve dükkânı inşa ettik. Vanlı kardeşlerimizi çocuklarımızı, güzel yavrularımızı yeniden sıcak yuvalarına kavuşturduk. Van’ın o güzel çocuklarının yeniden gülümsemesine, gözlerinde yeniden umutlar yeşermesine bizleri vesile kılan Allah’a sonsuz kere hamd ediyoruz, sonsuz kere şükrediyoruz.” şeklinde konuştu.

ÇEVRE YOLU YAKIN ZAMANDA TAMAMLANIYOR!

Çevre yoluyla ilgili konuşan Kurum, şunları kaydetti: “Mesai arkadaşlarım, TOKİ başkanlığımız, bakan yardımcım, yine bizim genel müdürlerimiz, her geldiğimizde çevre yolunda 18. madde sorunu vardı. Hamd olsun o sorunu aştık. 18 uygulamasını tamamladık ve inşallah çok yakında çevre yolu inşaatları da tamamlandığı zaman aslında vatandaşımızın mülkünün de değerlendiği şehrin içindeki trafik yükünün şehir dışına aktarıldığı önemli bir projeyi de tamamlamış olacağız. Değerli kardeşlerim, o günlerden bu günlere çok şey değişti. Van değişti. Van, daha da büyüdü, serpildi, gelişti. Bugün Van’ımızın diğer bölgelerdeki illerden eksiği yok, hatta fazlası vardır. Bugün Van’ın tüm ilçelerinde; sosyal konuttan kentsel dönüşüme, altyapıdan millet bahçelerine kadar yüzlerce projemizle, bu şehir adeta şaha kalkmış durumdadır. Hamdolsun, on yıllarca yoksullukla anılan, geri kalmışlığa mahkûm edilen bu aziz şehre hak ettiği kıymeti verdik. 20 yılda, 40 milyar lirayı aşkın yatırım kazandırdık. Bakanlık olarak da gözümüzün nuru Van’ımıza her daim hizmet ettik, yatırım bedeli tam 10 milyar liralık projeyi şehrimize armağan ettik”

KENTSEL DÖNÜŞÜM BAŞLIYOR

Kurum, şu anda Van’da, toplam 1 milyar 25 milyon liralık yatırımın olduğunu ve yine dar gelirliler için 100 bin sosyal konut projesinin olduğunu ifade ederek, Şu anda Van’da, toplam 1 milyar 25 milyon liralık yatırımımız var, harıl harıl çalışıyoruz. Bu yatırımların önemli bir bölümünün, toplam yatırım bedeli yaklaşık 200 milyon lira olan projelerimizin açılışlarını da valimizle, milletvekillerimizle, belediye başkanlarımızla, vatandaşlarımızla birlikte birazdan yapacağız. Van’da birinci önceliğimiz kentsel dönüşüm ve deprem dönüşümü. Erciş’te, 3 etap halinde yürüttüğümüz kentsel dönüşüm projemizi biliyorsunuz. Bunun birinci etabında 407 dükkan ve 48 ofisin yapımını tamamladık, hak sahibi kardeşlerimize teslim ettik. 2. ve 3. etapların imar planlarını onayladık. İnşa çalışmalarına çok yakında ekiplerimiz başlıyor.”

DAR GELİRLİLER İÇİN 100 BİN KONUT MÜJDE

“Dönüşüm çalışmalarımızın en önemli bölümünü TOKİ’mizle ürettiğimiz sosyal konutlarımız oluşturuyor. Bugün Van’da bir konut rekoruna ulaştık. Toplam yatırım değeri 4 milyar lira olan 24.071 konut ile beraber yüzlerce okul, hastane, işyeri, köy evini şehrimize kazandırdık. Yine bugün sahada, toplam yatırım değeri 935 milyon lira olan 975 konut, 420 ahır, 150 köy evi, 3 millet bahçesinin yapımına hızla devam ediyoruz. Dar gelirli Vanlı kardeşlerimiz için 100 bin sosyal konut projemiz var. Bugün yine sahada, 801 konutun inşasına süratle devam ediyoruz. Buradan, şöyle Ramazan’ın da bereketiyle, Tuşbalı kardeşlerimize müjdemizi vermek istiyorum. Tuşba Bardakçı 2. Etapta inşa ettiğimiz 303 konut, ticaret merkezi ve camimizi Ağustos ayında hak sahibi kardeşlerimize teslim edeceğiz. 3 ay sonra hepiniz yeni yuvalarınızda oturacaksınız” dedi.

 “89 KONUTUMUZUN İHALESİNİ YAPTIK”

Kurum, “Hadi bir müjde de Erciş’e verelim mi? Verelim. Erciş’te inşa ettiğimiz 409 konut ve camimizde son aşamaya geldik. İnşallah önümüzdeki Ağustos ayı içinde, Ercişli kardeşlerimiz de yeni ev sevincini yaşayacaklar. Şimdi, Çatak’a müjde vermesek olur mu? Olmaz! Çatak’ta, 89 konutumuzun ihalesini yaptık, evlerimizin yapımına başladık. Gelecek yıl bu zamanlarda Çataklı’da 89 ailemiz yeni yuvasında keyifle, huzurla, sağlıkla oturacaklar. “Söz bitsin biz devam” diyen yiğit Tuşba’mıza, “Âşık Emrah’ın sevdası” Erciş’imize, “Dillere destan güzelliğiyle” Çatağımıza hayırlı olsun, uğurlu olsun, bereketli olsun” diye aktardı.

“8 MİLLET BAHÇESİNİ VAN İÇİN TASARLADIK”
Kentte yapılan ve yapılacak olan millet bahçelerine de değinen Kurum, “Biliyorsunuz; bizim 81 şehrimizde 81 milyon metrekare millet bahçesi hedefimiz var. Hedeflediğimiz 443 millet bahçemizin 127’sini tamamladık. Millet bahçelerimiz; 7’den 70’e herkesin en uğrak mekânı, milletimizin buluşma, sohbet etme, eğlenme, dinlenme mekânı oldular. Arkadaşlarımızla oturduk, Van’da da yaptık mı şöyle bir 7-8 tane millet bahçesi yapalım dedik. Kararımızı aldık, 1 milyon metrekare büyüklüğe ulaşan 8 millet bahçesini Van için tasarladık, uygulamaya başladık. Çatak’ta 15 Temmuz Şehitleri millet bahçemizin açılışını 2018 yılında yaparak Van’ın hizmetine sunmuştuk. Bugün sizlerle birlikte; bir yandan Erciş millet bahçemizin açılışını yapıyor, diğer yandan Edremit’teki millet bahçemizde de ilk fidanlarımızı dikiyoruz. Hem açılışını yaptığımız hem de can suyu verdiğimiz bu millet bahçelerimiz de Van’ımız için hayırlı uğurlu olsun.”

BÖLGENİN EN BÜYÜK MİLLET BAHÇESİ TUŞBA’YA YAPILIYOR

“Şimdi sosyal konutta müjdelerimizi verdik, millet bahçelerinde de yeni projelerin müjdelerini vermezsek eksik kalır değil mi? Tuşba’mızda Akköprü, İpekyolu’nda Tepebaşı millet bahçelerimizin yapımında artık son aşamadayız. İnşallah bunları kısa süre sonra tamamlayacak, sizlerin hizmetine sunacağız. Yine Tuşba’mızda, Van’ın ve hatta bölgenin en büyük millet bahçesini, 717 bin metrekare büyüklüğündeki Bardakçı millet bahçemizin de yapımına en kısa zamanda başlayacağız. Bahçesaray ve Erciş’teki ikinci millet bahçemizde ise arkadaşlarımız projeleri çiziyorlar. Bu bahçelerimizi de hızlıca başlatıp Van’a kazandıracağız. Allah’ın izniyle Van’ı; Türkiye’nin yeşil dostu dönüşümünün öncü şehri yapacağız” diye belirtti.

“TESİSİMİZİ 2050 YILINA KADAR PLANLADIK”

Kurum, Van Merkezi İleri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisine de dikkat çekerek sözlerini şöyle tamamladı: “Van’ımızı Haziran ayında Sayın Emine Erdoğan Hanımefendi ile birlikte ziyaret etmiştik. Hep birlikte başlattığımız Van Gölü Dip Tarama çalışmamızla, gölümüzü hem 121.000 metreküp çamurdan kurtardık, hem de 18 ton deniz çöpünü uzaklaştırdık, bertaraf ettik. Yine, toplam yatırım bedeli 532 milyon lira olan Van Merkezi İleri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisimizi de hep birlikte gezmiştik. Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan tarafından da 5 Haziran Dünya Çevre Günü’nde açılışını gerçekleştirdik. Tesisimizi, Van kent merkezi için 2050 yılına kadar 1 milyon nüfusa yetecek şekilde planladık. Bu anlamda Tesisimiz, Van şehircilik tarihinin en önemli yatırımı olmuştur.”

“VAN İÇİN YATIRIMLARIMIZI SÜRDÜRECEĞİZ”

“Bu tesisimizi yapan İller Bankamızla bugün de Çatak atık su arıtma tesisimizi açıyoruz, hayırlı uğurlu olsun. Allah’ın izniyle; yatırımlarımızı, daha güzel bir Van için, Vanlı kardeşlerimizin yaşam kalitesini yükseltmek için aynı aşkla, aynı azimle, aynı şevkle sürdüreceğiz. Ben tüm bu yatırımlarımızın hayata geçmesinde öncülük eden, emeği geçen; Bakanlık çalışanlarımıza, İller Bankamıza, TOKİ’mize, valimize, milletvekillerimize, teşkilatımıza, mimarlarımıza, mühendislerimize ve işçi kardeşlerimize çok teşekkür ediyorum. Tüm yatırımlarımızın, projelerimizin; şehrimize ve ülkemize hayırlı olmasını diliyorum. Bu vesileyle Ramazanınızı bir kez daha tebrik ediyor; sizleri, sevgi, saygı ve hürmetle selamlıyorum.”

Editör: TE Bilisim