İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, İstanbul'da Türkiye'deki yabancıların sayısına ilişkin açıklamalarda bulundu. Soylu yaptığı konuşmada, yabancı sayılarının abartılarak dile getirildiğini, sayıların dillendirildiği gibi 10 milyonun üzerinde olmadığını vurguladı.

Yurttaki Suriyeli sayısı 3 milyon 646 bin 278

Türkiye'deki toplam Suriyeli sayısının 3 milyon 646 bin 278, koruma kapsamında kalanların sayısı 321 bin 53 olduğunu belirten Soylu şu ifadelerle devam etti; "Açık açık söyleyeyim 10 milyon değil, 15 milyon değil, 20 milyon değil, 25 milyon değil. Türkiye Cumhuriyeti, ciddi bir devlettir. Belgesini yazısını ortaya koyabilen bir devlettir. İkamet izni ile düzenli bir şekilde Türkiye’de kalanların toplam sayısı, 1 milyon 363 bin 982. Bir de uluslarası koruma kapsamında olan mülteciler var onlar da 321 bin 52'dir."

Bakan Soylu'nun açıklamalarında öne çıkan diğer başlıklar:

"Biliyorsunuz mahalle kısıtlamasına il kısıtlamasına gitmiştik. İstanbul uzun süredir geçici koruma statüsü yani Suriyelilerin tekrar kaydına kapalıdır.

"İstanbul, bütün yabancılara kapalıdır"

İstanbul’da bazı mahalle ve ilçeler sadece Suriyeli değil, bütün yabancılara kapalıdır. İstisnaları var, nedir? Öğrenci o ilçede okuyorsa, üniversite öğrencisi ise oluyor. Veya bir çalışma belgesi varsa orada kalabiliyor. Yatırımcı ise, ev almış ise orada kalabiliyor. Birkaç istisna var. Çocuk başka şehirdedir, orada ikamet etmek zorundadır. Çekirdek aile bütünlüğü açısından söylüyorum. Ama onun dışındakilere kapalı.

İstanbul'daki toplam yabancı miktarı 1 milyon 271 bin 279

Gerek Türkiye’de yaptığımız kısıtlamalardan gerek İstanbul’da yaptığımız kısıtlamalardan bir sonuç oldu mu? Oldu. Nisan ayında İstanbul’daki toplam yabancı miktarı 1 milyon 309 bin 394 iken, son aylarda Rusya ve Ukraynalı zorunlu olarak gelmesine rağmen rakam 1 milyon 271 bin 279’a düşmüştür.

İkamet izinlerine kapanan ilçeler

İkamet izni 15 Ocak 2021’de 49 bin olan Fatih’in izni 24 bin 611’e düşürmüş kısıtlamaların bir faydası olduğunu görüyoruz. Bugün aldığımız karalar çerçevesinde Küçükçekmece, Başakşehir, Bağcılar, Bahçelievler, Sultangazi, Esenler ve Zeytinburnu, İstanbul’da geçici korumaya zaten kapalıydı, tüm ikamet izinlerine kapalı. Yani artık bu ilçelerde yabancı kaydı yapılmayacak.

İstisnası ne?

Öğrenci ise o ilçede üniversite kazandıysa olabilir. Veya yatırımcı olarak ev almış ise olabilir. Onun dışında bir de aile bütünlüğü meselesi var. Onun dışında Küçükçekmece, Başakşehir, Bağcılar, Avcılar, Bahçelievler, Esenler ve Zeytinburnu yabancı oturumuna kapatılmıştır. Böylece Esenyurt ve Fatih ile beraber 10 ilçe, yabancı oturumuna bundan sonra kapalıdır.

Turizm izniyle gelenlere ikamet izni verilmiyor

En önemli aldığımız tedbir, şubat itibarıyla başladığımız turizm vizesi ile Türkiye’ye gelen kimseye ikamet vermiyoruz. İstanbul’da yılbaşından bugüne kadar, 143 bin 450 İstanbul’da oturmaması gereken ve Türkiye’ye kaçak yollarla girmiş yabancı yakaladık. Bunların bir kısmı başka yerlerde oturması gerekiyordu oraya gönderdik. Toplam 83 bin 605 kaçak yollarla giren yabancı yakaladık. 68 bin 210’nunu sınır dışı ettik. Kendi ülkelerine gönderdik. Bu neredeyse yüzde 80 üzerinde bir rakamdır.

İstanbul'daki geri gönderme merkezi sayısı, 3 bin 200 olacak

İstanbul’da geri gönderme merkezi kapasitemizi toplam 3 bin 200’e çıkarıyoruz. Zaten Türkiye genelinde Avrupa’nın tamamından fazladır geri gönderme merkezi kapasitemiz. Özellikle uyum eğitimlerini devam ettiriyoruz. Sadece bu yılki eğitimlerin sayısı 1 milyonu aştı."

Editör: TE Bilisim