ŞEHRİVAN HABER: ORHAN SAĞLAM

Hazine ve Maliye Bakanı Yardımcısı Dr. Nurettin Nebati, Van’da iş insanlarıyla otelde düzenlenen toplantıda bir araya geldi. Van’ı gündemine alan Nebati, doğası, denizi ve coğrafyasının önemini anlatarak, medeniyetin beşiği olan kent, sesi ve görseliyle tarih koktuğunu söyledi. Son zamanlarda ülke ve kent genelinde meydana gelen felaketleri değerlendiren Nebati, çok hızlı şekilde çalışmalarını devam ettiğinin altını çizdi.

Çeşitli programlara katılmak ve temaslarda bulunmak üzere Van’a gelen Hazine ve Maliye Bakan Yardımcısı Dr. Nurettin Nebati, ‘İş Dünya Buluşması’ kapsamında kentteki iş insanlarıyla bir araya gelerek ülke ve Van’daki gündemi değerlendirdi. 2011 yılında Van’da meydana gelen deprem, can kayıplarına neden olurken, büyük hasarlar da oluşturdu. Ardından sürekli artçı depremlerle gündeme gelen kent, son zamanlarda da sel felaketleriyle konuşuluyor. Van’da meydana gelen sel felaketini değerlendiren Nebati, bu tür felaketlerle ilgili de çok hızlı hareket ettiklerini söyledi. Toplantıya Hazine ve Maliye Bakan Yardımcısı Nebati, Van Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Emin Bilmez, AK Parti Van Milletvekili Abdulahat Arvas, Van YYÜ Rektörü Prof. Dr. Hamdullah Şevli, Edremit Belediye Başkanı İsmail Say, Tuşba Belediye Başkanı Salih Akman, AK Parti İl Başkanı Kayhan Türkmenoğlu, Van TSO Yönetim Kurulu Başkanı Necdet Takva, Van OSB Yönetim Kurulu Başkanı Memet Aslan, kurum amirleri ve çok sayıda iş insanı katıldı.

ARVAS: VAN, TURİZM KENTİ OLARAK YERİNİ ALMIŞTIR

İş Dünya Buluşması kapsamında düzenlenen toplantıda açılış konuşmasını yapan AK Parti Van Milletvekili Abdullahat Arvas, “Van deyince kadim medeniyetlere başkentlik yapmış, kadim kültürüne sahip, ilim irfan kenti, yaşanılabilir kent sözüyle özüyle insanlığıyla dünya tarihinde yerini almış, 80'lerden önce turizm kenti, kendiliğinden birinci kent olarak sayfalarda yerini almıştı. Ama malum 40 yıldır bölgemizde ırkçı, Leninist bir terör örgütünün belasında ve kanserinde çok çeken iller arasında da yerini aldı. Kaliteli ve birinci sınıf sermaye ve beyin göçünü vermiş bir il, içi boşaltılmak istenildi, baskılar kuruldu, vergiler alındı.” Dedi.

“VAN, YAŞANILABİLİR BİR KENT”

Cümlelerini sürdüren Arvas, şöyle devam etti: “İnsanlarımız ikinci vergilere tabi tutuldu. Ama hamdolsun AK Parti'nin bütün iyi niyetine rağmen o süreç defteri kapandı. Önceki hükümetler döneminde Van sürgün kenti. Kimin bir uyumsuzluk, uygunsuzluk hareketli olduğu zaman ile ya Hakkari’ye ya da Van'a sürgün edilirdi, ama hamdolsun AK Parti iktidarı döneminde sürgün olan iller tercih edilen iller arasında yerini aldı. Yaşanılabilir kent, huzur kenti, kardeşlik kenti bizim irfan kenti tekrar, eski hürriyetine ve kimliğine kavuştu. Batıdaki yapılan yatırımların kentimizde de görülecek mutlaka gezilecek ve mutlaka kentimizi ayağı kaldıracak yatırımlardan da nasibini aldı.”

“TARIM VE HAYVANCILIK KENTİYİZ”

Van’ın işsizlik sorunuyla pençeleşen kent olduğunu hatırlatan Arvas, “Tekstil kent ve organize sanayi bölgesi, tarım ve hayvancılık kenti olan ilimiz, 30 yıl aradan sonra geçen sefer Katar’a 33 bin küçükbaş hayvan ihracatı yapıldı. Küçükbaş hayvan alanında başkent olan ilimiz, terör belasından dolayı geri kalan ve kapalı olan köylerin boşaltılması da sıkıntılı süreçlerden tekrar eski günlerine doğru adım atmaya başlandı. 18 yıldır Cumhurbaşkanımızın ve ekibine bütün ülkeye yapmış oldukları ihya ve imar eserleri, kentimizde de hamdolsun payına düşen nasibini aldı. İş camiamızın sıkıntıları olabilir. Ekonomik daralma olabilir ama önemli olan istikrarın devamı. 18-19 yıldır aralıksız iktidarda olan AK Parti bu zorlu süreçte gelişecek.” Şeklinde konuştu.

VALİ BİLMEZ, “İRANLILARI TEKRAR VAN CADDELERİNDE GÖRMEK İSTİYORUZ”

Daha sonra toplantıda konuşan Van Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mehmet Emin Bilmez, “İnşallah bu sıkıntılı dönemi bir an önce geride bırakırız. Eskisi gibi İranlı turistleri veyahut dünyanın dört bir yanından gelen turistleri Van çarşısında, caddelerinde cıvıl cıvıl olduğu günlerin temennisi inşallah bu toplantımızda iyi bir başlangıç olur. Ama yine burada da belirtmek istiyorum. Hayatımızın normale çevirmek için aşı olmamız lazım. Pandemi tedbirlerinden artık kurtulabilmemiz için aşı olmamız lazım, aşı oranımız maalesef istediğimiz düzeyde değil. Biz pandemi süresinde yaklaşık bir buçuk yıl Türkiye’nin en iyi illeri arasında olduk. Van halkı burada tedbirlere ciddi anlamda riayet etti, Van halkına teşekkür ediyorum ama aşıya sıra gelince biraz geride kaldık. Şu an vaka itibariyle de en kötü illerden biriyiz. Buradan iş insanlarımızın aracılığıyla herkesi aşı olmaya davet ediyorum.”

BAKAN YARDIMCISI NEBATİ: VAN’I NEREYE KOYSANIZ TARİH KOKUYOR

2011 yılından beri kente Milletvekili ve Genel Başkan Yardımcısı unvanlarıyla geldiğini belirten Hazine ve Maliye Bakanı Yardımcısı Dr. Nurettin Nebati, bu güzel şehre tekrar gelmek gurur verici diyerek şunları anlattı: “Valilik tarafından hazırlanmış Van ile ilgili görseli izledik ve Van’ı nereye koysanız tarih kokuyor. Medeniyetin beşiği olan kent sesiyle görseliyle ben buradayım diyor. Geleceğe umutla bakan birlik ve beraberlik içerisinde ve Türkiye’nin Türkiye olmasında kendisini ortaya koyan bir kent. Bir yandan her şeyi bırakıp kendinizi doğaya, Van’ın o güzel sularına ve genç coğrafyasına kendimizi atmak geliyor. Osmanlının doğu sınırını belirleyen bir serhat şehri. Şu an da Türkiye’nin en önemli ve en güçlü şehirlerinden biri. Türküyle, Kürdüyle içinde barındırdığı tüm insanları birlik ve beraberlik ruhu içerisinde birleştiren o muhteşem enerjisiyle ortaya koyan bir şehir.”

“FELAKETLERE KARŞI HIZLICA HAREKET EDİYORUZ”

Van’da birkaç gün önce meydana gelen sel felaketine yönelik konuşan Nebati, “Önceki gün İç İşler Bakan Yardımcımız ve Çevre Şehircilik Bakan Yardımcımız kente geldiler. Bu tür felaketlerle ilgili çok hızlı hareket ediyoruz. Van’da yetkililerle birlikte bu olaylara müdahale edilerek, maddi ve manevi destekte bulunuyoruz. 2011 yılında bir deprem yaşandı. Buraya bende gelmiştim. Nasıl ağır bir travma olduğunu, yakınlarını kaybetmenin nasıl bir duygu olduğunu burada yaşadım. Depremi duyar duymaz ülke yöneticileri de Van’a akın akın etmişti. Çok kısa bir süre içerisinde binlerce konut inşa edildi. Yollar ve hastaneler yenilendi. Okullar tekrar kullanılır hale getirildi. Ciddi bir yatırım yapıldı. Çünkü Van’ı tekrar ayağa kaldırmak için elimizden gelenin fazlasını yaptık.” Görüşlerine yer verdi.

“BİRÇOK YANGINA MÜDAHALE ETTİK”

Dünyada olduğu gibi Türkiye’de bir yangın felaketiyle karşı karşıya olduklarının altını çizen Nebati, ülkenin dört biryanında felaketlerin olduğunu söyledi. Nebati, “Türkiye’deki yangınlara çok sayıda personelin uçak, helikopter ve İHA’larla şu ana kadar da birçok yangına müdahale ettik. 10 bin 500 yangın işçisi, 2 binden fazla yerinde müdahale aracı, 6 idari helikopter, 27 yangın söndürme helikopteri, 3 adat 10 tonluk amfibik uçak ve İHA’larımızla yangın söndürme faaliyetleri yapıyoruz. Su ikmal araçlarımız 2000 yılında sıfırken, 2021 yılında 2 bin 81’e çıkmış, ilk müdahale araçlarımız sıfırken, 2 bin 270’e çıkmıştır. Şu anda uçak, helikopter ve İHA’larla yangını söndürmeye gayret ediyoruz. 187 bölgede çıkan yangınların 172’sine müdahale edilerek kontrol altına alınmıştır.” Şeklinde konuştu. 

BAKAN YARDIMCISI NEBATİ’DEN AŞI ÇAĞRISI!

Aşı çağrısında bulunan Nebati, “Van aşılama oranında çok da iyi bir durumda değil. Aşılama yapılmamasını doğru bulmuyoruz. İş insanlarının ve özelikle hizmet sektöründe çalışanların aşılarını yapmalarını istiyoruz. Lütfen herkes aşısını yapsın. Aşı konusunda Türkiye çok önemli adımlar attı. 270 milyon toz aşıyla ilgili sözleşmelerimiz yapılmış durumda. Eylül ayına kadar Türkiye genelinde çok iyi bir oranda aşılama yapmamız lazım. Bunu yapalım ki okullar açılsın, işlerimiz açılsın ve turistlere hizmet verebilelim. Yaşlılarımız gençlerimizi teşvik etsinler. Ülke ekonomisini sekteye uğratacak. Sağlık sistemini sıkıntıya sokacak bir hale dönüşmesine de toplum olarak izin vermemeliyiz.

Editör: TE Bilisim