ŞEHRİVAN HABER: ORHAN SAĞLAM – ÖMER AYKAÇ - Yeni eğitim öğretim yılına sayılı günler kalmışken, Van’da eğitim veren kolejler yeni yıla hazır olduklarını belirtti.  

Korona virüsle mücadele kapsamında eğitim öğretime ara verilmesinin ardından online olarak devam edilmişti. 2020-2021 yılının başlamasına sayılı günler kala Şehrivan Gazetesi Van’daki önemli kolejlerle görüştü. Van’da yeni eğitim ve öğretim döneminde, öğrenci kayıtları başlayan Açı Koleji ve Başak Fen Teknik Anadolu Lisesi, geleceğin mesleklerine çok sayıda öğrenci yetiştirmek için harekete geçti. Van Açı Koleji ve Başak Teknik Fen Anadolu Lisesi, yeni eğitim öğretim dönemine hazırlanıyor. Özellikle ülkede personel eksikliği yaşanan teknoloji ve sanayi alanındaki çeşitli dallarda eğitim verecek olan kolej. Bir yandan teknik eğitim verirken akademik açıdan da öğrencileri en iyi şekilde yetiştirmeyi hedefliyor. 

  

KOLEJLER YENİ YILA HAZIR

Açı Koleji ve Başak Teknik Fen Anadolu Lisesi’nin yönetimde bulunan Mustafa Kemal Özvan ve İdris Ertaş, koleji ve liseyi birlikte yürütecekler. Açı Koleji, 27 yıllık bir tecrübesiyle birlikte hem sınav odaklı hem de başarı odaklı olduğundan dolayı Van’a tercih edildi. Açı eğitim kurumları ve altyapı ve kaynak yapılarına baktığınız zaman 7-8 yayından daha fazla yayınları olduğunu da görebilirsiniz. Türkiye’de ise bu işi layıkıyla yapan bir kurum olmasıyla birlikte öğrencilere teknik eğitim verirken akademik açıdan da en iyi şekilde yetiştirmeyi hedefliyor. Velilerin lise bağlamında ciddi kaygılarının olduğunu söyleyen Açı Koleji Müdürü Mustafa Kemal Özvan, “Ortaöğretim ve İlköğretim düzeyinde seçenekler var. Ama lise bağlamında çok ciddi bir boşluk olduğunu gördük ve Açı Koleji’ni açmaya karar verdik.” Dedi.    

“KOLEJLERİN BEL KEMİĞİNİ KADRO OLUŞTURUR, BİZ İSE ÇOK GÜÇLÜ BİR KADROYA SAHİBİZ”

Öğrencilere akademik olarak gereken bilgiyi ve gereken desteği tam anlamıyla sağlayacaklarına dikkat çeken Açı Koleji, Fen ve Anadolu Lisesi Müdürü Mustafa Kemal Özvan, “Koleji, İdris Ertaş hocamla birlikte yöneteceğiz. Biz Van’da böyle bir oluşumu düşünürken başta velilerin lise bağlamında ciddi kaygılarının olduğunu hissettik. İlköğretim ve Ortaöğretim düzeyinde seçenekler var. Herkesin gidebileceği birkaç yer var. Ama lise bağlamında çok ciddi bir boşluk olduğunu gördük. Ve böyle bir adım attık. Biz tabi bu adımı atarken çok ciddi avantajlarımız vardı. Misal kolejlerin bel kemiğini kadro oluşturur. Bu kadroları oluştururken yıllarca birlikte çalıştığımız hocalarda yer alıyor. Ayrıca okul deneyimi olan, eğitim camiasında öne çıkmış ve çok önemli öğretmen arkadaşlarımızla bu işe başladık. Çocuklarımıza akademik olarak gereken bilgiyi ve gereken desteği zaten vereceğiz. Biz istiyoruz ki akademik eğitimin yanında Açı Koleji’nin bir de deneyim programı var. Bu deneyim programın içerisinde gençlerimizi sanat, spor, edebiyat alanında ve değişik faaliyet kollarında;  proje yapma ve sunma öte yandan kendini ifade etme ve özgüven alanlarında çok ciddi çalışmalarımız bulunuyor.” İfadelerini kullandı.

ÖZVAN: GEREK ONLİNE EĞİTİME GEREK YÜZ YÜZE EĞİTİME İKİSİNEDE HAZIRIZ

Koronavirüs sürecine değinen Özvan, “Yaşadığımız süreç pandemi süreci bu virüsten dolayı sıkıntılar yaşıyoruz. Biz kendimizi bu anlamda da hazırladık. Gerek online eğitime, gerek yüz yüze eğitime hazırlığımızı yaptık. Bakanlığın izin verdiği sınıflar yüz yüze eğitimle başlayacağız. Diğer sınıflar ise online altyapımız hazır. Açı dijital okulu programı üzerinden bu çalışmaları yürüteceğiz. Bunların yanında birde çocukların hem yerel kültürleriyle hem de ulusal kültürlerle barışık bir şekilde hayatlarına devam etsinler istiyoruz. Ayrıca bu kolejden mezun olan öğrencilerimizin mutlaka kendi dillerinin yanında farklı bir dil de öğrenmesi için çabalayacağız. O yüzden İngilizce zümresi ve farklı dil zümreleri için dışardaki akademisyenlerden de destek alacağız.” Şeklinde konuştu. 

ANTALYA, İZMİR VE İSTANBULDA’Kİ KOLEJLERİN KALİTELERİ VAN’A TAŞINDI

Açı Koleji’nin açılmasına velilerin desteğinin fazla olduğunu söyleyen Özvan, “Bize kamuoyunun ilgisi oldukça güzel buda bizi çok mutlu ediyor. Çocuklarının çok kaliteli bir eğitimden geçmesini isteyen veliler bize hep şunu söylerler. ‘Açı Koleji’nin kadrolarına, rehberlik ve çalışma derslerine baktığımız zaman, Antalya’da, İstanbul’da ve İzmir’deki kolejlerin kaliteleri buraya taşındığını hissediyoruz.’ Bu şekilde konuşmaları bizi mutlu ediyor. Bizim tabi ki çalışmalarımız daha çok öğrenci merkezli olacak, her 10 öğrenci için bir mentol öğretmeniz olacak. Öğrencilerimizin gelişimini bire bir takip edecek ve bu gelişimleri hem rehberlik hocalarıyla hem de velilerle paylaşacak. Bu şu anlama geliyor; veli kendi çocuğunun eğitimini şeffaf bir şekilde hocalarımızla birlikte kontrollü bir şekilde süreci yakından takip etme fırsatı sahip oluyor.” Dedi. 

Başak Fen Teknik Anadolu Lisesi ve Açı Koleji’nin Müdürü İdris Ertaş, “Açı Koleji ve Başak Fen Teknik Anadolu Lisesi’nin yönetimini Mustafa Kemal Özvan ile yürüteceklerini” dile getirdi. Açı Koleji ile birlikte eğitim ve öğretim hayatına devam edecek olan Başak Fen Teknik Anadolu Lisesi, pandemi için alınan önlemlerle birlikte ve başarı bir öğretmen kadrosuyla eğitimin başlayacağı günü beliyor.

ERTAŞ: MADDİ DURUMU İYİ OLMAYAN AİLELER İÇİN YOLA ÇIKTIK”

Açı Koleji ve Başak Fen Teknik Anadolu Lisesi’nin yönetimini Mustafa Kemal Özvan’la birlikte yöneten İdris Ertaş Başak Fen Teknik Anadolu Lisesi için şunları söyledi:  “Biz yola çıktığımızda bir hayalimiz vardı. Bu hayalimizde gerçekten eğitim eşitliği konusunda imkânı olmayan çocuklarımızın da iyi bir eğitim alma konusunda haklarının olduğunu ve bunun için ise elimden geldiğince yardımcı olmam gerektiğini düşünürüm. Bir de merkezi bir yerde Van’ın en merkezi konumunda güzel bir kolej tarzı bir eğitim sağlayacağımız fiziki ortamı, bahçesi ve farklı aktivite alanlarıyla böyle bir okul hayal ediyordum. Bu okulda da maddi durumu iyi olmayan öğrencilerin ve velilerin hayallerini gerçekleştirmek için bir yuva olarak görmeleri için yola çıktık.”

“EŞİ BENZERİ OLMAYAN BİR SİSTEMLE ÖĞRENCİLERİMİZE DERS VERECEĞİZ”

Okulun ders formatında akademik derslerinde olduğuna vurgu yapan Ertaş, “Biz bu şehrin en iyi eczacısını, diş hekimini ve mühendislerini yetiştirmek için devlet destekli okulumuzda öğrencilerimizi daha farklı bir ders deneyimleriyle yetiştirmeyi planladık. Devlet destekli olduğundan dolayı okulun formatı şu şekilde algılanıyor. İnsanların kafasında akademik derslerin olmadığı sadece mesleki derslerin olduğu format düşünülüyor. Ama bizim eşi benzeri olmayan bir sistemle çocuklarımızı hayallerine kavuşturacak akademik derslerimiz mevcut. Tabi dediğim gibi devlet destekli olduğu için orta gelirli ve düşük gelirli ailelere hitap edip, bizim o ailelerin hayallerini gerçekleştirmek gibi bir amacımızda var.” Diye ekledi.

“ÖĞRENCİLERİN EĞİTİMİNİ AKSATMAMALARI İÇİN HER TÜRLÜ ÖNLEMİ ALDIK”

Van’da 17 laboratuvara sahip başka bir teknik okulun olmadığının altını çizen Erbaş, “Biz önce kendimize inanarak yola çıktık. Şu an bile velilerin ve öğrencilerin bize olan talepleri ve inançları içinde teşekkür ediyoruz. Milli Eğitim Bakanlığı yüz yüze eğitim aşamasında 21 Eylül tarihi belirlendi. Biz 31 Ağustos ve 6 Eylül arası bütün öğrencilerimizi okulumuza davet edip, onlara online eğitim konunda gerekli eğitimi vereceğiz. Geri kalan kısımda ise vermiş olduğumuz ders programlarının takibi, denetlenmesi ve ödevlendirilmesi bire bir bizim rehberlik ve danışma hocalarımız tarafından gerçekleştirilecektir. Bundan dolayı biz pandemiye alışmak zorundayız, biz pandemi ile yaşamak zorundayız. Bu konuda da kendi öğrencilerimizi ve velilerimizi yalnız bırakmayacağız. Öğrencilerin eğitimini aksatmayacağız. Çünkü kaybolan her bir yılın veya ayın telafisi çok zor oluyor.” Şeklinde konuştu.  

“KAFAMIZDAKİ EĞİTİM MODELİNİ VAN’A KAZANDIRDIK”

Son olarak İdris Erbaş, “Başak Teknoloji Anadolu Lisesi’ni açmadan önce kendi altyapımızı oluşturmuştuk. Daha önce çalıştığımız yerlerde kafamızdaki eğitim modeli ve Van’a kazandıracağımız okul dizaynını gerçekleştiremedik.  Bütün bu olanakları burada gerçekleştirme imkânına kavuştuk. Biz Van’da teknik okul algısını değiştirmek istiyoruz. Okulu bitiren öğrencilerimiz aynı zamanda da üniversiteyi kazanabilecek bir altyapıya da sahip olacak. Kurumumuzun bünyesinde dört ana bölüm var. Bunlar; Yenilenebilir Enerji Bölümü, Elektrik ve Elektronik Bölümü, Tasarım ve Grafik Bölümü son olarak da Güvenlik Bölümü, öğrencilerimiz bu dört bölümden herhangi bir tanesini seçebilir.” Dedi. 

Editör: TE Bilisim