Van'da etkili olan Sibirya soğukları Erçek Gölünün yüzeyini tamamen dondururken balıkçılar, teknelerini kurtarmak için 200 metre uzunluğunda buz kırmalarına rağmen göle açılamadılar.

 

Yurdun büyük bir bölümünü etkisi altına alan Sibirya soğukları, Van'da hayatı olumsuz yönde etkilerken, hava sıcaklığın geceleri eksi 30 dereceye kadar düşmesi sonucu Van-Özalp karayolu üzerinde bulunan ve 99 kilometrekare alana sahip olan Erçek Gölünün yüzeyi tamamen donunca, balıkçıların tekneleri de göl içerisin mahsur kalmıştı. Balıkçılar, ellerine aldıkları küreklerle yaklaşık 200 metrelik uzunluktaki bir alanı kırarak ağlarının yanına gitmek istediler, iç bölgeye doğru buzun kalınlaşmasıyla geri dönmek zorunda kaldılar.

 

25 yaşında olduğunu ve bu yaşına kadar gölün bu şekilde donduğunu görmediğini ifade eden Veysel Çakır isimli balıkçı, “Şuan gördüğünüz gibi Erçek Gölündeyiz. Erçek Gölü dedemden ve babamdan öğrendiğime göre son yılların en soğuk senesini yaşıyoruz. 25 yaşındayım ve 25 yıldır burada yaşıyorum bu gölün böyle donduğunu görmedim. Fakat bu sene çok soğuk, çetin bir kış yaşıyoruz. Biz bu gölde balıkçılık yapıyoruz. Gördüğünüz gibi buz tuttuğu için balık avlamayı bırakmak zorunda kaldık. Ağlarımız hep içerde kaldı. Bu ağların artık kullanması biraz zordu ama bugün gittik dedik temizleyelim uzun bir çaba harcadık ama ağlara ulaşamadık. Mecburen geri dönmek zorunda kaldık.” Dedi.

 

Bugün 2 tekne ile birlikte yola çıktıklarını ancak 200 metre gidebildiklerini ifade eden Çakır, “Fakat biz orada şunları gördük. Hayvanların orada aç olduğunu gördük. Kuşlar o kadar açlardı ki bizden kaçmıyorlardı. Buradan yetkililere sesleniyorum bu kuşların ölmemeleri için yem desteği yapılmasını istiyoruz.” Şeklinde konuştu. 

Editör: TE Bilisim