ÖZEL HABER: MERAL YILDIZ/HAMİT KARAKUŞ- Van'ın Başkale İlçesi’nde bulunan önemli turizm destinasyonu olan Vanadokya Peribacaları geçtiğimiz ay Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan imzasıyla Resmi Gazete'de yayımlanarak kesin korunacak hassas alan olarak ilan edilmesinin ardından Başkale’de bulunan travertenler de “Kesin Korunacak Hassas Alan” ilan edildi.

Birkaç yıl öncesine kadar sayısız tarihi, turistik, doğal güzelliği heba olup giden, turizme kazandırılan kadar turizme kazandırılmayı bekleyen sayısız zenginlik gerek toprak altında gerek toprak üstünde ölüme terkedilen Van’a güzel haberler peşi sıra geliyor. 2010 yılında Akdamar Kilisesi’nin restorasyonunun tamamlanıp turizme kazandırılması ile başlayan turizmdeki dokunuşlar son birkaç yıl içinde iyice arttı. Her yıl yüz binlerce insanın ziyaret ettiği bir mekan haline gelen Akdamar Adası ile birlikte Urartular’dan kalma Van Kalesi ve daha bir çok eserin hem tescillenmesi hem korunması için adımlar atıldı. Bir taraftan tanıtım etkinleri yapılırken bir taraftan da arkeolojik çalışmaların da hız kazandığı kentte son dönemlerdeki yerli turist akını da kentin turizmine katkı sağlamaya başlarken, Van’ın yıllardır beklediği adımlar da Cumhurbaşkanlığı eliyle atılmaya başlandı. Uzun yıllardır kurtarılmayı bekleyen Çarpanak Kilesesi’nden Başkale’deki Peri Bacaları’na kadar bir çok zenginlik için Cumhurbaşkanlığı eliyle bir bir ‘Kesin Korunacak Hassas Alan’ tescili yapılırken son güzel haber de yine Başkale’deki Dereiçi Travertenleri için geldi. Son dönemlerde onlarca tarihi ve doğal zenginlik için koruma kararı çıkması kentte memnuniyetle karşılanırken Başkale’deki bu eserlerin de kente ve turizme kazandırılması konuşulmaya başladı. Şehrivan’a konuşan turizm camiasının önemli isimleri ise kararı memnuniyet ile karşılayıp şimdi Van’ın bu alanların sahiplenip turizme kazandırılması gerektiğini söyledi.

2’İNCİ MÜJDE BAŞKALE TRAVERTENLERİ İÇİN GELDİ

Vanadokya Peribacaları geçtiğimiz ay Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan imzasıyla Resmi Gazete'de yayımlanarak kesin korunacak hassas alan olarak ilan edilmesinin ardından ikinci müjde Başkale travertenleri için geldi. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından Van’ın Başkale ilçesindeki travertenler, "Doğal Sit-Sürdürülebilir Koruma ve Kontrollü Kullanım Alanı" olarak tescil edildi. Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü tarafından potansiyel doğal sit alanlarına ilişkin ilan, Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlandı. Resmi Gazete’nin bugünkü sayısında yer alan Cumhurbaşkanı kararlarına göre, Başkale ilçesindeki Dereiçi Mahallesi’nde bulunan travertenler, Cumhurbaşkanı kararnamesinin 109’uncu maddesi uyarınca ‘kesin korunacak hassas alan’ olarak tescil ve ilan edildi.

ŞİMDİ TURİZME KAZANDIRMA ZAMANI!

Gazetemize açıklamalarda bulunan Turizmci Abdullah Tunçdemir, Van'ın Başkale ilçesine bağlı Yavuzlar köyünde bulunan peri bacaları görünümüyle Kapadokya'ya benzediği için yöre halkı tarafından ‘Vanadokya’ olarak anıldığına dikkat çekti. Tunçdemir, “Pamukkale travertenlerini andıran görüntüsüyle ‘Başkale Travertenleri’ Van’ın turizmde yeni bir destinasyon merkezi olmak için ilgi bekliyorken, ilçedeki doğal güzellikler için önemli çalışmalara imza atıldı. Sadece peribacaları değil, aynı alanda bulunan ve son yıllarda yağışların etkisiyle ortaya çıkan, metrelerce uzunluktaki çok sayıda tünel ve mağara yanı sıra ilçe sınırları içerisinde bulunan Pamukkale travertenlerini andıran görüntüsüyle ‘Başkale Travertenlerin’ turizme kazandırılması şart.”

“TURİZM AÇISINDAN ÖNEMLİ ALANLAR”

Önemli turizm destinasyonları içerisinde yer almasına rağmen yıllardır, kentteki birçok insan tarafından bilinmezken, yapılan ziyaretler ve tanıtımlar sonrası bilinir hale geldi. Konaklama ve dinlenme tesislerinin olmaması, uzaklık, tanıtım eksikliği turizm gelirinde yüksek potansiyele sahip olan önemli destinasyonun bilinirliği önündeki en büyük engelleri oluşturuyor. Bu alanların korunma altına alınması kesinlikle çok önemli bir karar. Ayrıca Albayrak köyü yakınlarında bulunan Bartholomeus Kilisesinin de restorasyonu tamamlanarak turizme kazandırılması şart. Orada bulunan kilise tarihi ve turistik açıdan çok önemli bir yer. Yavuzlar Köyünde bulunan peri bacalarına ek olarak yapılacak restorasyonla birlikte turizm açısından önemli olacaktır.” Şeklinde konuştu.

BEYAZ: KARARI OLUMLU KARŞILIYORUM

Van’ın Başkale ilçesine bağlı Dereiçi Mahallesi’nde bulunan travertenler, 'kesin korunacak hassas alan' olarak ilan edilmesine ilişkin konuşan Turizmci Murat Beyaz, kararın kent turizmi adına umut verici olduğunu ve iyi değerlendirilmesi gerektiğini kaydetti. Beyaz, kültürel değerlerin kanuna gerek kalmadan halk nezdinde benimsenerek turizme kazandırılmasının önemine vurgu yaparak sözlerini şöyle sürdürdü: “İlimizdeki kültürel değerlerin kanunla korunmasına gerek kalmadan vatandaşların koruması gereken kültürel değerlerimiz. Fakat maalesef bizde öyle bir bilinç yok, sadece bölgemizin değil genel olarak ülkemizin temel problemidir. Dolasıyla bu tür kültürel değerlerin korunması için kanunnamelerin ve yasaların çıkarılması gerekiyor, onu bekliyoruz. Van Gölü’nü koruyamadığımız gibi kanun beklentisine giriyoruz. Oysaki değerlerimizi kanun ve yasalara gerek kalmadan korumamız gerektiği bilincini toplumumuza aşılamamız gerektiğine inanıyorum. Kanunun çıkarılması kent adına olumlu karşılıyorum. Bundan sonraki kültürel değerlerimiz içinde vesile olur” diye belirtti.

BEYAZ: KANUNA GEREK KALMADAN ÖNCE BİZLER KORUYALIM

Kentte kültürel değer açısında koruma altına alınması gereken çok değerin olduğunu anımsatan Beyaz, “İlimizde çok sayıda hassas değerimiz var, hepsi için çalışma yürütülerek kararnameler kapsamına alınarak yasal güvence altına almak gerekiyor. Bu değerler korundukça daha çok değeri ve ziyaretçi sayısı artacaktır. Özellikle bu tür korunma kanunu alınmasının ardından daha çok ülke gündeminde yer almasına neden olacaktır. Bu tür olumlu adımların atılması memleketin hem tanıtımına hem de turizmine olumlu katkı sağlayacaktır. Burada en önemli nokta kent olarak kararnameler olmadan kültürel değerlerimize sahip çıkmamız gerekiyor. Önce kendimiz koruyalım sonra da yasal düzenlemelerle daha iyi konuma ve yatırım yapılacak düzeye taşımak gerekiyor” dedi.

BEYAZ, SONRAKİ SÜREÇTE ATILMASI GEREKEN ADIMLARA DEĞİNDİ

Kültürel değerlerin koruma altına alındıktan sonra yapılması gereken adımlara değinen Beyaz, kültürel değerlerin koruma alınmasından sonra tanıtım ve yatırım yapılması gerektiği ifade ederek son olarak şunları ifade etti: “Öncellikle bu tür değerlerin tanıtımı yapılarak çevre düzenlemesi yapılması elzemdir. Yürüyüş yolların yapılarak insanların temel ihtiyaçlarını giderebilecek yerlerin oluşturulması gerekiyor. En önemlisi alt yapı problemi çözülmesi gerekiyor. Diğer bir önemli etken ise ulaşım noktası ulaşılabilir olması gerekiyor. Burada en önemli yerel yönetimlere düşmektedir. Umarım kentimize ve turizme önemli katkı sunar, temennimiz bu yönde, umarım memleketimiz adına hayırlısı olur” şeklinde konuştu.

ÖZEL: KARARI SEVİNÇLE KARŞILADIK

Vangölü Aktivistleri Derneği başkanı Erdoğan Özel ise gazetemize yaptığı açıklamada, “Van'ın Başkale ilçesinde bulunan Dereiçi Travertenleri ve daha önce Başkelde bulunan Yavuzlar Peribacaları 'Kesin Korunacak Hassas Alan' olarak tescil ve ilan edilme kararını sevinçle karşıladık. Bölge turizmine yönelik önemli katkılar sağlayacak bu her iki alanın tanıtılması ve korunması için çalışmalar yapılmalıdır. Her iki alana ulaşım için yeni yolların yapılması, insanların bu alanları gezdikten sonra dinlenebileceği, ihtiyaçlarını gidereceği tesisler ve özellikle tanıtım çalışmaları ivedilikle yapılmalıdır. Bölgemizde son dönemlerde önemli tarihi ve doğal zenginliklerimizin korunmasında katkısı olan başta cumhurbaşkanımız sayın Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere emeği geçen herkese teşekkür ederiz.” Şeklinde konuştu.

Editör: TE Bilisim