HABER MERKEZİ- Önceki gün meydana gelen İran merkezli iki büyük deprem Başkale’de büyük yıkımlar yaşattı. 9 kişinin hayatını kaybettiği, onlarca insanın yaralandığı depremler hem maddi hem manevi büyük kayıplar yaşattı. Bölgede yaraları sarma çalışmaları başlarken depremden geriye kalan fotoğraflar, görüntüler, ağıtlar, feryatlar ve kayıplar yürekleri parçaladı.

Van bir taraftan dünyayı tehdit eden korona virüs (corona virüs) korkusu yaşarken bir taraftan da yaşanan yıkıcı depremin acısını yaşadı. Pazar günü meydana gelen 5,9 büyüklüğündeki İran/Hoy merkezli iki deprem Başkale’de büyük yıkımlar yaşattı. Başkale ile birlikte sınır köylerin/mahallelerinin birçoğunda da yıkıma neden olan deprem özellikle Başkale’nin 4 köyünde/mahallesinde ciddi hasar yarattı. İlk depremde 9 kişi hayatını kaybederken 39 kişi de yaralandı. Daha depremin yaraları sarılmadan, vatandaşlar yıkılan evlerinin yerine yapılmasını beklediği çadırlarına girmeden akşam bir büyük deprem daha yaşandı. İkinci depremin olduğu Pazar akşamı halen sokaklarda olan Başkale’deki vatandaşların bu depremle birlikte maddi kayıpları ikiye katlandı. Toplamda 250’yi aşkın evin hasar gördüğü, 300 civarındaki ahırın yıkıldığı depremde 4’ü çocuk 9 kişinin hayatını kaybetmesinin yanında 3 bin 329 küçükbaş, 72 büyükbaş telef oldu. Başkale’ye bağlı Özpınar mahallesinde neredeyse sağlam bir ev kalmazken köylerde yakınlarını ve mal varlıklarını kaybedenlerin feryatları yürekleri dağladı. Öte yandan depremin olduğu gün hemen kente gelen İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ile birlikte dün kente gelen Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, yaraların sarılması ve kayıpların telafisi için afet bölgesinde incelemeler yaptı. Bölgede kalıcı konutlar yapılması için de hazırlıklar yapıldığı ifade edilirken vatandaşların dışarda kurulu sobalarla ısınmaya çalıştığı görüntüler depremin en acı fotoğraflarını oluşturdu.

DEPREMDE HAYATINI KAYBEDEN 8 KİŞİ YAN YANA DEFNEDİLDİ

İran'ın Khoy kentinde meydana gelen 5,9'luk deprem, Başkale’deki sınır köylerinde yıkıma neden oldu. 4 köyde meydana gelen yıkım çok sayıda kerpiç evin yıkılmasına neden oldu. Yıkım sonrası aralarında 4 çocuğun da olduğu 9 kişi hayatını kaybetti, 50 kişi ise yaralandı. Hayatını kaybeden için önceki gün köylerinde cenaze töreni düzenlenerek toprağa verildi. İran'da meydana gelen 5.9 büyüklüğündeki depremde, Van'ın Başkale ilçesine bağlı Özpınar Mahallesi'nde hayanı kaybeden Hüseyin Tosun, Aydın Tosun, Ekrem Tosun, Reis Furat, çocukları Hasret, Muhammet, Fatma ve Defne, köy mezarlığında göz yaşları arasında toprağa verildi. Hayatını kaybedenlerin toprağa verilmesi sırasında Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli de köy mezarlığında bulundu.

DEPREMDE EŞİNİ VE ÇOCUKLARINI KAYBEDEN KADININ FERYADI YÜREKLERİ DAĞLADI

Van'ın Başkale ilçesindeki depremde eşini ve bir 8 aylık 3 çocuğunu kaybeden Nebahat Furat'ın feryadı yürekleri dağladı. İran'ın Hoy kentinde meydana gelen ve Van'da da hissedilen 5,9 büyüklüğündeki depremde eşini ve 3 çocuğunu kaybeden Nebahat Furat'ın feryadı yürekleri dağladı. Depremin vurduğu 4 mahalleden Özpınar, yıkımın en fazla olduğu yer oldu. Depremde 8 kişinin hayatını kaybettiği Özpınar Mahallesi'nde, 21 kişi de yaralandı. Fırat ailesinin yaşadığı kerpiç ev de depremde yerle bir oldu. Deprem anında çamaşır asmak için bahçede olan Nebahat Fırat'ın evi yıkılırken, eşi Reis Furat, çocukları Fatma ve Muhammet Furat ile 8 aylık bebeği enkaz altında kalarak hayatını kaybetti. Eşi ile 3 çocuğunu kaybetmesi nedeniyle büyük acı yaşayan Nebahat Furat, evinin enkazının başında Kürtçe ağıtlar yakıp feryat ederek, "Çocuklarım gitti evim yıkıldı. Kocam gitti sahibim kalmadı, beşiğim boş kaldı" dedi.

BAKAN SOYLU DEPREMDE ÖLENLERİN CENAZE TÖRENİNE KATILDI

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Başkale’de meydana gelen depremde hayatını kaybeden 9 kişinin cenaze törenine katıldı. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Başkale ilçesinde meydana gelen depremde hayatını kaybeden 5’i çocuk 9 kişinin cenaze törenine katıldı. Başkale Merkez Yeni Camisi'nde kılınan cenaze namazlarının ardından Bakan Soylu ve beraberindekiler defin işlemlerinin yapılacağı Özpınar ve Güvendik mahallelerine hareket etti. Cenaze törenine Van Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mehmet Emin Bilmez, AK Parti Van Milletvekili Osman Nuri Gülaçar, İrfan Kartal, Abdulahat Arvas ve yüzlerce kişi katıldı.

DEPREM BÖLGESİ’NDE OKULLARA 15 GÜN ARA VERİLDİ

Van Valiliği, Van’ın Başkale İlçesi’nde depremden etkilenen mahallelerde eğitim ve öğretime 15 gün süreyle ara verildiğini duyurdu. Van Valiliğinden yapılan açıklamada, “Başkale ilçemizi etkileyen ve 9 kişinin hayatını kaybettiği 5.9 büyüklüğündeki depremden etkilenen Konuksayar ilkokulu, Kocaköy ilkokulu, Saçan ilkokulu, Yavuzlar İlk ve Ortaokulu, Bilgeç İlk ve Ortaokulu, Özpınar İlk ve Ortaokulu, Güvendik İlk ve Ortaokulu, Gelenler İlkokulu, Kaşkol İlkokulu, Davutabat İlkokulu, Böğrüpek İlk ve Ortaokulu, Ömerdağ ilkokulu, Eşmepınar İlk ve Ortaokulu, Evbakan İlk ve Ortaokulu, Yanal İlk ve Ortaokulu, Uğurlu İlk ve Ortaokulu, Yurttepe ilkokulu, Yurttepe Terazin ilkokulu, İkizdeğirmen ilkokulu, Tahıl ilkokulu, Tokluca ilkokulu, Ortayazı ilkokulu, Yüksel ilkokulu, Şahin Tepesi ilkokulunda eğitim ve öğretime 24 Şubat 2020 ile 9 Mart 2020 tarihleri arasında 15 gün süreyle ara verilmiştir” denildi.

İÇİŞLERİ BAKANI SOYLU: "DEVLETİN BÜTÜN YETKİLİLERİ BÖLGEDE"

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, devletin bütün yetkililerinin, STK'ların bölgede olduğunu söyledi. Bakan Soylu, deprem nedeniyle hasar gören İran sınırındaki mahallelerde incelemelerde bulundu. Gelenler Mahallesi'nde açıklama yapan Soylu, hasar tespit çalışmalarının devam ettiğini belirterek, "Bir taraftan jandarmamız, askerlerimiz, AFAD'ımız çadırları kuruyor, bir taraftan da sobalar dağıtılıyor. Hayvancılığın yapıldığı köyler. Onların hepsi tespit edilecek. Cumhurbaşkanımızın talimatı var. Ne kadar telef olan hayvan varsa hepsi giderilecek. Bugün Tarım ve Orman Bakanımız da gelecek. O da gerekli tespitler, alınacak tedbirler ve değerlendirmelerle ilgili burada bulunacak" diye konuştu.

“İLK TESPİTLERE GÖRE, 250 KONUT VE 300 AHIR YIKILDI”

Vatandaşın yanında olduklarını belirten Soylu, "İranla sıfır noktasındayız. Devletimiz depremin ilk olduğu andan itibaren burada. Allah beterinden korusun, bu hasarı onaracak kabiliyetimiz de sabrımız da var. İlk tespitlere göre, 250 konut ve 300 ahır yıkıldı. 700'ün üzerinde ağır hasarlı yapı var. 2 bine yakın hayvan da telef oldu. Köy köy geziyor, vatandaşlarımızı dinliyoruz. Eksik varsa gidermeye çalışıyoruz. Bu bölgede 15 gün okullar tatil oldu. Milli Eğitim Bakanı'mızla da konuştuk. Çünkü buradan Van'a, Başkale'ye giden vatandaşlarımız doğal olarak çocuklarını da götürdü. Onun için eğitimdeki birliği sağlayabilmek maksadıyla geçici olarak 15 günlük ara verildi. Ondan sonra genel değerlendirme yapılacaktır" ifadelerini kullandı.

BAKAN PAKDEMİRLİ: 3 BİN 329 KÜÇÜKBAŞ HAYVANIN TELEF OLDUĞUNU AÇIKLADI

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, 200’ün üzerinde ahırın yıkıldığını belirterek, “3 bin 329 küçükbaş, 72 büyükbaş telef gözüküyor” dedi. Van’ın Başkale ilçesine bağlı Özpınar Mahallesi’nde meydana gelen depremde hayatını kaybedenlerin defin edilmesine katılan Bakan Pakdemirli, beraberindekilerle kurulan çadırda ailelere taziyelerde bulundu. Depremde 4 çocuğu ve eşini kaybeden Nebahat Furat ve hayatını kaybeden diğerlerinin yakınlarıyla görüşen Bakan Pakdemirli, “Rabbim bir daha milletimize böyle musibetler göstermesin. Devlet yanınızda. Dün Cumhurbaşkanımızın talimatıyla bakanımız Süleyman Soyla Bey bölgeye geldi. Bugün de yine kendisinin talimatlarıyla bölgeye ben geldim. İnşallah bu yaraları hep birlikte saracağız. 8 vatandaşımızın hayatını kaybettiği Özpınar köyümüzdeyiz. Toplamda 9 kişi hayatını kaybetti. 66 yaralımız vardı, çoğu taburcu oldu, şu an hastanelerde 32 yaralımız kaldı. Rabbimden vefat edenlere rahmet diliyorum. Yaralılara acil şifalar diliyorum.”

KAYIPLAR İÇİN ÇALIŞMALAR SÜRÜYOR!

5 köyümüz etkilenmiş. Tüm bunlarda ilk günde hemen hasar tespiti başlattık. Tabi ki en önemli olan şey canlarımızı kaybettik. Diğer taraftan yaralarımızın sarılması için çalışma başlattık. 233 ahırımız yıkıldı, bunlar ekmek kapımız. 3 bin 329 küçükbaş, 72 büyükbaş telef gözüküyor. Cumhurbaşkanımızın talimatıyla bu zararlar karşılanacak. Devlet tüm kurumlarıyla burada, ne yapılması gerekiyorsa yapılacak. Geride kalanlara Allah sabır versin. Allah sizlere ve evlatlarınıza uzun ömürler versin. Başkale ilçemize ilk etapta 200 küçükbaş getirdik. Dağıtıma da başlayacağız. Telef olan hayvanların yerine yenileri verilecek. Tabi ki gidenin yerine konulmuyor, ancak dediğim gibi çiftçimizin ve köylümüzün hayatını idame etmesi için üzerimize düşen ne varsa yapacağız. 108 ahır çadır getirdik. 200 civarında ahır çadırımız yolda getiriliyor. Hayvanlarımızın imhası için de çalışmalar yapılıyor” dedi.

BAKAN KURUM: VAN'DA KALICI KONUTLAR İÇİN ÇALIŞMA BAŞLATMIŞ DURUMDAYIZ

Çevre ve Şehircilik Bakanı Kurum, İran'da meydana gelen depremde Van'da hasar gören yapılara ilişkin, "Hak sahibi vatandaşlarımıza kalıcı konutlar için çalışma başlatmış durumdayız." dedi. Bakan Kurum; “Hasar tespit çalışmaları neticesinde Başkale ve Saray ilçesine bağlı birçok köyde hasarın oluştuğunu gözlemlediklerine işaret eden Kurum, şunları söyledi: "Sınır bölgesinde yaklaşık 13 köyümüz... Özellikle, Özpınar, Ömerdağlı, Kaşkol, Güvendik, Böğrüpek ve Gelenler köylerinde çok sayıda yapının kerpiç ve yığma taş yapılardan oluştuğunu gördük. İlk belirlemelere göre 254 konut ve 297 ahırın yıkık, 694 yapının da ağır hasarlı olduğunu tespit ettik. Hasar tespitlerimiz bugün de arkadaşlarımız tarafından yapılmakta. Daha önce yapmış olduğumuz uygulamalar çerçevesinde de hemen Van'da Toplu Konut İdaresi Başkanlığımız ekipleri, yine bakanlığımızın kentsel dönüşüm ekipleri bugün itibariyle sahadalar. Hemen yer tespit çalışmalarını yapıyoruz. Hak sahibi vatandaşlarımıza kalıcı konutlar için çalışma başlatmış durumdayız. En kısa zamanda inşallah diğer illerde olduğu gibi Van'da da vatandaşlarımızın yarasını sarma sürecine hızlı bir şekilde girmiş olacağız."

Editör: TE Bilisim