İçişleri Bakanlığınca görevlendirme yapılan Van'ın Başkale Belediyesi, hayata geçirilen ve planlanan projelerle büyük bir değişim ve dönüşüm yaşıyor.

 

Peri bacaları, travertenler ve çok sayıda tarihi esere ev sahipliği yapan Başkale ilçesi, İçişleri Bakanlığınca yapılan görevlendirmenin ardından yürütülen belediye hizmetleriyle tarihi misyonuna yakışan bir görünüme kavuşturuluyor.

 

Daha önce belediyecilik hizmetlerinin yeterince yapılmadığı, hak etmediği bir görünüme sahip ilçe, görevlendirme sonrası hayata geçirilen projelerle kabuğunu kırmaya başladı.

 

İlçe merkezinde güvenlik açısından risk oluşturan dükkanların yerine modern bir mimariyle yeni iş yerleri yaparak çarşıya kimlik kazandıran belediye, kent meydanı, mesire alanı ve hayata geçirdiği diğer sosyal yaşam alanlarıyla ilçe halkını uzun zamandır hasret kaldığı hizmetlerle buluşturdu.

 

 

Belediye, merkez ve kırsal mahallelerde parke taşı, taziye evleri, altyapı ve üstyapı, oyun parkı, semt sahası çalışmaları ve sosyal belediyecilik projeleriyle vatandaşların gönlüne dokunuyor.

 

 

"EĞİTİME BİR MİLYON LİRA DESTEK SAĞLADIK"

 

Kaymakam ve Belediye Başkan Vekili Abdulselam Öztürk, AA muhabirine yaptığı açıklamada, görevlendirme yapılmadan önce belediyenin sadece çöp toplama ve karla mücadele adı altında ufak birtakım çalışmalar yürüttüğünü, görevlendirmeyle sosyal, kültür, eğitim ve sağlık alanlarında birçok hizmet gerçekleştirdiklerini söyledi.

 

Öztürk, sağlık alanında daha iyi hizmet vermek için bir diyaliz evi inşa ettiklerini ve yeni bir devlet hastanesi için 20 dönümlük bir araziyi Sağlık Bakanlığına devrettiklerini anlattı.

 

 

Vatandaşların sağlık hizmetlerinden en iyi şekilde yararlanması için çalışma yürüttüklerini kaydeden Öztürk, "Eğitim alanında da okullarımıza 1 milyon lira destek sağladık. Öğretmenlerimizin daha modern ve iyi koşullarda kalması için ilçemizde bir öğretmenevi inşa ettik." dedi.

 

Sosyal alanda büyük hizmetler gerçekleştirdiklerini, ihtiyaç sahiplerine gıda yardımı yaptıklarını aktaran Öztürk, şöyle devam etti:

 

 

"Kadınlarımızın sosyal yaşama entegre olması için Kadın Destek Evi yaptık. Burada kadınlarımız ve kızlarımız halı-kilim dokuyor. Giyim üzerine eğitimler alıyorlar. Kadınlarımızın burada ürettiklerini satmaları için de onlara dükkanlar tahsis ettik. Belediyemizin imkanlarıyla yaptıkları ürünleri satabiliyorlar. Yine çocuklarımıza yönelik birçok park yaptık. 54 dönüm üzerine hem çocuklar hem de yetişkinler için mesire alanı inşa ettik. Türkiye'de ilçe bazında böyle bir projeyi gerçekleştiren ilk belediye biziz."

 

Öztürk, çok önemli kültürel projeleri hayata geçirdiklerini, ilçede çeşitli konserler ve ramazan etkinlikleri düzenlediklerini dile getirdi.

 

Eskiden çöplerin toplanmadığını ve ilçede kötü görüntülerin oluştuğunu anlatan Öztürk, bu sorunu çözmek için yeni araçlar aldıklarını ifade etti.

 

 

İlçe merkezindeki bütün yolları sıcak asfaltla döşediklerini vurgulayan Öztürk ,"Bu sene bütün köylerimizin yollarını asfalt yapacağız. Köylerimize parke taşları yaptık. Bu sene olimpik yüzme havuzu projesine başladık. Projemiz bu sene Van'da yapılan en büyük ihalelerden biriydi. İnşallah içinde spor tesisleri bulunan bu yüzme havuzunu çocuklarımıza ve gençlerimize kazandıracağız." diye konuştu.

 

 

İLÇE MERKEZİNDE MODERN DÜKKANLAR YAPILIYOR

 

İlçe merkezinin çehresinin değişmesi için çalışmaların aralıksız devam ettiğini dile getiren Öztürk, şunları kaydetti:

 

"Camilerimizin onarımını yaptık. Halısı olmayan camilere halı temin ettik. Taziye evleri yaptık. İlçemizde büyük bir kent meydanı yaptık. Gençlerimiz, kadınlarımız burada iyi vakit geçiriyor. Yine kültür merkezi projemiz var. Bu proje de kentin en büyük projelerinden bir tanesi. 3 bin 500 metrekare kullanım alanına sahip olacak. Çocuk, kadın ve gençlerimize eğitim verilen alanlar ile kütüphane olacak. Kiraz yetiştiriciliğinin gelişmesi için köylerimize 70 bin kiraz fidanı dağıttık. İlerde inşallah Başkale'yi bir kiraz ilçesi olarak anacağız. Yine ilçe merkezinde görüntü kirliliği oluşturan metruk 25 yapıyı yıkarak yerine modern dükkanlar yapıyoruz. Kaldırım çalışmaları ve ışıklandırmaların tamamlanmasıyla Başkale modern bir şehir olacak.

 

 

"PARALAR TERÖRE DEĞİL HALKA GİDİYOR"

 

Öztürk, bölge halkının en çok ihtiyaç duyduğu konunun huzur olduğunu ifade ederek, şöyle devam etti:

 

"Başkale'de üç yıl önce huzursuzluk ortamı vardı. Şimdi Allah'a şükür huzurumuz yerinde. Vatandaşlarımız gece geç saatlere kadar sokaklarda dolaşıyor. Bu çok önemli. Bize önceki yıllardan daha az gelir gelmesine rağmen gelen paramızı halka harcadığımız için, teröre ve teröre müzahir kişilere aktarmadığımız için vatandaşımıza her türlü hizmeti veriyoruz. Son yıllarda yaptığımız hizmetler, on yıla bedeldir."

 

Vatandaşlardan Mecit Bozkurt da ilçede yıllardır görmedikleri hizmetlere kısa süre içerisinde kavuştuklarını vurgulayarak, "Kaymakamımız kısa sürede güzel hizmetler yaptı. Çok iyi yatırımlar yapılıyor. İlçemizde kısa sürede iyi gelişmeler yaşandı. Allah kaymakamımızdan razı olsun." dedi.

 

 

Üniversite öğrencisi Serhat Tayfun da ilçede bir değişim ve dönüşümün yaşandığını belirterek, "İlçemizde son yıllarda hizmet anlamında farklı bir hava var. Önceki yıllarda hizmet alamıyorduk. Eskiden çöp alanı olan yer şimdi kent parkı oldu. Bu projeler yeni ufuklar açabilir." diye konuştu.

 

Editör: TE Bilisim