ŞEHRİVAN HABER

Son günlerde ülke genelinde ve Van’da meydana gelen doğal afetler büyük hasarlar meydana getirirken adeta felaketi de yaşatıyor. Belediyeler bölgede çalışmalarını devam ettirirken, hasar tespitleri de sürüyor. Kentin ayrı ilçelerinde meydana gelen sel felaketi, evleri yıkarken, birçok hayvanlarında telef olmasına neden oldu.

Türkiye son günlerde orman yangınlarıyla gündeme gelirken, Van ise sel felaketinin yarattığı tahribatlarla konuşulmaya devam ediliyor. Kentin Başkale, Özalp, Erciş ve Çaldıran ilçelerinde iki gündür etkili olan sağanak yağışın yıkımları sarılıyor.  En çok hasar gören ilçelerden biri olan Başkale ilçesinde yıkıma sebep olan sel sonrası adeta seferberlik ilan eden Van Valiliği ve Büyükşehir Belediyesi, bölgede çalışmalarını aralıksız sürdürüyor. İkinci kez sel sularına maruz kalan Başkale ilçesi Esenyamaç Mahallesi’nde gece saatlerinde incelemelerde bulunan İçişleri Bakan Yardımcısı Muhterem İnce’ye Van Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mehmet Emin Bilmez, AK Parti Van milletvekilleri Osman Nuri Gülaçar ve Abdulahat Arvas, İl Jandarma Komutanı Tuğgeneral Yüksel Yiğit, İl Emniyet Müdürü Atanur Aydın ile ilgili kurum amirleri eşlik etti.  Basın mensuplarına açıklamalarda bulunan İnce, yaraların bir an önce sarılması için devletin tüm imkânlarıyla vatandaşların yanında olduğunu söyledi. Öte yandan diğer partilerden temsilciler, STK’lar ve bir çok kuruluş da bölgeye gidip felaket ile mücadele konusunda sürece dahil oldu.

SEL FELAKETİNİN YARATTIĞI MAĞDURİYETLER TESPİT EDİLİYOR

Sel felaketindeki incelemelerden sonra açıklamalarda bulunan Bakan Yardımcısı İnce, Van’da meydana gelen sel felaketinden dolayı vatandaşların mağduriyetini tespit ettiklerini belirtti. Bakan Yardımcısı İnce, "Başkale ilçemizin Esenyamaç Mahallesi başta olmak üzere, bu bölgede bir sel afetiyle karşı karşıya kaldık. Burayı yerinde görmek, vatandaşlarımızın mağduriyetini tespit edip bir an önce yaralarını sarmak adına milletvekilleri, valimiz ve kurum amirlerimizle sahada incelemelerde bulunduk. Felaketin eşiğinden dönülmüş bir durumun olduğunu kendi gözlerimizle şahit olduk. Esenyamaç Mahallesinde 11 vatandaşımızın evi kullanılamaz hale geldi. Oraya bağlı Onikidere Mezrasında bir vatandaşın evi kullanılamaz duruma geldi. Burada içme suyu ihtiyacını tespit ettik. Diğer taraftan iş makinesi ihtiyacı gördük. İş makinelerimiz de şu an bölgeye ulaştılar. İçme suyu sorunu da VASKİ çalışmalarıyla giderilecek.” İfadelerine yer verdi.

“32 EVİN KULLANILMAZ HALDE OLDUĞU TESPİT EDİLDİ”

Tarım ve Orman İl Müdürlüğü ekiplerinin çalışmaları neticesinde 900 hayvanın şu ana kadar telef olduğunu açıklayan İnce, “Bunların zararları, Tarım ve Orman Bakanlığınca açılandığı üzere devletimiz tarafından karşılanacak. Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğümüzce 32 evin kullanılamaz halde olduğu tespit edildi. Bunun için de gerekli çalışmaları başlatmış durumdayız. Altyapıda bazı bozukluklar var, dere ıslahı gereken çalışmalar var. Onun için de DSİ Bölge Müdürlüğümüz oraya iş makinelerini göndererek ve gerekli teknik çalışmaları başlatarak, olaya müdahale etmiş durumdadır. İleriye dönük oralara yapılacak kalıcı projeleri de başlatmış durumdayız. Özellikle Esenyamaç'ın içinden geçen derenin ıslahı konusunda gerekli çalışmalar yapılacak. Esenyamaç'ta elektrik problemi vardı. Burada da gerekli altyapı çalışmaları yapıldı. Elektriğin bölgeye verilmesi önemliydi. Buradaki vatandaşlarımıza geçmiş olsun dileklerimizi ilettik, diğer taraftan Cumhurbaşkanımızın, bakanlığımızın geçmiş olsun dileklerini ilettik. Ümit ediyoruz ki bundan sonra ülkemiz böyle felaketlerle karşılaşmaz.” Diye konuştu.

SELİN YARALARI SARILIYOR

Sel afetinden etkilenen vatandaşlara geçmiş olsun dileklerinde bulunan Bakan Yardımcısı İnce, “Cumhurbaşkanımız ve hükümetimizin geçmiş olsun dileklerini iletiyoruz. İnşallah böyle afetlerle bir daha karşılaşmayız. Ama devletimiz güçlüdür. Devletimiz ve milletimiz el ele verdiği sürece biz bu zorlukları da en kısa sürede aşarız. Elbette tedbirlerimizi alıyoruz. Meteorolojik şartlar yağışların devam edeceği yönünde. Burada tekrar vatandaşlarımızı uyarmış olalım. Bir daha böyle bir sel afetiyle karşılaşmamak için kişisel tedbirlerimizi alalım. Diğer tedbirleri de biz devlet olarak zaten alıyoruz.” İfadelerini kullandı.

“DEVLETİN TÜM KURUMLARI YARDIMIMIZA KOŞTU”

Yapılan çalışmalardan memnun olduklarını ve afetin ilk anından itibaren devletin gücünü yanlarında hissettiklerini belirten Esenyamaç Mahalle Muhtarı Ayhan Korkmaz, “Mahallemizde yaşanan sel afeti hayatımızı olumsuz yönde etkiledi. Selin ardından bizler ilgili kurumları aradık. Yarım saat içerisinde devletin tüm kurumları yardımımıza koştu. Valimiz ilk gün mahallemize geldi. Bugün de İçişleri Bakan Yardımcımız burada, milletvekillerimiz burada. Yani devletin yardım elini ilk andan itibaren bize uzattığını gördük. Kısmi eksiklerimiz var. Onlar da gideriliyor. Yaralarımız sarılıyor. Devletimiz yanımızda yalnız olmadığımızı hissediyoruz” Dedi.

“HERKESE TEŞEKKÜR EDİYORUZ”

Devletin en zor gününde kendilerine sahip çıktığını söyleyen mahalle sakinlerinden Cevat Özer ise sel afetinin ilk anından itibaren tüm kurumların buraya geldiğini belirterek, “Van Büyükşehir Belediyesi başta olmak üzere tüm kurumlarımız bizlere yardımcı olmak için buradalar. Herkese teşekkür ediyoruz. Allah razı olsun. İnşallah mahallemizin ihtiyaçları kısa sürede giderilecek.” Şeklinde konuştu.

ÖZALP'TA SEL, ÇOK SAYIDA KÜÇÜKBAŞ HAYVAN TELEF OLDU

Van’ın Özalp ilçesinde etkili olan sağanak yağışın sele dönüşmesi sonucu çok sayıda hayvan telef olurken, bazı evler de sular altına kaldı. Etkili olan sağanak yağış hayatı olumsuz etkiledi. Özalp ilçesine bağlı Yukarı Balçıklı Mahallesinde etkili olan sel hasara yol açtı. Meydana gelen selde bazı ev ve tarım arazisi sular altına kaldı. Sel nedeniyle can kaybı ve yaralanma yaşanmazken, onlarca küçükbaş hayvan ise telef oldu. Bölgeye sevk edilen Van Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Bakanlığı'na bağlı Özalp İtfaiye Grup Amirliği ile Özalp Belediyesi ekipleri, vatandaşların yaralarını sarmak için canla başla çalışıyor.

ÇALDIRAN’DA SEL FELAKETİ

 

Van’ın Çaldıran ilçesinde etkili olan sağanak yağışın sele dönüşmesi sonucu onlarca hayvan telef oldu. Çaldıran ilçesine bağlı Osmanlı ve Çubuklu Mahalleleriyle Çoraklı mezrasında etkili olan sel hasara yol açtı. Meydana gelen sel nedeniyle can kaybı ve yaralanma yaşanmazken, onlarca küçükbaş hayvan ise telef oldu. İki minibüsün sel sularına kapıldığı bölgede, bir mahalle bakkalı ise yıkıldı. Selin ardından Çaldıran Belediye Başkanı Şefik Ensari, ilgili birim çalışanlarıyla mahalleye gitti. Ekipler kısa sürede çalışma başlatırken, Başkan Ensari ise vatandaşlara geçmiş olsun dileklerini ileterek taleplerini dinledi. Belediye ekipleri, vatandaşların yaralarını sarmak için canla başla çalışırken, sıcak yemek dağıtmayı da ihmal etmiyor.

BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ SEL BÖLGELERİNDEKİ ÇALIŞMALARI SÜRÜYOR

Büyükşehir Belediyesi; Başkale, Erciş, Çaldıran ve Özalp ilçelerinde dün ve bugün yaşanan sağanak yağış ve selin ardından çalışmalarını aralıksız sürdürüyor. Van'ın 4 ilçesinde yaşanan selin ardından harekete geçen Büyükşehir Belediyesi, diğer kurumlarla koordineli şekilde 7/24 çalışıyor. Yüzlerce araç ve personelle ile sel bölgesinde yürütülen çalışmalar mesai mefhumu gözetmeksizin devam ediyor. Sel felaketinin ilk anından itibaren Başkale ilçesi Esenyamaç ve Oğulveren, Erciş ilçesi Taşkapı ve Gergili, Çaldıran ilçesi Osmanlı ve Çubuklu mahalleleri ile Özalp'in Aşağı Yorganlı mahallelerinde Fen İşleri Daire Başkanlığı ile İtfaiye Daire Başkanlığı ekipleri vatandaşın yardımına koştu. Ekipler bir yandan vatandaşların yaralarını sarmaya çalışılırken, bir yandan da hasar gören mahallerin alt yapıları onarılıyor. Yaşanan sel felaketlerinde herhangi bir can kaybı yaşanmazken, 4 ilçede Van Büyükşehir Belediyesinin yanı sıra Karayolları Bölge Müdürlüğü, AFAD, UMKE, DSİ ve ilçe belediyelerine bağlı ekipler koordineli bir şekilde çalışmalarını sürdürüyor.

Editör: TE Bilisim