ŞEHRİVAN HABER

Şehrivan Gazetesi’nin 29 Kasım 2021 tarihinde gündeme getirdiği Başkale’deki öğrencilerin okula gidememe sorunu aradan geçen zamana rağmen çözülmedi. Taşımalı eğitimden faydalanamayan ve servis sorununu nedeniyle okula gitmeyen öğrencilerin sorunu o haberin ardından meclise taşınırken HDP Van Milletvekili Murat Sarısaç da sorunu Millî Eğitim Bakanı Mahmut Özer’e sormuştu. Sarısaç’ın Başkale'nin Deringeçit mahallesinde taşımalı eğitimin yapılmamasına dair verdiği yazılı önergesine cevap verdi. Yapılan açıklamada, ilçeye ulaşımı sağlayan yolun 12 kilometresinin toprak-stabilize yoldan oluştuğu bilgisi verilirken, bölgede yaşanan yoğun kış şartlarından dolayı oluşacak kaza ve can kayıplarını önlemek için İlçe Taşıma Planlama Komisyonunca öğrenci taşımasının uygun bulunmadığı görüşüne ver verildi. Mevcut sorun devam ederken, çözüm için de kapılar kapanmış oldu.

BAKAN ÖZER’DEN DERİN GEÇİT KÖYÜNDEKİ ÖĞRENCİLERE YÖNELİK AÇIKLAMA…

Bakanlığa sunulan önerge sonrasında konuyu Van Valiliği’nin gönderdiği gerekçe ile cevaplayan Bakan Özer’in açıklamasında şu ifadelere yer verildi: “Adı geçen köydeki öğrencilerin pansiyonlu okullara kayıtlı olduğu, İlçe Taşıma Planlama Komisyonunca yapılan inceleme sonucunda; Deringeçit mahallesinin ilçe merkezine 40 kilometre uzaklıkta olduğu, ilçeye ulaşımı sağlayan yolun 12 kilometresinin toprak-stabilize yoldan oluştuğu, yolun dar olması, yol boyunca uçurumların olması, kaya düşmesi, çığ riskinin olması ve bölgede yaşanan yoğun kış şartlarından dolayı oluşacak kaza ve can kayıplarını önlemek için İlçe Taşıma Planlama Komisyonunca öğrenci taşımasının uygun bulunmadığı, mevcut şartların takip edildiği ve değişen koşullara göre İlçe Taşıma Planlama Komisyonu tarafından yeni kararların alınabildiği ancak alınan ve alınacak tüm kararlarda öğrenci can güvenliğinin göz önünde bulundurulmuştur.”

MEVCUT SORUN ÇÖZÜLMEDİ

Açıklamanın devamı ise şu şekilde verildi: “Kış mevsiminde taşımalı eğitimde herhangi bir sorun yaşanmaması için yağışlı ve tipili havalarda trafiğe çıkacak araçların mutlak surette kar lastiği takmaları ve yanlarında zincir, takoz, çekme halatı bulundurmaları için servis şoförlerine gerekli uyarılar yapıldı. Ayrıca hava tahmin raporlarının takip edilerek okullara ve taşıma araçlarına gerekli uyarıların yapıldığı, okul servislerinin okul idareleri tarafından her gün, il-ilçede sorumlu personel tarafından her ay denetlenmekte olduğu, polis ve jandarma ile iş birliği yapıldığı, taşımalı eğitim için kullanılan araç sayısı ise 4 bin 845 adettir. Ortaya çıkan sorunların “Taşıma Yolu ile Eğitime Erişim Yönetmeliği” çerçevesinde İlçe Taşıma Planlama Komisyonları tarafından tespit edilerek çözümlendiği, ayrıca İl Değerlendirme Komisyonu tarafından da tespit edilen sorunların çözüme kavuşturulduğu, son 5 yıl içerisinde 3 servis aracının kazaya karıştığı, bu kazalar sonucunda yaralanma ve can kaybının yaşanmadığı belirtilmiştir.”

NE OLMUŞTU?

Başkale ilçesinde okullar başladıktan sonra haftalar geçmesine rağmen Deringeçit köyündeki taşımalı eğitim alan öğrenciler okula gidememişti. Deringeçit köyündeki öğrenciler okullar başladıktan sora 3 ay sonra bile okula gidemezken konu Şehrivan Gazetesi aracılığı ile gündeme taşındı. Veli ve öğrencilerin girişim ve çağrılarına rağmen yol bahane edilerek taşımalı eğitimin startı verilmeyen köyde öğrenciler okuldan uzak kalırken o dönem ortak yapılan bir çağrı ile sorunun çözülmesi istenmişti.

BAŞKALE'DEKİ SERVİS SORUNU MECLİS GÜNDEMİNE TAŞINMIŞTI

HDP Van Milletvekili Murat Sarısaç, bakanlığa mevcut sorun için şunları belirtti: “Aşağıda belirtilen sorularımın Millî Eğitim Bakanı Mahmut Özer tarafından Anayasa’nın 98’inci ve TBMM İçtüzüğünün 96’ıncı ve 99’uncu maddeleri uyarınca yazılı olarak cevaplandırılmasını arz ederim. 2021 -2022 eğitim ve öğretim döneminin başlamasıyla öğrencilerin yaşadıkları sorunlar ve okullarda yaşanan eksiklikler kendini göstermektedir. Seçim bölgem Van’da da derslik eksikliği ve öğretmen açığı yüksek olmakla birlikte okullarda ulaşım ve hijyen başta olmak üzere birçok sorun yaşanmaktadır. Covid-19 salgını nedeniyle öğrenciler aylarca okuldan uzak kalırken internet altyapısının yetersizliği ve tablet-bilgisayar eksikliği de eğitime erişimde birçok soruna neden olmuştur. Özellikle yüz yüze eğitimin başlamasıyla taşımalı eğitimle ilgili sorunlar da gündeme gelmiştir”

“VAN’DA YOLLARDA RİSKLERİ AZALTACAK TEDBİRLERİN ALINMASI GEREKİR”

Sarısaç, “Başkale ilçesinin Deringeçit köyünde yaşayan öğrencilerin de okul servisi olmadığı için üç aydır okula gidemedikleri basına yansımıştır. Öğrenci velileri her ne kadar sorunun çözümü için yetkili mercilere başvurmuşlarsa da talepler karşılanmamıştır. Özellikle kış mevsiminin başlamasıyla ulaşım, ısınma, hijyen vb. sorunların derinleşeceği ortadadır. Çünkü Van’da kış mevsimi çok soğuk geçerken yollarda büyük riskler yaşanabilmektedir. Bu nedenle Van’da yollarda riskleri azaltacak tedbirlerin alınması ve ulaşım olanaklarının geliştirilmesi, servis araçlarının denetlenmesi, okullarda hijyen ve ısınma başta olmak üzere gerekli koşulların sağlanması önem taşımaktadır.” İfadelerini kullandı.

SARISAÇ, BAKAN ÖZER’E SORDU

Sarısaç, Bakan Özer'e şu soruları sormuştu…

– Van ilinin Başkale ilçesine bağlı Deringeçit köyünde yaşayan öğrencilerinin üç aydır okula gidemediklerinden haberdar mısınız?

- Başkale ilçesine bağlı Deringeçit köyünde yaşayan öğrencilere okul servisi verilmemesin sebebi nedir?

- Başkale ilçesine bağlı Deringeçit köyünde yaşayan öğrencilerin taşımalı eğitimden yararlanması amacıyla herhangi bir adım atılacak mıdır?

- Van’da kış mevsiminin başlamasıyla öğrencilerin taşımalı eğitimde sorun yaşamaması amacıyla alınan tedbirler nelerdir? Van’da taşımalı eğitim için kullanılan servis aracı sayısı kaçtır? Okul servislerinin denetimi hangi sıklıkla ve nasıl yapılmaktadır?

– Van’da 2021 – 2022 eğitim ve öğretim döneminde taşımalı eğitimden yararlanan öğrenci sayısı kaçtır? İlçelere göre dağılım nedir?

– Van’da taşımalı eğitime bağlı olarak ortaya çıkan sorunların tespit edilerek çözülmesi amacıyla herhangi bir çalışma yapılmış mıdır? 7 – Van’da son 5 yılda kazaya karışan servis aracı sayısı kaçtır? Van’da son 5 yıl içinde kazaya karışan servis araçlarında can kaybı yaşanmış mıdır?

Editör: TE Bilisim