ŞEHRİVAN ÖZEL: HAMİT KARAKUŞ- Van'ın Başkale ilçesine bağlı Yavuzlar köyünde bulunan peri bacaları görünümüyle Kapadokya'ya benzediği için yöre halkı tarafından 'Vanadokya' ile Pamukkale travertenlerini andıran görüntüsüyle ‘Başkale Travertenleri’ Van’ın turizmde yeni bir destinasyon merkezi olmak için ilgi bekliyor. İki önemli turizm destinasyonun yaz mevsiminde yerli turistler tarafından ziyaret edilse de, turizm açısından henüz bakir sayılabilecek ölçekte. Sadece peribacaları değil, aynı alanda bulunan ve son yıllarda yağışların etkisiyle ortaya çıkan, metrelerce uzunluktaki çok sayıda tünel ve mağara yanı sıra ilçe sınırları içerisinde bulunan Pamukkale travertenlerini andıran görüntüsüyle ‘Başkale Travertenleri’ henüz turizme kazandırılmışken bu güzellikler de Van’daki yetkililerden ve Vanlılar’dan ilgi bekliyor. Önemli turizm destinasyonları içerisinde yer almasına rağmen yıllardır, kentteki birçok insan tarafından bilinmezken, son dönemde yapılan ziyaretler ve tanıtımlar sonrası bilinir hale geldi Konaklama ve dinlenme tesislerinin olmaması, uzaklık, tanıtım eksikliği turizm gelirinde yüksek potansiyeli olan iki önemli destinasyonun bilinirliği önündeki en büyük engelleri oluşturuyor. Şehrivan’a görüş bildiren isimler ise bu güzelliklerin Van’ın turizmdeki en önemli durakları olabileceğini ısrarla vurguluyor.

Son dönemde yapılan ziyaretlerle ve tanıtımlarla birlikte yerli ve yabancı turistlerin ilgi odağı olan 'Vanadokya' ile ‘Başkale Travertenleri’ kentteki turizm destinasyonlarına yenilerini ekledi. Doğu Anadolu Bölgesi’nde önemli turizm destinasyonlarına sahiplik yapan kent, yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çekmeye devam ediyor. İran pazarı ile turizm kabuğunu kırmayı başarsa da ilçe sınırları içerisinde yer alan peri bacaları görünümüyle 'Vanadokya' ile Pamukkale travertenlerini andıran görüntüsüyle ‘Başkale Travertenleri’ kentte diğer turizm destinasyonlarında yapılan tanıtım, ulaşım ve iyileştirme noktasında ince dokunuşlarla müdahale edilerek kentte kazandırılmayı bekliyor. Bu bağlamda; Başkale İlçesi’nde bulunan iki önemli turizm destinasyonun kentte kazandırılması hem yerli halk adına hem de ülke ekonomisi yönünden büyük bir önem arz ediyor. Konuya ilişkin Şehrivan Gazetesi’ne açıklamalarda bulunan Turizmci Murat Beyaz, yatırım ve tanıtım noktasında bu tür yerlerin üzerinde çalışılması gerektiğine ve ülke gündemine taşınması vurgusu yaparken, Vadi Doğa Sporları Kulübü Başkanı Ömer Demez ise, 'Vanadokya' ile ‘Başkale Travertenleri’nin ziyarete açık sit alanı ilan edilmesi gerektiğine ve yöre halkını bilinçlendirmesi gerektiğini belirtti.

BEYAZ: İLÇE EKONOMİSİNE CİDDİ BİR KATKI SAĞLAYACAKTIR

Son dönemde 'Vanadokya' ile ‘Başkale Travertenleri’nin yöre halkı, yerel ve ulusal basında yer almasıyla gündeme taşındığını ifade eden Turizmci Murat Beyaz, “Bu iki önemli turizm destinasyonu son dönemde gündem de yer aldı. Biz turizmciler olarak bu gibi yerlerin farkındaydık, biliyorduk. Zaman zaman spesifik olarak gitmek isteyen misafirlerimiz vardı, onlarla ziyaret etme şansımız oldu. Fakat bu yıl Başkale yöre halkının gündeme taşıması, yerel basında yer almasıyla birlikte bilinir bakımında öne çıktı diyebiliriz. Son dönemde ziyaretlerde gerçekleştirildi. Dolasıyla biz turizmciler olarak, turların ilimizde birkaç gece kalınması gereken bir yer olduğunu sürekli dile getiriyoruz. Bu tür yeni turizm destinasyonlarını ekleyerek ulaşabileceğimizi ifade ettik. Başkale ilçemizde grupların bir gece kalması ve konaklaması ilçe ekonomisine ciddi bir katkı sağlayacaktır” diye belirtti.

“BU TÜR YERLERİN ÜZERİNDE ÇALIŞARAK, GÜNDEME TAŞIMAMIZ LAZIM”

'Vanadokya' ile ‘Başkale Travertenleri’nin ülke gündemine taşınması gerektiği vurgusu yapan Beyaz, Pamukkale ile Kapadokya’daki potansiyeli yakalamak adına tanıtım ve yatırım noktasında önemli adımlar atılması gerektiğini belirterek sözlerini şöyle sürdürdü: “Pamukkale ve Kapadokya örneğinden yola çıkarak, Başkale’deki turizm destinasyonlarının turizme açılması, potansiyelinin artması ve ekonomik döngünün sürmesiyle birlikte yatırımcıların ilgisini çekecek, rağbeti arttıracaktır. Bu noktada daha çok tanıtım ve yatırım yapmamız lazım. İlçelerde bulunan tanıtım noktasında eksik kalan güzellikleri tanıtarak, yatırım yaparak ülke gündemine taşımamızla insanlar ilimize rağbet ederek, konaklayacaktır. Bu tür yerlerin üzerinde çalışarak, gündeme taşımamız lazım” dedi.

DEMEZ: TANITIM NOKTASINDA ELİMİZDEN NE GELİYORSA YAPMAYA HAZIRIZ

Başkale’deki Vanadokya ile Travertenleri tanıtımı noktasında yaptıkları gezilerle gündemde yer alan Vadi Doğa Sporları Kulübü Başkanı Ömer Demez, konuya ilişkin yaptığı açıklamada, Van Gölü Havzası’nda bulunan doğa güzellikler ve ören yerlerin tanıtımı noktasında ekip olarak çaba sarf ettiklerini söyledi. Demez, son yaptıkları travertenler gezisi esnasında yöre halkının koyunları bilinçsiz bir şekilde travertenler üzerinde suladıklarını, otlattıklarını ve bu noktada yöre halkını bilinçlendirdiklerini ifade ederek sözlerini şöyle sürdürdü: “Tanıtım noktasında ve bilinçlendirme noktasında hepimizin üzerine görev düşmektedir. Şehrimizin tanıtımı için elimizden ne geliyorsa yapmaya hazırız” diye belirtti.

“İNSANLAR DOĞA İLE İÇ İÇE KALMALARI LAZIM”

Doğa ile iç içe kalmak adına doğa güzelliklerini barındıran turizm destinasyonlarının yanına tesis ve konaklama yapmanın doğru olmadığını ifade eden Demez, Başkale’de bulunan doğa harikası yerlerin yol modernizasyonu yapılarak kolay ulaşım sağlanması noktasında çalışma başlatılması gerekliliğine değindi. Demez, “Her yere yol götürmek, tesis yapmak hizmet değildir. Başkale’deki doğa güzelliklerin yanına tesis yapılmasına karşıyız. Yol konusunda yenileme çalışması lazım. İnsanlar doğa ile iç içe kalmaları lazım” dedi.

“BU TÜR ALANLAR ZİYARETE AÇIK SİT ALANI İLAN EDİLMELİDİR”

Bölge’de güvenlik sorunu var, algısını ortadan kaldırılması gerektiğine değinen Demez, “Bölgemiz de öncellikle güvenlik sorunu var algısını kırmamız lazım. Güvenli bir bölge olduğu algısını oluşturmamız lazım. Bununla birlikte travertenlerin üzerinde bir baca mevcut jeoloji uzmanları eşliğinde buraya bir sondaj çalışması yapılması ve travertenlerin gözeneklerinin açılması adına çalışma yapılması gerekiyor. Yapılacak çalışma ile travertenler büyük bir alana yayılabilir. Özellikle hayvanların girmemesi adına çit örülebilir. Vanadokya ile ilgili ise, 72 basamaklı bir tünel mevcut ama sadece 72 basamaktan ibaret değil, orta kısımda bir çukur açılması sonucu yapının yumuşak olmasından kaynaklı toprak kaymasına sebep olmuştur. Bu da aşağıda kalan merdivenlerin toprak altında kalmasına neden olmuştur. Bu noktada gerekli kurum ve kuruluşların buraya müdahale etmesi gerekiyor. Özellikle bu tür yerlerin ziyarete açık sit alanı olarak ilan edilmelidir. Çevrede bulunan köy halkı bilinçlendirilmelidir. Tarihi ve doğa güzellikler insanlara hizmet etmelidir. İnsanların malı olmalıdır. Tarihi ve doğa güzelliklerimizi koruyalım ve sahip çıkalım” dedi.

ZİYARETLER VE TANITIMLAR SONRASI BİLİNİR HALE GELDİ

Başkale İlçesi’nde bulunan Vanadokya ile Başkale Travertenleri, son dönemde yapılan ziyaretler ve tanıtımlar sonrası tanınır hale gelirken, yapılan tanıtımlarla yerli ve yabancı turistlerin ilgi odağı oldu. Van Büyükşehir Belediyesi ile Başkale ilçe Belediyesi, şimdiye kadar her hangi bir koruma önlemi alınmayan Başkale Travertenleri için çalışma başlattı. Van Büyükşehir Belediye Meclisi’nin Haziran ayı toplantısında, bakım, yol, park, çevre temizliği ve tesis yapılması konusunda karar alınmasının ardından Van Büyükşehir Belediyesi ile Başkale ilçe Belediyesi’nden uzman ekip ve ilgili birim yetkilileri, travertenlerin bulunduğu Dereiçi Mahallesi’ne giderek, incelemelerde bulundu. Yapılan tespitler ışığında, travertenlerde gerekli düzenleme ve korumaya dönük çalışmalarını yürütüleceği belirtildi.

KÜLTÜR TURİZM İL MÜDÜRLÜĞÜ DE GÜNDEMİNE ALDI!

Van Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü de ‘Turizm Haftası’ etkinlikleri kapsamında kentteki ulusal ve yerel basın mensupları için Vanadokya gezisi düzenleyerek bu iki merkezi tanınır kılmak için kolları sıvadı. Başkale ilçesine 33 kilometre uzaklıktaki Yavuzlar Mahallesi’nde bulunan Vanadokya’yı geçtiğimiz aylarda gezme fırsatı yakalayan gazeteciler fotoğraf çekimi yaparak, Vanadokya ilgili bilgi edindi. Başkale ve Vanadokya hakkında gazetecilere bilgilendirmede bulunan Müze Araştırmacısı Atilla Gök, buranın Bartelamus Kilisesi ve Ören Kala Hüsref Paşa Medresesi ile zengin bir tarihe sahip olduğunu söyledi. Vanadokya isminin Kapadokya isminden esinlenerek verildiğini de sözlerine ekleyen Gök, “Vanadokya, yöre halkının ‘Oranın Kapadokya’sı var, bizim de Vanadokyamız olsun’ söylemlerinden ortaya çıkmıştır. Bizler bu anlamda tüm Türkiye halkını Vanadokya’yı ziyaret etmelerini ve buradaki güzellikleri görmelerini istiyoruz” ifadelerini kullandı.

DOĞA TUTKUNLARI KENDİ İMKÂNLARIYLA BAŞKALE TRAVERTENLERİNE BAKIM YAPTI

Hakkari’nin ilçesinde faaliyet gösteren Yüksekova doğa tutkunları, Van’ın Başkale ilçesinde bulunan travertenlere bakım yaptı. Gezi esnasında boşa akan sulara bentler oluşturarak travertenlerin susuz kalıp bozulmasını önleyerek travertenlerde çevre temizliği yaptı. Konuya ilişkin açıklama yapan yerel rehber ve TDF Yaz Kış Lider Belgeli Kahraman Aytan; “Yüksekova doğa tutkunları, kurumaya yüz tutmuş Başkale travertenlerini korumak için sulara bent yaparak, canlı kalması için büyük çaba gösterdiler. Buradaki travertenler suyu boşa aktığı için, Pamukkale görünümündeki travertenlerin görünümü bozuluyor ve kurumaya yüz tutup kireçleşiyor. Bizler de bunu önlemek için, Yüksekova doğa tutkunları olarak yaptığımız gezide yaklaşık iki saate yakın bir çalışma yaptık. Arklar, bentler oluşturduk. Bize yardım eden ve bu etkinliğimize katılan herkese teşekkür ederim”

FOTOĞRAF SANATÇISI NOYAN, KORUNMASI ÇAĞRISI YAPMIŞTI

Hakkarili Doğa Fotoğraf Sanatçısı Emin Noyan, Başkale ilçesi sınırları içerisinde bulunan ve Pamukkale benzeri travertenlerin korunması, jeolojik çalışmalar yapılması gerektiğini belirtirken, jeolojik çalışmalarla suyun başka yere akışının engellenmesi gerektiğini kaydetti. Suyun başka yere akışının engellenmesiyle bölgenin Pamukkale'yi aratmayacak hale geleceğini ifade eden Noyan, yapılacak çalışmalarda doğal dengenin de korunması gerektiğini vurguladı.

Editör: TE Bilisim