ŞABAN BEYAZSAÇ- SERCAN CANSIZ

Şehrivan TV’de Hakan Özhan’ın hazırlayıp sunduğu ‘Kent Meydanı’ adlı programa Tuşba Belediye Baş- kanı Salih Akman konuk oldu. Kentin nabzını tutan yepyeni bir program olarak hazırlanan Kent Meydanı, ilk olarak Başkan Akman’ı konuk ederek belediyecilik ve kent meselelerinin konuşulması sürecinin startını verdi. 2019 seçimlerinden bu yana Tuşba ilçesinde yapılan yatırımları değerlendiren Başkan Akman, birçok proje hakkında da bilgiler verdi. İlk olarak ilçenin yapısını ve yüzölçümünü yorumlayan Akman, nüfus bakımından Van’ın en büyük üçüncü ilçesi unvanını taşıdıklarını ve bu anlamda yoğunluklu bir çalışma sürecini yürüttüklerini söyledi. Birçok yeni projelere imza atıklarını söyleyen Akman, halk ekmek, toplum yaşam merkezleri, Türkiye’nin en büyük millet bahçeleri ve kırsal mahallelerdeki yol devrimi gibi konulara değindi.

SANAYİ YATIRIMLARININ MERKEZİ TUŞBA’DA DİĞER SEKTÖRLER DE HAREKETLENDİ

Tuşba Belediye Başkanı Salih Akman, “12 Kasım 2012’de TBMM'de kabul edilen 6360 Sayılı Kanun ile Van’ın Büyükşehir statüsüne kavuşması ile kurulan Tuşba ilçesi nüfus bakımından Van’ın en büyük üçüncü ilçesi unvanına sahiptir.” diyerek başladığı sözlerini Tuşba ile ilgili bazı rakamlar paylaştığı sözleri ile sürdürdü. İlçenin Organize Sanayi Bölgesi başta olmak üzere sanayi yatırımlarının ağırlıklı olduğu yönüne değinen Akman, üretime dair tüm alanların Tuşba sınırlarında yer aldığını söyledi. Bunun yanında Tuşba’nın Van Gölü’nün en güzel sahillerine sahip olduğu vurgusunu da yapan Akman, “Gelişmekte olan inşaat sektörü ise depremden sonra cazibesini daha da artırmış ve halkımıza ciddi bir istihdam alanı oluşturmuştur” ilçenin diyerek inşaat sektörünün yeni merkezi haline geldiğini söyledi.

 

“TUŞBA, VAN GÖLÜ’NE KIYISI EN FAZLA OLAN İLÇEDİR”

Van İskele kıyısının yeniden düzenlenip, yeşillendirilmesi, yaşam alanı haline getirdiklerini söyleyen Başkan Akman, "Van’ın en büyük 3. ilçesi unvanına sahip olan Tuşba İlçemiz aynı zamanda Van Gölü’ne kıyısı en fazla olan ilçedir.” Dedi. Bu anlamda önemli yatırımları ilçeye kazandırmak için çalıştıklarını söyleyen Akman, Tuşba sahilleri boyunca uzanan önemli yatırımlara imza attıklarını, İskele Sahili’ndeki devasa parklar gibi yaşam alanları oluşturduklarını söyledi. Akman; “Projemizin amacı, Van’a kazandırılıp, yerli ve yabancı turistler ile Van halkının istirahat edebileceği nezih ve güvenilebilir bir sahil bandı olarak hayata geçirilmesidir.” Dedi.

SAHİL BANDI PROJESİNDE HER ŞEY VAR

Proje hakkında değerlendirmelerde bulunan Akman, “Yaklaşık 18 ay gibi kısa bir sürede tamamlamış olduğumuz projemiz, toplamda 90 bin metrekare alana sahip İskele 2. Etap Sahilimiz, İskele-Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi arası sahil bandı için 137 bin metrekare kıyı alanı ıslah edildi. Ayrıca kıyı şeridinde, yürüme yolu, bisiklet yolunun yanı sıra 300 metrekare büyüklüğünde meydan havuzu var. Daha sonra Doğu Anadolu Bölgesi’nin ilk çocuk survivor parkuru, gençler için macera parkur alanları, vatandaşlarımızın dinlenebileceği geniş fitness, piknik ve eğlence alanları, toplamda 117 adet barbekülü kamelya ve piknik masaları ve 24 saat kamera sistemi ile güvenli bir ortam sağlanan sahil bandımız var. Sahil bandımız yeşil dokusuyla birlikte bambaşka bir çehreye bürünmüştür” şeklinde konuştu.

MAVİ BAYRAKLI SAHİLLER TUŞBA’NIN NAZAR BONCUĞU OLDU

Denize kıyısı olmadığı halde Türkiye’nin ilk ve tek mavi bayraklı plajının Van Gölü kıyısında olduğunu belirten Başkan Akman, “Bizler de projelerimizi hazırlarken ilçemizin sahip olduğu bu avantajı fırsata çevirmeye çalışıyoruz. Temiz şifalı suyu ile nam salmış olan gölümüz haliyle her yıl binlerce yerli ve yabancı turisti ağırlamaktadır. Mavi Bayraklı Halk Plajımızın yetersiz gelmesi üzerine bizler de halkımızın Van Gölü’nden daha fazla istifade etmelerini sağlamak amacıyla Mollakasım Mavi Bayraklı Halk Plajımızın hemen yanı başında bulunan, 200 metrelik Van Gölü sahilini, halk plajı olarak projelendirerek. Çok hızlı bir şekilde yürütülen çalışma sonucunda çok şükür bitirerek halkımızın hizmetine sunduk. Toplamda 2 milyon 100 bin liraya mal olan Ayanıs Halk Plajımız 22 bin metrekarelik alana sahiptir. Plajımızda; 200 metre uzunluğunda plaj, otopark, 50 adet piknik masası, piknik alanları, çocukların eğlenmeleri için çocuk oyun alanları, 370 metrekare alan üzerinde kurulu alt katı mescit ve WC den üst katı ise göl manzaralı terasta bulunan restorandan oluşan 2 katlı tesis bulunuyor. Ayanıs Mahallemizde göl kıyısında hayata geçireceğimiz projemizle hem bölge turizmine artı değer katacağız, hem de halkımızın keyifle kullanacağı bir alanı daha ilçemize kazandırmış olacağız” İfadelerini kullandı.

İNSANA YATIRIM DA SÜRÜYOR

46 Eğitmen ve usta öğreticinin görev yaptığı Toplum Yaşam Merkezi’nin bir tanesinin Tuşba ilçesin de olduğunu anlatan Akman, şunları anlattı: “Toplum Yaşam Merkezleri’nden bir tanesi de Kalecik Mahallemizde yapılan Kalecik Toplum Yaşam Merkezidir. Bu merkezimizi bir protokol ile Van Valiliği’nden devraldık. Yaklaşık 1 milyon 100 bin TL harcayarak 4 bin 500 metrekare peyzaj alanının otomatik sulama ve aydınlatma sistemleri, çimlendirme çalışması ile ihata duvarını ve korkuluklarını tamamlandık. Ayrıca çevre düzenlemesi yapılan alana 80 adet de fidan diktik. Geçtiğimiz ay faaliyete geçirerek değişik yerlerde yapılan tüm kurslarımızı burada topladık. Şuan burada devam eden kilim, gitar, bağlama, piyano, resim, müzik ve YKS gibi 37 kursumuzdan 658 kişi istifade ediyor. Burasını adeta bir kültür-sanat merkezi haline getirdik. Ayrıca Şemsibey ve İstasyon mahallelerinde de gençlere yönelik açmış olduğumuz 3 kursumuz mevcuttur.”

TUŞBA ŞEHİRLEŞMEYE DOĞRU YOL ALIYOR

Tuşba’nın modern ve görkemli hizmet binasının inşasından sonra belediye binası etrafında şekillenen yeni Tuşba şehrinde yatırımlar sürerken, ilçe konut yatırımları ve ticari işletmelerin alan bulduğu bir ilçeye doğru ilerlemeye başladı. Son dönemlerde yeni oto galericiler sitesi, restoranlar ve yaşam alalarının kurulmaya başladığı Tuşba’da şehirleşmenin devam etmesi anlamında çalışmalarını sürdürdüklerini söyleyen Başkan Akman, “Vatandaşlarımızın kullanım kolaylığı açısından tercih ettiği modern kapalı semt çarşısı oluşturuyoruz. İlkini Kardeş Belediyemiz olan Trabzon Büyükşehir Belediyesi’nin destekleri ile İstasyon Mahallemizde mevsim koşullarına uygun konforun ön planda tutulduğumuz modern çarşı toplam bin 910 metrekare alan üzerinde inşa edilecek. İnşa edeceğimiz modern semt çarşımızın mimari yapısı, konforu ve ferahlığı ile Van’da ilk olacak. Van’da semt pazarları konusuna farklı bir bakış açısı getirecek. Mahallemize kazandıracağı görsel estetiğin yanı sıra mevsim itibariyle yaz ve kışın kullanım kolaylığı sağlayacak” diye ekledi.

TUŞBA HALK EKMEK İLE TUŞBA’DA VATANDAŞ UYGUN FİYATA EKMEK ALMAYA DEVAM EDİYOR

Halk ekmeğimiz vatandaşlar tarafından büyük ilgi gördüklerini dile getiren Başkan Akman sözlerini şöyle tamamladı: “Tuşba Belediyesi 'Mavi Tuşba Halk Ekmek' projesi sayesinde kentte en ucuz ve en kaliteli ekmeği tüketenlerden bir tanesi de Tuşbalılardır. Ekmeğe yapılan zamların ardında 1.80 TL'den satıldığı Van'da, Tuşba Belediyesi’nin ürettiği ekmek 1,40 TL’den satılıyor. El değmeden hijyenik bir şekilde üretilen ekmek merkez 10 mahallemizde bulunan 21 büfede satılırken, ilçe merkezinden uzak 57 mahalleye de her gün düzenli olarak 5 araçla servis yapılıyor. Günlük 40 bin civarında ekmek satılıyor. Türkiye Patent Kurumuna müracaat ederek Tuşba Halk Ekmeğimizin isim ve logo hakkını aldık. Ayrıca Tuşba Tarım ve Orman Müdürlüğü ile Van Büyükşehir Belediyesi Zabıta Daire Başkanlığı Gıda Kont- rol Müdürlüğü tarafından aylık olarak büfelerimizde düzenli olarak denetlenmektedir”.

TASARRUFU ÖNCELİYORUZ!

Türkiye’de ilk olan çalışmalarından birisinin yakıt alımları olduğunu da söyleyen Akman, “Biz yakıtımızı doğrudan DMO üzerinden alıyoruz. Türkiye’de ilk olarak, DMO üzerinden yüzde 15’e yakın bir indirim ile çalışıyoruz. Paramızı peşinen yatırıp yakıtımızı alıyoruz. Aracılığı ve diğer yöntemleri kaldırıp yakıt alıyoruz. Her ayın dolmasına 15 gün kala paramızı yatırıp yakıtımızı alıyoruz. Bu çok ciddi bir külfeti azaltıyoruz. Böylesi bir sistemin bize karı 1 milyon TL’yi aşıyor. Bu anlamdaki tasarrufları da ilçemiz halkının hizmetine harcıyoruz.”

ŞEHİRLEŞME SÜRECİ DEVAM EDİYOR

Öte yandan programda Tuşba ilçesinin yeni kurulan bir ilçe olmasına rağmen şehirleşmedeki sürecini devam ettirdiğini ifade eden Başkan Akman, ilçenin yeni yatırım alanlarına dikkat çekti. İskele ’den başlayarak oluşturulan yeni parklarla birlikte İskele Sahil Yolu gibi çalışmalarının da eş zamanlı yürüdüğünü söyleyen Akman, İskele’den başlayarak Mollakasım’a kadar uzanan önemli bir yolun da yapıldığını söyledi. Bu alanların oluşturulmasıyla birlikte şehirleşmenin de hız kesmeden devam ettiğini sözlerine ekleyen Akman, belediyenin dokunuşları sonrası özel yatırımların da devam edeceğini kaydetti.

Editör: TE Bilisim