Van’ın sorunlarını gündemine taşıyan Saadet Partisi Van İl Başkanı Özay İlhan’ın bu haftaki gündemi tarihi Endüstri Meslek Lisesi ve Tekel Binası’nı alarak kentteki yöetecilere seslendi.

TARİHİ ENDÜSTRİ MESLEK LİSENİN YERİNE VAN KENT MÜZESİ YAPIMI İÇİN MİLYONLARCA PARA HARCANDI, PROJE İPTAL EDİLDİ

Saadet Partisi İl Başkanı Özay İlhan, “2018 yılı Ekim ayında dönemin Van Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekilinin talimatlarıyla Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı (DAKA) ve Van Büyükşehir Belediyesi birliğiyle eski Endüstri Meslek Lisesi tarihi binasının Van Kent Müzesi yapılması için dönüşüm ve restorasyon projesi çalışmalarına başlandı. Kentin kültürel ve toplumsal hafızasını oluşturacak Van Kent Müzesi dönemin Valisi başkanlığında, ilgili kurum müdürleri, akademisyenler ve teknik elemanların da katılımıyla Büyükşehir Belediyesi ve Valilikte 2 ayrı değerlendirme toplantısı yaptı. Daha sonrada ilgili kurum müdürleri, akademisyenler, meslek odaları temsilcileri, STK temsilcileri,  okul mezunları, kültür ve sanat çevreleriyle, teknik elemanların katılımıyla farklı tarihlerde ‘Van Kent Müzesi Çalıştayı’ gerçekleştirildi. Sonuç olarak Eski Endüstri Meslek Lisenin yerine Van Kent Müzesi yapılacak diye milyonlarca para harcandı ve sonraki yıllarda göreve gelen Vali ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili tarafından proje iptal edildi” dedi.

"VAN’DA YAPILAN BİRÇOK İŞ YA YARIM BIRAKILDI, YA DA YAPILIP ÇÜRÜMEYE TERKEDİLDİ"

Eski Tekel binasının Kültür Evi olarak dönüştürülmesine rağmen bir türlü hizmete girmediğini anlatan Başkan İlhan, “2020 yılında Tekel Binası için Kültür Evi olacak diye çalışmalara başlandı çok ciddi paralar harcanarak dönüşüm ve restorasyon projesi gerçekleştirildi, her ne hikmetse 1 yıldır restorasyonu tamamlanan Tekel Binası Kültür Evi olarak faaliyete geçemedi, içine hırsızlar bile dadandı. Saadet Partisi Van İl Başkanlığı olarak hatırlatmakta yarar görüyoruz! Kentlerin kültürel ve toplumsal hafızalarını oluşturacak olan Kent Müzeleri ülkemizin birçok şehrinde mevcuttur. 11 yıldır Van’da yapılan birçok iş ya yarım bırakıldı, ya da yapılıp çürümeye terkedildi. Tekel Binasının aynı akıbeti yaşamaması adına; bir an evvel Valiliğe bağlı Van Kent Müzesi ve Kültür Evi  olarak faaliyete geçirilmeli harap olmaktan kurtarılmalıdır. Ayrıca ilçelerimizde de Kaymakamlıklar tarafından Kent Müzeleri açılması için çalışmalara başlanmasını tavsiye ediyoruz” İfadelerini kullandı.

Editör: TE Bilisim