Van Demirciler Tornacılar Tamirciler Esnaf ve Sanatkârlar Odası Başkanı İdris Karael anahtarcılık mesleğinin çok önemli olduğunu, bu mesleği yapanların mesleki oda kaydı ile ustalık belgesi ve tanıtım kartlarının olması gerektiğini söyledi.

 

Konu ile ilgili açıklama yapan Başkan Karael, anahtarcılık veya çilingirlik mesleğinin her önüne gelen tarafından yapılmaması gerektiğini söyledi. Mesleğin özel hassasiyeti bakımından özel önem gösterilmesi konusunda hassas olunması gerektiğini ifade eden Başkan Karael, “Öncelikle mesleki oda kaydı ile ustalık belgesi ve tanıtım kartı olmayan kişilere anahtar emanet etmeyiniz. Can ve mal güvenliği açısından önem arz ettiği için anahtarcılık veya çilingir mesleğini yapanların özel bir eğitimden geçirildikten sonra güvenilir kişilerden oluşması ve bu kişilerin ustalık belgeleri ile tanıtım kartlarının olması gerekir” dedi.

 

“Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı ve Emniyet Genel Müdürlüğü bu konuda özel bir çalışma yapmalıdır” diyen Başkan Karael, “Çalışmalar sonucunda anahtarcılık veya çilingirlik işini yapacak olanlar ile mesleğin önemi hazırlanacak kamu spotu ile kamuoyuna duyurulmalı. Verilecek olan ustalık belgeleri ile kimlik tanıtım kartlarının üzerinde taklit edilemeyen özel hologramlar bulunmalıdır. Bu anahtarcılık mesleğini yapanlara yetki belgesi düzenlenmeli ve verilmeli. En önemlisi halkımızın yetkisiz ve oda kaydı olmayan anahtarcı ve çilingirlere itibar etmesinler” diye belirtti.

 

Bu işi yapanlara ve vatandaşlara seslenen Başkan Karael, “Çilingir işini yapanlara öncelikle oda kayıtları ve ustalık belgeleri ve tanıtım kartlarının olup olmadığı sorulmalı ve belgelerde özel hologram mutlaka yer almalı. Yine çilingir işini yapan ustaların aldıkları hologramlı belgeleri işyerlerinde görünür yerlere asılmalı. Posta kutularına bırakılan çilingirci kartvizitlerine itibar edip anahtar çoğaltmayın. Yetkisiz kişilere ev, iş yeri ve otonuzun kapılarını açtırmayın. Bu kişilerin ustalıklarını ve oda kayıtlarını sorgulayın. Anahtarlarınızı çoğaltırken yahut kapı kilidimizi değiştirirken meslek odası kaydı, ustalık belgesi ve tanıtım kartı olmayan çilingirlere kesinlikle anahtar emanet edilmemeli. Çünkü işinin ehli olmayan kişilere anahtar vermek güvenlik zafiyeti yaratabilir. Ehil olmayan kişilere çilingir mesleği yaptırılmamalı” ifadelerine yer verdi.

Editör: TE Bilisim