ŞEHRİVAN HABER: ORHAN SAĞLAM-M.ALİ EKİNCİ

Van’da turizm anlamında önemli bir yere sahip Edremit ilçesinde projeler hayata geçmeye devam ediyor. Seçimden bu yana hem belediyecilik hizmetleri hem de sosyal belediyeciliğin en çok öne çıkan belediyesi olan Edremit’e dair her şeyi konuşan Say, iki buçuk yılın tüm özetini basın mensupları ile paylaştı. Son dönemlerde ilçenin kalkınması için çalışmalar yürüten Başkan Say, önemli projeleri teker teker hayata geçirmeye devam ediyor. Hem iki buçuk yılı anlatan hem de son dönemlerde belediye hakkındaki asılsız iddiaları yanıtladığı konuşmasında fark yaratan çalışmalara da değinen Say, kalan iki yıl için de planlanan çalışmaları verdi. Edremit’in mega projelerinin yanında ilçeyi sosyal yaşamın ve yeşilin ilçesi haline getirmesiyle de ön plana çıkan Say, turizm alanındaki devam eden yatırımları da paylaşırken, bu anlamda ilçede popülist davranmaktan uzak bir yönetim anlayışı ile hizmet etmeye çalıştıklarını söyledi. Say, eleştiriye açık olduklarını fakat bazı durumlarda yalanın gerçeklerin önüne geçtiğine işaret ederken hakkındaki ve belediye hakkındaki iddiaları kabul etmediğini belirterek çalışma odaklı değerlendirmeler sundu.

BAŞKAN SAY, İKİ YILLIK PROJELERİNİ DEĞERLENDİRDİ

Düzenlenen toplantıda konuşan Edremit Belediye Başkanı İsmail Say, “31 Mart 2019 itibariyle hesapla aldığımızda bugün itibariyle 2 buçuk yılımızı tamamlamış bulunmaktayız.” Dedi. Başkan Say, devamında şunları söyledi: “Bu toplantı da hem iki buçuk yılımızı değerlendireceğiz hem de bundan sonraki 2 buçuk yıllık dönem içerisinde yapmayı planladığımız işleri sizlerle istişare edeceğiz.” Dedi. Dört belediye başkanı ile birlikte bugüne kadar yapılanlar, halen devam eden ve yapılması planlanan çalışmalardan söz eden Say, bu süreçte tüm alanlarda yapılan çalışmaları başlıklar halinde paylaştı.

“EDREMİT BÖLGENİN GÖZDESİ OLAN BİR İLÇE”

Projelerine değinmeden önce gündeme dair kısa bir değerlendirme yapan Başkan Av. İsmail Say, sosyal medyaya yansıyan yalan ve algı oluşturan paylaşımlar gibi konulara da değindi. İlçenin mevcut durumuna dair değerlendirmesiyle konuşmaya başlayan Say: “2019 yılının 31 Mart tarihi itibariyle her ne kadar birkaç gün sonra görevler alsak da dönem itibariyle sahil bandının bir kısmı yapılmıştı. Bunun dışında belediye dışındaki diğer kamusal yatırımlar dışında Edremit’te belediyecilik ve yerel yönetim anlamında bir yatırımın olmadığı bir belediye devraldık. Sahil bandının da İller Bankası üzerine kredisini ödüyoruz. Yani krediyle borçlanma ile yapılan bir yatırım. Öte yandan seçim döneminde de olayın ayrıntılarını öğrendiğim ve şu anda yapımı devam eden Edremit'in bir alt yapı kanalizasyon problemi vardı. Yani büyükşehrin ilçesi olmuş, 130 bin nüfusu olan bir ilçe ve sadece Van'ın değil bölgenin gözdesi olan bir ilçe. Ama maalesef yüzde 60'ında foseptik çukuru bile yok. Bakın normalde kanalizasyon olması gerekirken kanalizasyon yok. Onu bırakın. Foseptik bile yok.” Şeklinde konuştu.

“HİÇBİR ZAMANDA POPÜLİST DAVRANMADIK”

Bizden sonra gelecek kuşağın dua edecekleri çalışmalar yapıyoruz diyen Başkan Say, “Bu manada biz sadece vitrine çalışmadık. Hiçbir zamanda popülist davranmadık. Popülist bir belediye başkanı dağın ardında ki köylere hizmet götürmez, vitrine çalışır. Bunun için hiçbir şekilde seçim kaygısı veya gün ve zaman kaygısı gütmeden görevimiz ne kadar olduysa, nasibimizde ne kadar varsa o kadar hizmet verelim dedik, arkadaşlarımızla da bu doğrultuda devam ediyoruz.” Diye konuştu.

“YAPICI ELEŞTİRELERE AÇIĞIZ”

Sosyal medyadaki eleştirilere yönelik konuşan Say, şunları anlattı: “Maalesef yalanın alıcısının fazla olduğu bir dönemde yaşıyoruz. Bu sadece benim ya da Edremit beğenisi için değil işte her gün sosyal medyada trendtopic (TT) olan sonra arkasından başka şeyler çıktı. Onlarca şey yaşıyoruz. Bu noktada bir şeyin altını çizerek söyleyeyim, birebir veya toplu olarak biz bütün medya çalışanlar arkadaşlara telefonumuz ve kapımız da açıktır. Hiçbir basın mensubu arkadaşımıza dönmemezlik yapmadım. Eğer o anda da müsait değilsem sonrasında döndüm bir sorusu varsa mutlaka cevapladım. Eğer vakti varsa misafir ettim. Biz özellikle yapıcı eleştirilere açığız ve bunu istiyoruz. Bizim için de geçerli korkunuz, eksiğiz, hatamız ve yanlışımız olabilir. İçerideyken de görmediğimiz şeyler olabilir. Sosyal medya üzerinden ayar verilebilecek bir bölge değiliz. Van'ı seviyorsanız, bizleri bir kardeş olarak, bir dost olarak ve bir Vanlı olarak uyarsanız, bizde ona yapılan çalışmaları değerlendireceğiz. Elbette ki sosyal medya önemlidir. Sosyal medya dikkate alınmalıdır.”

İŞTE İKİ YILDA HAYATA GEÇEN PROJELER

Başkan Say, Edremit’te iki yıl içinde hayata geçen çalışmaları tek tek anlattığı sunumunda, başlıklar halinde o çalışmaları şu şekilde verdi: “Bölgenin ilk millet kıraathanesini açtık, Miyazaki Koru Parkı açıldı, Yeni Doğan Hatıra ormanı yapımı tamamlandı, Sürekli eğitim merkezi projesi tamamlandı, Şabaniye Millet Parkı-Kitap Cafe açıldı, İlk dalış okulu ilçeye kazandırıldı, 300 dönümde 55 dönümlük ağaç toprakla buluştu, Urnartu Kültür Koridoru Uygulama Projesi tamamlandı, Halk Ekmek Projesi hayata geçirildi, Endemik bitki türlerinin koruma altına alındığı Edremit Bahçesi kuruldu, Mahallelere Semt Pazarları kazandırıldı, modern taksi durakları kuruldu, Çok kapsamlı makine ikmal kampüsü kuruldu, Temizlik Garajı tamamlandı.”

EDREMİT’TE BU PROJELER DE DEVAM EDİYOR

Edremit ilçesinde devam eden projeler ise şu şekilde sıralandı: Liman Cafe, Seyir Cam Terası Projesi, Yarı Kapalı Yüzme Havuzu, Gençlik Merkezi Projesi, İlçe Stadyum Projesi, Semt Sahası, Teleferik Projesi, Yer Üstü Kapalı Çöp Toplama Sistemi, Bisiklet Yolu, Yöresel Ürünler Pazarı, Yüzen Otel Projesi, Sahil Bandı 2’inci Etap, Sahil Park ve Cafe Projesi, Aile Toplum Merkezi, Millet Bahçesi Projesi, Lalapaşa Park Projesi, Kırsal Turizm Merkezi (Spor Köyü), Erdemkent Toki Park, İskele Cafe ve Bisiklet Durağı, Glutensiz Fırın/Kafe Park, Urartu Şamran Bahçesi, Belediye Serası, Engelsiz Yaşam Merkezi.”

KENTE CAZİBE KATACAK BİRÇOK PROJENİN YAPIMI TAMAMLANDI

Daha sonra bu çalışmalarla ilgili öne çıkan projelenr üzerinden değerlendirmelere geçen Say, Yapımı tamamlanan projelerden söz ederken şu ifadelere yer verdi: “Van Gölü’ne nazır Millet Kıraathanemiz tamamlanarak hizmete açıldı. Deprem Gönüllüsü Dr. Miyazaki Koruluk projesi yapılarak Ulaştırma Ve Altyapı Bakanımız Adil Karaismailoğlu’nun katılımı ile hizmete açıldı. Yine başka proje olan Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi arkasında 35 bin metrekare Yeni Doğan Hatıra Ormanı yapımı tamamlandı. Başka bir proje olan semt pazarlarını Edremit’imize kazandırmaya devam ediyoruz. Esentepe Mahallesi 5’nci etapta mahalle sakinlerimizin zaman geçirebilecekleri toplamda 3 bin 200 metrekare alana sahip olan parka; yeşil alanlar, kamelyalar, oturma grupları, çocuk oyun grupları ve fıtness grubu kazandırarak hizmette açtık.” Dedi.

BİRBİRİNDEN ÖNEMLİ PROJELER HAYATA GEÇİLDİ

Tamamlanan projelerini sıralayan Say, devamında şunları anlattı: “Edremit merkezde taksi durağı olmaması sebebi ile ilçemize 2 yeni taksi durağı kazandırdık. Önceden taksi durağı yoktu. Salgın hastalık döneminde ekmek fiyatlarının artırılması halkın büyük tepkisine neden olmuştu. Buna karşılık belediyemiz tarafından ilk olarak 80 kuruşa satılacak şekilde ‘Halk Ekmek’ projesi hayata geçirildi. Daha sonra ilçemizin ikinci, Van’ın ise ilk kent ormanı özelliği olan 300 dönümlük arazinin 55 dönümlük alanına binlerce ağaç toprakla buluşturuldu. 70 kilometrelik yürüyüş yolu düzenleme peyzaj çalışması kapsamında Edremit etabı tamamlandı. Öte yandan Likya’dan sonra Türkiye’nin en uzun ikinci tarihi yürüyüş yoludur.”

İLÇEDE YENİ PROJELERİN YAPIMI DEVAM EDİYOR

Edremit ilçesinde yapımı devam eden projeleri de gündeme getiren Başkan Say, “Bölge turizmine cazibe kazandıracak prestijli olan yüzen otel projesi denizcilik, otelcilik alanında eğitim gören üniversite ve lise öğrencilerin staj yapacağı bir uygulama oteli. 30 oda deniz üzerinde hem konaklama hem restoran kafe hizmetleri hem de toplu organizasyonlar anlamında benzersiz bir deneyim sunmak açısından turizme büyük bir katkısı olacaktır. Tatvan Tersanesinde yapımı edem ediyor. 2022 yılı içerisinde de tamamlamayı hedefliyoruz. Daha sonra ilçemizde yapılacak olan millet bahçesi ile sahil arası bir mesafeye sahip olacak olan teleferik çalışmamız ihale aşamasına geldi.” İfadelerini kullandı.

BU PROJELERLE EDREMİT DAHA DA GÜZELLEŞECEK

Bisiklet yolu projesinden de bahseden Say, şunları kaydetti: “Havaalanı kavşağında başlayacak olan bisiklet yolu projemizin çalışmaları tamamlandı. Kısa bir süre içerisinde uygulamaya geçilecektir. Hatay’dan sonra 2. Büyük bisiklet yolu olacaktır. Projesi tamamlanan sahil park ve cafe projemizin ihale aşamasına geçildi. Yine yöresel ürünler pazarı projesine kısa sürede başlanarak bitme aşamasına geldi. Yakın zamanda açılışı yapılarak, halkımızın hizmetine sunulacaktır. Kadınların el emeğiyle ücretsiz sergilenecek stantlar yapıyoruz. Yine başka bir proje olan ilimiz ve bölgemizin en büyük tatil ve turizm merkezi kuruluyor. Edremit ve Gevaş ilçeleri sınırları içerisinde sınırları arasında bulunan Dönemeç deltasındaki alan aynı zamanda Resmi Gazetede yayımlanan kararla kesin korunacak hassas alan olarak ilan edilmiştir.”

Editör: TE Bilisim