ŞEHRİVAN HABER: ORHAN SAĞLAM- ERDAL ERBAŞ

Kendine ve kentine sözü olanların buluştuğu Kent Meydanı programı Şehrivan TV ekranlarında her hafta farklı konukları ağırlamaya devam ediyor. Seçinden buna yaptığı çalışmalarla ve ilçeye kazandırdığı projelerle kendinden sık sık söz ettiren Gürpınar Belediye Başkanı Hayrullah Tanış, Kent Meydanı programının konuğu oldu. Başkanı Tanış, ilçesinin eksiklerini, sorunlarını, yaptıkları hizmetler ve çalışmaları değerlendirdi. İlk olarak Hoşap Kalesi ile ilgili projelerini aktaran Tanış, küçük bir etabında yapılan çalışma bile kale çehresinin değiştirdiğini söyledi. İlçede istihdam alanları açan Başkan Tanış, istihdama yönelik projelerinin olduğunu da altını çizdi. Daha sonra da ilçenin sorunlarını aktaran Tanış, konut sıkıntısı başta olmak üzere doğal gazın olmayışı, işsizlik, tarım ve hayvancılıkta gerilemenin başlaması gibi birçok soruna değindi.

BAŞKAN TANIŞ, ŞEHRİVAN TV’DE İLÇEDEKİ YATIRIMLARINI ANLATTI

Şehrivan TV ekranlarında Kent Meydanı programında Gürpınar ilçesiyle ilgili açıklamalarda bulunan Belediye Başkanı Hayrullah Tanış, “Gürpınar, zor bir coğrafyada yer alan bir ilçedir. Yabancı bir insan bile Gürpınar’a geldiğinde bazı sorunları tespit edebilir. Ancak ben ilçeye yabancı değilim. İrtibatı hiç kesmeğim ilçenin elbette ki sorunları biliyorum. AK Parti belediyesinin Gürpınar’da kazanamaması büyük bir kayıptır. Son seçimlerden bu yana bu insanlar bu belediyenin farkını gördüler. 2.5 yılda ilçeye 10 yıllık hizmeti yaptığımıza inanıyoruz ve buna seçmen de inanıyor. Belediye olarak gece gündüz çalışıyoruz.” Dedi.

“HOŞAP KALESİ’YLE İLGİLİ BİR PROJEMİZ VAR”

Gürpınar ilçesinin turizm olanaklarını anlatan Başkan Tanış, Hoşap Kalesi ülkenin 13 ihtişamlı kalesinden biri olduğunu hatırlattı. Hoşap’ın Osmanlı Devletinin tapulu beldesi olduğunu belirten Tanış, “Belediye olarak kale ile ilgili bir çalışma yapmamız söz konusu değildir. Kültür ve Turizm Bakanlığına ait bir konudur. Bakanlıkla yaptığımız görüşmelerde ciddi bir çalışma yapılacaktır. Bizimde Hoşap Kalesi’yle ilgili bir projemiz var. Seçimde söz verdiğimiz bir projemiz var. Küçük bir etabında yapılan çalışma bile kalenin çehresini değiştir. 2 ve 3’ncü etaplar konusunda da az biraz bir iznimiz kaldı. İzin konusunda da bürokrasiye ve kurumların birbirleriyle anlaşmazlığına takılıyoruz.” İfadelerini kullandı.

“HOŞAP SADECE GÖRSEL BİR PROJE DEĞİL”

Son 6-7 aydır, iki kurum anlaşmazlığına takıldıklarını belirten Tanış, “2 ve 3’ncü etaplara da önümüzdeki sezon içerisinde başlamayı düşünüyoruz. 120 iş gün sürem var. İhaleye giren arkadaşlar da bu süreyi göz önünde bulunduracak. Gürpınar’ı güzelleştireceğiz. Turizm açısından turistler Hoşap’a geliyor. Kaleye otobüsle çıkıyor. Daha sonra oradan çıkıp gidiyor. Merkezde de tarihi yerler var ama buralara inmiyorlar. Hanlardan bir tanesini kapalı çarşı yapma planımız var. Bu konuda da çalışmalarımız devam ediyor. Hoşap sadece görsel bir proje değil. Hem turizmi hem ticareti hem konaklanmayı hem de esnafa değer katacaktır.” Diye ekledi.

GÜRPINAR’DA İSTİHDAM OLANAKLARI ARTIYOR

Gürpınar’a doğalgazın gelmesiyle ve istihdama yönelik değerlendirmelerde bulunan Tanış, şöyle devam etti: “İki yıldır doğalgaz ile ilgili çalışma yürütüyoruz. 2022 yılının sonuna doğru ilçe doğal gazla tanışacak. Tekstil konusunda da ilçedeki gençlere iş bulmaz zorundaydık. Gençlerin hem fikren hem de bedenen zehirlendiği ortamlardan kurtardık ve böyle bir proje gerçekleştirdik. 6 bin 500 metrekare alanda bir yer açtık. Bunu da öz kaynaklarla yaptık. 400-500 kardeşimizin çalışacağı bir proje hazırlıyoruz. Teknoloji Bakanlığımız buna destek verecek. Bununla birlikte ilçede toplam bin kişi istihdam edecektir. Güvenden dolayı bir iş insanımız da ilçede 3’ncü bir fabrika açacak. Burada da istihdam yeri açarak, gençlerimize iş imkanı sağlayacağız.”

BÜYÜK SORUNLAR TESPİT EDİLİP BİR BİR ÇÖZÜLÜYOR

Gürpınar ilçesinin sorunlarından söz eden Başkan Tanış, şunları kaydetti: “Türkiye’nin en büyük ilçesinden söz ediyoruz ve buralarda hizmet götürmek zordur. Ancak insanların bize güveni ve bize bakış açıları bu zorlukları ortadan kaldırıyor. Bazı köylerimiz iki saatlik mesafe uzaklığında ve oralara iş makinası gönderdiğinizi farz edin. Bundan dolayı gece de çalışmak zorunda kalıyoruz. Yılladır şehir merkezinin aynı kalması büyük bir sorundur. Asker, polis ve binin üzerinde de memurumuz var, bunların yüzde 95’i Van’a geliş gidiş yapıyor. Yerleşim alanlarında konut sıkıntılarımız var. Köylerin yüzde 80’i çamur deryasında yüzüyor. Doğal gazın olmayışı, işsizlik, tarım ve hayvancılıkta gerilemenin başlaması gibi sorunları teyit edip aşmaya çalışıyoruz.”

GÜRPINAR GASRONOMİ DE YENİ MARKA İLÇE

Sakin şehir tanımına Gürpınar’ın çok rahat uyduğunu söyleyen Tanış, “Sakin Şehir gibi bir çalışmamız var. Allah’ın izniyle 3-4 ay sonra bu çalışmaları bitireceğiz. Yeşillikleriyle, suyuyla, yüksek katlı binaların olmamasıyla tam da bu projeye uygun yer. İlk baştaki parolamız ‘Van Gürpınar’a akacak’ şeklindeydi. Norduz soframızla birlikte oda oldu. İnsanlar gelmekle kalmayacak artık Gürpınar’da yaşamaya başlayacaklar. Van’ın gastronomi başkenti Gürpınar’dır. İnsanlar ille de Norduz diyor.” Dedi.

“NORDUZ KOYUNUNUN KORUMA ALTINA ALINMASI İÇİN BİR ÇALIŞMAMIZ VAR”

Norduz koyunundan söz eden Başka Tanış, şunları anlattı: “Norduz koyunu dünya da tek endemik türdür. Bütün küçük hayvanlarda 12 kaburga var. Norduz koyununda 13 kaburga var. Koruma altına alınması konusunda bir çalışmamız var. Kısa sürede Gürpınar’da bölge müdürlüğü kurulacak. Tarım, balıkçılık ve su ürünleriyle ilgili her türlü alanda hizmet verecek bir müessese haline gelecek. Tarıma dayalı ihtisas hayvancılık bölgesi kuruldu. Gürpınar Belediye de buranın ortağıdır. İlk etapta 10 bin hayvana yönelik bir çalışmadır. Büyükşehir, Gevaş, Edremit ve Tuşba belediyesinin ortaklığıyla yapılıyor. Bu da geliştiği zaman ciddi bir istihdam alanı da burada açılacaktır.”

“GENÇLERE YÖNELİK PROJELER DEVAM EDECEK”

Spor Bakanlığı iş birliğiyle hazırlanan projeler konusunda değerlendirmelerde bulunan Tanış, “Gençlik merkezi ve kapalı spor salonu ilçe merkezinde, 5 semt sahasını büyük mahallelerimize bölüştürdük. Bir ay önce Ankara’da yaptığımız toplantı da 10 semt sahası ve Hoşap merkezi için bir gençlik merkezi aldık. Gençlere yönelik projelerimiz var ve devam da edecek. Yaptıklarımızın da yüzde 96’sı bitmiş durumda. Semt sahaların hepsi de şuan faaliyettedir.” İfadelerini kullandı.

“GİMER ÇOK SES GETİRDİ”

Gürpınar İyilik Merkezinin faaliyetlerini anlatan Tanış, “Merkez ikinci yılını doldurdu ve başlı başına bir kurum olacak. Bunu amacı insanları yakınlaştırmak, kaynaştırmak ve aynı zamanda dinimizin emrettiği yardımlaşmayı yaygınlaştırmak. GiMER çocuklara yönelik birçok faaliyette bulunuyor. Yapılan yardım çağrısına iş insanlarımız cevap veriyor. Bu faaliyetler de çok ses getirdi. Farklı ülkelerden bile telefonlar gelmeye başladı. Bunlarda zamanlar büyüyerek devam edecek. Gürpınar Belediyesinin bunlara yetecek bütçesi var. Ama önemli olan yardım kapılarını açmaktır. Belediyenin kasasında şuan 25 milyon TL var. Yürüyen işlerler birlikte de 14 milyon TL borcumuz var. Bütçemizin iki katı iş yapıyoruz. Bunda da milletvekillerimizin, il başkanımızın ve bakanlarımızın çok ciddi katkısı var. Doğru proje götüren her belediyeye bakanlıklarımız onay veriyor. Kendi ilçe iliniz için doğru proje üretirseniz hiçbir bakanlık sizi geri çevirmez.” Görüşlerine yer verdi.

GÜRPINAR’IN KADINI DA ERKEĞİ DE SÖZ SAHİBİ

Kültürel faaliyetlerin önemli çalışmalarından biri Gürpınar’ın tanıtımıdır diyen Başkan Tanış, sempozyum, panel, yarışma ve bilgilendirme yaptıklarını sıralayarak, şunları söyledi: “İlçede 72 tane gençlik meclisimiz var. Hemen hemen her mahallemizde var. Bunlarla da sık sık bir araya geliyoruz. Sözü hep gençlere bırakıyorum. Gençleri dinlemek ve onların da yönetime ortak olmalarını sağlamalıyız. Ancak şunu da belirteyim, kesinlikle siyaset ortamı oluşturmuyoruz ve siyaset konuşmuyoruz. Gençlik merkezimizde de ikinci yılımıza girdik ve sadece Gürpınar da var. Bunun yanında da 23 tane de kandın meclislerimiz var. Bundan sonra yeni bir proje yapılıyor ve gençlik merkezlerimiz proje yarışına girecek. Öte yandan yeni evlenen ve nişanlı olan kardeşlerimize de evlilik eğitimi vererek, beyaz eşya yardımında bulunuyoruz. Bunun yanında da dengbej divanlarımız var.”

GÜRPINAR’DA YEŞİLİK SEFERBERLİĞİ

Gürpınar’ın yeşilliğine değine Tanış, göreve geldikleri günden bu yana 14 bin ağaç diktiklerinin altını çizdi. Tanış, “45 bin metrekare bir kent ormanı kurduk. 120 bin metrekare alan için başvurularımızı yaptık. Önümüzdeki yıl da ikinci kent ormanımızı kuracağız. 4-5 bine yakın meyve fidanı dağıttık. Ancak Gürpınar’ın ağaçlandırmasına baktığınız zaman çok eksik olduğunu görebiliyorsunuz. Su problemi yok ve daha fazla ağacın olması lazım. Bunların dışında da pandemi döneminde 65 yaş üstü vatandaşlarımıza hijyen malzemelerini ulaştırdık. Aynı zamanda 18 yaş altına çağrılarda bulunduk. Salgın bittiğinde onlara belli sözler verdik. İlçenin temizlenmesini sağladık. Hijyen çalışmalarımızı halen de sürdürüyoruz. 3’ncü doz aşılara insanların rağbet etmemesi gerekiyor ki hastalık çabuk bitsin. Bilimin bulduğu tek çare aşıdır.” Cümlelerini kullandı.

TÜRKİYE’NİN EN BÜYÜK İLÇESİ KİLİT TAŞLARLA ÖRÜLÜYOR

Parke taşı çalışmalarında 1 milyon metrekareye ulaştıklarını belirten Tanış, şunları anlattı: “Van’da değil belki de bölgede bir ilke imza attık. Köylerimizin yaşam alanlarını değiştirdik. 2022 yılı içerisinde de daha fazla bir sayıya ulaşmayı hedefliyoruz. Bizden önce bu çalışmalar yapılsaydı biz de daha farklı projeler yapmaya başlayacaktık. Ancak yine çamurlu mahalle kalmayana kadar bu çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Bir de nüfusun az olduğu yerlerde yapmayacağız. Sadece yaz aylarında kullanılan yerleri yapmayacağız. Bu çalışmaları yaparken bir ayrım yapmıyoruz. Köylerdeki oy sayılarına bakarak kesinlikle bir ayrım yapmıyoruz.”

İLÇE’NİN MERKEZİ DEĞİŞİYOR

Gürpınar merkezdeki yapılan çalışmalarından söz eden Tanış, yapılan prestij caddesinin yüzde 50’nin bittiğini aktararak, mevsimden dolayı çalışmalarını ertelediğini söyledi. Işıklandırma ve ağaçlandırma yaptıklarına dikkat çeken Tanış, “3 kilometrelik bir alanda yürüme alanları, mini parklar ve daha birçok projeyi hayata geçiyoruz. Daha bitmedi ama bitmemiş hali bile beni heyecanlandırıyor. Ana caddeleri gül bahçesine çevireceğiz. Aynı zamanda 6 tane sokağı da sanat sokağı yapacağız.” Dedi.

TANIŞ: İNSANLARIMIZA HİZMET ETMEK BENİM İÇİN ŞEREFTİR

Belediye olarak 215 kilometre sulama kanalı ve 17 adat sulama göleti temizliği yaptıklarını kaydeden Tanış, 4 bin 489 metre sanat yapı çalışması yapmışız. 153 bin metrekare stabilize yol 319 bin metrekare ise yol onarım ve bakım çalışması yapmışız. Bunların tamamı da büyükşehrin sorumluluğunda olan yollar. Eski yapılarla ilgili de çok ciddi çalışma yürütüp büyük oranda harfiyat aldık. Bunun yanında ilçeye yeni bir kütüphane kazandırdık. Daha sonra ilçenin 17 noktasında internet noktamız var. Altyapı olursa büyük mahallelerimize de götüreceğiz. Pandemi döneminde uzaktan eğitim de çok büyük bir katkı sağladı. Çalışacağız ve büyük işler yapmaya gayret edeceğiz. Bu güne kadar verdiğimiz ne söz varsa yerine getireceğiz. Havada hiçbir sözümüz kalmayacak. İnsanlarımıza hizmet etmek benim için şereftir. Gürpınar da hizmet var. ” Diye ekledi.

TANIŞ: VAN’IN EN BÜYÜK SORUNU İMAR

Son olarak Van’ın sorununa değinen Tanış, şunları kaydetti: “Van’ın en büyük problemi imardır. Van’a yukarıdan baktığınız zaman büyük bir köydür. Yeni şehir adına güncellenmesi gerekiyor. Depremin avantajı olmaz ama 2011 yılında bu imar sorununu avantaja çevirebilirdik. Bu birkaç tane alternatif yol açıldı. Ancak çevre yolu sorunu yıllardır devam ediyor. Yerel ile hükümet anlamadığı için bitirilemiyor. Yeni imarlarla birlikte inşallah sorun çözülecektir.”

Editör: TE Bilisim