2012 yılında bir gece yarısı flaş bir operasyon ile gözaltına alınan ve beraberindeki 13 kişiyle birlikte KCK operasyonları kapsamında yargılanan Bekir Kaya ile ilgili flaş bir karar çıktı. Bölgenin kritik bir süreçten geçtiği bir dönemde Başkan Kaya ve diğer siyasetçiler için verilen toplamdaki 156 tansiyonu yükseltecek bir karar olarak gündeme bomba gibi düştü… Süreçle ilgili ılımlı bir dönemde serbest bırakılan, serbest kalır kalmaz İçişleri Bakanlığı’nın aynı gün görevine atadığı Bekir Kaya ile 13 siyasetçiye şimdi ikinci kez cezaevi yolu göründü…

 

2011 yılında başlatılan ve 2012 yılında Van’da aralarından Van Büyükşehir Belediye Başkanı Bekir Kaya’nın da bulunduğu 13 kişiye toplamda 156 yıl hapis cezası verildi. Karara tepki gösteren sanık avukatları duruşma sonrası açıklama yaparak, karara itiraz edeceklerini söyledi. Kararla ilgili Başkan Kaya’dan ise henüz bir açıklama yapılmadı.

 

 

AVUKATLAR EK SÜRE İSTEDİ

Kaya ve beraberindeki 13 kişinin yargılanmasına ise devam edildi. 2013 yılından bu yana yargılanan Kaya ve beraberindeki 13 kişinin dün karar duruşması görüldü. Van 1. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen davaya tutuksuz yargılanan hiçbir sanık katılmazken, sanık avukatları duruşmada hazır bulundu.  Duruşmanın başlamasının ardından sanık avukatları, mahkeme heyetinden dosyada ifadeleri bulunan gizli tanıkların usulüne uygun dinlenmesini talep etti ve ek süre istedi. Cumhuriyet Savcısı ise, hazırladığı mütalaasında sanıkların “örgüte üye olmak” suçunu işlediklerini ve sanıkların cezalandırılmalarını talep etti.

 

TOPLAMDA 156 YIL HAPİS CEZASI

Mahkeme heyeti duruşmaya bir süre ara verdi. Aranın ardından, “Örgüte üye olmak” suçundan yargılanan sanıklardan Büyükşehir Belediye Başkanı Bekir Kaya’ya 15 yıl, Cüneyt Caniş ile Veli Avcı’ya 15’er, Nezahat Ergüneş, Halis Çakır, Metin Adugit’e 13 yıl 6’şar ay, Mehmet Şirin Yıldız, Mihriban Şah, Murat Durmaz’a 12’şer yıl, İhsan Güler, Abdulkerim Sayan, Derviş Polat'a 9’ar yıl, Hecer Sarıhan’a ise 7 yıl 6 ay hapis cezası verdi.

 

AVUKATLARDAN KARARA TEPKİ

Duruşmanın ardından karar tepki gösteren sanık avukatları, karara itiraz edeceklerini ifade ederek, bu kararın hukuksuzca verilmiş bir karar olduğunu belirtti.

 

O DAVANIN GEÇMİŞİ…

2011 yılında Türkiye’nin birçok ilinde gerçekleşen KCK operasyonlarında yüzlerde Belediye Başkanı, parti il başkanları ve parti çalışanı gözaltına alınarak tutuklandı. Büyük yankı uyandıran KCK operasyonları 2012 yılında ise Van’da da düzenlendi. 2012 yılında düzenlenen operasyonda Van Büyükşehir Belediye Başkanı Bekir Kaya ile birlikte 13 kişi gözaltına alınarak tutuklandı. 294 gün tutuklu yargılanan Van Büyükşehir Belediye Başkanı Bekir Kaya, 29 Mart 2013'te yapılan son duruşmada adli kontrol hükümleri uygulanarak tahliye edildi. O dönemden şimdiye kadar süren davada verilen ceza bir anda şok etkisi yarattı

 

BEKİR KAYA KİMDİR?

Van Büyükşehir Belediye Başkanı. BDP’li Av. Bekir Kaya, KCK soruşturması kapsamında 10 Haziran 2012’de tutuklandı; 29 Mart 2013’de serbest kaldı. Bekir Kaya, 1977 doğumlu olması nedeniyle Van’ın en genç belediye başkanı oldu. 1977 yılında Ağrı’nın Taşlıçay ilçesinde doğdu. İlk, Orta ve Lise öğrenimini Iğdır ve Ağrı illerinde tamamladı. 1994 Yılında Diyarbakır Dicle Üniversitesi Hukuk Fakültesine kayıt oldu. 1999 yılında Dicle Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nden mezun oldu. 2001 yılında Van İline yerleşerek, Van Barosuna kayıtlı olarak serbest avukatlık yapmaya başladı. Van ilinde Van Barosu Yönetim Kurulu Üyesi ve Başkan Yardımcılığı görevlerinde bulundu. Evli ve 1 çocuk babasıdır. 29 Mart 2009 günü yapılan “Yerel Yönetim Seçimleri” sonucunda, yüksek bir oy oranı ( % 53.54) ile Van Belediye Başkanlığına seçildi.  Böylece Van Belediye Başkanlığına seçilen en genç Başkan unvanını elde etti. Evlidir.

 

BEKİR KAYA NE ZAMAN, NEDEN TUTUKLANDI?

KCK Soruşturması kapsamında gözaltına alınan Van Belediye Başkanı Bekir Kaya çıkarıldığı mahkemece 10 Haziran 2012’de tutuklandı. Örgütün şehir yapılanması KCK'ye yönelik operasyonda gözaltına alınan Van Belediye Başkanı Bekir Kaya'nın da aralarında bulunduğu 3 kişi, çıkarıldıkları mahkemece tutuklandı. Emniyetteki işlemleri tamamlandıktan sonra adliyeye sevk edilen Van Belediye Başkanı Kaya ile Başkale Belediye Başkanı Hecer Saruhan, Bostaniçi Belde Belediye Başkanı Nezahat Ergüneş, eski Başkale Belediye Başkanı İhsan Güler, BDP İl Başkanı Mihriban Şah ve eski BDP İl Başkanı Cüneyt Caniş'in, Cumhuriyet savcısınca ifadeleri alındı. Yaklaşık 12 saat süren ifadelerinin ardından savcılık, Başkale Belediye Başkanı Saruhan'ı serbest bırakırken, 5 kişiyi tutuklama talebiyle mahkemeye sevk etti. Sabah erken saatlere kadar süren duruşmada, mahkeme, Bostaniçi Belde Belediye Başkanı Ergüneş ile BDP Van İl Başkanı Şah'ı tutuksuz yargılanmak üzere serbest bıraktı. Van Belediye Başkanı Kaya ile eski BDP Van İl Başkanı Cüneyt Caniş ve eski Başkale Belediye Başkanı İhsan Güler ise “örgüt üyesi olmak” suçundan tutuklandı.

 

BEKİR KAYA NE ZAMAN SERBEST KALDI?

Aralarında Van Belediye Başkanı Bekir Kaya’nın da bulunduğu 8'i tutuklu 13 kişinin yargılandığı Van KCK davasında sanıkların tümünün tahliyesine 294 gün sonra yani 29 Mart 2013 tarihinde karar verildi. Tahliyesinin ardından konuşan Van Belediye Başkanı Bekir Kaya, kendilerinin toplumsal barışı bozmak iddiasıyla tutuklandığını belirtti. Yapılan iddialara karşı en büyük cevabı sokaklara çıkan Van halkının gösterdiğini belirten Kaya, bedeli ne olursa olsun mücadelelerine devam edeceklerini kaydetti. Kaya, halen binlerce arkadaşlarının tutuklu olduğuna da dikkat çekerek, bunun için alınan tahliye kararına sevinmediklerini kaydetti. 

Editör: TE Bilisim