ŞEHRİVAN ÖZEL: MEHMET ALİ EKİNCİ-ŞABAN BEYAZSAÇ

Ankara’daki iş insanlarının bir araya gelerek kuruduğu Başkent Vanlılar Platformu, yönetim kurulu ile birlikte Van’a çıkarma yaptı. Ankara’daki önemli lobi faaliyetlerinin öncüsü olan platform üyeleri hem Vanspor’a destek hem de kentin yatırım ortamını görmek için kente geldi. Vanspor’a teşvik primi dağıtan iş insanları, kentteki programlar kapsamında Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı, Van Ticaret ve Sanayi Odası ve Van İş Geliştirme Merkezleri gibi önemli kuruluşları da ziyaret etti. Kentteki temaslar kapsamında gazetecilerle de bir araya gelen Platform yönetim kurulu üyeleri kentin genel durumu, Van ile ilgili lobi faaliyetleri, yürüttükleri çalışmalar ve kentin ekonomik gidişatı ile ilgili önemli değerlendirmeler yaptı. Toplantıya DoubleTree By Hilton Otel’de ev sahipliği yapan dönem başkanı Umut Akay ve yönetim kurulu kent adına umut verici değerlendirmeler paylaştı.

BAŞKENT’TE VAN’I DERT EDİNEN BİRİLERİ VAR

Ankara’daki iş insanlarının bir araya gelerek kurduğu Başkent Vanlılar Platformu kent ile ilgili konularda görüş bildirmeye ve rol almaya devam ediyor. Vanlılar’ın Ankara’da oluşturduğu en önemli yapılardan biri haline gelen platformun üyeleri bir otelde basın ile bir araya geldi. Van’da ziyaretler gerçekleştirip temaslarda bulunan iş insanları, Van’daki gazetecilerle yaptıkları buluşmada Ankara’da Van lobisinin ön ayağı olmak istediklerini belirtti. Umut Akay’ın ev sahipliği yaptığı toplantıya Seçkin Arar, Selami Tozoğlu, Sami Türkoğlu, Akın Dinçer, Abdulnasır Çetin, Murat Türkoğlu, Fatih Başıbüyük, Cüneyt Kandaşoğlu, Serhan Yıldız katıldı.

AKAY: VAN’DAKİ YATIRIMLARA VE FIRSATLARA ÖNCÜLÜK ETMEYE ÇALIŞIYORUZ

Platform Ankara’da Van için daha iyi sosyal ve ekonomik ayağını geliştirmek için kurulduğunu söyleyen, Başkent Vanlılar Platformu başkanı Umut Akay, “Platform, Ankara’da yaşayan Vanlıların bir birbirine etkileşim içinde olmayı amaçlıyoruz. Platformun asıl amacı vana gelecek yeni yatırımlara öncülük etmek olacaktır. Van’ın yatırım fırsatlarını daha etkili bir şekilde anlatmak. Van iş insanları ve genç girişimcilerin iş ortaklığı kültürü ve birlikte hareket edebilme gibi yeteneklerini katkı sunmayı hedefliyoruz. Başkent Vanlılar platformu Van’ın ekonomik ve sosyal kültürel gelişimine fayda sağlamayı amaçlıyor.”

ANKARA’DA BİR VAN LOBİSİ OLUŞTURMAYA ÇALIŞIYORUZ

“Süreli bir dönüşümlü başkanlığımız var. 6 ayda bir başkanlığımız değişiyor. Üyelerimiz birçok hatırı sayılı şirket sahipleridir. Platformsuzun amacı Ankara’da Van lobisi oluşturmak. Bu lobinin ön ayağını başlatmış bulunmaktayız. Bundan sonraki adımımız ticaret odası, İŞGEM ve DAKA ile nasıl bir yatırım yapabiliriz ya da yatırımın birinci kolu nedir diye platformun olarak ne yapabiliriz fikir alışverişi yapacağı. Başkente Vanlı olmak bir araya gelmek birlikte hareket etmektir. Bu birlikteliği orda kendimizi yalnız hissetmemek için kurduk. Başkent gerek siyasi gerek ekonomik anlamda hareketin olduğu Ankara’dır. Bunun içinde nasıl bir varoluş gösterebiliriz bunun peşindeyiz. Dolaysıyla bu birliktelik ile beraber Vanlı olarak orda bu işleri yaparsak çok keyif alacağız” Dedi.

BASIN BİZİ YALNIZ BIRAKMAMALI

Van esnafının ve basın mensupları kendilerini yalnız bırakmamalarını dile getiren Başkan Akay, sözlerini şöyle tamamladı: “Eski bakış açımızı geride bıraktık. Platform olarak Vanlıları kendi içimizdeki birlikteliğimizle sonra gelen insanların müşkülünü çözecek potansiyele ulaşmış bir nitelik oluşturmak. Ankara’da Vanlılar bir araya birbirlerine nasıl sahip çıktıklarını dedirtmeye çalışıyoruz. Biz Ankara’da bir araya gelip bir proje tasarladığımızda bir yatırım olduğunu gören dışardaki insanlarda biz Vanlıların nasıl bir arada olduğunu görüyorlar. Van’ın yıllardır konuştuğu bir paydada buluşma, ortaklaşma, kent adına ortaklık kurma gibi konularda Ankara’da iyi bir aşama kat ettik. Van’ın bu ortaklığa ihtiyacı var ve bizler Van’da bu ortaklaşmayı kurmamız gerekiyor.” Dedi.

DİNÇER: VAN KONUSUNDA UMUTSUZ DEĞİLİZ

Yönetim kurulu üyelerinden İş insanı Akın Dinçer ise yaptığı değerlendirmede: “Bizler, Ankara’da olmamıza rağmen Van’ı dert edinmeye ve Van’ın meseleleriyle yakından ilgilenmeye devam ediyoruz. Van’a uzaktan bakan bir konumda değiliz, aksine kent ile ilişkilerimiz çok yakın. Zaten neredeyse hepimizin Van’da da yatırımları var. Fakat mesele sadece yatırım değil. Biz bu kentteki bağları da kuvvetlendireceğiz. Şu an aynı zamanda yönetiminde de bulunduğumuz Vanspor bunlardan birisi. Van’ın bu anlamdaki birlikteliğine spor ile, lobi faaliyetleri ile katkılar sunacağız. Umutsuz değiliz, kent konusunda ümitliyiz. Zaman zaman motivasyonu bozan, karamsarlık yaratan kesimler olmasına rağmen biz kentimiz ile ilgili konsantrasyonumuzu koruyacağız” dedi.

NASIR ÇETİN: ÇEVRE İLLERDE HİÇBİR EKSİĞİMİZ YOK

Platform üyelerinden Abdülnasır Çetin ise yaptığı değerlendirmede: “Platformumuzun amacı Van için ne yapabiliriz diye kuruldu. Biz ilk geldiğimizde Van için ne gibi çalışmalar yapacağız, öncelik olarak ekonomi anlamında Ankara’da neler yapabiliriz olacaktır. Bunun içinde öncelikle Van esnafından maddi değil de manevi bir destek bekliyoruz. Başkent platformda Vanlıyı bir araya getirmek, Van için ekonomik olarak ne yapılabilir şeklindeki düşüncelerle temaslar kuruyoruz. Bu konuda gazeteciler en önemli paydaşlarımızdan birisi. Van’ın ekonomisine, turizmine ne gibi katkı sağlarız bunu beraber kurgulayacağız. Bu güzel kentin güçlendirmek, dünyaya tanıtmak için ciddi bir çalışmamız var. Çevre illere baktığımızda Mardin, Diyarbakır, Gaziantep gibi şehirlerde yatırımın en üst seviyesini görüyoruz. Bunun Van içinde olamaması için hiçbir olumuz sebep yoktur. Van’ın kalkınması için her türlü çalışmayı devam edeceğiz.” Şeklinde konuştu. Çetin, kentin önemli yatırımlara ev sahipliği yapan bir olduğunu, bu anlamda kendilerinin de bu yatırımlar konusunda çaba verdiklerini ifade etti.

TÜRKOĞLU: AMACIMIZ DOĞUP BÜYÜDÜĞÜMÜZ ŞEHRİ HİZMET ETMEKTİR

Van’da uzun yıllar turizm sektörünün en önemli lokomotiflerinden birisi olan iş insanı Murat Türkoğlu da turizm nezdinde değerlendirmeler paylaştı. Türkoğlu, değerlendirmesinde kentin turizm potansiyeline vurgu yaparak; “Asıl amacımız doğup büyüdüğümüz, ekmeğini yediğimiz, suyunu içtiğimiz, havasını teneffüs ettiğimiz şehrimize hizmet etmektir. Vanlıların Ankara’da gidebilecekleri, sorunlarına çözüm olabilecekleri bir platformun olduğunu bilmelerini isteriz. Van’da çok uzun yıllar birçok kademelerde görev aldık, çeşitli yatırımlar yaptık. Şimdi Ankara’dayız ama bir ayağımız her Van’da. Başkent Vanlılar Platformu, süreli dönem başkanlığı ve her üyenin sırasıyla başkanlık yapacağı bir yönetim anlayışı içerisinde yönetilen platform, yeni nesil bir sosyal girişimdir.” Dedi.

TÜRKOĞLU: VAN’IN ÇOK CİDDİ BİR POTANSİYELİ OLDUĞU ZAMANLARI GÖRDÜK

Türkoğlu, faaliyet yürüttüğü turizme de vurgu yaparak: “Van turizmde bir dönemlerin öncü kentiydi. Bu kent yüzbinlerce Avrupalı turisti ağırlayan bir kent oldu geçmişte. Biz turizmciler de bu süreçte çok şaşalı dönemlere şahitlik ettik. Şimdi sadece İranlı turistler ile sınırlı olan bir kent halindeyiz. Bununla yetinmemek lazım.” şeklinde konuştu. Türkoğlu, Van-İran, Van-Irak gibi alanlarda çalışmaların ve hamlelerin artırılması ve Van’ın yeniden turizmdeki çeşitliliği yakalaması gerektiğine vurgu yaparak, bu noktada platformun da bu noktadaki temas ve lobi faaliyetlerini devam ettirdiğini söyledi.

AKAY: KENTİN TURİZMİ TEK ELDEN YÖNETİLMELİ

Konuya katkı yapan Umut Akay ise, “Aramızda turizm konusunda yatırım yapan, yüzlerce hatta binlerce insana bu sektörde istihdam sağlayan insanlar var. Bizler bu anlamda geçmişte de önemli turizm hamleleri için girişimler yaptık. Kente ciddi katkılar sağlaaycak görüşme ve buluşmalarda yer aldık. Fakat bu noktada önemli bir eksiklik olduğu kanaatindeyiz. Kentin özellikle turizm alanında tüm çalışmaları düzenleyecek, tek elden turizm odağını düzene koyacak bir kuruluşa ihtiyacı var. Kentteki turizm politikaları çok dağınık. Tüm bunların toparlanıp tek bir elden idare edilecek şekilde kurgulanması lazım. Uzun süredir bu böyle, bunun oluşması ve hayata geçmesi için de bizler elimizi taşın altına koymaya hazırız.” Dedi.

Bu değerlendirmelerin ardından yönetim kurulu üyeleri kente, lobi faaliyetleri, yatırım alanları ve Başkent Vanlılar Platformu bünyesinde yapılan çalışmalara değerlendirdi. Gazetecilerden kentle ilgili atılması adımları dinleyen isimler, bu anlamda özellikle turizm ile ilgili çalışmalar konusunda Ankara’ya döner dönmez turizme dair lobi faaliyetlerini başlatacaklarını dile getirdi.

Editör: TE Bilisim