Geçtiğimiz hafta bakanlar ve milletvekilleri ile birlikte Van’a çıkarma yapan Başbakan Binali Yıldırım’ın Van Büyükşehir Belediyesi ile ilgili sözleri yeni bir tartışmanın fitilini ateşledi. Van’da HDP’yi eleştiren Başbakan Yıldırım, HDP’li isimleri sert sözlerle eleştirirken belediye için de çarpıcı ifadelere yer vermiş ve her yıl Van’a 400 milyon TL geldiğine belirtirken; “Nereye gitti bu paralar?” diye sordu. Başbakanın o sözlerine belediye cephesinden birkaç gün sonra cevap geldi.

 

Başbakan Binali Yıldırım’ın geçtiğimiz hafta gerçekleştirdiği Van ziyaretinin yankıları sürüyor. Van’a kalabalık bir ekiple çıkarma yapan Başbakan Binali Yıldırım’ın Van’daki esnafın durumu, çevre yolu, belediye ve diğer bir çok konuyla ilgili sözleri dikkat çekerken Başbakan’ın belediyeye gelen paralarla ilgili sözlerine Van Büyükşehir Belediyesi’nden cevap geldi. Başbakan Yıldırım’ın; “Bunlar “PKK sizi bir tükürükle sizi boğar” diyecek kadar küstahlaştılar. Esnaftan para topladılar. Belediyeye 400 Trilyon para geliyor Van’a ne hizmet geliyor? Nereye gitti bu paralar? Bunları burunlarından fitil fitil getireceğiz. Asla müsamaha yok.” Diyerek Van Büyükşehir’i eleştiren sözlerine belediye ‘tepki’ ile cevap verdi. Başbakanın sözlerine cevap veren Van Büyükşehir yöneticileri; “Van halkının teveccühü ile ilk defa üst üste yerel seçimleri kazanmış olan belediye yönetimimiz, her seçim sonrasında hükümetin hedefi haline gelmiştir. Sık sık Van kentine “çıkarma” yapan bir takım siyasetçilerin her defasında karşılaştıkları sönük karşılama tabloları hayal kırıklıklarına neden olmakta, bunun sonucunda da halkın kurumlarına saldırmaktadırlar. 10 Haziran tarihinde kente gelen Başbakan, Van Büyükşehir Belediyesi ile ilgili yanlış, yalan ve dezenformasyon amaçlı beyanlarda bulunmuştur.” Sözlerini kullandı.

 

BELEDİYE: O PARAYI MÜFETTİŞLERE SORSUN

Van Büyükşehir Belediyesi, önceki hafta Van'da katıldığı bir programda 'Belediyeye 400 milyon TL gönderiyoruz. Ne yapıyorlar bu paraları' şeklinde açıklama yapan Başbakan Binali Yıldırım'a cevap verdi. Büyükşehir açıklamasında, "O paranın nereye gittiğini, 2015 yılının neredeyse yarısı boyunca belediyemizde görevlendirdiği müfettişlerine sorsun" ifadelerine yer verdi.  Açıklamada ayrıca; “Van halkının teveccühü ile ilk defa üst üste yerel seçimleri kazanmış olan belediye yönetimimiz, her seçim sonrasında hükümetin hedefi haline gelmiştir. Bir önceki dönem belediye yöneticilerimiz hakkında başvurulan tutuklama müessesesi, bu dönemde ise büyükşehir meclisimiz, yönetimimiz ve birimlerimiz müfettiş kuşatmasına alınmış, Van’ın ve halkın yararına olan tüm kararlarımız ve uygulamalarımız hakkında soruşturmalar ve davalar açılmıştır. Sık sık Van kentine “çıkarma” yapan bir takım siyasetçilerin her defasında karşılaştıkları sönük karşılama tabloları hayal kırıklıklarına neden olmakta, bunun sonucunda da halkın kurumlarına saldırmaktadırlar. 10 Haziran tarihinde kente gelen Başbakan, Van Büyükşehir Belediyesi ile ilgili yanlış, yalan ve dezenformasyon amaçlı beyanlarda bulunmuştur. Belediyeye 400 milyon TL gönderdiklerini ve bunun nereye harcandığını bilmediklerini beyan etmiştir. Oysa ki 2015 yılının neredeyse yarısı boyunca belediyemizde görevlendirdiği müfettişleri, her harcamayı didik didik incelemiş ve 2009 yılından 2015 yılına kadar Van Büyükşehir Belediyesi'nde hiçbir usulsüzlük, yolsuzluk yapılmadığı raporlanmıştır. Dahası; belediye olarak her yıl tüm gelir-gider tablolarımızı şeffaf bir şekilde kamuoyuna açıklıyor ve halkımıza bunun hesabını veriyoruz” ifadelerine yer verildi.

 

BELEDİYE’DEN AK PARTİ DÖNEMİNE GÖNDERME…

Van tarihinin en karanlık belediyecilik döneminin AKP dönemi olduğuna vurgu yapılan açıklamanın sonunda ise şu ifadelere yer verildi; "Van Belediyesi tarihinin en karanlık ve talihsiz döneminin kendi yönetimlerinin olduğu dönem gerçekliğinin hezeyanı ile yapılan bu açıklamaları halkımızın takdirine havale ediyoruz. Van Büyükşehir Belediyesi olarak, dün olduğu gibi bundan sonrada halkımızın hizmetinde olacağımızı, halkımızın da kesinlikle bu tür talihsiz açıklamalara değer biçmemesini diliyoruz. Kamuoyuna saygıyla"

 

BAŞBAKAN NE DEMİŞTİ?

Başbakan Binali Yıldırım geçtiğimiz haftaki ziyaretinde belediyeyi ve HDP’yi sert sözlerle eleştirmiş ve belediyelerle ilgili sert ifadeler kullanmıştı. Yıldırım Van’daki o açıklamasında; “Vanlı esnaf ve tüccarlarıma ben söz veriyorum: Van’ı biz hep birlikte büyük bir şehir haline getirmek bizin en öncelikli işimizdir. Bu hepimizin boynunu borcudur. Yeter ki bu terör belasından kurtulalım. Her türlü yatırımı bölgeye getirelim. Yaraları saralım, kardeşliğimizi, birliğimizi sağlamlaştıralım. Terör destekli parti Van’da yerel yönetimleri kazandı. Bunlar 7-8 Ekim’de halkı sokağa döktü 53 masum vatandaşın hayatını yok etti. Hatta bunlar “PKK sizi bir tükürükle sizi boğar” diyecek kadar küstahlaştılar. Esnaftan para topladılar. Belediyeye 400 Trilyon para geliyor Van’a ne hizmet geliyor? Nereye gitti bu paralar? Bunları burunlarından fitil fitil getireceğiz. Asla müsamaha yok. Yetmedi caddelerde, kan akan musluklarla korku havası yaymaya çalıştılar, adeta bize destek olmazsanız başınıza gelecekleri siz düşünün demeye çalıştılar. Bugün oğlu dağda olan nice ana, babalar var, bu terör belası bitse de gelse diye yalvaranlar var. Daha çıkarılan gençlere sesleniyorum. Gelin, bu umutsuz yolculuktan vazgeçin, sıcak yuvanıza dönün! Devletimizin size uzattığı o sıcak eli tutun, el ele tutuşalım birlikte daha güzel bir Türkiye için geleceğe doğru ilerleyelim.” demişti.

 

“VAN ESNAFI BUNU HAKETMİYOR”

Ardından sözü DBP’li belediyelere ve HDP’ye getiren Yıldırım, Van’ın son zamanlarda yaşanan sıkıntılarına  da değinmiş ve şu sözleri kullanmıştı: “İdeolojik belediyeciliği şiar edinenler insanlık dramı karşısında parmağını oynatmazken benim Vanlı kardeşim insanlığın gereğini yaptı. Ancak Doğu esnafı ve Van esnafı bundan etkilendi. Tüm bu acıyı yaşatanlar ve üstelik bunları Kürt halkının savunma adına söyleyenler bunu böyle mi yapıyor? Hizmet her yatırımı engellemek, haraç toplamak ile mi yapılır? Hizmet mahalle ve sokaklarda çukur kazarak, kendisince kurtarılmış bölgeler yaparak mı olur? Kürtleri sevmek Kürt halkına hizmet için çalışanların şantiyenlerini yakmak, iş makinelerini ateşe vermek midir? Şimdi soruyorum, Allah için soruyorum: Bu yapılanlardan kim zararlı çıktı? Kim mağdur oldu? Gerçek mağdur olanlar bu halk değil midir? Van esnafını iflasın eşiğine getiren bunlar değil mi? Bunlar bu halkın düşmanıdır. Gerek mağdur Vanlı kardeşlerimdir, esnaftır, Van’ımızın insanıdır. Parası olan yatırımcı neden Van’ı güvenli bulmadığından başka yere gitsin? Van bunları haketmiyor! Ama merak etmeyin, terörün üstesinden geleceğiz. Van’ı Türkiye’nin göz bebeği olması için yemin ettik. Bunu başaracağız!”

Editör: TE Bilisim