ŞEHRİVAN HABER: ORHAN SAĞLAM- UĞURCAN DEMİR

Türkiye ve Van’ın en önemli miraslarından olan Van Gölü, son yıllarda kirlilik sorunuyla gündeme gelirken, kentteki ve çevre illerdeki belediyeler, sivil toplum örgütleri ve diğer kamu kuruluşları da çalışmalarını hızla sürdürüyor. Van Gölü başta olmak üzere bölgenin çevre kirliliği, çevre sorunları gibi daha birçok konuda çalışma yürütmeyi hedefleyen kıyı belediyeler, birlik oluşturmak için Edremit Belediyesi’nin ev sahipliğinde ikinci toplantıyı gerçekleştirdi. ‘Van Gölü Belediyeler Birliği Kuruluş Öncesi İstişare Toplantısı’ adıyla gerçekleştirilen buluşmada konuşan Edremit Belediye Başkanı İsmail Say, Tatvan Belediye Başkanı Mehmet Emin Geylani sorunları ortak bir çalışma ile çözmek için bir arada oldukları vurgusunu yaptı. Toplantıya katılan Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Gülşen Orhan ise geçtiğimiz yıldan bu yana Van Gölü ile ilgili önemli adımlar atıldığını, fakat birlik eliyle yapacak daha çok önemli çalışmalar olduğunu ifade etti.

Edremit Belediyesi ev sahipliğinde gerçekleştirilen ikinci toplantıya, Van Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Mehmet Fatih Çelikel, Gürpınar Belediye Başkanı Hayrullah Tanış, Tuşba Belediye Başkanı Salih Akman, Gevaş Belediye Başkanı Murat Sezer, Çaldıran Belediye Başkanı Şefik Ensari, Bahçesaray Belediye Başkanı Meki Arvas, Çatak Belediye Başkanı Abdurrahman Şeylan, Bitlis İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Adem Aydoğdu, Tatvan Belediye Başkanı Mehmet Emin Geylani, Adilcevaz Belediye Başkanı Necati Gürsoy, Ahlat Belediye Başkanı Abdulalim Mümtaz Çoban, DAKA Genel Sekreteri Halil İbrahim Güray ve bazı kurum amirleri katıldı.

VAN’DA İKİNCİ BELEDİYELER TOPLANTISI YAPILDI

Buluşmanın açılışı Van Gölü ile ilgili sinevizyon gösterisi ile başladı. Toplantıda ilk konuşmayı toplantıya ev sahipliği yapan Edremit Belediye Başkanı İsmail Say gerçekleştirdi. Say buluşma ile ilgili olarak; “İlk toplantıyı Tatvan’da yapmıştık. İkincisini gerçekleştirmek üzere toplandık. Bugün yapılacak olan Van Gölü Eylem Planı ile Van Gölü Belediyeler Birliği hazırlık toplantısı bir anlamda bütünleşmiş oldu. Birliğin kuruluş öncesi hazırlığını yaptıktan sonra Van Gölü’ne kıyısı olan belediyelerle koruma eylem planı aşaması itibarıyla çalışmalar yapılacaktır. Ankara’dan Van’a gelen heyetimizi selamlıyorum. Başlıca gündem maddemiz olan Van Gölü’nü koruma konusunu çok önemsiyoruz. Bu sene de ikinci Van Gölü sempozyumunu gölün karşı kıyısında Tatvan ev sahipliğinde yürüteceğiz. Bu anlamda Van ve Bitlis Belediyeleri olarak 600 bin yıldır, ömrünü sürdüren Van Gölü Havzanı biz de bizden sonraki kuşaklara temiz bir şekilde bırakmak için elimizden geleni yapacağız.” Dedi.

SAY: VAN GÖLÜ EN BÜYÜK DEĞERİMİZ

Van Gölü Havzası bizim olmazsa olmazımız ve korumamız gereken en büyük varlığımızdır diyen Say, şöyle devam etti: “Amacımız AK Belediyecilik ve bu coğrafyanın yetiştirdiği çocuklar olarak gelecek kuşaklara temiz bir çevre bırakmaktır. Dünyanın çevre konusunda mücadele ettiği bir dönem yaşıyoruz. Kutuplardan denizlere ve denizlerden diğer coğrafyalara çok ağır şartlarda ilerliyoruz. Pandemiden sonra dünya yepyeni bir döneme girdi. Belediyeler birliğini kurmak isterken, birinci gündem maddemiz Van Gölü’ydü. Daha sonra belediye mevzuatı belediye çalışmaları ve kaynak geliştirme gibi birçok konularımız da yer alıyor. Tüm belediyelerde bu çalışmanın bir paydaşı olacaktır. Bundan sonra bizim bir yol haritamız olacak.”

TATVAN BELEDİYE BAŞKANI GEYLANİ: ORTAK SORUNLARIMIZI ÇÖZMEYE ÇALIŞACAĞIZ

En büyük ortak değerlerinin Van Gölü olduğunu belirten Tatvan Belediye Başkanı Mehmet Emin Geylani, “Bu anlamda Van Gölü sadece Van ve Bitlis’in değil, dünyanın bir mirasıdır. Bütün sorunların bir çatı altında toplanılması ve daha gür bir sesle dillendirip bir sonuca ulaşılması gerekiyordu. Bununla ilgili çalışmalar daha önceden de yapılmıştı. İkinci toplantımızı da gerçekleştiriyoruz ve daha sonraki toplantılarda da kurulmuş bir birlik olarak yapacağız. Birinci önceliğimiz Van Gölü, daha sonra Van Gölü Ekspresi, Nemrut, Akdamar gibi turizm ve tarihi yoğun ortak konular var. İlk adımları atarak ortak sorunlarımızı çözmeye çalışacağız. Sempozyum adımları atıldı ve Van’da dip temizliği başladı. Akabinde de Tatvan’da da bir temizlik çalışması başlatılacak. Van Gölü’nün güzelliğiyle övünüyoruz ama temiz tutarak her anlamda değerlendirebiliriz.” İfadelerini kullandı.

CUMHURBAŞKANI BAŞDANIŞMANI ORHAN: KİRLİLİK ORTADAN KALKTI

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Gülşen Orhan ise şunları söyledi: “Belediyeler birliğinin kuruluşu bizim için ve Van Gölü için büyük bir önem arz ediyor. Van Gölü’nün korunması ve sürdürülebilir bir şekilde hayata geçmesi çok önemlidir. Geçen sene Haziran ayında göl için bir start verdik. Bu süreçten sonra büyük bir yol katettik. Merkez İleri Biyolojik Atık Su Arıtma Tesisinin hayata geçmesiyle birlikte Van Gölü’nü kirleten en büyük kirlilik kaynağı ortadan kalkmış oldu. Yine birçok merkezde bu sorun ortadan kalktı. Sıfır Atık Mavi projeleriyle sivil toplum kuruluşlarımız, Vangölü Aktivistleri ve daha birçok kurumla birlikte çalışmalar yürütülüyor. Bununla birlikte de büyük bir bilinçlendirme faaliyeti gerçekleştirdiler. Yine dip tarama faaliyetlerinin birinci etabıyla çalışmalar yürütülüyor. 24 bin metreküp çamur temizliğini bitirdiler. 2 ve 3’ncü etap çalışmaları da devam edecek.”

“BİRLİKTE DAHA ÇOK YOL KATEDECEĞİZ”

Van Gölü’ne kıyısı olan Tatvan’da liman temizliği çalışması sürdürüldüğünü ifade eden Orhan, devamındaki projeleri anlattı: “Van’da başlayan Sıfır Atık projesi Türkiye’nin birçok kentinde daha başlamadı. Bu da hepimiz için ileriye dönük bir projedir. Van Gölü, çevre, insan ve kent için çok önemli bir dönüm noktasıdır. Bunu da çok iyi sahiplenmemiz lazım. Tarıma dayalı ihtisas projesi hayata geçmiş oldu. Bütün bu konular bizim başlayıp mesafe aldığımız önemli konulardır. Ancak hala üzerinde çalışmamız gereken konular var. Güç birliği içerisinde beraber hareket etmemiz gerekiyor. İnşallah belediyeler birliğinin kuruluşuyla birlikte daha çok yol katedeceğiz. Kesintiye uğramadan devam etmesi gerekiyor. Çünkü Van Gölü canlı bir mekanizma ama etrafı kapalı bir havza ve korumaya muhtaç bir göl.

Bu konuşmaların ardından toplantı basına kapalı olarak devam ederken, diğer üye belediyeler ve katılımcılar uzun süren istişareler gerçekleştirdi. Toplantının bugün gerçekleştirilecek bir toplantı ile devam edeceği ve günün sonunda da sonuç bildirgesi açıklanacağı öğrenildi.

Editör: TE Bilisim