Doğu Anadolu Bölgesi'ndeki Van, Bitlis ve Muş'ta bazı sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve vatandaşlar, seçim sonuçlarını değerlendirerek, sandıktan huzur ve istikrarın çıktığını vurguladı.

 

Müstakil Sanayici ve İş Adamları Derneği (MÜSİAD) Van Şube Başkanı Kerem Baynal, seçimlerde halkın dış müdahalelere "dur" dediğini söyledi. "Doğrusu bu sonuçlardan sosyologlar ansiklopedi dolusu sonuç çıkarır" diyen Baynal, şöyle devam etti: "Halkımız dış müdahalelere 'dur' dedi. Anadolu topraklarında 'istikrardan vazgeçmeyeceğiz, bölünmeyeceğiz' dedi. Belki son yılların en sıkıntılı stratejik döneminde halklar yekvücut olarak bütün hakların ve halkların beraberce yaşayacağının mesajını verdi." Seçim sonuçlarını, "günlük siyasi çekişmeleri bir tarafa bırakarak, yeni ufuklar ve yeni hedeflere kilitlendiğinin müjdecisi olarak" değerlendiren Baynal, "Millet, demokrasi, istikrar ve beraberlik mesajını aldık. Halk bütün bir dünyaya bu mesajı haykırdı" diye konuştu.

 

Van Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği Başkanı Muhittin Aydemir de halkın iradesine saygı duymak gerektiğini vurguladı. Bundan sonra hükümetin kurulmasını bekleyip, gelişmeleri görmek gerektiğini belirten Aydemir, şunları söyledi: "Barışın ve huzurun sağlanması, dondurulan Çözüm Süreci'nin devam etmesini temenni ediyorum. Öncelikle kardeşlik ortamı sağlanmalı. Öte yandan yıllardır büyük sıkıntılar yaşayan esnaf için de büyük beklentilerimiz var. Seçimlerden önce vaat edilen faizsiz kredilerin verilmesini, ekonomik anlamda vaat edilen her şeyin yaşama geçirilmesini acilen bekliyoruz. Ama öncelikle huzur ve barış sağlanmalı. Huzur oldu mu para da pul da gelir. İş sıkıntısı olmaz. Ama her şeyden önemlisi barışın sağlanması ve silahların susması."

 

BİTLİS

Bitlis Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) Başkanı Davut Tezcan, seçimde insanların iradesinin sandığa yansıdığına işaret etti. Artık seçimin tamamlandığını ve önümüzde uzun bir süre seçimin olmayacağını ifade eden Tezcan, şöyle konuştu: "Partizanlığın bir kenara bırakılması ve önümüzdeki ekonomik sorunlarla birlikte Çözüm Süreci'nin mutlaka devam ettirilmesi gerekiyor. Bu sorunun mutlaka parlamentoda çözülmesi ve yaşanan olayların sokaklardan çekilip, meclis çatısı altında tartışılması lazım. Ülkemizin bütünlüğü içinde ve yeni bir anayasa çerçevesinde görüşmelerin yürütülmesi gerekiyor. Bütün halkların kendisini içinde görebileceği bir anayasa çıkarılması lazım. Seçimin bölgemize ve ülkemize hayırlı olmasını diliyorum, meclisin de faydalı işler yapmasını bekliyoruz."

 

Memur-Sen Bitlis Temsilcisi Cabir Durak da seçim öncesi toplumda çok farklı huzursuzluğun bulunduğunu anlatarak, bu nedenle halkın huzur ve güven ortamını oyladığını bildirdi. "Bu sabah uyandığımda kendimi artık güvende hissettim" diyen Durak, şöyle devam etti: "Halkımız huzur ve güven ortamını oyladı. Kesinlikle bu yönde sandığa iradesini yansıttı. İnşallah bu süreçten sonra da verilen desteği AK Parti'de en güzel şekilde değerlendirir. Milletimiz için hayırlı olan birçok güzelliğe 13 yıl olduğu gibi bu süreçten sonra da imza atar. Çünkü millet bunu bekliyor. Millet bunun için oy verdi. İnsanların huzuru, güveni, mutluluğu, çocukların ve ülkenin geleceği için onlarında ellerinden geleni yapacağına inanıyorum. Seçimin bölgemize, ülkemize ve İslam alemine hayırlara vesile olmasını diliyorum."

 

MUŞ

Tüm Sanayici ve İş adamları Derneği (TÜMSİAD) Muş Şube Başkanı Murat Meriç, seçim sonuçlarının genel olarak iş dünyasına ve sanayiciye büyük moral verdiğini belirtti. "Birçok arkadaşımız, sanayicimizin yatırımları durmuştu. Hükümetin kurulmasıyla önümüzdeki dönemde yatırımlarda toparlanma olacak inşallah. Hükümetin vaatleri sanayiciyi ümitlendiriyor" diyen Meriç, seçimlerin hayırlı olmasını diledi. İnsan Hak ve Hürriyetleri (İHH) İnsanı Yardım Vakfı Muş Şube Başkanı Hasan Konuşuk da sonuçların kendilerini memnun ettiğini ve ülke için olumlu olduğuna işaret etti.

 

Seçmenin 7 Haziran seçimlerinde AK Parti'ye uyarı verdiğini aktaran Konuşuk, "AK Parti'de bu uyarıyı dikkate alarak 1 Kasım seçimlerine daha olumlu ve iyi hazırlandı" dedi. Konuşuk, seçimlerin huzur içinde geçtiğine dikkati çekerek, "Seçim güvenliği ve sandıklara sahip çıkılması seçimlerde en büyük etken" diye konuştu. Çözüm Süreci'nin devam etmesini isteyen Konuşuk, "Devam etmeli ancak yalnızca HDP ve PKK'yla görüşülmemeli, masada halk da olmalı artık" ifadesini kullandı.

 

VATANDAŞ "HUZUR" İSTEDİ

Van'da seçim sonuçlarını değerlendiren vatandaşlar ise sandıktan çıkan seçmen iradesine herkesin saygı göstermesi gerektiğini dile getirdi.

 

AK PARTİ'NİN OYU ARTTI, HDP'NİN DÜŞTÜ

Van, Muş, Bitlis ve Hakkari'de resmi olmayan seçim sonuçlarına göre oy kullanım oranları düşerken, AK Parti'nin oyu arttı, HDP'de düşüş yaşandı. Van'da, 7 Haziran seçiminde 1 milletvekili çıkaran AK Parti, 1 Kasım'da milletvekili sayısını 2'ye yükseltti. AK Parti önceki seçimde aday gösterilen adaylardan sadece Burhan Kayatürk ve Faruk Alpaslan'ı yeniden aday gösterirken, HDP'de 4 milletvekili adayını değiştirerek 1 Kasım seçimine girdi. 7 Haziran'da 597 bin 502 seçmenden 504 bin 243'ünün oy kullandığı Van'da, seçime katılım oranı yüzde 84.39 olarak gerçekleşmişti. 1 Kasım'da ise 600 bin 503 kayıtlı seçmenden 486 bin 467'si oy kullandı, seçime katılım oranı yüzde 81,01'de kaldı. Van'da 7 Haziran seçimine göre katılım oranı yüzde 3,38 oranında düştü.

 

Kentte 7 Haziran seçiminde 101 bin 153 oy alarak yüzde 19,38 oranına ulaşan AK Parti, sadece birinci sıra milletvekili adayı Burhan Kayatürk'ü Meclise gönderebilmişti. 1 Kasım seçiminde Eski Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay'ın birinci sırada milletvekili adayı olarak gösterilmesi ve sandık güvenliğine büyük önem verilmesi AK Parti'nin oylarını yükseltti. AK Parti merkezdeki oylarının yanı sıra Van'ın tüm ilçelerindeki oy oranını da artırmayı başardı.

 

AK Parti 1 Kasım'da Van'da oy oranını yüzde 19,38'den yüzde 30,03'a oy sayısını da 142 bin 436'ya yükselterek Beşir Atalay ve Burhan Kayatürk'ü Meclise gönderdi.

 

DİĞER PARTİLER OY KAYBETTİ

Van'da 1 Kasım seçiminde oyunu arttıran tek parti AK Parti olurken, HDP başta olmak üzere diğer partilerin oy oranlarında düşüş yaşandı. 7 Haziran seçiminde yüzde 74.82 oranla 370 bin 829 oy alan HDP, 1 Kasım'da yüzde 65,53'e gerileyerek 310 bin 783 oy alabildi. HDP'nin 7 olan milletvekili sayısı da 6'ya düştü. MHP'nin geçtiğimiz seçimde aldığı 14 bin 382 oy sayısı 1 Kasım seçiminde 5 bin 417'ye geriledi. 1 Kasım seçimlerinin ardından AK Parti'den Beşir Atalay ile Burhan Kayatürk, HDP'den ise Figen Yüksekdağ, Lezgin Botan, Nadir Yıldırım, Tuğba Hezer Öztürk, Adem Geveri ve Bedia Özgökçe Ertan milletvekili oldu.

 

MUŞ

7 Haziran'da 222 bin 315 seçmenden 196 bin 878'inin oy kullandığı Muş'ta, seçime katılım oranı yüzde 88.56 olarak gerçekleşmişti. 1 Kasım'da ise 220 bin 297 kayıtlı seçmenden 191 bin 304'ü oy kullandı, seçime katılım oranı da yüzde 84,34'te kaldı. Muş'ta 7 Haziran seçimine göre katılım oranı yüzde 4,22 oranında düştü. Milletvekili genel seçiminin resmi olmayan sonuçlara göre Muş'ta, AK Parti oylarında yüzde 10.18 artış, HDP oylarında ise yüzde 10.69 düşüş yaşandı. HDP'den Burcu Çelik Özkan ve Ahmet Yıldırım, AK Parti'den ise Mehmet Emin Şimşek, Muş'u TBMM'de temsil edecek. Muş'ta 64 bin 599 oy alan AK Parti'de, 7 Haziran seçimlerine göre yüzde 10.18 artış görüldü. 7 Haziran seçimlerinde oyların yüzde 71.32'sini alarak Muş'ta 2 milletvekili çıkaran HDP'de ise 1 Kasım seçimlerinde resmi olmayan sonuçlara göre aldığı 113 bin 642 oyla yüzde 10.69 düşüş yaşandı. Partilerin milletvekili sayısında ise değişim görülmedi.

 

HAKKARİ'DA KATILIM ORANI DÜŞTÜ

Hakkari'de 7 Haziran'da 154 bin 784 seçmenden 144 bin 31'inin oy kullanmış ve seçime katılım oranı yüzde 93,05 olarak gerçekleşmişti. 1 Kasım'da ise 157 bin 379 kayıtlı seçmenden 139 bin 41'i oy kullandı, seçime katılım oranı da yüzde 88,35'e geriledi. Hakkari'de 7 Haziran seçimine göre katılım oranı yüzde 4,70 oranında düştü. Milletvekili genel seçiminin resmi olmayan sonuçlara göre Hakkari'de, AK Parti oylarında yüzde 3.84 artış, HDP oylarında ise yüzde 2.69 düşüş yaşandı. HDP'den Selma Irmak, Nihat Akdoğan ile Abdullah Zeydan Hakkari'yi TBMM'de temsil edecek. Hakkari'de 17 bin 216 oy alan AK Parti'de 7 Haziran seçimlerine göre yüzde 3.84 artış görüldü. 7 Haziran seçimlerinde oyların yüzde 86.40'ını alarak Hakkari'de 3 milletvekili çıkaran HDP'de ise 1 Kasım seçimlerinde 114 bin 214 oyla yüzde 2.69 düşüş yaşandı.

 

BİTLİS

Bitlis'te AK Parti 7 Haziran seçimine göre 17 bin 565 oy artışıyla oy oranını yüzde 13 yükseltti, HDP ise 18 bin 765 oy kaybetti. 7 Haziran'da 188 bin 363 seçmenden 159 bin 209'unun oy kullandığı Bitlis'te, seçime katılım oranı yüzde 84.52 olarak gerçekleşmişti. 1 Kasım'da ise 190 bin 203 kayıtlı seçmenden 153 bin 270'i oy kullandı. Seçime katılım oranı da yüzde 80.83'de kaldı. Bitlis'te 7 Haziran seçimine göre, katılım oranı yüzde 3,69 oranında düştü. 1 Kasım'da AK Parti oylarında yüzde 13 artış olurken, HDP'nin oylarında büyük bir düşüş yaşandı. 7 Haziran seçiminde Bitlis'te 93 bin 263 bin oy alan HDP, 1 Kasım seçiminde ise 74 bin 498 bin oy aldı. 7 Haziran seçimine göre, HDP Bitlis'te 18 bin 765 oy kaybetti.

 

Bitlis'te 7 Haziran seçiminde 47 bin 788 oy alan AK Parti, 1 Kasım seçiminde de 67 bin 662 oy aldı. 1 Kasım seçiminde Bitlis'te 153 bin 270 geçerli oyun yüzde 48,61'ini alan HDP'den Mizgin Irgat ve Mahmut Celadet Gaydalı, geçerli oyların yüzde 44.15'ini elde eden AK Parti'den Genel Başkan Yardımcısı Vedat Demiröz, milletvekili seçildi. 

Editör: TE Bilisim