ŞEHRİVAN - MERAL YILDIZ

Van’da 15 Nisan-15 Temmuz tarihleri arasında başlayan ve Van Gölü’nün endemik türü olan Van Balığı’nı koruma amaçlı ilan edilen avlanma yasağı sona erdi. Van Gölü’nün göz bebeği olan balıklar 3 aylık süreçte tatlı sulara göç ederek yavrulama sürecini tamamladı. Jandarma ve polis ekiplerinin sıkı tedbirleri sonucu sağlıklı bir göç sürecini tamamlayan Van Balığının av yasağı sona erdi. Şimdi doya doya tüketme zamanı. Yasak döneminde jandarma ve polisin sıkı denetimlerinde kaçak avcılara göz açtırılmamasına rağmen 200 ton civarında kaçak balık ele geçirildi.

3 Aylık Van Gölü Balığı (İnci Kefali) avlanma yasağı sona erdi. 15 Nisan’da başlayan yasak 15 Temmuz itibariyle son bulurken, Van Gölü Balığı yeniden sofralara geldi.  Dünyada sadece Van Gölü'nde yaşayan Van Gölü Balığı’nın 15 Nisan'da başlayan av yasağı sona erdi. Van Gölü'nde inci kefalinin 15 Nisan-15 Temmuz arasındaki üreme dönemi nedeniyle bu tarihler arasında av yasağı uygulandı. Lezzeti ve sağlık açısındaki yararlarının yanı sıra Van Gölü’nde 14 bin ailenin geçim kaynağı olan Van Gölü Balığı, yasak döneminde tonlarca avlandı. Her yıl 10 milyon dolar ciro elde edilen Van Gölü Balığı yasağın kalkmasıyla birlikte yeniden tezgahlardaki ve sofradaki yerini aldı.

BALIKÇILAR “VİRA BİSMİLLAH” DEDİ

Dünyada sadece Van Gölü'nde yaşayan endemik balık türü olan inci kefaline yönelik 90 günlük av yasağının sona ermesiyle balıkçılar göle ağlarını attı. Van Gölü'nde yaşayan tek balık türü olan ve üreme döneminde tatlı sulara göç ederek yumurtalarını bırakan inci kefalinin neslinin korunması amacıyla 15 Nisan ile 15 Temmuz arasındaki üreme dönemini kapsayan 3 aylık sürede av yasağı uygulanıyor. Her yıl olduğu gibi bu yıl da devam eden koruma çalışmaları olumlu sonuç verirken, av yasağının sona ermesiyle Van Gölü'nde avcılık yaparak geçimini sağlayan 81 balıkçı, “vira bismillah” diyerek ağlarını suya attı. Sabah saatlerinde Edremit Marina'dan çıkan balıkçı tekneleri, açıldıkları Van Gölü'nde yasağın ardından sezonun ilk ağlarını atmanın mutluluğunu yaşadı.

“200 BİN TON BALIK ELE GEÇİRİLDİ”

Konuya ilişkin konuşan Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Görentaş, Van Gölü’nde 3 aylık av yasağı döneminin sonra erdiğini belirtti. Av yasağı döneminde tarım, jandarma, emniyet ve zabıta ekiplerinin 7/24 esaslı çalışma yürüttüğünü anımsatan İl Müdürü Görentaş, “Bu yıl verimli bir çalıma yürütüldü. Ekiplerimiz 900 civarında denetim yaptı. Bu çerçevede 73 kişiye 203 bin lira idari para cezası uygulandı. Çeşitli boylarda 175 adet manyat ve serpme ağı ele geçirildi. Bu süreçte 120 bin tonu canlı olmak üzere 200 bin ton balık ele geçirildi. Canlı balıklar tez elden göle geri bırakıldı” dedi.

“BEREKETLİ BİR SEZON BEKLİYORUZ”

Bu yıl bereketli bir sezon beklediklerinin altını çizen Görentaş, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Gerek pandemi süresince gerek ekiplerimizin 7/24 sahada olması sebebiyle bu dönem çok başarılı geçti. Bunun sonucu olarak hiç olmadık yere balıklar gitmeye başladı. Akköprü Deresi, Engil ve Gevaş çayına doğru balıklar yumurtalarını bırakmak için göç ettiler. Balıkların hem popülasyonundaki artışları hem de boylarındaki büyümelerini gözle görebiliyoruz. Bu yüzden bereketli bir sezon bekliyoruz.”

Van Gölü’nde yaklaşık 20 yıldır balıkçılık yaptığını dile getiren Necmettin Akdeniz ise bugün ‘vira bismillah’ diyerek ilk ağlarını göle attıklarını söyledi. Av yasağı sürecince yapılan çalışmalardan dolayı verimli bir sezon beklediklerini ifade eden Akdeniz, sıkı tedbirler sayesinde balığın boyunda büyüme gördüklerini kaydetti.

3 AYLIK SEZON SONA ERDİ

Van Gölü'nde yaşayan tek balık türü olan ve üreme döneminde tatlı sulara göç ederek yumurtalarını bırakan inci kefalinin neslinin korunması amacıyla 15 Nisan ile 15 Temmuz arasındaki üreme dönemini kapsayan 3 aylık sürede av yasağı uygulanıyor. Her yıl olduğu gibi bu yıl da devam eden koruma çalışmaları olumlu sonuç verirken, av yasağının sona ermesiyle Van Gölü'nde avcılık yaparak geçimini sağlayan balıkçılar “vira bismillah” dedi. Sabahın ilk ışıklarında ağlarını göle atan balıkçılar, inci kefalinin korunması amacıyla alınan önlemler sayesinde bu yıl balık stoklarında gözle görülür bir artış yaşandığını kaydetti.

“15 BİN İNSANIN GEÇİM KAYNAĞI İNCİ KEFALİNE BAĞLI”

Konuyla ilgili açıklama yapan Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Su Ürünleri Fakültesi Dr. Öğretim Üyesi Mustafa Akkuş, yasağın sonunda avlanmaya başlanan inci kefalinin 15 bin insanın geçim kaynağını oluşturduğunu belirtti. Dr. Öğretim Üyesi Akkuş, “15 Temmuz itibariyle Van Gölü’ndeki av yasakları sona erdi. Van Gölü kıyısındaki balıkçılar ağlarını göle atarak inci kefali avcılığına başladı. İnci kefali bölgemizde 15 binden fazla insanın geçim kaynağını oluşturuyor. İnci kefali yaşamını her ne kadar Van Gölü’nün tuzlu ve sodalı sularında sürdürse de nisan ve temmuz aylarında Van Gölü’ne dökülen akarsulara üreme göçü gerçekleştiriyor. 15 bin insanın geçimi de bu üreme göçünün sağlıklı bir şekilde gerçekleşmesine bağlıdır. Avlanma yasağı boyunca dere ağızlarında jandarma, merkezlerde ise polis ve zabıta ekiplerince sıkı tedbirler alınıyor” dedi.

“SEVİNDİRİCİ BİR SEZON OLACAK”

Koruma çalışmalarının bu yıl sıkı şekilde uygulanmasından dolayı sevindirici bir sene olacağını dile getiren Akkuş, “Koruma çalışmalarını sıkı bir şekilde uyguladığımız senelerde balıkçıların yüzü gülüyor. Çünkü Van Gölü’nden bolca balık avlıyorlar. Van Gölü’nde düzenli olarak balık avlamak istiyorsak üreme dönemindeki koruma çalışmalarını sıkı bir şekilde uygulamaya devam etmemiz lazım” diye konuştu. “Vira bismillah” diyerek bu yılki av sezonunu açtıklarını ifade eden balıkçı Ahmet Çıtla ise bu yıl uygulanan sıkı tedbirler sayesinde bereketli bir sezon beklediklerini kaydetti.

Editör: TE Bilisim