ŞEHRİVAN HABER: ORHAN SAĞLAM-ERDAL ERBAŞ

Tüm dünyayı etkisi altına alan korona virüs salgını hayatı olumsuz etkilerken, ekonomik sorunları da derinleştirmeye devam ediyor. Pandemi, iki seneyi aşkındır devam ederken, başta esnaf olmak üzere bütün sektörlerde tahribatlara neden oluyor. Dünyanın ortak sorunu haline gelen pandemi, kırsal kesimlerde bulunan sektörleri ekonomik anlamda daha fazla etkilerden, bu sektörlerden bir de Van esnafı oldu. Pandemi döneminde kapatılan Kapıköy Sınır Kapısı, kentte büyük bir ekonomik krize neden olurken, Van Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (VANESOB) Başkanı İsa Berge de Kapıköy ve esnafının mevcut durumunun yanı sıra covid-19 aşısındaki çalışmalarını da Şehrivan aracılığıyla paylaştı.


PANDEMİNİN ESNAF ÜZERİNDEKİ ETKİLERİ DEVAM EDİYOR

sürecinden çıkmaya çalışan Van esnafının son durumu ve kentteki alış veriş hareketliliğini değerlendiren Van Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (VANESOB) Başkanı İsa Berge, “Pandemi sürecinin esnafımız üzerindeki olumsuz etkileri devam etmektedir. Bu zorlu süreçte üzerine düşeni büyük fedakarlıklarla yapan esnafımız, normal bir hayatın yeniden tesis edilmesini beklemektedir. 1 Temmuz 2021’den itibaren kaldırılan bazı kısıtlamalar beraberinde hareketliliği getirmiştir. Birkaç ay içerisinde az da olsa bir toparlanmanın söz konusu olduğunu söyleyebiliriz. Van’da bir alışveriş hareketliliği olduğunu görüyoruz.” Dedi.

ESNAFA DESTEK ÇAĞRISI!

Esnaflara destek amaçlı verilen kredilerin geri ödemelerinin yanı sıra yeni destek ve kredilerden de söz eden Berge, “Ayakta kalmaya çalışan esnaf ve sanatkarlarımız, kredi kullanmak zorunda kaldı. Geri ödemeler noktasında ise büyük sorunlar yaşanmaktadır. Pandemiden kalan vergi, SGK, BAĞKUR, kira ve faturalar gibi borçlar esnafımızın sırtında büyük bir yüktür. Borçlara getirilen ertelemeler esnafımıza geçici çözümler getirmiştir. Ödeme dönemi geldiğinde ise halen toparlanamayan esnafımız borçlarını ödemekte zorlanmaktadır. Esnafımız faizlere çalışıyor. Esnaf ve sanatkarlarımıza 50 bin TL hibe kredi verilmelidir. Aksi takdirde pandemiden kalan borçların ödenmesi uzun yıllar alacaktır. Sayın Cumhurbaşkanımızdan ve hükümetimizden esnafımıza hibe kredi ya da faizsiz kredi desteğinin verilmesini talep ediyoruz.” İfadelerini kullandı.

KAPIKÖY ESNAFA CAN SUYU OLDU AMA…

Kapıköy Sınır Kapısı’nın uzun bir aradan sonra tekrar açılmasını Şehrivan’a değerlendiren Başkan Berge, kentte canlılığın olduğunu söyledi. Cümlelerini sürdüren Berge, devamında şunları vurguladı: “Kapıköy Sınır Kapısı’nın kısmi olarak açılmasının ardından şehrimizde hareketliliğin artığını görüyoruz. İranlı misafirlerimizin gelişi ile birlikte esnafımız bir nebze olsun iş yapmaya başlamıştır. Otellerimizdeki doluluk oranları artmaktadır. Dış ticaret ve sınır ticaretinin istenilen düzeye gelebilmesi için PCR testi şartı kaldırılmalıdır.”

“ESNAFIN EN ÖNEMLİ TALEBİ, EKONOMİK DESTEKLERDİR”

Zor bir süreçten geçen Van esnafının ekonomik desteğe ihtiyaçlarını dile getiren Berge, “Esnaf ve sanatkarlarımızın bizlerden en önemli talebi, ekonomik desteklerdir. Çünkü Van esnafının ekonomik krizi devam ediyor. Ancak pandemi sürecinden bu yana esnafımızın yanında olan Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’a teşekkür ediyoruz. Esnafımızın daha fazla desteğe ihtiyacı vardır. Kayıt dışı ekonomi konusu gelen şikayetler arasındadır. Bu konuda, belediyelerimiz gerekli önlemleri alarak kayıt dışı esnafı kayıt altına alabilirler.” Cümlelerini kullandı.

“ESOB AŞI KONUSUNDA ÖNEMLİ ÇALIŞMALARA İMZA ATTI”

Aşı konusundaki görüşlerini de bildiren Başkan Berge, son olarak şunları söyledi: “VANESOB olarak aşı konusunda önemli çalışmalara imza attık. Esnafımızın aşı olması için bilinçlendirme çalışmaları yaptık. Başta Van Valimiz Sayın Mehmet Emin Bilmez olmak üzere esnaf ziyaretlerimizde sürekli olarak bilgilendirme yaptık. Van il Sağlık Müdürlüğü Halk Sağlığı Başkanlığı ile ortak çalışmalar yürüttük. Bizzat esnafımızın işyerine giderek aşı olmalarını sağladık. Van mavi kalsın, maske, eldiven dağıtımı, esnaf ziyaretleri ve esnaf hijyen denetimleri yaptık. Esnafımız gereken duyarlılığı göstermektedir. Kaç esnafın aşı olduğu noktasında ise elimizde herhangi bir veri bulunmamaktadır. Van İl Sağlık Müdürlüğü, Van ve ilçeleri genelindeki rakamları açıklamaktadır. Bizimle paylaşılan esnaf verileri bulunmamaktadır.”

Editör: TE Bilisim