Hakkari'nin Yüksekova ilçesinde, "berivan" (süt sağan kadın) olarak adlandırılan kadınlar, ramazanda da yaylalarda hayvanların sütünü sağarak aile bütçesine katkı sunuyor.

 

Berivanlar, yüksek kesimlerde otlatılan koyunları sağmak için her gün zorlu bir yolculuğa çıkıyor. İlçeye yaklaşık 17 kilometre mesafedeki Büyükçiftlik beldesinde sabah saatlerinde kimi atlara binerek kimi de yaya olarak yaylaların yolunu tutan berivanlar, 2 saat boyunca yol kat ediyor. Zorlu yolculuğun ardından koyunların bulunduğu bölgeye ulaşan berivanlar, hazırlıklarını tamamladıktan sonra tel örgülerle oluşturulan alanda yüzlerce koyun ve keçiyi sağıyor. Sütlerin doldurulduğu bidonları yoğun çabayla köye taşıyan berivanlar, sütten yaptıkları peynir, yoğurt, tereyağı ve kaymağı satarak aile ekonomisine katkı sağlıyor.

 

"ORUÇLU HALİMİZLE ÇOK ZORLANIYORUZ"

Berivanlardan Sümeyye Zere, koyun ve keçi sağmak için sabah erken saatlerde yola koyulduklarını söyledi. Ramazanda zorlu bir yolculuğun ardından hayvanların yanına ulaştıklarını anlatan Zere, "Köy hayatında yoğun bir tempoyla çalışıyoruz. Oruçlu halimizle çok zor oluyor. Çok zorlanıyoruz. Koyunları bu sıcak havada sağıyoruz. Geçimimiz hayvancılık. Koyun, inek olmazsa bizim yaşamımız da olmaz. Çalışmak köy hayatının olmazsa olmazıdır. En zorlandığımız şey ise yürümek." dedi.

 

Kadınlardan Çiçek Kesici de berivanların zor bir yaşam sürdüğünü ifade ederek "Yaylalara atlarla ve yaya olarak çıkıyoruz. İşlerimiz bittikten sonra köye dönüyoruz. Dönüşümüz saat 17.00'yi buluyor. Çalışarak aile bütçesine de destek oluyoruz. Eşlerimiz de bize yardımcı oluyor." diye konuştu.

Editör: TE Bilisim