Van Ticaret ve Sanayi Odası'nın (TSO) 22 Ekim'de yapılan meslek grupları seçimlerinde yapılan itiraz sonucu İl Seçim Kurulunca iptal edilen 1. Grup seçimi geçtiğimiz günlerde yeniden yapıldı. Mavi, Beyaz ve Kırmızı Grup’ta 3 adayın yarıştığı ve 161 seçmenin oy kullandığı seçimi, Necdet Takva'nın başkan aday olduğu mavi liste 79 oy alarak kazandı. 

VAN TİCARET VE SANAYİ ODASI BEYAZ LİSTE MECLİS ÜYELERİNDEN AÇIKLAMA GELDİ!

Seçimden sonra Beyaz Liste Meclis Üyelerinden açıklama geldi. Açıklamada, “Van Ticaret ve Sanayi Odasının seçim sürecinde 20 bin tüccar ve esnafın temsilcisi olma şiarı ile yola çıktık. Oldukça meşakkatli ve onurlu bir mücadele ve tavır sergiledik, gelinen aşamada seçmenimiz ve kıymetli halkımızın ziyadesiyle rahatsız olacağı, kamu vicdanı ve toplumsal adaleti zedeleyen girişimlerin meydana geldiği açıktır” denildi. 

“DELEGELERİN OY KULLANMA HÜRRİYETİNDEN BAHSETMEK MÜMKÜN DEĞİLDİR”

Açıklama, “Demokrasi ile yönetilen bütün toplumlarda seçmenin iradesi sandığa gizli şekilde yansır ve oylama ise açık şekilde okunur, fakat seçime ipotek koyan kesimler seçmenin oy hürriyetini engelleyecek her türlü girişimden uzak kalmamış, seçim kabinini birden fazla kamera ile izlemeye almışlardır. Böyle bir ortam ve durumda delegelerin oy kullanma hürriyetinden bahsetmek mümkün değildir” ifadelerini kullanıldı. 

“SEÇİM KABİNİNİ GÖRME AÇISINA İKİ ADET FARKLI BOYUTLARDA KAMERA BULUNMAKTADIR”

Açıklamada, “22 Ekim’de Selahaddin Eyyubi İMKB Anadolu Lisesi’nde yapılan seçimi büyük bir farkla kazandık, yeterli ve geçerli hiçbir sebep bulunmadan seçmenin iradesi yok sayılarak seçimin iptali gerçekleştirildi, bilahare demokrasiye ve seçmenimize olan saygımızdan kaynaklı olarak 17 Aralık’ta sandık başına gitmek durumunda bırakıldık. 17 Aralık’ta Oda’da oynanan tiyatroya seçmenimiz ne yazık ki katılma mecburiyetinde bırakılmış, önceden tasarlanan oyunla, seçim kabinini görme açısına iki adet farklı boyutlarda kamera bulunmaktadır” denildi.

 

“SEÇİM MAHALLİNDE KAMERA OLDUĞU GÖRÜLMÜŞ MÜDÜR?”

Açıklamada, “Bugün oy sahibinin tüm tepkisi kamera neden bizi izlemiş olmasıdır ve vatandaş nereden bilsin kameranın çalışmama durumunu. Şu ana kadar Türkiye’de gerçekleştirilen herhangi bir seçimde sandığın bulunduğu seçim mahallinde kamera olduğu görülmüş müdür? Bu durumda seçmenin gönül rahatlığıyla oy kullanabileceğinden bahsedilebilir mi? Esnaf ve tüccarımızın mavi liste tarafından dikizlenmesi ve kayda alınması hangi ahlaki yargılarla açıklanabilir” diye aktarıldı. 

“VAN HALKI VE KAMUOYUNUN VİCDANINA BIRAKIYORUZ”

Açıklamada, “Ekte paylaştığımız görselden anlaşılacağı üzere, Van esnaf ve tüccarı malum kesim tarafından adeta bir film organizasyonu çerçevesinde ahlaki değerlerden ve ilimizin geleneksel bağlarından, kadim kültüründen uzak bir şekilde seçmenin onuruyla bağdaşmayan uygulamalar geliştirmiştir. Bu ahlaki yozlaşmayı ve hukuksuz muameleyi değerli Van halkı ve kamuoyunun vicdanına bırakıyoruz” denildi.

Editör: TE Bilisim