İlki 5 Ekim'de Konya, ikincisi 15 Kasım'da Erzurum’da gerçekleştirilen seminer dizisinin üçüncüsü 3 Aralık Salı günü Van’da yapılacak seminer öncesi Van’a gelen Basın İlan Kurumu Genel Müdürü Mehmet Atalay, televizyon sunucusu ve program yapımcısı İnci Ertuğrul ve BİK personeli, ilk önce bir otelde Van kahvaltısını yaptılar. Heyet, daha sonra ev sahibi BİK Van Şube Müdürü Yahya Öylek öncülüğünde Akdamar Adası’na gitti. Akdamar Adası içerisinde bunan Akdamar Kilisesi’ni gezen BİK Genel Müdürü Atalay ve beraberindekiler, profesyonel rehber olan Faruk Güven tarafından kilise hakkında bilgilendirildiler. Kilise içerisin de ve dışarısında bol bol fotoğraf çektiren heyet içerisinde ilk kez Van’a gelenler hayranlıklarını gizleyemediler. Adadan ayrılamadan önce İHA muhabirine ziyaretleri konusunda bilgi veren BİK Genel Müdürü Atalay, kendisinin Van’a ve Akdamar Adası’na ilk gelişi olmadığını söyledi. Gençlik Spor Genel Müdürü olduğu dönemlerde il müdürleri ve federasyon temsilcileri ile Van’da bir toplantı yaptıklarını ifade eden Atalay, “Mutlaka gezilmesi görülmesi gereken Türkiye’nin en güzel köşelerinden bir tanesi diye düşünüyorum. Şimdi de BİK olarak İstanbul dışındaki ilk toplantımızı bir başka il olarak Van’da yapıyoruz. Şube müdürlerimizle toplantı yapacağız. Ayrıca Van’da bir seminerimiz var. Ulusal medyadan çok değerli arkadaşlarımız gelip burada tecrübelerini paylaşacaklar. Van’a gelirken de mutlaka Akdamar Adası’na da uğramamız gerekiyordu. Buraya son gelişimizde kilise henüz onarılmamıştı. Harabe bir vaziyette idi. Onarılması ve aslına uygun restore edilmesi gerektiğini ilk söyleyenlerden biri idim. Bu gün de bunun yerine getirildiğini görmekten kıvanç duyuyoruz. Ülkemizin zenginliği, güzelliği bu. Anadolu’muzun her yerinde her dinden, her dilden ve her ırktan insanın kendisine ve izlerinin kalıntılarına rastlamak mümkün. Anadolu’yu Anadolu yapanda güzellikler bunlar. Van’da sadece ülkemizin değil, pek çok hür dünyaya seslenebilecek zenginliklerin olduğu muhteşem bir ilimiz. Buranın, kültürü, denizi, tarihi turizmi var. Her türlü değerleri var. Bütün bu güzellikleri ile Dünya’ya pazarlanması gereken barış tam sağlandığında da her türlü şekilde huzur şehri olarak Dünya’ya ilan edilmesi gereken bir şehir olarak karşımızda. Bu gün bir kez daha bunu görüyoruz” dedi.

 

“Tecrübe paylaşımları” adı verdikleri bir seminer düzenleyeceklerini ifade eden Atalay, “Bu seminerlerin amacı gittiğimiz il ve çevresindeki illerin gazetecileri. Gerek yerel basın, gerekse ulusal medyanın oradaki temsilcileri, iletişim fakültesi öğrencileri ile bilgi paylaşımı, tecrübe paylaşımı seminerleri düzenliyoruz. Bunun içerisinde olmazsa olmaz yazılı basın var. Yazılı basının temsilcileri ile bu konuları paylaşıyoruz. Bir gazeteci nasıl haber yapmalı, nasıl röportaj yapmalı, nasıl haber yapmalı nasıl fotoğraf kullanmalı. Fotoğrafçı arkadaşımızda olacak burada. Fotoğraf çekmenin sırlarını anlatacak burada. Televizyon ve televizyon gazeteciliği için olamasa olmaz ayaklarımızdan birisi. Gerçekten bu konuyu anlatacak önemli bir ismimiz var. Burada televizyonculuğu anlatacak. Bilgi birikimini paylaşacak. Yani neresinden bakarsanız medyanın bütün unsurları burada yer alıyor. Medyanın bütün alanları ile ilgili İstanbul’dan gelen ulusal medyamızın bütün değerli temsilcileri kendi görüş ve düşüncelerini paylaşacaklar” şeklinde konuştu.

 

İnternet medyası bu gün için en geçerli ve en yeni kavram olduğunu ifade eden Atalay, "Yarın yeni neler gelecek onu kestiremiyoruz. Yani internet medyasının ömrü ne kadar uzun olacak onu bilemiyoruz. Ne kadar genişleyecek, yada neleri katacak onu bilemiyoruz. Ama bir gerçek günümüzün en etkin mecralarından bir tanesi. Dolayısıyla her kesin hür teşebbüs edinebilmesi için hür teşebbüste bulunabilmesi için istediği gibi hareket etmesi sağlamak gerekiyor. Demokrasilerde bu var. Bunun içinde tabi hiç kimseye sınırlama getirilemez ama bir takım düzenleyici denetleyici kurumlarda belli şekillerde bunların esaslarını belirleyebilir. Hele de kamu reklamı almak istiyorlarsa bununla ilgili değişik kriterleri getirebiliriz. Bunun için de sayın başbakan yardım Bülent Arınç başkanlığında değişik kurumlarımız bir takım çalışmalar yapıyor. Bunlar içinde basın yayın enformasyon genel müdürlüğümüz internet medyasını gazetece kabul edecek. Sarı basın kartı almalarını temin edecek bir takım çalışmalar yapıyor. Bu çalışmalar aslında bu güne kadar netice verilmesi lazımdı ancak bir takım tartışmalar yüzünden gecikti, uzadı. Yeniden düzenlenip sanırım bakanlar kurulunda değerlendirilecek ve artık kanunlaşması için, internet medyasının alt yapısının oluşması için adımlar atılmış olacak. Bizde BİK olarak internet medyasının belli kriterlere göre reklam almayı hak eden kurumlarına kamu reklamlarını dağıtmak için kendi prosedürlerimizi uygulayarak adımlar atacağız” şeklinde sözlerini tamamladı.

 

BİK Genel Müdürü Atalay ve beraberindekiler, ada gezisi sonrası istirahat edecekleri otele döndüler. 

Editör: TE Bilisim