Koronavirüs Bilim Kurulu bu akşam toplanıyor. Bu akşam saat 17.30’da toplanacak olan Koronavirüs Bilim Kurulu’nun gündeminde koronavirüs aşısında 3.doz, yüz yüze eğitim ve yeni tedbirler yer alıyor. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca başkanlığında bir araya gelecek olan Koronavirüs Bilim Kurulu, görüşmeleri video konferans ile gerçekleştirecek.  Son dakika haberine göre Koronavirüs Bilim Kurulu saat 17.30’da Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca başkanlığında video konferans yöntemiyle toplanacak. Toplantının ardından yazılı açıklama yapılacak. Gündemin en önemli maddesi ise 3. doz aşılarının ne zaman ve kimlere uygulanacağı. Koronavirüs Bilim Kurulu saat 17.30'da Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca başkanlığında video konferans yöntemiyle toplanacak. Toplantının ardından yazılı açıklama yapılacak.

SORUMLULUK DUYGUSU

Bakan Koca, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, Türkiye'nin Kovid-19 aşısı için vatandaşlarına mecburiyet getirmediğine fakat şartların, aşının mecburiyet olarak görülmesini gerektirdiğine dikkati çekti. Kişilerin, toplum yararını gözetmesini gerektiğini belirten Koca, 'Sorumluluk duygusu aşı olmayı gerektirir. Salgında sorumluluktan kaçılmaz.' ifadelerini kullandı.

KORONAVİRÜSTE SON 24 SAAT

Sağlık Bakanlığı, Günlük Koronavirüs Tablosu'nu 'covid19.saglik.gov.tr' adresinden paylaştı. Buna göre, son 24 saatte 359 bin 560 Kovid-19 testi yapıldı, 28 bin 662 kişinin testi pozitif çıktı, 196 kişi yaşamını yitirdi, iyileşenlerin sayısı ise 28 bin 859 oldu. 18 yaş üstü nüfusta ikinci doz aşı uygulananların oranı yüzde 79,49, birinci doz aşı yapılanların oranı yüzde 89,73 olarak kayıtlara geçti. Türkiye'de bugüne kadar uygulanan aşı miktarı 117 milyon 723 bin 821 doza yükseldi. 18 yaş üstünde en az iki doz aşı yaptıranların oranının en yüksek olduğu 10 il Ordu, Amasya, Muğla, Osmaniye, Kırklareli, Çanakkale, Eskişehir, Balıkesir, Zonguldak ve Edirne oldu. En az iki doz aşı uygulananların oranının en düşük olduğu iller ise Şanlıurfa, Batman, Diyarbakır, Siirt, Muş, Bingöl, Mardin, Bitlis, Ağrı ve Bayburt olarak sıralandı.

GEÇTİĞİMİZ HAFTA BAKAN KOCA, GAZETECİLERİN SORULARINI YANITLADI

Geçtiğimiz hafta Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, TBMM’deydi. Milletvekilleri ile bir araya gelen Bakan Koca, gazetecilerin sorularını cevapladı. Turkovac’ın hatırlatma dozu ile ilgili açıklamalar yapan sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Turkovac’ın faz-3 çalışmaları için gönüllülere ihtiyaç olduğunu aktardı. Dün TBMM'de 'nöbetçi Bakan' uygulaması kapsamında milletvekilleri ile bir araya gelen Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, gazetecilerin sorularını yanıtladı. Bakan Koca, 2 doz Sinovac olanlarda Turkovac'ın hatırlatma dozu olarak uygulandığı Faz-3 klinik çalışmasında 3 bin gönüllüye ihtiyaç olduğunu hatırlatarak, ‘Bugün itibarıyla bin kişiyi geçmiş oldu. Vatandaşlarımızı gönüllü olmaya davet ediyorum. Bununla ilgili 41 merkezde çalışma yapılıyor. Kendi aşımız kendi gücümüz. Acil kullanım onayı seri üretim için gerekiyor. Bunun için dediğim 3 bin gönüllüyle çalışmanın bitmesi gerekiyor. Ne kadar erken dönemde biterse acil kullanım onayıyla birlikte üretime geçmiş olacağız. Vatandaşlarımızı hassasiyet gösterip bir an evvel gönüllü olmaya davet ediyorum’ dedi.

OKULLARIN KAPANMA DURUMU SALGINDAN OLMAZ

TBMM’de nöbetçi bakan uygulaması dahilinde milletvekilleri le bir araya gelen Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, okulların kapanması ile ilgili gazetecilerin yönelttiği sorulara cevap verdi. Koronovirüs aşıları ile ilgili de konuşan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, herkesin aşı yaptırıp tedbirlerini almasını gerektiğini dile getirdi. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, okullarda rastgele PCR testi uygulamasında ilk sonuçların çıktığını belirterek, ‘Bunu belirli aralıklarla tekrarlamak istiyoruz. Yapılan taramada toplumdan farklı olarak okul dönemindeki çocuklarda oranın çok yüksek olmadığını gördük. Bunun bazı okullarda yüzde 1,1'den yüzde 5,9'a kadar değişen oranlarda olduğunu gördük. Tedirgin olunabilecek bir durumun olmadığını tekrar ifade etmek istiyorum. Okulların pandemi nedeniyle kapalı olabilme ihtimalini vatandaşımız düşünmemeli. Böyle bir soru da artık sorulmamalı. Yani salgın okulların kapanma sebebi olmayacak. Tedbirler devreye girebilir; ama okulların kapanma durumu salgın nedeniyle olamaz. Bilim Kurulunun da böyle bir gündemi söz konusu değil. Genel toplumda da kapanma gibi bir durum söz konusu olmayacak; ama vatandaşımız bildiğimiz tedbirleri ve aşılarını yaptırıyor olmalılar. Toplumsal bağışıklık elde edilmedikçe salgının üstesinden gelmemiz kolay olmayacak. Özellikle 60 yaş üzeri aşısız vatandaşımızın kalmamasını önemsiyoruz. Hala vefat edenlerin 60 yaş üzeri olduğunu görüyoruz’ diye konuştu.

Editör: TE Bilisim