ŞEHRİVAN HABER: HAMİT KARAKUŞ/MENDUH ÇALIŞKAN

Van’ın mevcut konuları konuştuğu şu sıralar Van Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili bir kez sorunları ve kentin gündemindeki diğer konuları ele aldı. Van için oluşturulan Kent Danışma Kurulu’nda konuşan Bilmez, son günlerin tartışmalı konusu olan kart temizliğinden Çevre Yolu’a kadar bir çok konuya dair değerlendirme paylaştı.

Van için oluşturulan Kent Danışma Kurulu’nda konuşan Van Valisi ve Belediye Başkan Vekili Mehmet Emin Bilmez, önemli konularda değerlendirme paylaştı. Kentin yıllardır çözüme kavuşmayan sorunları başta olmak üzere güncel konularına dair soruları da cevaplayan Bilmez, kentleşmeye dair de çarpıcı söylemlere yer verdi.

BİLMEZ: HER İŞİ DÖRT DÖRTLÜK YAPTIĞIMIZI İDDİA ETMİYORUM

İlk olarak kentte gündemden düşmeyen kar temizliği konusuna değinen Bilmez bu noktada haksız eleştiriler yapıldığını söyledi. Kentte kar temizleme çalışmaları noktasında yaşanan sıkıntıların kamuoyunda yer almasına yönelik açıklama yapan Bilmez, “Kar mücadele noktasında eksikliğimiz olmuştur, her işi dört dörtlük yaptığımızı iddia etmiyorum. Van Büyükşehir Belediyesi 250 personelle bütün araçlarıyla 24 saat esasına göre gece saatlerinde çalışıldığını görüyorsunuz. 3 binin üzerinde kamyon kar il dışına taşındı. Evet, sıkıntılar var, problemler var. Ama kar yağdığı andan itibaren ana halterlerimizi bir fiil açık hale getirdik. Ara sokaklarda sıkıntı var, biliyorsunuz ana halterler büyükşehrin sorumluluğunda sokaklar yan yollar ilçe belediyelerinin sorumluluğundadır. Bu konuda haklı eleştiriler yapanda var ama yurt dışında da çok ciddi siyasi malzeme yapanları da biliyoruz. Kar taşımak için Rusya’da imalatı yapılan bir araç aldık, o aracı biz iki gün içinde kiralayıp Van’a getirdik, daha seri bir şekilde kamyonlara kar yükleyebilecek”

“KARLA MÜCADELE DE FEDAKÂRLIK YAPILDI”

Kar temizle çalışması noktasın fedakârlık yapıldığını ifade eden Bilmez, “Arkadaşlarımız fedakârlık yaptı, çalıştık eksiğimiz var mı, var. Sanki hiç çalışma yapılmadı, orada 24 saat hiç uyumayan daire başkanımızın bizzat şahidiyim. Karla mücadelenin yanına gidiyoruz, millet diyor ki ‘şov yapıyor’ gitmiyoruz, başka bir şey diyor. Biz de anlayamadık, yani millet ne istediğini biz de bir bilsek. Gitmemiz mi lazım, gitmememiz mi lazım, toplamamız mı lazım, böyle bir sıkıntımız var” dedi.

“SİZLERİN VİCDANINA BIRAKIYORUM”

Bilmez, birilerinin kar temizleme çalışmaları üzerinden kendi hesabını görmeye çalıştığını ifade ederek şunları belirtti: “O yüzden birileri kar çalışması üzerinden belediyeye personel aldırmaya çalışıyor. Birileri iş adamlarının araçlarını niye kiralanmadığını söylüyor. Dolasıyla bu kentin problemlerini sizler benden daha iyi biliyorsunuz. Sorunların nerelerden kaynaklandığını da biliyorsunuz. Samimi olalım, herkesin eleştirisi başım gözüm üstüne kabul ediyoruz. Ama iş makinasını kiralama çalışan, çocuğuna iş bulmaya çalışan ve bunu da kar üzerinden tartışmaya açanları sizlerin vicdanına bırakıyorum” dedi.

BİLMEZ’DEN ÇEVRE YOLU VE KENT MEYDANI AÇIKLAMASI

Bilmez, kent meydanı ve çevre yolu konusunda ise şunları kaydetti: “Vanlı Vanlıya yetiyor zarar verme açısından, kentsel dönüşüm kapsamında merkez bankasının orası kent meydanı olarak ilan edildi. Bir yer kentsel dönüşüm ilan edilirken KDV muafiyeti, bazı harçlardan muafiyet ve imarla ilgili bazı işlevlerde kolaylık sağlıyor. Van’da kent meydanı kentsel dönüşüm alanı ilan edilmesini mahkemeye götürüp, mahkemedeki gerekçeleri de bir alanın kentsel dönüşüm ilan edilebilmesi için 5 hektarlık alan olması gerekiyor. Diyor ki, ‘Buradaki alan tutmadı yolu da dahil ettiler ve altında da bir parsel dahil ettiler, dolasıyla burada bir büyüklük yok’ yürütmeyi durdurdular.”

“ÇEVRE YOLU OLMAZSA BU SORUNLARI ÇÖZMEK İMKANSIZ!”

“Bir kent meydanı yapılacaktı, 1100 araçlık bir otopark yapılacaktı, sağ olsunlar çevre yolu gibi bunu da mahkemelik ettiler, durdular. Bu davayı açanlar ve bu yürütmeyi durdurmaya çalışanlar eğer zerre kadar 1 liralık menfaatleri olsa yine kabulümdür. Kent dönüşüm uygulanan bir yer de buranın şartları tutmuyor diye bir Vanlı dava açıyor ve yürütmeyi durduruyor. Bizler isteriz ki bu anlamda bu meclis kentin vicdanı olsun, hak sahibi olan ve ihlali olan dava açar, anlarım. Hak aramak kutsaldır, mahkemenin vereceği karar uymazsa zorunludur, şeriatın kestiği parmak acımaz. Ama 2011 yılında ihale yoluna girmiş bir çevre yolunu 9 yıldır açtığımız davalarla engellemişsek, bunda da kamuoyunun da hiçbir tepki yoksa o zaman işimiz çok zor. Çevre yolu açılmadıkça, karayolu kavşağı, otogar kavşağını yapmak imkansız. Otogar sorununu çözmek, park sorununu çözmek kentten yukarından inen kavşakları da imkansız”

“BU KENTE YAZIKTIR”

Bilmez, “Çevre yolundan dolayı toprağı arazi iken arsa oldu, değeri 100 lira iken, imarla (DOP- Düzenleme Ortaklık Payı) kesintisine rağmen parasal değeri 1000 lira oldu. Ama adam 1100 lira olsun diye projeyi 9 yıldır engelliyor. Bu kente yazıktır, acıyın 9 yıldır öteliyorsunuz. Hak kaybı olan tazminat davası açabilir, ama o yolun yürütmesini durdurmasını talep eden kişiyi hukuki arkadaşlarımıza ve kent kamuoyuna şikâyet edeceğimi söyledim. Bundan dolayı da tepki aldık” dedi.

“BURADAKİ İŞSİZ İNSANLARA İÇİMİZ YANIYOR”

Devlet Hastanesi’nin eski yeriyle ilgili Bilmez, devrin gerçekleştiğini ifade ederek şunları söyledi: “Arsanın devri bize gerçekleşti, şu proje çizimleri devam ediyor. Projenin şekillenmesi için arkadaşlarımız uğraşıyor. İnşallah bir Vanlı da ona bir dava açmaz. Bu konuda temennim ve beklentim bu yönde, biraz böyle terli söylüyoruz ama gerçekten içimiz yanıyor. Buradaki işsiz insanlara içimiz yanıyor, burada sokakta kalan insanlara içimiz yanıyor. Burada çocuklar sınavı kaçırsın diye minibüslerin boykot yaptığı, belediye ücretsiz araç koyduğu zaman gençler belediye arabasına binmekten korkuyor, buna acıyorum. Bir simsarın kenti rehin aldığı bir dönemi yaşıyoruz. Allah hepimize güç kuvvet ve feraset versin. Birlikte bu kentte bir şeyler yapma gayreti versin”

BU KENTTE YAYAŞAN HERKES BU KENTE SAHİP ÇIKACAK!

Bilmez, “Bir istişare kuralım kentin bütün sorunlarını çözsün, böyle bir dünya yok, olmayacak. Dolasıyla bu kentte yaşayan herkes, bu kentte sahip çıkacak, kentte değer katacak. Başka bölgede gelen insanları bağrımıza basacağız. Bizim aşiretten olmazsa, bizim mahalleden olmazsa ya da bizim mezhebimizden olmasa da hep el ele vereceğiz, kucaklaşacağız. Bizim alt yapıdan ve sorunlarımızdan çok sosyal sorunlarımız var. Van sadece yer küresi depremi geçirmedi, sosyal bir deprem de geçirdi, o deprem hala da devam ediyor. Bu kentin büyük bir kısmı şafii vallahi de billahi de gece köpeğin yaladığı demire gündüz et asılıp kesiliyor. Bununla mücadele ediyorsun, ‘milletin ekmeğiyle neden oynuyorsun’ sorunlarıyla muhatap oluyoruz. O zaman biz dokunmayalım, yol kenarında kesilsin, biz buna müdahale etmeyecek miyiz?”

“KENTLEŞME BUYSA BUYURUN HİÇ DOKUNMAYALIM”

“Hem şehir olalım hem de bütün kaldırımlarımız da seyyar satıcılarımız olsun. Onlara müdahale ettiğimizde de ‘ya bu çocuklar işsizdir’ diyorlar, peki 40 bin TL kira ödeyen adamın günahı ne, kültür sokakta kahve işleten adımın günahı ne, büyük kazanlarda semaver çayı diye yollarda çay satılıyor. Kentleşme buysa buyurun hiç dokunmayalım. Biz Avrupa’yı mı örnek alacağız, yoksa Yemeni mi? Biz istiyoruz ki kent vicdanı olsun, o vicdan bizi de sorgulasın, bizi de eleştirsin, bize de öneride bulunsun, sıkıntımız bundan kaynaklanıyor. Bu kente hep birlikte sahip çıkacağız, samimi olacağız. Sorunları bilip te karşımızdaki çelme takmaya çalışmayacağız”

Editör: TE Bilisim