Vanlı yatırımcı Reşat Baytar’dan Van’a bir yatırım daha. Daha önce birçok alanda yaptığı yatırımlara adından söz ettiren Baytar son olarak yaptığı Resmina Otel ile Van’a bir hizmet alanı daha kazandırdı.

 

Daha önce Van’a birçok alanda yatırım yapan ve hizmet alanları sağlayan Reşat Baytar son olarak yaptığı Resmina Otel ile Van’a yeni bir iş kapısı ve hizmet alanı oluşturdu. Birçok alanda istihdam alanı oluşturan Baytar bu sefer ise turizm alanında yatırım yaparak Vanlılara yeni bir istihdam alanı yarattı. Şehrivan Gazetesi olarak görüştüğümüz Resmina Otel Yönetim Kurulu Üyesi Reşat Baytar yaptıkları yatırımların yanı sıra Van’a yatırım yapmaya devam edeceklerini söyledi. Baytar, “1 günlük ömrüm kalsa yine bu memlekete yatırım yapacağım. Bu memlekete yatırımı ve daha iyi yerlere gelmeyi hak ediyor.” Dedi. Baytar, Vanlı yatırımcıların dışarıya yaptıkları yatırımlar ve son dönemlerde yatırımcıların dışarı gittikleri söylentilerini ise şöyle yorumladı: “Burada para kazananlar buraya yatırım yapsınlar. Bizim bu memlekete bakmamız gerekiyor. Bu memleketin taşı toprağı altın değerindedir. Ben buraya yatırım yapmaktan hiçbir zaman tereddüt etmedim. Bizim insanımız buraya yatırım yaparsa dışardaki adamda buraya yatırım yapar ve bu sayede dışardaki yatırımcıya örnek olmuş olur.”

 

İŞTE REŞAT BAYTAR’IN SÖYLEYİŞİ:

 

Bize farklı bir alanda yaptığınız bu yatırım konusunda bilgi verebilir misiniz?

 

Resmina Otel için bütün olanaklarımızı kullandık. Şirketimizin aldığı kararlar ve depremden sonra yaşanılan sıkıntılar göz önüne alınarak bütün varlığımızı bir otel, bir tesis yapmakla geçti. Bütün olanaklarımızı buraya kullandık. Yönetim kurulumuzun almış oluğu karar neticesinde 2014’ün sonunda otelin yapıma başladık 2015 Mart’ın ilk haftasına yetiştirdik.

Yönetimimizin aldığı kararla birlikte geceli gündüzlü çalıştık ve bitirdik. Başta mühendis arkadaşlarımıza, resmin kurum ve kuruluşların bizlere göstermiş olduğu ilgiden dolayı kendilerine teşekkür ederim. Oteli bitirmek için verdiğimiz tarihin 4 gün öncesinden otelimizi tamamlamış olduk. Mart ayına yetiştirmek için çalıştık. Dışardan Newroz için gelen turistlere bir desteğimiz olsun istedik. Bizim de bu memlekete turistik anlamda bir desteğimiz olsun istedik. Bugüne kadar ki bütün yatırımlarımızı bu memlekete yaptık ve bu memlekette yatırım yapmaya da devam edeceğiz. Ömrüm bir gün kalsa bile yine bu memlekete yatırım yapacağım.

 

“BARIŞ SÜRECİ GÜZEL GÜNLER GETİRECEK”

 

Bizim barış sürecine çok hazırlıklı olmamız gerekiyor. Çok önceden hazırlıklar yapmamız gerekiyor ki bir gün bir güneş doğacak, çok huzurlu günler olacak ve bundan dolayı bizlerde elimizden gelen bütün yatırımları bu memlekete yapacağız ve yapmaya da mecburuz. 2015 yılını bir yatırım yılı olarak kabul etmemiz gerekiyor. Daha önce geçirmiş olduğumuz sıkıntılardan dolayı şu anki refah ve huzur dışardan çok fazla talep yaratıyor. Burası yatırıma susamış bir kenttir. Biz her sene çalıştığımız işçi sayısını artırabiliyorsak bu bizim için bir gururdur. İlimizin sınır il olması nedeniyle de burası ileride süper bir il olacaktır. Bu konuda çok geç kaldık. Transit bir yol üzerinde yer alıyoruz. Avrupa’dan İran’a ve İran’dan Avrupa’ya yol hep buradan geçiyor. Burası bir geçiş noktasıdır. Herkes bu memlekette elini taşın altına koyarsa bu memleketin ilerisi, istikbali çok parlak olur.

 

BAYTAR: BU MEMLEKETE BAKMAMIZ GEREKİYOR

 

Yatırımlarımıza başladığımız günden bugüne kadar, baştan Van Büyükşehir Belediyesi, İpekyolu Belediyesi, Valilik, resmi kurum ve kuruluşların bize göstermiş oldukları ilgiden dolayı hepsine çok teşekkür ediyoruz. Bu yapılması gerekilen bir şeydir. Yatırımcılara bu anlamda destek olunması gerekiliyor. Biz kendi memleketimize bunu yapmazsak başkası gelip burada bunu yapmaz. Biz yapacağız ki başkalarına örnek olalım ve onlarda buraya gelip bu tür yatırımları yapsınlar. Memleketimizde istihdam yaratmamız gerekiyor. Bu memlekette para bırakılması gerekiliyor. Bu memlekette bırakılan paraları ise götürüp dışardan yatırım yapmamız gerekiyor. Bu memleketin üretime, istihdama ihtiyacı var ve bizlerinde bu memleketine taşına ve toprağına bakmamız gerekiyor.

 

Geçtiğimiz dönemlerde birçok Vanlı yatırımcının ve işadamının Van’dan gittiği söyleniliyor ve konuşuluyordu. Siz bu tereddüttü hiç yaşamadınız mı?

 

Tereddüt elbette ki yaşanabilir. Fakat tereddüt ve karamsarlık en kötü şeydir. Burası bir memlekettir ve çok güzel bir memlekettir. Burada kazandıkları parayı buraya yatırım yapsınlar, dışarda kazandıkları paraları başka yerlere yatırım yapsınlar. Ben neden bu anlamda karamsar olayım ki! Bu memleket kadar güzeli yoktur. Van Gölü buraya sağladığı bu güzellik başka memlekette yoktur. Zaten güzel olan yerlerde sıkıntılar çekilir. Güzel olan yereler herkes girmek ister ve bir şeyler yapmak ister. Öyle şey mi olur. Biz buradan nasıl gideriz. İlk başta dedim ya benim 1 günlük ömrüm kalsa ben yine bu memlekete yatırım yapacağım. Dünyada bazı ülkeler var. O ülkedeki insanlar 16 saat çalışıyorlar 8 saat ise yatıyorlar. Bizde ise insanlar 16 saat yatıyor 8 saat çalışıyor. Böyle olmaz bizim çalışmamız gerekiyor. Büyük bir azimle çalışmamız gerekiyor. Yoksa yazık olur bizlere ve memleketimize.

 

Otelinizde kaç kişi istihdam ediyorsunuz? Ve otelinizin kapasitesi nedir?

 

Şu anda 1 haftadır başlamış bulunmaktayız sayımız 20’ye ulaşmış durumda. Ancak halen bazı ünitelerimiz ve birimlerimiz faaliyete girmiş değil. Fakat bu birimlerimizde faaliyete girdikleri zaman 40 kişiyi istihdam etmiş olacağız. Otelimizde 69 oda var. Bu odalar neticesinde 156 kişiyi her an konaklayabiliyoruz.

 

Önceki yatırımlarınızdan ziyade bu sefer ki yatırımınızda turizme yöneldiniz. Sizi turizm yatırımına iten neydi? Neden önceki yatırımlardan daha farklı bir yatırım yapmayı düşündünüz?

 

İlimiz sınır iş oluşu nedeniyle burada bir konaklama imkanı olacak. Barış süreci sonunda burası çok daha yoğun bir turist alacaktır. Depremde benim ailemin mevcudu 45 kişiydik ve 45 kişi bir çadırda kalıyorduk. Torunumda o zamanlarda bir kağıda Baytar Palas yazmıştı. O fotoğraf hiçbir zaman gözümün önünde gitmiyor. O sıkıntıyı öyle göründe bizde konaklamaya bir yatırım ayıralım ve konaklamaya gelen insanlarımız sıkıntı çekmesinler. Belki ihtiyaç fazlası olabilir ama bir gün dışardan gelen vatandaşlar sorun yaşamadıkları zaman biz bununla gurur duyarız. Bundan dolayı kara aldık ve bu yatırımı yaptık.

 

Devletten herhangi bir destek aldınız mı?

 

Kesinlikle hiçbir destek almadan kendi imkanlarımızla burayı yaptık.

 

Sizce Van turizminin geleceği nedir? Siz bu anlamda neleri ön görüyorsunuz?

 

Barış sürecinin vereceği meyveye göre burası süper bir il olacaktır. Buraya gelmek isteyen o kadar çok insan var ki inşallah bu bir yıldır devam ediyor ve devam edecektir. Bu memlekete süreçten sonra çok fazla sayıda turist aldı ve almaya devam ediyor. Çünkü burası medeniyetler şehridir, burada çok büyük medeniyetler yaşamıştır. Bunun yanı sıra Irak, İran, Azerbaycan, Gürcistanlı insanlar buralar çok özeniyorlar. Bu memleketin toprağı altındır, bu yüzden biz sahip çıkarsak ve değerlendirirsek geleceği de çok iyi olacaktır.

 

Son olarak siz neler söylemek istersiniz?

 

Bugün çok gururlu bir gün yaşadık. Ticaret ve Sanayi Odamız Yönetimiyle birlikte bizi ziyaret ettiler ve toplantılarını bizim otelde yaptılar. Bu bizi onure etti ve gururlandırdı. Bağlı olduğumuz odanın bu tür hareketlerinden dolayı kendilerine teşekkür ediyoruz. Kendi yönetimimizin verdiği karala böyle bir hizmeti, böyle bir meyveyi Van’a kattığımız için mutlu ve gururluyuz. 


SÖYLEYİŞİ: YUNUS EMRE AYKAÇ

Editör: TE Bilisim