ŞEHRİVAN ÖZEL: ÖMER FARUK TOKTAŞ /FOTO: ORHAN AŞAN - Yıllardır Tuşba İlçesi’nin adeta çilesi haline gelen sahillerdeki biriketçi işgali sona erdi. Hem civar halkı hem de Vanlılar büyük bir görüntü ve ses kirliliğinden kurtuldu. Alanın boşaltılması sevinç yaratırken biriketçilerin terk ettiği alanın hala değerlendirilmemiş olması bölgenin görüntüsünü olumsuz yönde etkiliyor.

 

Edremit, Erciş, İpekyolu gibi ilçelerde ardı ardına atılan sosyal belediyecilik adımları, turizme yönelik hizmetler Tuşba’da da bu anlamda hizmet beklentisi yarattı. Bu anlamda şehir merkezi olmayan ve daha çok sanayi kuruluşlarının yer aldığı Tuşba’da üniversite dışında yeni alanların yaratılması için bekleyiş sürüyor. Şehrivan’ın da daha önce defalarca gündeme getirdiği biriketçilerin eski sitesi boşaltılınca gözler sahildeki bu alanın değerlendirilmesine çevrildi. Orman ve Su İşleri Bakanı’nı son ziyaretinde ormanlar ile ilgili eksikliği gidermek için ağaçlandırma çalışması yapabileceklerini ve bunun için şehrin ileri gelenlerinin kendilerine yer tahsis etmesi gerektiğini belirtmesinin ardından akıllara bir kez de gelen biriketçilerin yeri için farklı alternatifler de mevcut. Halihazırda Tuşba’nın da sahilinde sahil yolu yaptığı fakat hemen yanında Arıtma Tesisi bulunması nedeniyle bu alanı pas geçip devam ettiği güzergahta yapılabilecek yeşil alan ve benzeri çalışmalar ile bu alanın Tuşba’da ortak yaşam alanı olarak kullanılması bekleniyor. Çevrecilerin tercihi ise yeşil alandan yana.

 

 

BİRİKETÇİLERİN YERİ YEŞİL ALANA MÜSAİT

Boşaltıldıktan sonra gözler bu alanda yapılan çalışmaya çevrilen eski biriketçiler sitesi ile ilgili çevreci isimlerden Şehrivan’a değerlendirmeler geldi. ÇEVDER, Van Gölü Aktivistleri gibi kuruluşları temsil eden isimler o alan için öneride bulundu. Çağdaş toplumlarda kişi başına düşen yeşil alanın 10-12 metrekare civarında olması gerektiğini belirten ve Van’da bu oranın son zamanlarda 2 metrekarenin altına düştüğüne dikkat çeken Çevre Derneği (ÇEVDER) Başkanı Ali Kalçık gazetemize yaptığı açıklamalarda Van’da kişi başına düşen yeşil alan üzerinden alanın yeşil alan olması işaretini verdi.

 

YEŞİL ALANIMIZ YOK DENECEK KADAR AZ

Van’ın en büyük sorunlarından biri olan yeşil alanların yokluğuna dikkat çeken Kalçık “Van’da başka yerde olmayan değerlerimiz var. Örneğin pırıl pırıl bir Van Denizi’miz var. Yaşar Kemal’in dediği gibi ‘Mavi’nin her tonunu olduğu başka bir rengin olmadığı’ bir denizimiz var. Engin dağlarımız var. Van’da ne yok dediğimiz zaman akla ilk gelen şey yeşilin olmadığıdır. Bu kadar yeşilin az olduğu yerde 185 kilometrelik uzunca bir sahilimiz var. Çağdaş toplumlarda insanların yaşaması için gerekli olan bir yeşil oranı var. Çağdaş toplumlarda kişi başına düşen yeşil alan 10-12 metrekaredir. Van’da bu oran 2 metrekarenin altına düşmüş vaziyettedir. Böylesine bir vahşet yaşıyoruz. Doğu’nun en güzel ilinin Van olduğunu söyledik. Kültür miraslarımızdan bahsettik. Peki, Van’a girerken bu profile uygun bir görüntü var mı? Bir dükkânı düşünün vitrini neyse sizi dükkânın içerisinde de o bekliyordur.” Şeklinde konuştu.

 

 

“BİR ŞANTİYEYE GİRER GİBİ VAN’A GİRİYORUZ”

Erciş tarafından şehre giriş yapıldığında Van’ın hiç iyi bir profilinin olmadığına dikkat çeken Kalçık “Erciş tarafından şehre giriş yaparken üniversiteyi görüyoruz. Üniversitenin hemen ardından beton santralleri, sanayi siteleri ve yakın bir zamanda kaldırılan fakat birkaçının yine orada olduğu biriketçilerin bulunduğu alanlar var. Bir şantiyeye girer gibi Van’a giriyoruz. Hele ki bu görüntünün en büyük etkenlerinden biri biriketçilerdir. Bu biriketçilerin kaldırılması, onların oluşturduğu kirliliğin sonlandırılması için birçok kez gazetenizde bunu dile getirdik. Nihayetinde bu biriketçiler o bölgeden çıkarıldı fakat hala o biriketlerin izi ve beton yığını orada kötü bir izlenim bırakarak varlığını kısmen sürdürüyor. Yani bir empati kurmak lazım; daha önce hiç Van’a gelmemiş biri olarak şehre girer girmez orayı gördünüz. Sizin kafanızda kalacak kötü profil bellidir.” İfadelerini kullandı.

 

BİRİKETÇİLERİN BOŞALTTIĞI ALAN UYGUNDUR

Biriketçilerin boşalttığı alanın parka dönüştürülmesi ve ağaçlandırma yapılmasının uygun olduğunu belirten Kalçık “Van geçmişte yeşil Van diye tabir edilirdi. Şu anda çıkıp Erek dağından şehre baktığınızda devasa bir beton yığını ile karşı karşıya kalıyorsunuz. Ağacı da yeşili de bulamazsınız. İlimizin en temel sorunlarını saydığımızda bunların başında yeşilin olmaması yer alıyor. Ormanların olmadığı yerlerde tek çözüm yeşil alanlar yaratmaktır. Bu biriketçilerin bulunduğu yer bu iş için uygun bir alan olabilir. Orman ve Su İşleri Bakanı son gelişinde bu şehrin sorunları arasında ormanların olmamasını saydı. Evet, bizim ormanlarımız yok. Bununla birlikte şehrin en uygun bölgelerinde bulunan boş alanların ağaçlandırılması ile ilgili çalışmalarda yok.” Diye ekledi.

 

 

YEŞİL VAN’DAN ESER KALMADI

Van’ın eskiden yeşil Van olarak anıldığını fakat şimdilerde bu özelliğinden eser kalmadığını belirten Kalçık “Geçmişte Yeşil Van olarak bilinen bir şehirde günümüzde kişi başına 2 metrekarelik yeşil alan düşmesi kadar acı bir şey var mıdır? Şehrimizin sorunlarına gereken önemi vermediğimizin en büyük kanıtlarından biridir bu. Bizim yeşilliklerin sayılarının arttırılabileceği başta biriketçilerin terk ettiği alan olmak üzere birçok alanımız varsa ve yaşlımızın, gencimizin gidip denizi doya doya izleyeceği yeşil bölgelerimiz yoksa ilgili yöneticilerin ne kadar duyarsız, halkı ne kadar önemsemediği açık bir şekilde ortadadır. Van’ın en temel sorunlarından biri yeşilin olmaması ve yeşil miktarının sayısını olumlu yönde etkileyebilecek alanların değerlendirilmemesidir.” Dedi.

 

TUŞBA KIYILARI KURTULSUN

Biriketçilerin terk ettiği alanın yakınlarından göle dökülen atıkların da ayrı bir sorun olduğunu belirten Kalçık “Bir diğer önemli husus da söz konusu biriketçilerin terk ettiği alanın çevresinde bulunan kıyılara saniyede 2 bin litrenin üzerinde dökülen kanalizasyon pisliğidir. Bununla birlikte orada bulunan beton tesislerinin ve sanayi kuruluşlarının bazılarının da çöpü göle akıtılıyor. Kıyıdan baktığınızda gözle görülebilecek şekilde bir pisliğin bu kıyılarda olduğunu fark ediyorsunuz. Hem Van’a ilk girişte oluşan izlenimin kalitesini arttırmak, hem bu pisliğe bir dur demek hem de en büyük eksiğimiz olan yeşili arttırmaları için yetkililerimizden Tuşba ilçemizin kıyılarındaki bu felakete bir çözüm bulmalarını istiyoruz.” Şeklinde konuştu.

 

 

POPÜLİST ÇALIŞMALAR YAPILMASIN

Belediyecilik konusunda daha hassas davranılması gerektiğini belirten Kalçık “Çevre illerin belediyelerine baktığınızda belediyeciliğin ne olduğunu az çok görüyorsunuz. Önceliğin Van’da bulunan sıkıntıların üzerine gitmek olması yerine binicilik merkezi açılıyor. Karayollarının gölü doldurarak yapmış olduğu bir ucube olan kavşaktan tutun, sahil bandı adı altından 3-5 metrelik alanlarda bant oluşturulup kurumların işgal ettiği 1 kilometrelik alanların es geçilmesi gayri ahlaki bir olaydır. Temel sorunlarda bir çözüme gitmeyip popülist çalışmalarla göz doldurmaya çalışmak belediyecilik değildir.” İfadelerini kullandı.

 

BİR PARK YAPMAK ÇOK MU ZOR?

Biriketçilerin terk ettiği bölgede kurulacak olan bir parkın maliyetinin fazla olmayacağını belirten Kalçık “Bir parkın maliyeti ne olabilir ki? Biriketçiler işgal ettikleri bölgeyi boşaltmışlar. Burada çevrenin ağaçlandırılması farklı kurumlar ile iş birliği içerisinde bile yapılabilir. Amaç bir şeyleri yapmaksa kaynakta bulunur, çözüm de bulunur. Biriketçilerin terk ettiği yerde boş bir alan var ve bu alanda görüntü kirliliğine neden olan somut şeyler var. Bu yerin mutlaka insanların uğrak bir mekânı olabilecek, kuşların cıvıl cıvıl öttüğü bir alana dönüştürülmesi gerekir. Yapıldığı takdirde Van’a renk katacaktır. En kısa zamanda bu alan ile ilgili çalışmaların yapılmasını ümit ediyorum.” Diye ekledi.

 

 

AKTİVİSTLER DE ‘YEŞİL ALAN’ İSTİYOR

Gazete olarak görüştüğümüz Vangölü Aktivistleri Derneği Başkanı Erdoğan Özel, dernek olarak Van’da her zaman boş alanları yeşil alan olması gerektiğini söyledi. Yeşil alan ve parklar anlamında Van’ın öne çıkan derneklerinden bir tanesi olan Vangölü Aktivistleri yine yeşil alan çağrısında bulundu. Özel şu ifadelere yer verdi: “Biz dernek olarak kentte boş kalan tüm alanların yeşil alan, park olmasını istiyoruz. Dernek olarak her zaman bunu dile getiriyoruz. Var olan biriketçiler alanının da güzel bir yeşil alan olarak değerlendirilmesi ilimize katkı sunacaktır.”

 

ŞEHRİN GİRİŞİ GÖZ ÖNÜNE ALINMALI

Şehrin girişi olması nedeniyle alanın güzel bir şekilde değerlendirilmesi gerektiğini sözlerine ekleyen Özel, “Boşaltılan alan Van’ın güzel yerlerinden bir tanesidir. Buranın şehrin girişi olması nedeniyle orada yapılacak çalışma önemlidir. Belediye ya da yetkiler kurumlar burada bir çalışma yapacaksa, şehrin aynası olacak bir çalışma yapması gerekiyor. Bir şehre gittiğiniz zaman ilk görüşte ne görürseniz aklınızda şehirle ilgili bir resim aklınızda oluşur. Bu yüzden de bu düşünce ile o boş arazi değerlendirilmeli.” Dedi.

 

 

BURALARDA AVM DE OLMALI, OTEL DE

Vatandaşlardan Kenan Salihoğlu ise “Yıllardır biriketçiler tarafından işgal edilen bu güzelim sahil için yetkililer harekete geçmelidir. Buraların elden geçirilip vatandaşların hizmetine sunulması gerekir. Yıllardır vatandaşlar sahillerden yararlanamadı. Bu büyük bir fırsattır. Atıl durumda olan bu alan düzenlenirse turizme açılırsa güzel bir görüntü oluşturacak.” Şeklinde konuştu. Civarda oturan bir diğer mahalle sakini ise, aynı güzergahta yapılan bir yurt inşaatını örnek göstererek: “Burada üniversite gibi bir potansiyel var. Bakın burada yurt yapılıyor. Tuşba burada farklı yatırımların yapılmasının önünü açmalı. Örneğin buralara otel, AVM gibi özel yatırımlar da kazandırılmalı. Bir AVM’nin, bir Otel’in gittiği yerde gelişme çok daha hızlı olur.” Dedi.

 

TUŞBA HALKI DA ORTAK YAŞAM ALANLARI İSTİYOR!

Bir diğer vatandaş Erez Elyiğit ise yapılacak çalışmalara hız verilmesi gerektiğini vurgulayarak “Burada yapılacak olan çalışmaların tamamlanıp bizlerin hizmetine sunulmasını istiyoruz. Yıllardır burası sırt çevrilmiş durumda. Yetkililere birçok kez çağrıda bulunduk. Burası Van’ın en güzel yerlerinden biridir. Şu anda bazı çalışmalar yapılıyor fakat bu çalışmalar 1 yılı aşkın süredir devam ediyor. Henüz sonuçlanmamış olan bu çalışmaların bir an önce tamamlanmasını ümit ediyoruz. Burası bir an önce tamamlanırsa vatandaşların yararlanabileceği bir yer olacaktır. Yetkililerden bu sorunu çözmelerini istiyoruz. Ailemizle birlikte gelip rahatça oturabileceğimiz alanlar oluşturulsun istiyoruz.” İfadelerini kullandı.

Editör: TE Bilisim