Vangölü Gazeteciler Cemiyeti yazılı bir açıklama yaparak, “10 Ocak 1961, basında çalışanların haklarına ilişkin 212 sayılı yasanın uygulanmaya başlandığı gündür. Bu yasa, basın emekçilerinin sigortalı çalışmasını, işten çıkarılmaları durumunda ihbar ve kıdem tazminatlarının ödenmesini, yıllık ve haftalık olmak üzere belirlenen tarihlerde izin yapmalarını ve belki en önemlisi de gazetecilik faaliyetlerini özgürce yürütmelerini güvenceye bağlamaktaydı.” Denildi.


“BAYRAM DEĞİL, DAYANIŞMA GÜNLERİDİR”

Günümüzde gazetecilerin çalışma ve yaşama koşulları ile mesleki yeteneklerini geliştirme ve mesleklerini özgürce yapma olanakları bakımından 1961’den daha iyi haklara sahip olmadıklarını dikkat çekilen açıklamada, “Bu nedenle meslektaşlarımız açısından bir bayramdan bir kutlamadan söz edilemez. 10 Ocak’lar ve 24 Temmuz’lar bayram değil, dayanışma günleridir. Bu nedenle sektörümüzde başta özgürlükler olmak üzere çeşitli sorunlar yaşanmaktadır. Basın özgürlüğü ve bu özgürlüğü kapsayan ifade özgürlüğü, demokratik yaşamın olmazsa olmazıdır.  Özgür basın, demokrasinin yaşamasını ve gelişmesini sağlayan kurumların başında gelmektedir. Halkın sesi olma görevini üstlenen bağımsız ve özgür basın, düşünce özgürlüğünün de en etkili aracıdır. Çağdaş demokratik toplumlarda halkın haber alma hakkı basın ve ifade özgürlüğüyle mümkündür. Gerçek anlamda 10 Ocak Basın Bayramı’nı kutlayabileceğimiz günlerin gelmesi dileğiyle  Vangölü Gazeteciler Cemiyeti olarak tüm çalışan gazetecilerin gününüzü kutluyoruz.” İfadeleri kullanıldı.

 

10 OCAK'IN TARİHÇESİ

5953 sayılı basın çalışanlarının haklarını düzenleyen yasa, 10 Ocak 1961 tarihli 212 sayılı yasa ile getirilen değişikliklerle basın sektöründe çalışanların özlük haklarında çok önemli kazanımlar sağladı. Bu kazanımlar, dönemin Türkiye Gazeteciler Sendikası ve basın örgütleri tarafından "bayram" olarak kabullenildi. Ne var ki, basın işverenleri yasayı protesto etti ve gazetelerini çıkarmama kararı aldılar. 3 gün süre ile 5 büyük gazete, işverenlerin kararı ile yayınlanmadı. Gazeteciler, okuru gazetesiz bırakmamak amacıyla Türkiye Gazeteciler Sendikası çatısı altında kenetlendiler ve "Basın" adı altında gazete yayınladılar. Gazete yöneticisinden, üretimin her aşamasında görevli emekçiye kadar tüm basın çalışanlarının sendika çatısı altında kenetlenmeleri, gazete sahiplerinin direnişini kırdı. 212 sayılı yasa böylece yürürlüğe girdi ve yaygın uygulama alanı kazandı. Ne var ki, özellikle 1990 sonrası dönemde ve basından medyaya dönüşüm sürecinde, sermayenin sektöre girmesiyle bu kazanımlar "uygulamada" tek tek elden çıktı.

 

‘BASINDAKİ DÜŞÜK ÜCRETLE ÇALIŞMA REKOR DÜZEYDEDİR’

Saadet Partisi Van Gençlik Kolları Başkanı Abdullah Keskin 10 Ocak Çalışan Gazeteciler günü ile alakalı bir basın açıklaması yaptı. “Açık bir toplumun oluşumuna önemli katkılar sunan basın mensupları aynı zamanda herkesin kendi düşüncesini kolayca ve rahatça belirtmesine, her fikrin açıkça toplumda yer bulmasına, insan hakları ve daha birçok önemli konuda toplumun bilinçlenmesine vesile olmaktadır.” Diyen keskin açıklamasına şöyle devam etti. Gelişmiş ve açık bir toplumun tüm kuralları ve kurumlarıyla işlerlik kazanmasında basının yeri yadsınamaz bir gerçektir.  10 Ocak 1961, gazetecilerin çalışma koşullarını iyileştiren, ileri haklar getiren 212 sayılı yasanın yürürlüğe girdiği gündür. Bu gün, ‘Çalışan Gazeteciler Günü ya da Bayramı’ olarak anılıyor. 55 yıl sonra bugün, basın-yayın yaşamına baktığımızda, basın çalışanları sadece basın özgürlüğü açısından değil iş güvencesi başta olmak üzere özlük hakları açısından da ciddi problemlerle karşı karşıyadır. ‘12 Eylül’ düzeni ile birlikte gazetecilerin – yayıncıların toplu sözleşme düzeni kullanılamaz hale getirilmiş, sendikal hareket işlevsiz duruma sokulmuştur. İş güvencesi medya patronlarının insafına terkedilmiştir. Basındaki işsizlik ve düşük ücretle çalışma rekor düzeydedir. Gazetecilerin karşı karşıya bulunduğu sorunların bir an evvel çözülmesi, özlük haklarının iyileştirilmesi, sağlıklı bir çalışma ortamının sağlanması şarttır. Ancak o zaman Çalışan Gazeteciler Günü anlamlı hale gelecektir. Toplumun talep ve beklentilerini dile getirerek önemli bir sorumluluğu yerine getiren basın mensupları ve çalışanlarımızın, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Gününü kutluyor, sağlık ve başarılar dileyerek, görevlerini yaparken hayatlarını kaybeden basın çalışanlarını da rahmetle anıyoruz.”

 

“YÜZLERCE GAZETECİ İŞSİZ KALDI”

HDP Van İl Eş Başkanları Derya Hayva Veysi Dilekçi’de yazılı bir açıklama yaptı. Açıklamada, “Demokrasi, barış ve eşitlik ancak özgür bir basının varlığı ile mümkündür. İşte bunun farkında olan mevcut iktidar kendisinden olmayan tüm basın kurumları ve çalışanlarına karşı yıllardır bir baskı politikası yürütüyor. Son yıllarda kendisine yandaş bir medya oluşturan AKP iktidarı döneminde muhalif basına yönelik tutuklamalar artarak sürdü. Sadece son bir ay içinde DİHA muhabirleri Nedim Oruç, İdris Yıldız, JİNHA Muhabirleri Beritan Canözer, Rojda Oğuz tutuklanarak cezaevine gönderildi. Türkiye’de gazetecilik mesleğinin önemli isimlerinden biri olan Can Dündar ve Erdem Gül iki aydır cezaevinde ve mahkemeye çıkarılacağı günü bekliyor. AKP hükümetinin gazetecilere yönelik gözaltı ve tutuklamaları devam ederken diğer yandan ise birçok yayın kuruluşuna yapılan kayyum atamalarıyla yüzlerce gazeteci işsiz kaldı. İşte siz basın emekçileri, tüm bu olumsuzluklara rağmen tarafsız, özgür, ilkeli ve basın ahlak kuralları çerçevesinde şekillenen mesleğinizi icra ederken mesleğini layıkıyla yerine getirerek kamu vicdanını aydınlatıyorsunuz. Bugün her ne kadar Dünya Çalışan Gazeteciler Günü olsa da ülkemizin içinde bulunduğu durum ve mevcut iktidarın baskıları nedeniyle bugünü aynı zamanda ‘Çalışmayan Gazeteciler Günü’ olarak ta değerlendiriyoruz.  10 Ocak Dünya Çalışan Gazeteciler Gününüzü en içten dileklerimizle kutluyor, kamuoyunun doğru bilgilendirilmesi konusunda görevini yitirirken yaşamını yitiren tüm gazetecileri bir kez daha saygıyla anıyoruz.” Denildi.

 

“GAZETECİLER ÇOK ÖNEMLİ BİR MESLEĞİN İCRACILARIDIRLAR”

Vali İbrahim Taşyapan’da yazılı bir açıklama yaptı. Açıklamada, “Habere ve bilgi kaynağına hızlıca ulaşma, edindiği bilgi ve haberleri okurlara veya izleyicilere tarafsızca sunma işini üstlenen gazeteciler, olaylar karşısında farkındalık, kamuoyu ve gündem oluşturabilme yönleriyle de çok önemli bir mesleğin icracılarıdırlar. Şüphesiz bu zorlu görevi ifa ederken maddi manevi güçlüklerle karşılaşmakta, mesai kavramından uzak bir mesleği büyük özveri ve emek sarf ederek yürütmektedirler. 10 Ocak Dünya Çalışan Gazeteciler günü vesilesiyle, böylesine zor ve meşakkatli bir mesleğin mensubu olan tüm gazetecilerin ve özellikle bizzat haber toplayan muhabirlerin “Çalışan Gazeteciler Günü’nü kutluyor, sağlık, mutluluk ve başarılar diliyorum.” İfadeleri kullanıldı.  

 

ÖZGÖKÇE’DEN 10 OCAK GÜNÜ MESAJI

Tuşba Belediye Başkanı Doç. Dr. Fevzi Özgökçe, ‘10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’ dolayısıyla bir mesaj yayınladı. Başkan Özgökçe yayımladığı mesajında, gazetecilerin toplumun dünyadaki gelişmelerden doğru ve hızlı bilgi sahibi olabilmesi için özveriyle çalıştıklarını belirterek, “Demokrasinin, ahlakın ve adil düzenin vazgeçilmez birer aktörü olan basın yayın organları, toplumun gözü, kulağı ve sesi konumundadır. Gazeteciler, doğru, ilkeli ve tarafsız haberleri ile topluma her daim ışık tutarlar” dedi.

 

Yeni Türkiye’nin 2023 hedeflerine ulaşılmasında sağlıklı, güçlü ve özgür bir basının çok önemli katkısı olacağına inandığını kaydeden Başkan Özgökçe, "Medya, yaptığı yayınlarla bir şehrin ve ülkenin ekonomik, kültürel, bilimsel ve siyasal gelişiminde önemli bir güce ve paya sahiptir. Özellikle Van’da faaliyet gösteren yerel medyanın görüş, öneri ve eleştirileri şehrimizin gelişimi açısından önemlidir. Biz yerel yönetimler olarak doğru, tarafsız ve önyargısız haberleri çok önemsiyor ve hizmetlerimizi gerçekleştirirken halkımıza ulaşmak ve halkımızdan bize ulaşım yollarından biri olarak görüyoruz. Bir şehrin vicdanı, gözü, kulağı ve dili olan yerel medyanın abone, reklam gibi ekonomik desteklerle daha da güçlendirilmesi ve desteklenmesi gerektiğine inanıyoruz" ifadelerini kullandı.

 

‘GAZETECİLER ÇOK ZOR ŞARTLARDA GÖREVLERİNİ İCRA EDİYOR’

Van Aktif Sanayici ve İş Adamları Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Halit Yakut “10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü” dolayısıyla bir mesaj yayınladı. Mesajında gazetecilerin baskı altında olmadan, mesleklerini özgürce yapmaları gerektiğine vurgu yapan Yakut, şu ifadeleri kullandı: “10 Ocak Dünya Çalışan Gazeteciler Günü dolayısıyla Van’da görev yapan gazetecilerin gününü kutlarım. Maalesef ki ülkemizde gazeteciler çok zor şartlar altında görevlerini icra ediyor. Gazetecilerin, baskı altında olmadan, özgürce, tarafsız ve gazetecilik etiğinden ödün vermeden mesleklerini icra etmeleri en büyük temennimizdir. Basın özgürlüğü başta olmak üzere özgürlükler noktasında çeşitli sorunlar yaşanmaktadır. Unutulmamalıdır ki; Basın özgürlüğü ve basın özgürlüğünü de kapsayan ifade özgürlüğü, çağımızda demokratik yaşamın olmazsa olmazıdır. Özgür basın, demokrasinin yaşamasını ve gelişmesini sağlayan kurumların başında gelmektedir. Halkın sesi olma görevini üstlenen bağımsız ve özgür basın, düşünce özgürlüğünün de en etkili aracıdır. Çağdaş, demokratik toplumlarda halkın haber alma hakkı basın ve ifade özgürlüğüyle mümkündür. Bu duygu ve düşünceler ile 10 Ocak Dünya Çalışan Gazeteciler Gününü kutlar, gazetecilerin mesleklerini rahatlıkla icra edebilecekleri günler temenni ediyorum.” Dedi.

 

KAYATÜRK’TEN GAZETECİLER GÜNÜ MESAJI

AK Parti Van Milletvekili Burhan Kayatürk, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü dolayısıyla bir kutlama mesajı yayımladı.

 

Milletvekili Kayatürk, yayınladığı mesajında, "Bugün sadece gazetecilik mesleğinin mensupları açısından değil, onların açtıkları pencereden dünyayı takip eden vatandaşlar açısından da son derece anlamlıdır. İlkeli ve tarafsız yayın adına emek veren basın çalışanları, toplumu bilgilendirmek adına önemli bir görevi üstlenmektedir. Toplumumuzun ortak sesi olan basın çalışanlarımız kamuoyunun da vicdanını temsil etmektedir. Halkın bilinçlenmesi, huzur ve güven ortamının güçlenmesinde önemli bir görev üstlenen basın çalışanları, bu görevlerini farklı görüş ve düşünceleri objektif ve tarafsız yayın anlayışıyla yerine getirmektedirler. Basın çalışanları bu görevleriyle çok sesliliğe katkı sağlamakla birlikte aynı zamanda demokrasinin sağlıklı işlemesinde de önemli bir rol üstlenmektedirler. Yine basın çalışanları, adalet ve düşünce özgürlüğünün sağlanmasında da etkili bir konuma sahiptirler. Üstlendikleri görevleri itibarıyla kamusal denetim işlevi de gören gazeteciler, ekonomiden siyasete, kültürden edebiyata, spordan sanata kadar hayatın her alanından bizleri haber sahibi yaparak, mesleklerinin değerini de kendileri fark ettirmektedir. Bu duygu ve düşüncelerle yaşadığımız dünyayı küçük bir pencereden bizlere sunan tüm basın mensuplarının 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’nü kutluyor, görevleri başında hayatını kaybedenlere Allah'tan rahmet diliyorum" Dedi.

Editör: TE Bilisim