ŞEHRİVAN HABER: SERCAN CANSIZ- Dünyaya genelinde hızla yayılmaya devam eden Covid-19 (Koronavirüs) Türkiye’de ve Van’da da her geçen gün artış gösteriyor. Vaka sayısının son haftalarda iyice arttığı kentte sağlık çalışanlarının büyük çoğunluğu da hastalığa yakalananlar arasında yer alıyor. Bir taraftan hastalık ile mücadele edip bir taraftan da hastalarına şifa olmaya çalışan sağlık çalışanları bu süreçte çetin bir mücadele verirken bu isimlerden birisi olan SBÜ Van Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekim Yardımcısı Dr. Remzi Sarıkaya, hem hasta hem doktor olma sürecini anlattı. Medyascope’den Ferit Aslan’a konuk oldu.

Süreç içerisinde Koronavirüse yakalanan Van Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekim Yardımcısı Dr. Remzi Sarıkaya koronavirüse yakalandıktan sonraki evreyi, süreçte yapılması gerekenleri ve gidişatı katıldığı bir programda anlattı. Programda önemli konulara da değinen Sarıkaya, “Koronaya yakalanmak ayıp değil, Korona olup bulaştırmak ayıp” dedi. Sarıkaya, Koronavirüsün ülkemizde görüldüğü ilk günden beri mücadelede aktif bir şekilde çalıştığını ve mücadele döneminde virüsün kendisine de 5’inci aydan sonra yaptığı temaslardan dolayı bulaştığını söyledi.

HASTALIK NASIL BAŞLIYOR?

Hastalık sürecine dair bazı değerlendirmeler paylaşan Sarıkaya, öncelikle hafif bir boğaz ağrısının olduğunu ve bunu pek önemsemediğini söyleyen Sarıkaya; “Hafif bir boğaz ağrısıyla başlayan hastalık. Daha sonrasında vücutta eklem ve bacaklarda ağrıların oluştu. Bunun üzerine tek başıma kimseye temas etmeden Covid-19 alanına gittim orada ateş ölçülmesi ve tomografiler çekildi. Rahatlatıcı tedavilerden sonra eve gittim ve tek başıma kalabileceğim bir odada kendimi izole ettim.” Dedi.

35 YAŞINDA ARKADAŞIM OLAN BİR DOKTORUN ÖLMESİ STRES OLUŞTURDU

35 yaşında koronaya yakalanan bir doktorun Kahramanmaraş’ta okul döneminde beraber aynı evde kaldıklarını ve arkadaş olduklarını söyleyen Sarıkaya, “Daha öncesin de Kahramanmaraş’ta koronadan vefat eden 35 yaşında bir doktor arkadaşım vardı. Onun ilmesi beni strese soktu çünkü fiziksel olarak da biraz kilo bakımından bana benzerdi o yüzden onun vefat etmesi beni bayağı bir strese koydu.” Dedi.

DOĞUDA AİLELER ÇOK KALABALIK YAŞIYOR BU DA BULAŞMAYA NEDEN

Doğu bölgesinde ailelerin kalabalık olarak yaşaması virüsü yaymada en önemli etken olduğunu söyleyen Remzi Sarıkaya, “Doğu bölgesinde aileler çok kalabalık yaşıyor, bir evde 9-10 kişinin yaşaması virüsü bulaşmada temel etken bu aynı zamanda bizim bölgede düğünlere ve cenaze merasimlerine gidilmediğinde toplum tarafından ayıplanır. Buda gitmek istemeyen bireyler üzerinde ciddi baskı oluşturmaktadır.” dedi

“BİR YANDAN HALAY ÇEKİLİRKEN BİR YANDAN DA MÜCADELE VERİLEMEKTE”

Van’da bir taraftan ciddi pozitif vakası görülürken bir taraftan da düğünlerin hız kesmeden devam etmesi Sarıkaya’nın da eleştirilerinden nasibini aldı. İnsanların düğünlerde halayların çekilmesi sağlıkçıları demoralize ettiğini söyleyen Sarıkaya, “Düğünlerde halayların çekilmesi ve yoğun olan ortamların olması biz sağlıkçıları çok üzmektedir. Bir yandan krona mücadelesi verilirken bir yandan da halayların çekilmesi bizleri çok demoralize etmektedir.” İfadelerini kullandı.

“KORONAYA YAKANMAK AYIP DEĞİL”

Koronaya yakalanmanın ayıp olmadığını ve bunu yaymanını ayıp olduğu söyleyen Dr. Remzi Sarıkaya, “Koronaya yakalanmak ayıp değil, Koronaya yakalandıktan sonra bunu yaymak ayıp, hastanede tedavi olmamak toplumda dolaşıp bunu diğer insanlara bulaştırmak ayıp. Korona olanların toplumda dışlanacaklarını zannederek bunu gizleme gereği duyuyorlar. Bunun tedavi edilebilir bir durum olduğu bilinmekte.” Dedi

İŞTE VİRÜS İLE MÜCADELEDE YAPILMASI GEREKENLER!

Maske ve sosyal mesafenin önemine değinen Sarıkaya, “Sağlık bakanlığın sürekli üstünde durduğu iki şeyin çok önemli olduğunu söylemek istiyorum birincisi maske, ikincisi ise sosyal mesafe çünkü bu virüs yüz yüze konuşmayla tükürükle bulaşmakta ve bir metreden yakın olması bu riski artırmakta. Sık sık el yıkamak ve bulunduğumuz yeri havalandırmamız gerekmekte. Ciddi bir hastalığın olmaması durumunda hastaneye gitmememe gibi durumlar riski azaltan durumlardır. Bu süreçte vücudumuzu çok fazla yormamız lazım çünkü bu süreçte bu savaşı kazanmak istiyorsanız vücudunuzu yormamamız gerekmekte ve C vitamini, taze sebze meyve tüketmek gerekmektedir.” Dedi

Editör: TE Bilisim