Van önceki gece deyim yerindeyse felaketi yaşadı… İskele Caddesi İki Nisan Polisevi’ne yönelik terör saldırı bir kez daha sivillerin hayatlarına ve masum vatandaşların yaralanmalarına neden oldu. Bir ton civarındaki patlayıcı ile gerçekleştirilen bomba araçlı saldırı saldırının gerçekleştiği alanı savaş alanına çevirirken gün ağırınca ortaya çıkan manzara da, hayatını kaybedenler de yürek burktu.

 

Van’da kent merkezindeki İskele Caddesi üzerinde polis evi ile polis merkezinin bulunduğu bölgede bomba yüklü araç infilak ettirildi. Patlamada bir polis şehit oldu, iki sivil yaşamını yitirdi. 20'si polis 73 kişinin yaralandığı saldırıda bomba yüklü aracın park ettikten dokuz saniye sonra patlatıldığı açıklandı. Patlamanın olduğu saatte Van Emniyet Müdürü Mehmet Suat Ekici'nin de polis evindeki makamında bulunduğu ortaya çıktı. Emniyet Müdürü'nün makam odası da, saldırıda hasar gördü. Saldırıya polis ekiplerine ilk duyuran Emniyet Müdürü Ekici oldu.

 

1 POLİS ŞEHİT DÜŞTÜ, 2 SİVİL HAYATINI KAYBETTİ

Van'ın İpekyolu İlçesi'ndeki 2 Nisan Polis merkezi ve polis evine PKK'lılar tarafından bomba yüklü araçla saldırı düzenlendi. Saldırıda bir polis memuru şehit oldu, iki sivil hayatını kaybetti. Valilik, 20'si polis 73 kişinin yaralandığını duyurdu. Saldırı, saat 23.10'da İskele Caddesi üzerinde bulunan ve Emniyet Müdürü Suat Ekici'nin makam olarak da kullandığı 2 Nisan Polis Merkezi ve polis evini hedef alarak gerçekleştirildi.

 

İLK AÇIKLAMA VALİ VEKİLİNDEN

Van'ın merkez İpekyolu ilçesindeki polis merkezine patlayıcı yüklü araçla saldırı düzenlendi. İpekyolu ilçesinde Polis Evi ve İki Nisan Polis Merkezinin bulunduğu binanın yakınına teröristlerce bırakılan patlayıcı yüklü araç infilak ettirildi. Vali Vekili Mehmet Parlak, Valilik binasında yaptığı açıklamada, saldırının 23.15 sıralarında gerçekleştirildiğini bildirdi. Polisevi ve polis merkezi olarak kullanılan binanın önünde bölücü örgüt mensuplarınca bombalı araç kullanmak suretiyle saldırı düzenlendiğini kaydeden Parlak şu ifadelere yer verdi: "Terörist saldırıda 3 vatandaşımız hayatını kaybetmiş, 38'i sivil 2'si polis 40 kişi yaralanmıştır. Yaralıların çeşitli hastanelerde tedavisi devam ediyor.”

 

SALDIRGAN YARALI HALDE ELE GEÇİRİLDİ

Olayın ardından kent genelinde hava destekli operasyon başlatıldı. Zırhlı araç ve çok sayıda polis ekibince düzenlenen operasyonda, patlayıcı yüklü aracı polisevi ve polis merkezinin bulunduğu binanın önüne getirdiği tespit edilen örgüt mensubu M.O, yaralı olarak yakalandı. Gözaltına alınan örgüt mensubu, İl Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şubesi'ne götürüldü. Bölgede operasyon sabah saatlerine kadar devam etti.

 

PATLAMA SANİYE SANİYE KAYDEDİLDİ

İskele Caddesi'nde örgüt mensuplarınca polisevi ve İki Nisan Polis Merkezi'nin bulunduğu binaya patlayıcı yüklü araçla gerçekleştirilen saldırının ardından oluşan panik, düğün salonunun görevlisi tarafından görüntülendi. Görüntülerde, salonda müzik eşliğinde halay çeken, aralarında damat ve gelinin bulunduğu, çoğunluğunu kadın ve çocukların oluşturduğu grubun, patlama anındaki korku dolu anları yer alıyor. Patlamanın şiddetiyle kırılan camlar yüzünden yaralanan vatandaşlardan bazılarının çocuklarını alarak masaların altına gizlendiği, kimilerinin ise salondan çıkmaya çalıştığı görülüyor.

 

EMNİYET MÜDÜRÜNDEN BİLGİ ALDILAR

Vali Vekili Mehmet Parlak, İlçe Kaymakamı Sabri Uzun ve İl Jandarma Komutanı Albay Yücel Uğur ile terör saldırısının yaşandığı İskele Caddesi'ndeki polisevi ve İki Nisan Polis Merkezi'nde incelemelerde bulunarak, İl Emniyet Müdürü Mehmet Suat Ekici'den bilgi aldı. Ak Parti İl Başkanı Zahir Soğanda da olay yerinde inceleme yaparak, yetkililerle görüştü. Soğanda, yaptığı açıklamada, Vanlıların gece saatlerinde menfur bir saldırıya maruz kaldığını söyledi.

 

BARİKATLAR BÜYÜK FACİAYI ÖNLEDİ

Saldırının ardından İl Emniyet Müdürlüğü ekiplerince kent genelinde yürütülen hava destekli operasyonlar devam etti. Bu arada, İl Emniyet Müdürü Ekici'nin bir süre önce verdiği talimat üzerine polisevi ve polis merkezinin bulunduğu bölgeye kurulan barikatlar nedeniyle patlayıcı yüklü araçla binaya yaklaşamadığı, bu nedenle yaklaşık 40 metre uzaklıkta aracı infilak ettirdiği belirlendi.

 

VALİ AÇIKLADI: 3 ŞEHİT 71 YARALIMIZ VAR

Van Valisi İbrahim Taşyapan, İpekyolu ilçesinde Polis Evi ve polis merkezinin bulunduğu binaya örgüt mensuplarınca patlayıcı yüklü araçla düzenlenen saldırıya ilişkin, "Saldırıda iki sivil vatandaşımız hayatını kaybederken, oradan geçmekte olan bir polis memurumuz da şehit oldu. 20'si polis olmak üzere 73 yaralımız var." dedi.

 

ARAÇ 9 SANİYE SONRA PATLATILMIŞ

İl Jandarma Komutanı Albay Yüksel Oğuz ile saldırısının yaşandığı İskele Caddesi'ndeki polisevi ve İki Nisan Polis Merkezi'nde incelemelerde bulunan Taşyapan, İl Emniyet Müdürü Mehmet Suat Ekici'den bilgi aldı. Taşyapan, gazetecilere yaptığı açıklamada, eylem yapanların her zaman zarar verme kapasitesini kullanabildiğini ancak milletin ve güvenlik güçlerinin karşısında yok olmaya mahkûm olduğunu söyledi. Polisevi ve polis merkezinin bulunduğu binaya bomba yüklü araçla saldırı yapıldığını hatırlatan Taşyapan, "Saat 23.10 sıralarında patlayıcı yüklü minibüs, polisevi ve aynı zamanda İki Nisan Polis Karakolu olarak hizmet veren binanın yakınında park edilmesinden 9 saniye sonra bir patlama meydana geldi. Saldırıda iki sivil vatandaşımız hayatını kaybederken, oradan geçmekte olan bir polis memurumuz da şehit oldu. 20'si polis olmak üzere 73 yaralımız var." dedi.

 

"RAHATSIZ OLANLARIN FAALİYETİDİR"

Taşyapan, saldırıyı gerçekleştiren saldırganın yaralı ele geçirildiğini anımsattı. Saldırının çok yüklü miktarda patlayıcıyla yapıldığını tahmin ettiklerini anlatan Taşyapan, şöyle konuştu: "Çevrede bulunan çok sayıda binada zarar var. Etrafta aldığımız tedbirler, karakolumuzun bulunduğu sokağın trafiğe kapatılarak tedbir alınması daha büyük bir faciayı önlemiş. Bunun failleri bellidir, bölücü terör örgütü bu kalleşliği yapmaktadır. İlimizde bu yönde çok ihbarlar alıyoruz, bunların birçoğunu önlüyoruz. Bu akşamki hadiseyi aldığımız tedbirlerle daha az kapasiteye indirgedik. Polislerimize, polis teşkilatımıza yönelik bir saldırıdır. Saldırıyla ilgili operasyonlarımız devam ediyor. Van’ımıza ve milletimize geçmiş olsun. Son günlerde Van’ımızda sergilenen birlik ve beraberlik ortamından rahatsız olan, 'devlete millete güven'i haykıranlardan rahatsız olanların bir faaliyetidir ama başarıya ulaşamayacaklardır."

 

SALDIRI İZLERİ GÜN AĞARINCA ORTAYA ÇIKTI

Van'ın İpekyolu ilçesinde teröristlerin polisevi ve polis merkezinin bulunduğu binaya patlayıcı yüklü araçla düzenlediği saldırının izleri gün ağarınca ortaya çıktı. İskele Caddesi'nde örgüt mensuplarınca polisevi ve İki Nisan Polis Merkezi'nin bulunduğu binaya patlayıcı yüklü araçla gerçekleştirilen saldırının ardından olay yerinde çalışmalar sürüyor. Olay yeri inceleme ekipleri bölgede görevlerini yürütürken, saldırıda kullanılan patlayıcının miktarı tespit edilmeye çalışıldı. Saldırının izleri, gün aydınlanınca belirginleşti. İnfilak ettirilen bomba yüklü araçtan saçılan parçaların geniş bir alana yayıldığı, çevredeki ev ve iş yerlerinde büyük hasar oluştuğu görüldü.

 

VATANDAŞLAR SALDIRIYA TEPKİ GÖSTERDİ

Van'da vatandaşlar, İpekyolu ilçesinde polis evi ve polis merkezinin bulunduğu binaya patlayıcı yüklü araçla düzenlediği saldırıya tepki gösterdi. İskele Caddesi'nde örgüt mensuplarınca polis evi ve İki Nisan Polis Merkezi'nin bulunduğu binaya patlayıcı yüklü araçla gerçekleştirilen saldırının ardından vatandaşlar, zarar gören iş yerlerini temizlemek için çalışma başlattı.  Patlamanın meydana geldiği bölgede mobilya mağazası bulunan Semih Dündar, yaptığı açıklamada, kentte dün gece çok vahim bir saldırının yaşandığını söyledi.

 

DÜNDAR: İNŞALLAH CEZALARINI BULURLAR

Patlamada ölen ve yaralananların bulunduğu anımsatan Dündar, "İş yerlerimiz çok büyük hasar gördü ama bizim için üzücü olan patlamada ölenlerin olması ve çok sayıda kişinin yaralanması. İnsanlar boş yere hayatını kaybetti. Mal her türlü geri gelir ama can geri gelmez. İnşallah suçlular en kısa zamanda bulunur ve hak ettiği cezayla cezalandırılır. Adalete inanıyoruz. Allah büyüktür." dedi.

 

"BUNU HİÇBİR MÜSLÜMAN YAPMAZ"

Vatandaşlardan Murat Erbaş ise saldırıda hayatını kaybedenlerden birinin arkadaşının iş yerinde çalıştığını anlattı. "Allah bu yaşananları kabul etmez." diyen Erbaş, "Bunu hiçbir Müslüman yapmaz. Devletimizin atacağı adımları bekliyoruz." ifadesini kullandı.

 

ÖZİSTER: YAŞANANLAR TAM BİR CANİLİK

Saldırı sonrasında yaşananların kameraya yansıdığı düğün salonunun işletmecisi Ferhat Özister de saldırı sırasında düğün salonunda olduğunu belirtti. Özister, patlama sırasında düğün salonunda yaşananları şöyle anlattı: "Bir çiftimizin düğünü vardı. Patlama oldu ve insanlar can havliyle kaçmaya başladı. Herkes kendi canının derdine düşmüştü. Birçok insan şahsi eşyasını bırakarak kaçtı. Ayakkabısını bile giyemeden kaçan insanlar oldu. Bunu anlatmaya kelimeler yetmez. Gelinle damat saldırı sırasında halaydaydı. Kimse böyle bir şey beklemiyordu. Düğünün sonlarına doğruydu. Gelinle damadın kaçtığını gördüm. Yaşananlar tam bir caniliktir." Özister, saldırı sonucu düğün salonunun kullanılamaz hale geldiğini sözlerine ekledi.

 

YILDIRIM: ŞİDDETLE ÇÖZÜM ASLA OLMAZ

Fırın sahibi Cevher Yıldırım da patlamanın yaşandığı sırada fırından ekmek çıkardıklarını anlattı. Büyük bir patlama sesi duyduklarını ve hemen kendilerini sokağa attıklarını belirten Yıldırım, "Şiddetin her türlüsüne karşıyız. Şiddetle çözümün yaşandığı bir örnek görülmedi." diye konuştu.  Bu arada çevresinde geniş güvenlik tedbiri alınan polis merkezine dev Türk bayrağı asıldı.

 

ŞEHİT ÖZTÜRK MEMLEKETİNE UĞURLANDI

İpekyolu ilçesinde polis evi ve polis merkezinin bulunduğu binaya patlayıcı yüklü araçla düzenlenen saldırıda şehit olan polis memuru Hacı Ahmet Öztürk'ün naaşı, memleketi Adana'ya uğurlandı. Şehit polis memuru Öztürk'ün (27) cenazesi, Van Jandarma Asayiş Kolordu Komutanlığı Helikopter Filo Komutanlığındaki tören alanına ambulansla getirildi. Şehidin naaşı, düzenlenen törenin ve İl Müftüsü Nimetullah Arvas'ın okuduğu duanın ardından askeri uçakla memleketi Adana'ya gönderildi. Törene, Van Valisi İbrahim Taşyapan, AK Parti Van Milletvekilleri Beşir Atalay ve Burhan Kayatürk, İl Jandarma Komutanı Albay Yüksel Oğuz, İl Emniyet Müdürü Mehmet Suat Ekici, AK Parti İl Başkanı Zahir Soğanda, emniyet personeli ve askeri erkan katıldı.

 

PATLAMA SONRASI OPERASYON YAPILDI

Van'da düzenlenen terör saldırısının ardından kent genelinde başlatılan hava destekli operasyonda çok sayıda silah ve mühimmat ele geçirildi. Alınan bilgiye göre, Van Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Özel Harekat ve İstihbarat Şube Müdürlüğü ekipleri, İpekyolu ilçesinde polisevi ve polis merkezinin bulunduğu binaya patlayıcı yüklü araçla düzenlenen saldırının ardından hava destekli geniş çaplı operasyon başlattı. Zırhlı araç ve çok sayıda polis ekibinin katıldığı operasyonda bazı adreslere baskın yapan ekipler roketatar, M16 silah ve dolu şekilde 3 şarjör, antitank mayını, roketatar mühimmatı, 126 kalaşnikof mermisi ve bomba yapımında kullanılan malzemeler ele geçirdi. Saldırıda patlayıcı yüklü aracı polisevi ve polis merkezinin bulunduğu binanın önüne getirdiği tespit edilen ve yaralı yakalanan örgüt mensubu M.O'nun emniyetteki işlemleri sürüyor.

 

YARALILARI ZİYARET ETTİLER

Van Milletvekili Beşir Atalay, Vali İbrahim Taşyapan ile saldırıda yaralanan 4 kişiyi Lokman Hekim Hastanesinde ziyaret ederek doktorlardan bilgi aldı. Atalay, yaptığı açıklamada, dün gece gerçekleştirilen saldırının çok ciddi bir olay olduğunu söyledi. Saldırıyı, "Çok haince planlanmış, alçakların, namussuzların böyle acımasızca planladığı büyük bir patlama." olarak değerlendiren Atalay, şöyle konuştu: "3 şehidimiz var. Birisi polis, 2'si sivil vatandaşımız. 3'ü de genç insanlar. Şu anda hastanede yatan 5 yaralımız var. Dördü burada, birisi üniversite hastanesinde. Buradakilerin de hepsinin durumu iyi. Yaralarımızdan hayati tehlike arz eden yok. Zaten 3 tanesi bugün taburcu olacak. Bir polisimiz belki 2-3 gün yatacak. Ama o da iyi. Sivillerden biri buraya çocuğunu ziyarete gelmiş. Bir sivil güvenlik görevlisi yaralı. Şehidimizi de uğurladık. Bu polisimiz de Hakkari'ye intikal edecek polislerden biriydi. Buraya intikal yeri olarak gelmiş. Burada bir iki gün kalıp gidecekmiş. Hayatını kaybeden insanlar ise o yakınlarda çalışan genç insanlar."

 

"15 TEMMUZ GECESİNDEN ÇOK AYIRMIYORUM"

"Valimiz, emniyetimiz, jandarmamız çok başarılı çalışma yürüttü ve onlara çok kayıp verdirdi. Hem de elebaşıları lider kadroları burada çok büyük kayıplar verdi." diyen Atalay, sözlerini şöyle sürdürdü: "Van'a çok asıldılar ama hamdolsun en büyük şeyleri de dün akşam oldu. Ama Rabbim muhafaza etti. Çevrede vatandaşların zararı var, camlar kırıldı. Tabi hepsinin çalışması yapılacak ve onlar telafi edilecek. Ben gene de polisimize teşekkür ediyorum. Patlamanın olduğu karakolda önceden tedbir alınmış ve oraya beton bariyerler kurulmuş. Daha yakın yere gelemediler. Polisimizin dikkatli çalışması sonucu daha büyük zarar önlenmiş oldu. Şehitlerimize Allah'tan rahmet diliyoruz. Rabbim bunların şerrinden muhafaza etsin. Şahsen bütün bu olanları, şu günlerde olanları 15 Temmuz gecesinden çok ayırmıyorum. Onlarla irtibatlı görüyorum. Onların bir uzantıları. Burada zaten bir işbirliği vardı. Biz onu biliyorduk. Yani geriye kalanların buralardaki oyunlarıdır diye düşünüyorum."

 

TAŞYAPAN: HAİNCE BİR SALDIRI

Vali Taşyapan ise saldırıda 71 kişinin yaralandığını, bunların çoğunun taburcu olduğunu, 5 kişinin ise tedavilerinin sürdüğünü kaydetti. Olayın büyüklüğü karşısında yaşadıklarının kendilerine teselli verdiğini vurgulayan Taşyapan, "Hakikatten haince bir saldırı. Direkt İkinisan Polis Karakolumuz ve polis evimiz hedef alınmış. O sokaktaki tüm binalarımız ve vatandaşlarımız zarar gördü. Sivillere zarar veren bir yapıya dönüştü. Tabi ki terör örgütleri amacına ulaşmak için sivil, polis, asker ve kamu ayrımı yapmıyor." diye konuştu.

 

“DEVLETİMİZ BUNA FIRSAT VERMEYECEKTİR”

Taşyapan, şunları kaydetti: "Milletimizin birliği beraberliği karşısında hainler hiçbir zaman hedefine ulaşamayacaktır. Tabii ki Van 27 gün Türk bayraklarıyla meydanları doldurdu. Bunu kaldıramamanın cevabıdır bu diye düşünüyorum. Çok şükür Allah'ın yardımıyla da bu badireyi de milletimiz atlattı. Devletimiz buna fırsat vermeyecektir. Devletimizin büyüklüğü karşısında bunlar zarar verseler de hedeflerine ulaşmaları mümkün değildir. Olay yerine yardıma koşan vatandaşlara da ayrı ayrı teşekkür ediyorum. Vatandaşlarımıza da geçmiş olsun. Cana gelmesin, mala gelenleri devletimiz karşılar. Bunun devletimizin büyüklüğü karşısında ehemmiyeti yoktur. Allah beterinden saklasın."

 

İKİ GENÇ GÖZYAŞI İÇİNDE TOPRAĞA VERİLDİ

Van'ın merkez İpekyolu ilçesinde polisevi ve polis merkezinin bulunduğu binaya patlayıcı yüklü araçla düzenlenen saldırıda hayatını kaybeden Faruk Tam ve Dicle İdrak'ın cenazeleri defnedildi. İskele Caddesi'nde örgüt mensuplarınca polisevi ve İki Nisan Polis Merkezi'nin bulunduğu binaya patlayıcı yüklü araçla gerçekleştirilen saldırıda yaşamını yitiren, bir alışveriş merkezinde kasiyerlik yapan Dicle İdrak (19) ile aynı iş yerinde çalışan Faruk Tam'ın (17) Van Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ndeki otopsi işlemleri tamamlandı. Tam'ın cenazesi, yakınlarınca Şabaniye Mahallesi Mezarlığı'nda gözyaşları arasında toprağa verildi. İdrak içinse Norşin Camisi'nde tören düzenlendi. İdrak'ın cenazesi, iş arkadaşı Tam'ın mezarının yanına defnedildi. Cenaze töreninde konuşan İl Müftüsü Nimetullah Arvas, menfur patlamada hayatını kaybedenlere başsağlığı diledi. Hayatını kaybeden İdrak ve Tam'ın helal ekmek kazanmak için çalıştıklarını anlatan Arvas, pırıl pırıl iki genci kaybetmenin derin üzüntüsü içerisinde olduklarını ifade etti.

 

TAM: SALDIRIYI LANETLİYORUM

Faruk Tam'ın amcası İsa Tam ise yeğeninin çalıştığı iş yerinin polis merkezine yakın olduğunu aktardı. Patlamanın etkisiyle büyük zarar gören iş yerinde yeğeninin hayatını kaybettiği bilgisini aldıklarını belirten Tam, şöyle devam etti: "Patlama olduğu saatte hemen kendisini aradık ama ulaşmadık. Sonra hemen dışarı çıktık ve aramaya başladık. Bir yerde bulamayınca hastane morglarına baktık. Hastanede cenazesine rastladık. Yeğenim henüz gencecikti. Bu saldırıyı şiddetle kınıyor ve lanetliyorum." Cenaze törenine Van Valisi İbrahim Taşyapan, Van Milletvekilleri Beşir Atalay ve Burhan Kayatürk, İl Jandarma Komutanı Albay Yüksel Oğuz, İl Emniyet Müdürü Mehmet Suat Ekici, AK Parti İl Başkanı Zahir Soğanda ve vatandaşlar katıldı.

 

ATALAY İNCELEMELERDE BULUNDU

Van Valisi İbrahim Taşyapan, Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti) Van milletvekilleri Beşir Atalay ve Burhan Kayatürk ile birlikte bombalı saldırının yaşandığı bölgede incelemelerde bulundu.  Önceki gece saatlerinde 2 Nisan Polisevi’ne düzenlenen ve 3 kişinin hayatını kaybettiği, 73 kişinin yaralandığı bombalı saldırının şiddeti, gün ağarınca ortaya çıktı. Saldırıda polisevi büyük hasar görürken, çevredeki iş yerlerinin de camları kırıldı. Saldırıda hayatını kaybeden 19 yaşındaki Dicle İdrak’ın Norşin Camii’nde düzenlenen cenaze namazına katılan Vali Taşyapan, AK Parti Van milletvekilleri Beşir Atalay ve Burhan Kayatürk ile Tuşba Belediye Başkanı Fevzi Özgökçe ile birlikte saldırının yapıldığı olay yerinde inceleme yaptı. İncelemeleri sırasında İl Emniyet Müdürü Mehmet Suat Ekici’den bilgi alan Vali Taşyapan ve Milletvekili Beşir Atalay, yapılan saldırıyı kınadılar.

 

SOĞANDA: SON ÇIRPINIŞLARIDIR!

Kent merkezindeki polisevi ve polis merkezinin bulunduğu binaya bomba yüklü araçla saldırı gerçekleştirildiğini hatırlatan Soğanda, şöyle konuştu: "Polisevine yetişmeden bomba yüklü araç patlatıldı. Olayda biri çocuk 3 vatandaşımız şehit oldu. 17'si polis olmak üzere toplamda 71 vatandaşımız yaralandı. Bunların 3'ü ağır. Öncelikle şehitlerimize rahmet, yaralılarımıza acil şifalar diliyorum. Terörü lanetliyorum. Milletimizin başı sağ olsun. Bu, terör örgütünün son çırpınışlarıdır. Van bilindiği gibi FETÖ'ye karşı büyük bir direniş gösterdi. Bir aydan uzun süre demokrasi nöbetlerini tuttu. Dış güçlerin maşası olan terör örgütleri, Van'ın direncini kırmaya çalışıyorlar. Vanlıların bu direnci kırılmayacak, teröre karşı milletini, memleketini koruyacaktır. Binlerce insan burada bekliyor. Allah'ın izniyle ülkemiz, hükümetimiz, milletimiz terörün üstesinden gelecektir."

Editör: TE Bilisim