HDP Van Milletvekili Lezgin Botan Van’ın sorunlarının araştırılması talebi ile meclis araştırması talep etti.

 

Halkların Demokratik partisi (HDP) Van Milletvekili Lezgin Botan, Van’ın 23 Ekim ve 9 Kasım 2011 Tarihlerinde yıkıcı iki büyük deprem yaşadığını ifade ederek depremden önce var olan ve çözüm bekleyen sorunları, yaşanan depremle birlikte sorunların artarak katlandığına dikkat çekti. Botan, uzun yıllar boyunca ilin var olan ekonomik potansiyelini değerlendirecek yatırımlar yapılmadığı ve kamu olanaklarının dağıtılmasında yaşanan eşitsizlikler ile bölgeler arasında oluşan gelişmişlik farkının giderek artması sonucu başta Van’ın olmak üzere bölgedeki tüm illerde yaşanan sorunların kronikleştiğini kaydetti. Botan, Van’ın sorunlarının tespit edilerek alınması gereken önlemlerin belirlenmesi amacıyla Anayasanın 98. ve İçtüzüğün 104. ve 105. maddeleri gereğince Meclis Araştırması talebinde bulundu.

 

BOTAN: VAN MERKEZ KONUMUNDADIR

Botan, Van’ın 23 Ekim ve 9 Kasım 2011 Tarihlerinde yıkıcı iki büyük deprem yaşadığını anımsatarak, “Depremden önce var olan ve çözüm bekleyen sorunları yaşanan depremle birlikte artarak katlanmıştır. Van ilimiz sahip olduğu tarihi, kültürel ve doğal zenginlikleri yanı sıra; Türkiye’nin İran ve Orta Asya’ya açılan kapısı durumundadır. Ayrıca bulunduğu bu konum nedeniyle bölge illeri açısından da bir merkez durumundadır.” Dedi.

 

“BÖLGEDEKİ TÜM İLLERDE YAŞANAN SORUNLAR KRONİKLEŞTİ”

Türkiye’nin içinde bulunduğu ekonomik, sosyal kültürel ve demokratik gelişim düzeyi ve olanaklarından her ilin etkilendiğini ifade eden Botan, “Ancak uzun yıllar boyunca ilin var olan ekonomik potansiyelini değerlendirecek yatırımlar yapılmadığı ve kamu olanaklarının dağıtılmasında yaşanan eşitsizlikler ile bölgeler arasında oluşan gelişmişlik farkının giderek artması sonucu başta Van ilimiz olmak üzere bölgedeki tüm illerde yaşanan sorunları kronikleştirmiş ve adeta bölgede yaşayan yurttaşların değişmez kaderi haline dönüşmüştür. 

Van ilimizde işsizliği önleyecek ve istihdamı arttıracak kalıcı yatırımların yapılmamasının yanı sıra kentin önemli bir geçim kaynağı olan hayvancılık faaliyetleri de Kürt sorununun çözümünde uzun yıllar tek yol olarak sürdürülen “düşük yoğunluklu çatışma” süreciyle tümden bitme noktasına gelmiştir. Yürütülen askeri operasyonlar nedeniyle ilan edilen yayla ve mera yasakları, Devletin Et ve Balık Kurumunu Özelleştirme kapsamına alması ile hayvancılık için sağlanan kredi ve teşvik olanaklarının yetersizliği ilin önemli bir geçim kaynağı olan hayvancılık faaliyetini yapılamaz hale getirmiştir. Kentin önemli bir diğer ekonomik kazanç kapısı olan İran’a açılan sınır kapısının kapalı tutulması ve sınır ticareti yapma olanaklarının kısıtlanması da kent ekonomisini önemli derecede etkilemektedir.” Şeklinde konuştu.

 

BOTAN: KÜLTÜR TURİZM BİNASINI ONARAMADI

Tarihin köklü medeniyetlerinden olan Urartu Medeniyetinin tüm tarihsel ve kültürel mirasını barındırması açısından adeta bir açık hava müzesi konumunda olduğunu kaydeden Botan, “Van ilimiz erken demir çağlarından günümüze kadar insanoğlunun ilk yerleşim merkezlerinden birisi olması bakımından çok sayıdaki medeniyet ve dini inanca ait ibadethane ve yapılarıyla da önemli bir yerdir. Ne yazık ki gerekli bakım ve tanıtım yapılsa değil Van ilimiz için tüm bölge ve Türkiye açısından önemli bir turizm geliri sağlayacak bu değerleri tanıtacak ve koruyacak İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü depremden sonra zarar gören binasını bile onaramamış, başka mekânlarda faaliyetlerini sürdürmektedir. Türkiye’nin en büyük Gölüne sahip olan Van ilimiz ne yazık ki hem iktidarların çarpık kentleşme anlayışı hem de kentlerin yönetim ve imar planları konusunda yerel yönetimlerin çoğu yetkisini gasp etmesi sonucu ne kendi sorumluğunda olan işleri yapmakta ne de yerel yönetimlerin yapacağı çalışmalara müsaade etmektedir. Bu merkeziyetçi yönetim anlayışı nedeniyle önemli bir değer olan Van Gölü bu gün aşırı kirlenme nedeniyle kentin önemli bir sorunu haline gelmiştir.” Diye belirtti.

 

“MECLİS ARAŞTIRMASI AÇILMASI GEREKMEKTEDİR”

Botan son olarak şunları kaydetti: “Kentin çevre illerle olan ulaşımı ve kent içi trafik sorununu çözecek olan Van Çevre Yolu 2010 yılında ihalesi yapılmış olmasına rağmen halen bitirilmemiştir. Van depremiyle birlikte uzun süre ticari faaliyette bulunamayan Van esnafının deprem sonrası vergi borcu terkini, sicil affı, uygun kredi ve destek olanakları konusunda hükümetten beklediği desteği alamaması sonucu bankalara olan borçları nedeniyle hem icra takibine uğramışlar hem de bu borçları nedeniyle yeni kredi kullanma imkânından mahrum kalmışlarıdır. Kentler açısından önemli sosyal kültürel ve ticari canlılığa vesile olan sportif etkinlikler ve müsabakaların düzenlendiği ve neredeyse her ilçede bile var olan kent stadyumunun depremde zarar görmesi nedeniyle kullanılamaz durumda olması ve aradan geçen zamana rağmen; yeni bir stadyumun kente kazandırılmamış olması da önemli bir sorun olmaya devam etmektedir. Belirtilen nedenlerle Van ilinin sorunlarının araştırılarak alınması gereken tedbirlerin belirlenmesi amacıyla Meclis Araştırması açılması gerekmektedir.” 

Editör: TE Bilisim