Van’da yıllardır gündemde olmasına ve konuşulmasına rağmen bir türlü çözülemeyen trafik ve toplu taşıma sorunu ili ilgili adımlar bir türlü atılmazken, küçük vasıtalarla taşıma devam ediyor. Seçim öncesi metrobüslerin, şehir içi otobüslerinin, akbilli taşımanın sözlerinin verildiği kentte halen toplu taşıma minibüslerle yapılıyor.

Geçtiğimiz yıl itibariyle büyükşehir hazırlıklarını başlatan ve yerel seçimden sonra resmen büyükşehir olan kentte ulaşım sıkıntısı artarak devam ediyor. Şehir içi yolların darlığı ile birlikte alternatif yollara duyulan ihtiyaç ile toplu ulaşım araçlarına olan ihtiyacın fazla olması sıkıntı yaratırken birçok mevkide ulaşım gün geçtikçe güçleşiyor. Kentte halen ulaşımın minibüsler ve özel halk otobüsleri ile sağlanırken özellikle kampus gibi yolcu sayısının fazla olduğu bölgeler için büyükşehire yakışır modern otobüslerin ve diğer taşımaların ihtiyacı biraz daha artıyor. Geçtiğimiz yıllarda Emniyet, Şoförler Odası ve Belediyenin Ulaşım Koordinasyon Merkezi ile çözüleceği adres gösterilmesine rağmen Van'ın ulaşımı ile ilgili henüz bir adım atılmadı. Büyükşehir belediyesi bünyesindeki UKOME’den büyükşehire hitap edecek bir toplu taşıma sistemi ile ilgili adım atılmazken şehir içindeki küçük duraklar ise şoför ve yolcular için dert olmaya devam ediyor.

MİNİBÜSÇÜLER: SORUN BİZDE DEĞİL

Geçtiğimiz günlerde Şehrivan’ın da gündeme getirdiği özellikle Beşyol civarındaki minibüs duraklarındaki yoğunluk ve kampus durağındaki kuyruk çilesi yıllardır Yüzüncü Yıl Üniversitesi ve Belediye arasında çözülmeyen bir konu olurken, o durakta çalışan minibüsçü esnaf da yaşanan sıkıntının en büyük mağduriyetini yaşıyor. Zira her gün onbinlerce öğrencinin gidiş geliş yaptığı şehir merkezi ve kampus arasında öğrenciler özel halk otobüsleri yerine sadece küçük minibüsleri tercih edince yoğunluk bitmiyor. Buna bir de şehir merkezine sıkışmış duraklar ve yetersiz araçlar eklenin Van’ın trafik ve ulaşım sorunu iyice içinden çıkılmaz bir hal alıyor. Hal böyle olunca da akıllara yerel seçim öncesinde belediyede, şoförler odası gibi ilgili kurum ve kuruluşlarda yapılan toplantılar ve verilen sözler geliyor. Zira seçim öncesi kentin ulaşımı konusunda bir çok vaat verilmesine rağmen henüz bir adım atılmazken en büyük sıkıntılardan biri de kampus güzergahında yaşanıyor.

BU KUYRUK BİTMEZ!

Kuyruk ile ilgi konunun asıl muhatabı olan Kampüs Durak Başkanı Abdurrahman Gündoğar ile görüştük ve sorunun temel kaynağına ulaştık. Gündoğar gerek araç konusunda gerekse de ulaşım konusunda hiçbir sorunun olmadığını tüm sorunun öğrencilerin otobüsler yerine minibüsleri tercih ettiklerinden kaynaklandığını söyledi. Okulların açılması ile birlikte Van’da gelenekselleşmiş olan öğrencilerin araç kuyruğu bu senede devam ediyor. Haftalar öncesinde konu ile ilgili görüştüğümüz öğrenciler bu şekilde kuyruğun olmasında dolayı sıkıntılar yaşadıklarını ve ders saatlerine geç kaldıklarını belirtmişlerdi. Hatta TOKİ’de oturan öğrencilerin bile bu sıkıntıyı yaşadıklarına yer vermiştik. Daha sonrasında ise görüştüğümüz yetkililer konun araç sıkıntısında olmadığını ve öğrencilerin minibüsleri tercih etmelerinden dolayı kuyrukların oluştuğunu öğrenmiş olduk. Konu ile ilgili Şehrivan Gazetesi olarak görüştüğümüz Kampüs Durak Başkanı Abdurrahman Gündoğar konuyu şöyle açıklığa kavuşturdu: “Araçlarımızda herhangi bir sorun yok. Gerek halk otobüslerinde gerekse de bizim duraktan yüze yakın araç kampüse gidiş geliş yapıyor. Ancak gelin görün ki öğrenciler otobüsleri tercih etmek yerine minibüsleri tercih ediyorlar. Hal böyle olunca da biz buraya Van’ın bütün araçlarını da yığsak, öğrenciler minibüsleri tercih ettikçe bu kuyruklar oluşacaktır.” Sözlerine yer verdi.

GÜNDOĞAR: REKTÖR BATTAL SORUNU KENDİ GÖZLERİYLE GÖRDÜ

Öğrencilerin her sene olduğu gibi bu senede halk otobüslerinin ağır olmasından dolayı minibüsleri tercih ettiklerini dile getiren Gündoğar, geçen yıl bu olayı Yüzüncü Yıl Üniversitesi Rektörü Peyami Battal’a da belirttiğini ve gösterdiğini dile getirdi. Gündoğar, “Geçen sene yine kampüs öğrencilerinin sırada beklediklerine dair haberler yapıldı. Bu netice Rektör Peyami Battal bu haberleri okumuştu ve bizleri ziyaret etmek istediklerini söylediler. Bizde buyur ettik ve kendileri buraya geldiler. Sabah saatlerinde burada sıra olduğu doğrudur. Rektör beyde bunu kendi gözleri ile gördüler. Ancak şöylede bir şey var. Öğrenciler minibüsler dışında burada bulunana otobüsleri ve halk otobüslerini tercih etmiyorlar. Bizim durakta toplamda 6 otobüs var. Sabah rektör bey kendi gözleri ile gördü öğrenciler otobüslere binmiyor. Minibüsler daha hızlı olduğu için öğrenciler tıklım tıklım olan minibüslere biniyorlar ancak boş olan otobüslere binmiyorlar ve bu araçları tercih etmiyorlar. Sizde haberinizde TOKİ’de oturan öğrencileri yazmıştınız. Bu da doğrudur. Öğrenciler TOKİ’den geliyorlar, eski emniyetin oradan halk otobüsleri geçiyor ancak öğrenci onun yeri şehir merkezine geliyorlar ve halk otobüsü yerine burada minibüslere biniyorlar. Öğrenciler minibüse binmemek için o kadar yolu buraya geliyorlar ve minibüse biniyorlar.” Dedi.

“ÖĞRENCİLER AKIN AKIN GELİYORLAR”

Halk otobüslerinde ciddi derece araçların çalıştığını ancak öğrenciler tarafında tercih edilmediğinden dolayı araçların boş bir şekilde kampüse gidip geldiğini dile getiren Gündoğan, ayrıca öğrencilerin kampüs güzergâhından geçen otobüsler yerine çarşıya geldikten sonra kampüse gittiklerini dile getirdi. Gündoğan şu ifadelere yer verdi: “Şu an itibariyle 35 tane halk otobüsü kampüse çalışıyor. Eski emniyet kavşağına gittiğiniz zaman otobüsler boş bir şekilde kampüse gidiyorlar. Ben ve halk otobüsü durağı başkanım orada bekliyoruz ve soruyoruz neden arabaya binmiyorsunuz diye. Öğrenciler otobüslerin yavaş gittiğini ve yolunda biraz uzak olduğundan dolayı otobüs yerine minibüsü tercih ettiklerini söylediler. Hal böyle olunca bizim buradaki durağımızda kuyruklar oluşuyor. Çünkü öğrenciler her yerden buraya geliyorlar. Hal böyle olunca evet kuyrukta oluyor. Biz bu konuyu toplantılarda rektör beyle de görüştük. Ne yaparsak yapalım kuyruklar oluşuyor. Ancak minibüsler bir sefer gidip geldikten sonra ikinci seferde artık öğrencilerin kuyruk gibi bir sorunu kalmıyor. Bu seferde var olan araçlarımız durakta boş bir şekilde bekliyorlar. Araçlarımız kalabalık olunca da yer konusunda büyük sorunlar yaşayabiliyoruz. Yani anlayacağınız bizim araç kuyruğumuz 1 saati geçmiyor. Ben kendilerine bekliyorsunuz buda göze batıyor diyorum ama öğrenciler yok binemem diyor başka bir şey demiyor.”

GÜNDOĞAN: DURAĞIMIZ ARAÇLARIMIZA YETMİYOR

Duraklarının yer konusunda da büyük sıkıntılar çektiklerini dile getiren Gündoğan ayrıca kampüse kendi duraklarından 60 araç bulunduklarını söyledi. Gündoğan, “Bunun yanı sıra yer sıkıntısında bahsettim. Durağımızın geniş bir alanı olmadığı için ve araç sayılarımızın da fazla olmasından dolayı sıkıntılar yaşıyoruz. Bunun yanı sıra burada bulunana 2-3 alış veriş merkezine gelen veya bu alış veriş merkezlerinin araçlarında buraya park edince yerimiz daha da daralıyor. Hal böyle olunca işler çıkmaza giriyor. Bunun yanında araçlarımız çok olduğundan dolayı ve diğer gerek alış veriş merkezlerinin araçları gerekse de alış verişe gelen araçların insanları buradaki trafiği durma noktasında getirince işin suçlusu ve kabahatlisi bizler oluyor. Araçlarımızın çok olmasından dolayı göze ilk batan bizler oluyoruz. Defalarca yer istedik bizlere tamam dediler ama gelin görün ki ondan da bir şey çıkmadı. Bizler yer konusunda ciddi anlamda perişan haldeyiz. Rektör beyle kaç defa toplantılarda bir araya geldik ben kendilerine şunu da söyledim. Siz Van’daki tüm araçları gerek sabah okula giderken gerekse de akşamüzeri okul çıkışlarına getirseniz de bu kuyruk bitmez. Çünkü öğrenciler bir anda akın ediyorlar ve otobüs yerine minibüsleri tercih ediyorlar. Bizim şuanda kampüse 54 minibüs ve 6 otobüsümüz var toplamda 60 aracımız var. Ancak gelin görün ki yine kuyruklar oluyor.” Dedi.

MESAFEYE GÖRE PARA ALINABİLİR Mİ?

Vatandaşın her zaman araçlarda sorduğu ve hatta yeri geldiğin de bunu dile getirdiği, “mesafeye göre ücret alınsın” durumunu da Gündoğan’a sorduk. Gündoğan, “Ben 20-21 yıldır bu işi yapıyorum. Mesafeye göre para alma eskiden vardı. Örnek olarak buradan İskele yoluna kadar belli bir fiyat alınıyordu, buradan Kampüse kadar ise belli bir fiyat alınıyordu. Hal böyleyken öğrenciler bunu kabul etmediler. Daha sorasında ise öğrenciler ile halk arasında sıkıntılar yaşadılar. Bizde bu konuyu belediye başkanımız ile görüştük onlarda bize tek fiyat olsun dediler. Bizler öğrenciler için kolaylıklar sağlıyoruz. Ancak gelin görün ki biz araçlardan muavinleri de kaldırmaya başladık. Ancak bu seferde öğrenci de, diğer sivil vatandaşta öğrenci olduğunu söyleyerek öğrenci parası veriyorlar. Buda elbette ki bizler için sıkıntı yaşatıyor.” Dedi.

Editör: TE Bilisim