Uzun süredir gerçekleşmesi beklenen Van Güçbirliği Platformu nihayet dün kuruldu. Van Milletvekili Beşir Atalay’ın projesi olan, resmi bir yapıda olmasa da kentin tüm dinamiklerini bir araya getiren ilk organizasyon olan şura ‘Van’ odaklı ilk toplantısını gerçekleştirdi. Van adına çok önemli bir yapı olmasıyla birlikte Atalay’ın geçmiş tecrübeleriyle birlikte çok profesyonel ve kapsamlı bir yapı ile kurulan platformda daha ilk toplantıda gelecek adına önemli konular ve isimler ön plana çıktı. Van’ın en çok ihtiyaç duyduğu dönemde kurulan Güçbirliği Platformu’nda tek eksik büyükşehir ve ilçe belediye başkanları oldu...

 

Van Güçbirliği Platformu Mütevelli Heyet Toplantısı yapıldı. Van Güçbirliği Mütevelli Heyet Başkanı ve Van Milletvekili Beşir Atalay başkanlığında, Van Valisi İbrahim Taşyapan, Van Milletvekili Burhan Kayatürk, Kocaeli Milletvekili, Yüzüncü Yıl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Peyami Battal, mütevelli heyet üyeleri ve ihtisas kurulu başkanlarının katılımıyla Van Elite World Hotel’de gerçekleştirildi. İlk buluşmaya büyükşehir ve ilçe belediye başkanları haricindeki tüm mütevelli heyeti üyeleri katılırken Van adı ile buluşan katılımcıların ilgisi heyecan verdi. Toplantı ilk olarak Yönetim Kurulu Başkanı olan Van Valisi’nin oluşumla ilgili açılışı ile başlarken, platformun sekreteryasını yürüten DAKA Genel Sekreteri Emin Yaşar Demirci ise bu oluşumu anlattı. Van Valisi platformun görüşmeleri başlamasından önce Van hakkında katılımcıları bilgilendirirken ardından da oluşumu anlatan değerlendirmesi ile konuşmasına başladı.

 

TAŞYAPAN: TAMAMEN SİVİL BİR OLUŞUMDUR

Van Güçbirliği Platformu Yönetim Kurulu Başkanı ve Van Valisi İbrahim Taşyapan yaptığı açılış konuşmasında şu ifadelere yer verdi: “Bizler de bu platformu organize ettik. Fikir babası Sayın Beşir Atalay'dı. Bu platforma ilimizin bütün önemli temsilcilerini davet ettik. Bütün belediye başkanlarımız, diğer kurumlarımız davet edildi. 75 kişilik bir heyet belirledik. Çağrılarımız isme yapıldı. Bugün 45 kişinin üzerinde katılım var. Burası tamamen sivil bir oluşumdur. İlimizle ilgili tüm kalkınma fikirlerinin masaya yatırılacağı bir mekanizmadır. Burada her türlü konu konuşulabilecektir. Tüm sektörleri ilgilendiren konuları burada konuşacağız, gerekli mekanizmalara taşımak için gayretlerimiz olacak ve takipçisi olacağız. Mecliste grubu bulunan bütün siyasi parti başkanlarımızı da davet ettik. Güçbirliği, bizim arkamızda olan bir birlik olacak. Projenin fikir babası olması nedeniyle de Mütevelli Heyet Başkanının Beşir Atalay olmasını arzu ettik.”

 

ATALAY: SİYASET VE FARKLILIKLAR BİR TARAF BIRAKILSIN

Taşyapan’ın ardından konuşan Ak Parti Van Milletvekili Beşir Atalay, toplantıların çok resmi olmamasını, daha rahat ve geniş ortamlarda gerçekleştirilmesini söyledi. Atalay, “Ne kadar resmiyetten çıkarabilirsek o kadar iyi olur. Birkaç hususa değinip katılımcılara söz vermek istiyorum. Emin yaşar beyin anlattıklarına ilave olarak, ilin bütün kesimlerinin bir araya gelmesi ve şehri sahiplenmesi ve bütün konuları paylaşması ve birlikte takip etmesi, kaygıyı herkesin çekmesi çok önemli bir husus. Burada örnekler de var doğrusu. Bir anlamda Van'ın eşrafı, tüm kamu yöneticileri, yatırımcı kuruluş başkanları, ekonominin bütün kuruluşları, yerel yönetimler, herkes bir araya gelsin ve ili konuşsunlar. İlin geleceği mesele olduğunda siyaset ve farklılıklar bir kenara bırakılsın, herkes tek vücut olsun. Bu tür iller başarılı olmuştur. Örneğin Kayseri. Kayserilerin nasıl bir araya geldiklerini, Kayseri’yi nasıl dert edindiklerini çok yakından biliyorum. Şehrin bir ruhu sahibi var. Bu platformda bunu arıyoruz. Gaziantep örneklerden biri. Bu tür örnekler var. Şehir kendi içinde ne kadar iyi bütünleşirse kalkınması da o kadar başarılı olur.” Dedi.

 

“YATIRIMCILARI VAN’A NASIL ÇEKEBİLİRİZ?”

Atalay konuşmasının devamında şu ifadelere yer verdi: “Tabii bir araya gelmek, her kesimin şehirle ilgili bilgilenmesini saplıyor. Hiçbir kesim hiçbir konudan kopuk olmuyor. Bu bilgilenmeyi de çok önemli görüyoruz. Gereksiz değerlendirmelerden kurtulmuş oluyoruz. Bur bir sivil ortak akıl platformu ama tüm resmi kesimler de bunun içinde. Herkesin düşüncesi bu platforma gelecek. Takip arısından da önemli. Bunun için aramızda işbölümü yapacağız. Kim ne yapacak bunlar bilinecek. Bir yönetim kurulumuz var. Yarısı kamu yöneticilerimiz, ama ekonomiyi temsil eden geniş kesimler de var. Esas işin motoru onlar olacak. Siyaset kesimini de onlar çalıştıracak ve teşvik edecek. Göreceksiniz birkaç toplantı sonra bütün arkadaşlarımız bunun sonuçlarını görecek. Van dışındaki arkadaşlarımızdan da Ankara’da İstanbul’da Antalya vakfı dernek işadamlarımız da var. İnşallah bunların hepsini de Van’la ilgili konuların içine katmak istiyoruz. Yatırımcıları Van’a nasıl çekebiliriz ya da bulundukları yerden Van’ın yatırım yapmalarını sağlayabiliriz. Vanlı olan dışarıdakileri de bu platformun bir paydası haline getirme yönünde çabalarımız olacak. Valimiz genel bir tablo çizidi, olumlu ve olumsuz yanlarıyla. Bunların hepsine gerçekçi bakacağız. Bundan sonra da bu tür sunumlar olabilir. Belli bir konuya özel toplantılarımız olabilir.”

 

ATALAY: VAN’I ÖZEL BİR MERKEZ HALİNE GETİRECEĞİZ

Van’ı bölgede çok güzel bir merkez haline getireceklerini ifade eden Atalay, “Eğitim yılı başında sadece eğitim konusunda bir toplantı yapabiliriz. Sunumlar yapılır. Bilgi sahibi olur ve daha fazla neler yapılabiliriz düşünürüz. Burada ilçelerimiz, kaymakamlarımız ve başkanlarımızla temsil edilecek. Bir toplantımızda sadece yerel yönetimler, sadece tarım sektörü görüşülebilir. Üniversitemiz burada fazlaca rol alacak. Eski bir rektör olarak da söylüyorum, şehir üniversite bütünleşmesiyle ilgili daima şikayetler olur. Bu manada üniversitemizin de insan gücünden daha fazla faydalanacağız. Van’ın tanıtımına çok özel önem vereceğiz. Tabii çalışmalar var ama turizm zenginliklerimizi için daha farklı tanıtım yönleri bulacağız. Van’ı inşallah doğu Anadolu da çok özel bir merkez haline getireceğiz. Bu heyet hep beraber bu konuya kafa yoracak. Merkezi hükümette daha fazla etkili olmaya çalışacağız. Takip ettiğimiz belli konular var ama bu heyetin görevlendirmeleri ile Van’ı daha iyi takip edeceğiz. Kısa değerlendirmeden sonra sizlere söz vereceğim. Bugün ilk toplantımız. Genel değerlendirmeler yapabilirsiniz. Somutluk arzumuzdur. Basın temsilcilerimiz de burada hazır. Her şey şeffaf bir şekilde yürüsün. Konuşmalardan sonra da genel bir toparlama yapacağız. Ondan sonra da valimizin yemek ikramıyla bitireceğiz. 2 ayda bir toplantı olacak. Herkes söyleyeceğini söylesin.” Şeklinde konuştu.

 

TAKVA: MİSYON EDİNMELİYİZ

Atalay’ın konuşmasının ardından katılımcılara verilen söz hakları ile karşılıklı fikir alış, verişinde bulunuldu. İlk söz alan ise Van Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) Yönetim Kurulu Başkanı Necdet Takva oldu. Takva şu ifadelere yer verdi: “Çok önemsediğimiz bir çalışma. Büyük bir hayalin somutlaşmış hali belki de. Biz bize olacağız ve bundan sonra da çok bir araya geleceğiz. Kentin ileri gelenlerinden olan bir kadroyla süreci tamamladınız. Bizde üstlenmemiz gereken rol bakımından üzerimize düşenleri yapacağız. Şu bir gerekçe ki, şu anda Türkiye’de 81 vilayette 75. Sıradayız. Bu bir realite. Ya bunu kabul edeceğiz ya da asla bunu kabul etmeyip gayret içinde olacağız. Kabul edilebilir, ölçülebilir hedefler koymamız gerekmektedir. Bu kaderi ret ederek bu kenti geleceğe taşıma konusunda bir misyon edinmeliyiz. Ben bunun kader olmadığına inanıyorum. Kentin yerel yönetimlerinin katılımı da bir görev sayılmalı, omuz omuza bir anlayışla hareket edilmelidir. Hayırlı uğurlu olsun.”

 

HATUNOĞLU: VANLILIK TEMEL ESASTIR

VİŞAD Başkanı Fatih Hatunoğlu, Van’ın iyi yerlere gelmesi için Vanlılığın esas olduğunu söyledi. Hatunoğlu, “Merkezimiz İstanbul’da. Van’da ve Antalya’da şubelerimiz mevcut. Biz 3 yıldır söylediğimiz şey: kişinin ideolojisi ne olursa olsun ekonomik, sosyal kültürel anlamda kendini geliştirmesi Vanlılık temelindedir. Van’ın bir yere gelmesi ancak Vanlılık esasına dayalı bir çalışmadan geçecektir. İstanbul nasıl Avrupa’ya açılan kapısı ise Van’da Ortadoğu’ya açılan kapısıdır. Bahsedilen konuların tamamı bizim de gündemimizdeydi. Biliyorsunuz sermaye tartışma ortamını sevmez, huzur ortamını sever. Bizim 7 Haziran öncesi çok ciddi çalışmalar yaptık. İnsanları buraya getirdik. Ancak 7 Haziran sonrası yaşananlar insanların buraya gelmesini engellemiştir. İnsanlar korkuyorlar. Sorunlar, kaygıları gideremiyoruz. Doğal olarak öncelikle bu güvenin aşılanması gerekiyor. Birçok insanımız sizler gittiniz Van’ı unuttunuz diyor. Asla. Benin ailem burada yaşıyor. Sizin oluşturdunuz bu heyet bizim de size destek vermemiz açısından çok önem arz etmektedir. Bu çalışma çok yüksek bir fikir. Biz de bu tür yüksek fikirlerden korkamadan, görüşümüz ne olursa olsun, sadece Vanlılık üzerinden çalışarak gerekli mekanizmaları harekete geçirmeliyiz. Biz 200 işadamımızla bu platformdan gurur duyuyor, bütün çalışmalara elimizden gelen bütün desteği vereceğimiz bildiriyorum.” Dedi.

 

ODABAŞI: EKONOMİ KÖTÜYSE REFAH DA YOKTUR

Van TSO Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Semra Odabaşı yaptığı konuşmada şu sözleri kullandı: “Hepimizi dinlemek istemeniz de çok güzel. Söyleyecek çok şey var ama çok güzel şeyler yapıldığını da biliyorum. Umarım barış ve huzur içinde bütün bu çalışmaları sonlandırırız. Kadın olarak, bizi gözden çıkarmamanızı diliyorum. Bu gücü pozitife çevirmek, ekonomiye katmak istiyoruz. Ekonomimizin durumu şu günlerde yok. Ekonomi kötüyse refah da yoktur. Önce barış diyoruz. Huzur içinde kadınların da üretime yönelik yerini almasını bekliyor, hepinizden destek ve yardım istiyorum. Gelecekte daha fazla kadını burada görmek istiyorum. Kadın milletvekillerimizi de burada görmek isterdim.”

 

TİMUR: BELEDİYELERİN OLMASI GÜÇ KATAR

Van Baro Başkanı Murat Timur belediyelerin platformda olmasının, güçbirliği platformuna güç katacağını söyledi. Timur, “Öncelikli toplantının önemli olduğunu belirtmek isterim. Ortak akıl, güçbirliği, herkesin temsili, birlik beraberlik çok önemli kavramlar. Necdet beyin de ifade ettiği gibi, belediye burada olması bu platforma güç katacaktır. Onlarsız bürokratik bir ağırlık gözüküyor. Hedefe ulaşabilme açısından o arkadaşlarımızın da buraya katılımı sağlanmalı. İşadamlarımız, kamu yöneticilerimiz, yerel yönetim temsilcilerimizle kamu kaynakları kullanımı konusundan sivil toplumla ortaklaşmaları önemlidir. Ancak bölgenin istikrarı, 7 Haziran sonrası süreci hepimizde kaygılar uyandırıyor. Barış ve kardeşlik sürecinde hepimiz heyecanlandık ama şu dönemde toplum olarak hepimiz kaygılıyız. Tam da bu çerçevede çatışmalı süreç içerisinde, bu olumsuzluk hepimizi çok derinden yaralıyor. Ortak bir akla nasıl ulaşabiliriz, hepimiz bu ülkenin bileşenleri isek, farklı halklar birlikte yaşam noktasında ortaklaşacaksak, bu yönde biraz mücadele etmek gerekiyor. Geleceğe karamsar bakma noktasında olumsuzluktan saydığımız zaman bu platform hepimizi ileriye taşıyabilecek. Sizlere teşekkür ediyoruz. Heyetinin görüşlerinin de alınması demokratik bir yapı oluşturacaktır.” Şeklinde konuştu.

 

ÖZGÖKÇE: İSTİŞARELER KALKINMA İÇİN ÖNEM ARZ EDİYOR

Tuşba Belediye Başkanı Fevzi Özgökçe, istişare ve şuraların yerelde kalkınmanın en önemli şartlarından bir tanesi olduğunu ifade etti. Özgökçe şöyle konuştu: “Komisyonların tespiti ve görev dağılımları konusunda, bizlerin de yerel yönetimlerin de aktif katılımını arz ediyoruz. İlimizin bir anayasası yok. Çevre düzeni planı halen mahkemelik. 2010dan bugüne halen şekillenmemesi tüm yerel yönetimlerin çalışmalarını kısıtlamaktadır. Van gölü için özel koruma kanunun ve arıtma tesisinin uygun bir yere en hızlı şekilde yapılması, lazımdır. Tüm bunların yapıla bilemesi heyetin 2 değil her ay toplanması ile mümkün olacaktır. Her toplantımıza ilgili bakanlarımızın da katılımını arzu ediyoruz. Van bölgenin de kalbi durumunda. Her toplantıda bir yerel yönetimin bir sunum yapmasını öneriyoruz. Özellikle Tuşba, İpekyolu, Edremit başta olmak üzere. Güçbirliğimizle Van inşallah hak ettiği yere gelecektir. Huzur ortamı oluşması adına bu güçbirliğini her fırsatta dile getirmemiz gerekir.”

 

BOZKURT: HER ZAMAN HAZIRIZ

Organize Sanayi Bölgesi (OSB) Başkanı Şemsettin Bozkurt gerçekleştirilen platformu ve oluşumu kıymetli bulduklarını söyledi ve oluşumun uzun zaman önce yapılması gerektiğine vurgu yaptı. Bozkurt, “Çağımız bilgi çağı. Toplumda bilgi sahibi olmadan fikir sahibi olan birçok tutumumuz var. Bilginin ekonomiye dönüştüğü bir çağla buluşmak istiyoruz. Üniversite sanayi işbirliğini çok önemsiyoruz. Bu anlamda, bilgiyle donanmamız lazım. Ekonomiye dönüşmesi için de devletin fırsat eşitliği yaratması lazım. Van’ın tek üretici kurumu olduğumuz için bazı sıkıntıları dile getirmek istiyorum. 2 büyük deprem yaladık. KOSGEB kredileri ile kendimizi biraz olsun ayakta tuttuk. 7 Haziran sonrası çatışmaları süreç Van ekonomisini adeta felce uğrattı. Somutlaştırırsak, Van şu anda kan alıyor. 6 aya yakındır, çeklerimiz ülkenin batısında kabul görmüyor. Van’da ekonomik döngü şu anda sıfırda. İnanın memur maaşları dolaşıma girince, sadece bu para dolaşımda. Çok acil, KOSGEB kategorisinde, küçük 30 orta 100 bin sanayici için 500 bin faizsiz 6 ay ötelemeli kredi imkanı bekliyoruz. İnanın önümüzde çok ürkütücü rakamlar var. 10 milyarlarca lirayla ifade ediliyor. Esnaflarımız tedirgin. Çözüm sürecinin mutlaka devam ettirilmesini çok değerli buluyorum. Hiçbir ideoloji, farklılık orta koymadan kalkınma için elimizden geleni her zaman yapmaya hazırız.” Dedi.

 

KURUKCU: PARTİ KİMLİKLERİMİZİ DIŞARDA BIRAKALIM

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İl Başkanı Mehmet Kurukcu toplantıların ayda bir yapılmasını istedi. Kurukcu şu sözlere yer verdi: “Organizasyonda emeği geçen herkese gerçekten teşekkür ediyorum. Bu programın ayda 1 yapılmasını öneriyorum. Parti kimliklerimizi dışarıda bırakıp elimizden gelen her şeyi yapmamız gerektiğini söylüyorum. İl sağlık ve il milli eğitim müdürümüzü de burada görmek istiyoruz. Bu konularda sıkıntılarımız var. Belediye başkanlarımız da olmalıydı. Yapı ruhsatı, imar konularında sıkıntılarımız var. İlerili toplantılarımızda sıkıntılarımızı daha detaylı dile getirmek istiyoruz.”

 

BAYNAL: RÜYALARIMIZ GERÇEKLEŞİYOR

MÜSİAD Başkanı Kerem Baynal Van ile ilgili rüyalarının gerçekleştiğini söyledi. Baynal, “Uzun yıllar Van dışında çalışan biri olarak 8 yıldır Van’da çalışıyorum. Van’la ilgili rüyalarımızın gerçekleştirdiği bir anı yaşıyorum şu anda. Vanlı olabilmek adına bu heyet bugün bunu başlatmış olacak. Bu heyet gönül ve amaç birliği yaparsa çözülemeyecek hiçbir sorun olmadığını düşünüyorum. Bir ışık görüyorum ve yayılması noktasında da bütün enerjimizi sarf edeceğimi beyan ediyorum.” Şeklinde konuştu.

 

GÜLER: GELECEĞİ PARLAK GÖRÜYORUZ

TÜMSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Güler Van’ın iyi yerlere geleceğine inandığını söyledi. Güler şu ifadeleri kullandı: “Öncelikle bir rüyamızı gerçekleştirdiğiniz için teşekkür ediyorum. Biz diğer illeri görünce Van’daki bu eksikliği hissediyorduk. Van’ın Türkiye’nin Asya’ya açılan en kilit noktası ve Asya’nın ve orta doğunun da Avrupa’ya açılan tek noktası. Van’ın gelişiminin önünde bu bakımdan hiçbir engel yok. Bir sinerji sağlığa kenetlenebilirsek Van’ın çok iyi yerlere geleceğine inanıyorum. Van ekonomik anlamda bir daralma yaşıyor bunu dile getirmek lazım ama Van’ın geleceğini çok parlak görüyoruz.”

 

GÖRENTAŞ: HERKESİN BURADA OLMASI GEREKİYOR

Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Teknokent Genel Müdürü Necat Görentaş birlik ve beraberliğe ihtiyaç olan bir dönemde olduğunu söyledi. Görentaş, “Van için çok güzel bir oluşum. Birlik beraberliğe ihtiyaç duyduğumuz bir dönemdeyiz. Van’ın gelişimini isteyen Herkesin de burada olmasını istiyoruz. Teknolojik tabanlı üretim yapılmaması Van’ın en büyük sıkıntılarından. İnşallah bunu da Teknokent vasıtasıyla sağlayacağız. Sunumda yoktuk ama inşallah bundan sonraki sunumlarda pozitif verilerle biz de olacağız. Biz de ileride alışmalarımızla ilgili sunumlar yapabiliriz.” Dedi.

 

KAYATÜRK: RAKAMLAR KABUL EDİLİR DEĞİL

Burhan Kayatürk ihracat rakamlarının kabul edilebilir olmadığını söyledi. Kayatürk şu sözlere yer verdi: “Çok önemli bir birlik. Van’da benimde uzun süredir takip ettiğim, milletvekili olarak da bulunduğumdan, bu güç birliğiyle sıkıntıların giderilebileceğini inanıyorum. Devletini bakanlıkların yapması gereken çok ciddi şeyler var. Ama en önemlisi ekonomik problem. Buna odaklanmamız lazım. Herkesin katılımı gerekli. Onu mutlaka gerçekleştirmeye çalışacağız. Ben HDP milletvekillerimizi ziyaret etim. Anlattım. İnşallah onların ve belediye başkanlarının katılımı bekliyoruz. Bu platformu bu güne kadar yapamadıklarımızı yapacağımız platformdur. Ama Van’da başka sıkıntılar var. Mesela ihracat rakamlarımız asla kabul edebileceğim bir şey değil. Bu topraklara yaptığımız en büyük kötülüktür.”

 

“TÜRKİYE’NİN 75 DEĞİL 10’UNCU İLİ OLACAĞIZ”

Van’ın yakın tarihte Türkiye’de ilk 10 il içinde olacağına vurgu yapan Kayatürk, “2023 hedefine baktığımızda da Gaziantep, İzmir’e baktığımızda, Van’ın 2023 hedefinin 1 milyar dolar olmasını kabul edemiyorum. Kocaeli’nin yüzölçümü, Van’dan çok az. Ama ihracat rakamlarına bakarsak tam tersine. Mutlakla yakın tarihte Türkiye’nin 75 değil inşallah 10. İli olacağımıza inanıyorum ve bunu da bu platform gerçekleştiririm. Ben cumhurbaşkanımızın, başbakanımızın gayretlerine şahidim. Ama bu il için ne yapılacaksa biz yapacağız. İlimiz, tekstil kent için defalarca Cevdet beye gittik ama bu yeterli olmadı. Şu an bütün firmaların çalışır halde olması lazımdı. Demek ki çok daha fazla çalışmamız lazım. Başka şansımız yok. Yönetim kurulunda birinci kişi il valisiyse, ikincisi belediye başkanıdır. Rektörümüzün zaten büyük kaktı sunacağına, projelere imza atacağına inanıyorum. Ama bunlar dışındaki yeler tamamı ya STK, DAP, DAKA, onun dışında 6 tanesi STK. 11 kişilik kurulun 6 üyesinin STK olması önemlidir.” Şeklinde konuştu.

 

BATTAL: VAN’A ÖNE GEÇECEKTİR

Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Rektörü Peyami Battal, ‘Van’ı 75’inci sırdan nasıl kurtarabiliriz kompleksi’ gibi bir ağrılık oluştuğunu söyledi. Battal şu ifadelere yer verdi: “Ama bizim öğrenci profilimizi de bölgemiz oluşturmaktadır. Doğu güneydoğudan gelen öğrencilerimiz var. Üniversitemiz üniversiteler arasında 5 ila 20-30. Sıralar arasında bulunuyor. 185 üniversite içerisinde. Dünya sıralamasında ise Türkiye’deki bütün üniversiteler içinde 12. Sırdayız. Van şu ruhla beraber çok kısa sürede her kategoride öne geçecektir. Altyapı itibarıyla oldukça iyi bir noktadayız. El ele verdiğimiz zaman, üniversitemizin potansiyeli, hepimizin sinerjisi ve enerjisi ile inşallah çok iyi noktaya geliriz. DAP üniversiteler birliğini kurduk. Dönem başkanı biziz. Eylem planı kitapçığımızı hazırladık. Çalışmaya devam edeceğiz. İnşallah Vanlılık ruhunu tesis edip güçlendirdiğimiz zaman çok uzun sürmeden inanıyorum ki bütün şehir eşrafı olarak çok iyi bir noktaya geleceğiz.”

 

YÖRÜK: BÜYÜK BİR FIRSAT AÇILDI

KOSGEB Müdürü Bilal Emre Yörük girişimcilik desteklerinde büyük bir fırsatın açıldığını ifade etti. Yörük, “Öncellikle ekonomik kalkınma ve istihdam sorunlarının çözümünde de girişimciliğin desteklenmesine önem veren bir müdürlüğüz. 2011den bu yana destek paketleri çerçevesinde, 600 girişimcimizin kendi işinin patronu olması konusunda çalışmamız oldu. Girişimcilik desteklerinde çok büyük bir fırsat kapısı açıldı. Bu kaynağın kullanılabileceğine inanıyorum. Belediyemiz, meslek odalarımız ve ajansımızdan girişimcilik eğitimleri konusunda yardımlarını talep ediyorum.” Dedi.

 

ALTINTAŞ: ÇÖZÜM OLABİLECEĞİ KANISINDAYIM

Gevaş Belediye Başkan Yardımcısı Behçet Altıntaş tüm belediyelerin toplantıya katılmasını istediklerini belirtti. Altıntaş şu şekilde konuştu: “Başkanımız şu an Samsun’da. Selamlarını iletiyorum. Bütün milletvekillerimizin belediye başkanlarımızın burada olmasını isterdik. İlimizin sorunlarına çözüm olabileceği kanısındayım. Hayırlara vesile olmasını diliyorum.”

 

TAŞYAPAN: ÇAĞRIDA BULUNDUK

Vali İbrahim Taşyapan valilik olarak çağrıda bulunduklarını ve 75 üyeyi davet etiklerini söyledi. Taşyapan, Bu toplantı sonucunda yapılan değerlendirmelere, görüş alışverişi neticesinde, hüsnü niyetle kabul görmesinden memnuniyet duyduğumu belirtmek isterim. Platformun sivil ağırlıklı bir platform olması için, bazı kamu kurumlarımızı özellikle heyete almadık. 75 üyeden ben dâhil 23 kişisi kamu görevlisi. Diğerlerinin tamamı, vekillerimizi, yerel yöneticilerimizi ve sivil toplum temsilcilerimiz. İlk toplantı olması nedeniyle valilik olarak çağrıda bulunduk. 75 kişiye hem e-posta hem telefon, hem faksla haber verdik ve katılım teyidi aldık. Ben göreve başlayalı 10,5 ay oldu. Bütün platformlarda bütün arkadaşlarımızla bir arada olmaya özellikle özen gösterdim.” Dedi.

 

“BÜYÜKŞEHRİN KATILMASINI CANI GÖNÜLDEN İSTERİM”

Belediyelerin katılmayışıyla ilgilide konuşan Taşyapan şu sözlere yer verdi: “Bunu sorularınıza cevap diye söylemiyorum. Bütün belediye başkanlarımızı tel tek aradık. Vekillerimizin hepsini, özel kalemleri vasıtasıyla davet ettik. İnşallah ilerili toplantılarda daha fazla katılım umuyorum. Büyükşehir belediye başkanımızın burada olmasını canı gönülden arzularım. Zaten yönetim kurulu üyemiz aynı zamanda. İlçelerimizin temsili için kaymakamlarımızı da buraya davet ettik. Hem onları hem ilçe yerel yöneticilerimizi davet ettik. Bu toplantının çok verimli geçtiğine canı yürekten inanıyorum. Hüsnü kabulünüz için teşekkür ediyorum. Sayın milletvekilimiz Beşir Atalay’a ayrıca teşekkür ediyorum. Milli eğitim ve sağlık müdürlerimizin burada olması istendi ama biz sivil ağırlığı korumak için bunu özellikle tercih etmedik. Zaten kendileri de ihtisas komisyonlarında yerlerini alacak. Ama bunlar mütevelli heyetimizin alacağı kararlarla değişebilir. Ayda 1 toplantı yapılmasının katımı düşüreceğine inanıyorum. 2 ayda bir olmasının uygun olduğuna inanıyorum. Hayırlı olmasını diliyorum. İnşallah ilimizin daha ileri götürülmesine katkı sunacaktır bu heyet.”

 

ATALAY: EMRİNİZDEYİZ

Ak Parti Van Milletvekili Beşir Atalay platformu Van’a hizmet etmek için kurduklarını ifade etti. Atalay, “İlçelerimiz çok önemli. Her ilçemizin kendine has sorunları var. Bir eski içişleri bakanı olarak da sizden itiyorum. Geçen Özalp yolunda bir kavşakta kaza oldu, bir öğretmenimiz, sevgi öğretmenimiz, rahmetli oldu. Hiçbir ayrıntı bizim bilgimiz dışında olmaması lazım. Ben onu çok önemserim. Ben Van’ın bütün ilçelerinde hangi sorun var, hepsini biliyorum. Vali beye de aktardım ve dosya olarak verdim. Masa adamı olmayacağız. Vatandaşımız bizim için her şeyden önemli. Bu manada bazı sorunları zaman zaman buraya getireceğiz. Tabii tüm ilin sorumluluğu ve temsili vali beydedir. Yatırımcı kuruluşlarımız biraz daha farklı statüde. Ama il müdürlerimizi her zaman buraya davet edebiliriz, sunum yapabilirler. Önümüzdeki toplantı için konular belirleyeceğiz, valimiz de bizi koşturacak, ödenekler konusunda. Biz bu platformun Ankara’daki işleri için emrinizdeyiz. İş yapıp zevkini almamızı ümit ediyorum.” Dedi.

 

“SINIR KAPILARI ÜZERİNDE ÇALIŞIYORUZ”

Atalay, gümrük kapılarıyla ilgili çalışmalarının olduğunu, Fatih Çiftci’nin de bu çalışmalar neticesinde bakan yardımcısı olduğunu söyledi. Atalay şöyle devam etti: “Van milletvekili arkadaşlarımızın ve belediye başkanlarımızın katılım için siz de çaba sarf edin, biz de çaba sarf etmeye devam edeceğiz. İlimizle ilgili verileri gördük. Yaş ortalaması 20. Genç nüfusumuz, işsizimiz fazla. Dolayısıyla istihdam bizim için önemli bir alan. En öncelikli konularımız ekonomiyle ilgili konular. Sınır kapısı sorunlardan birisi. Üzerinde çalışıyoruz. Doğrusu, Gümrük Ticaret Bakanlığının bölgeye verilmesi için çabamız oldu. Malatya tercih edildi. Ama bakan yardımcımız Van’dan, eski milletvekilimiz Fatih bey. Niye bölgemizden olması gerektiğini de sayın başbakana uzun uzun anlattım. Bütün sorunlu sınır kapıları bu bölgemizde ve direk şehirlerimizi ilgilendiriyor. Gümrük ticaret bakanımızla bir araya geldik. Açılabilecek kapıları da görüştük. Üzümlüyü bir türlü açamadık. Açıkların sorunlarını değerlendirip bir araya gelecektik. Dönünce inşallah yeni bakan yardımcımızla birlikte sınır kapılarını değerlendireceğiz. TOBB'la bir çalışmamız var. Kapıköyü TOBB'un yapması gerekiyor. İnşallah siz de kurullarımızda bu çalışmalarımızın daha fazla içinde olacaksınız. Lojistik merkez, kapı işlerse kendiliğinden gerekli olacaktır. Kapıköy büyük tırlara açıldığı zaman, o zaman burada lojistik merkez olur.”

 

ATALAY: EN ÖNEMLİ KONU ÇEVRE YOLU

Çevre yolu projesiyle ilgili de açıklamalarda bulunan Atalay çevre yoluyla ilgili, “Orta sınıf Van ekonomisinin, sosyal hayatı için çok önemli, belli sorunları var, genişleme, arazi sorunları var. Milli Emlak'la görüştük. Hızlı şekilde sonuçlanmasını arzu ediyoruz. Önümüzde dosyalarla gidiyor, görüşüyoruz, bürokratlarımızı ziyaret ediyoruz. En önemli konulardan birisi, çevre yolu konusu. Herkes bunu dile getiriyor. Önce daha kısa bir mesafeydi, biraz alanı genişledi, hinterlandını genişlettik, 40 km'nin üzerine çıktı. Depremden sonra yeni konutlar dağ kesimine kaydı, onun için hinterlandın genişletilmesi gerekti. Bu noktada, 4 Bakanlığın ve Milli Emlak'ın bir araya gelmesi gerekti. Milli Emlak bu konuda büyük kolaylık gösterecek. Bunları bir araya getirme yönünde çalışıyoruz. Hızlandırabilirsek Van için büyük zenginlik getirmiş olacak. Tekstilkent, sicil affı, vergi terkini konuları var. Bunların bazısı Türkiye genelini ilgilendiren konular. Hemen çözülemiyor.” Şeklinde konuştu.

 

“KREDİLER DAHA ÇOK OLGUNLAŞTIRILMALI”

Krediler konusuyla ilgili de konuşan Atalay şu açıklamalarda bulundu: “Biraz daha olgunlaştırmamız, konuşmamız lazım. Sizler de çalışın. Daha somut bir hale getirmemiz lazım. Olabilecekler ve olamayacaklar şeklinde. Kolay yapılabilecekleri önceden halledersek bizim de şevkimiz artar. İsterseniz şöyle bir teklif yapayım. Amacımız, çalışma alanımızla ilgili olarak, bundan sonraki toplantıyı ne 1 ne 2 ay sonra, Mart ayının başına planlayalım. Sizler de bu zamanda çalışın, Valimiz de kamuyu çalıştırsın. Eğitimle ilgili birkaç yatırım daha nasıl sıkıştırabiliriz. Hastaneleri ele alalım. Kamu yatırımlarını nasıl hızlandırabiliriz buna bakalım. Önümüze somut projeler koyalım ve takip kararları alalım.”

 

TAKVA’DAN VAN İÇİN 2 ÖNEMLİ PROJE

Atalay’ın ardından söz alan TSO Başkanı Takva Van için önemli olan iki projesini sekreteryaya sundu. İşte o proje ve Takva’nın açıklamaları: “Bugün itibarıyla sekretaryaya 2 proje sunacağım. 1 tanesi, tarıma dayalı ihtisas organize sanayi bölgesi. Merkezde bulunan 2000 ahırın rehabilitasyonuna ilişiklin çözüm önerisi. İkincisi, merkezdeki inşaat malzemesi satıcılarının rehabilitasyonu ve kent dışında kümelenmesi hakkında. Bunları ilerde heyetçe tartışılmak üzere somut hale getiriyoruz. KOSGEB üzerinden acil destek kredisi şeklinde bir desteğe ihtiyacımız var. Genel olabilir, yerel de olabilir. Buna çok acil ihtiyacımız olduğunu söylemek istiyorum. Avrupa Garanti Fonunun 70 bin liraya kadar bir desteği var. Ama sicillerle ilgili bir ketumiyet var. Bunu aşamıyoruz. Bu çok acil bir müdahale alanı. Maliye bakanlığı nezdinde de deprem sonrası ertelenen vergilerin yapılandırılmasına ilişkin çalışma yapıldığının bilgisini aldık. 2 gün önce Kalkınma Bakanımıza artık öteleme istemediğimizi söyledik. Maliye Bakanının da yerel milletvekilleri ile bir görüşme yaptıktan sonra karar vereceği yönünde bir bilgimiz var.”

 

TİMUR: MAHKEMENİN TAŞINMASI PROBLEMDİR

Söz alan Baro Başkanı Murat Timur Van Bölge Mahkemesinin Erzurum’a alınmasının ciddi bir problem olduğunu söyledi. Timur, “20 Temmuz 2016 itibarıyla Van bölge idare mahkemesi kapanacak, Erzurum’a bağlanacak. Bu vatandaşlar açısından çok ciddi bir problem olacak. 1 Marttan önce bunun da görüşülmesi çok faydalı olacak. Van ve Diyarbakır mahkemeleri kapanacak. En yakın Erzurum ve Antep olacak.” Sözlerine yer verdi.

 

ATALAY: BU KONUYU İŞLİYORUZ

Atalay bu problemle ilgili ise şu şekilde konuştu: “Ben görüştüm bu konuyu işliyoruz. Türkiye geneli bir uygulama yapılıyor. Daha öyle nihai şeyler de olmadı ama yine de gidince bir görüşelim. Adliyenin de bize ilettiği yetersizlikler var. Peki arkadaşlar. Bu şekilde bir çerçeveleme ile bugün müsaade ederseniz toplantıyı bitirelim. Yönetim kurulumuz hem bu toplantı hem de bir sonraki toplantıyla ilgili bir araya gelir. Teklifleri değerlendiririz.”

 

VAN GÜÇBİRLİĞİ PLATFORMU NEDİR?

Van Güçbirliği Platformu Başbakan Eski Yardımcısı ve Van Milletvekili Beşir Atalay’ın projesi olarak hayata geçti. Resmi olmayan bu platform bir ‘şura’ olarak tamamıyla gönüllülük esası ile kurulup Van’ın sorunlarının çözümü ve Van’ın gelişmişlik anlamında ileriye taşıma amacıyla oluşturuldu. Herkesin dört gözle beklediği Van Güçbirliği Platformu kuruluşunun ilk gününden düzenlenen toplantıda bu işin sekreteryasını yürüten DAKA tarafından katılımcılar ve basın mensupları ile de paylaşıldı. Toplantıda Van Güçbirliği Platformu’nu tanıtan DAKA Genel Sekreteri Emin Yaşar Demirci, o platformla ilgili şu bilgileri paylaştı:

 

Güçbirliği nedir?

-Bir nevi Şura

-Ortak aklın işletildiği bir mekanizma

-Makro ölçekli bir proje

-Gönüllülük esasına dayalı sivil birliktelik

-Herkesin ve her kesimin temsil edildiği bir platform

-İlin masaya yatırıldığı ve konuşulduğu bir oluşum.

 

Platformun hedefi?

-Birlik ve beraberligin pekiştirilmesi

-Ortak aklın işletilmesi

-Daha iyi yaşanabilir bir Van

-Seçkin Şehir Van

 

Platformun amacı?

-Kent dinamiklerinin harekete geçirilmesi

-Van’ın yol haritasının çizilmesi

-İl sorunları ve önceliklerin tespit edilmesi

-Sorunların çözümünde öncelikler temelinde sürdürülebilir projelerin geliştirmesi ve hayata geçirilmesi

-Sorun ve çözüm önerileri ile ilgili olarak kamuoyunun bilgilendirilmesi ve toplumsal destek sağlanması

-Van’ın tarihi ve stratejik öneminin kazanca dönüştürülmesi.

 

Mütevelli heyetinde kimler var?

Van Valisi

Van Milletvekilleri

Van Büyükşehir Belediye Başkanı

Yüzüncü Yıl Üniversitesi Rektörü

İlçe Kaymakamları

İlçe Belediye Başkanları

Yatırımcı Kurum Temsilcileri

TBMM’de Grubu Bulunan Partilerin İl Başkanları

Meslek Kuruluşları (Odaların) Temsilcileri

Sivil Toplum Kuruluşları Temsilcileri

Basın ve Yayın Kuruluşları Temsilcileri

İş ve İşveren Kuruluşları Temsilcileri

 

Yönetim Kurulu kimlerden oluşuyor?

Van Valisi (Başkan)

Van Büyükşehir Belediye Başkanı

Yüzüncü Yıl Üniversitesi Rektörü

DAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanı

Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri

Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı

Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı

Van Organize Sanayi Bölgesi Başkanı

MÜSİAD Van Şube Başkanı

TÜMSİAD Van Şube Başkanı

Van Vakfı Başkanı

 

Sekreteryayı kim yönetecek?

Van Valiliği

Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı (Genel Koordinasyon)

 

İhtisas (Çalışma) Kurulları

1-Eğitim, Gençlik ve Spor İhtisas Kurulu

2-Sağlık, Aile ve Sosyal Politikalar İhtisas Kurulu

3-Kültür, Turizm ve Sanat İhtisas Kurulu

4-Çevre, Kentleşme ve Yerel Yönetimler İhtisas Kurulu

5-Bilim, Sanayi ve Ticaret İhtisas Kurulu

6-Kırsal Kalkınma ve Tarım İhtisas Kurulu

7-Ulaştırma ve Lojistik İhtisas Kurulu

 

İhtisas Kurulıarı’nın Çalışma Usul ve Esasları

-Güçbirliği’nin amaçları doğrultusunda bilimsel ve teknik konularda çalışmalar yürütülür.

-Kurulların üye sayısı çalışma alanlarına göre yeterli ölçüde belirlenir.

-İhtisas Kurulu başkanlığı görevi, Yüzüncü Yıl Üniversitesi Temsilcisi tarafından yürütülür.

-Kurul raportörlüğü görevi ise Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı Temsilcisi tarafından yürütülür.

-İhtisas Kurulları, başkanın çağrısı üzerine toplanır.

-Toplantı günü, saati ve yeri raportör tarafından önceden üyelere bildirilir.

-İhtisas Kurulu toplantılarında katılım çizelgesi düzenlenerek üyelerin imzası alınır.

-Toplantıda görüşülen konular tutanağa bağlanır.

-Toplantılara ilişkin gerekli kayıtlar tutulur ve Güçbirliği Sekreteryası’na iletilir.


ŞEHRİVAN GÜNCEL: ÖNDER ALTINAL

Editör: TE Bilisim