Tarihi bine diye yıllardır atıl durumda bırakıldı. Tarihi yapı denilmesine rağmen tarihi değerini korumak için hiç bir çaba sarfedilmedi. Üniversite defalarca başvurmasına rağmen ne üniversiteye devredildi ne de özelleştirme yapıldı. Tarihi diye kimselere teslim edilmeyen tarihi TEKEL defalarca gündeme getirilmesine rağmen adeta atıl hale getirildi. Van’ın orta yerindeki TEKEL binası şimdi de madde bağımlılarının mekanı oldu. Gidişata ise kentin dinamiklerinden ve yetkili isimlerinden dur diyen kimse yok. Tarihi TEKEL binası ise tarihi utanç olarak Van’ın en işlek caddesinde durmaya devam ediyor.

Uzun yıllardır atıl bir durumda olan ve bugüne kadar defalarca sokak çocukları tarafından ateşe verilen TEKEL binası ile ilgili belirsiz bekleyiş devam ediyor. Esnafta bu belirsizlikte şikâyetçi olduğunu dile getirirken; ‘Bina ya yıkılsın ya da bir kamu kuruluşuna verilsin’ diyor. Gazeteniz Şehrivan’a konuşan esnaf, defalarca dilekçe yazdıklarını ancak bu dilekçelere her hangi bir cevap verilmediğini dile getirirken ayrıca akşam 5 saatlerinden sonra dükkânlarını kapatmak zorunda kaldıklarını ve hafta sonları da iş yapamadıklarını belirtti. Tarihi önemini yitirmesi ve tam bir harabe yapı olarak kentin ortasında durması yanında esnafın artık canını sıkan bir yapı haline gelen TEKEL binası ilgililerin ilgisizliğinin mağduru olmaya devam ediyor. Üniversitenin Başbakanlık Özelleştirme İdaresi’ne iki defa başvurmasına rağmen olumlu cevap vermediği, satış işlemini ise bir türlü gerçekleştirmediği yapı yolda geçen vatandaşı bile korkutuyor. Zira günün her saatinde harabe binanın içerisinde madde bağımlıları ve sokak çocukları eksik olmuyor. Binanın önü ise adeta seyyar satıcı mekanı haline gelmiş durumda:

www.sehrivangazetesi.com

KONCA: BURANIN BİR FAYDASI YOK!

Şehrivan Gazetesi olarak konuyu çözmeleri için bir kez daha çözüm için yetkililere seslenirken bu kez de vatandaşların şikâyetlerini dinledik. Kentteki tüm sakinlerin olduğu gibi çevre esnafında şikâyet ettiği bu duruma esnaf da defalarca müdahale etmeye çalışmış ama bir türlü sonuç alamamış. Bunlardan birisi Koca adlı esnaf. EKEL binası arka sokağında giyimci dükkânı sahibi Kemal Koca bugüne kadar dilekçeler verdiklerini ancak bir cevap alamadıklarını belirtti. Binanın ya bir kamu kuruluşuna ya da komple yıkılmasını istediklerini belirten Koca şu sözlere yer verdi: “Tekel binasının onarılması ya da bu ortadan kaldırılması için defalarca Valiliğe ve Belediye başvurularda bulunduk. Ancak bu konuda her hangi ne bir cevap alabildik ne de Tekel binası için her hangi bir önlem alınmadı. Çok acil bir şekilde önlem alınması için yetkililerin artık sessiz kalmasını istemiyoruz. Neden istemiyoruz? Çünkü Tekel binası varlığı ile bize zarar olan bir bina değil. Ancak binanın sahipsiz olması ve tinercisinden, eroincisine, sarhoşundan başıboş insanlara kadar tüm kötü alışkanlıklar maalesef bu binada barınıyor. Biz esnaf olarak bu konuda çok büyük mağduriyetler yaşıyoruz. Esnaf olarak benim burada 2-3 defa dükkânım soyuldu. Sadece bu değil akşam 5’ten sonra dükkânımız kapatıp evimize gitmek zorunda kalıyoruz. Hafta sonları adam akıllı dükkânlarımızı açamıyoruz. 8 senedir bu sıkıntı ile uğraşıyoruz. 8 senedir dilekçeler veriyoruz ama hiçbir neticede alamıyoruz. Burada defalarca yağınlar çıktı. Polisi arıyoruz gelip bu çocukları toparlayıp götürüyor ancak hemen sonra ki gün yine serbest bırakıyor ve çocuklar tekrar buraya geliyorlar. Biz böyle kısa süreli çözümler istemiyoruz. Bu çocukların hepsi 12, 13, 14 ve 15 yaşlarında çocuklar. Sadece biz esnafa değil, burada otoparkta bulunan araçlara ve en önemlisi de bu çocuklar kendilerine zarar veriyorlar. Bu bina kaldırılırsa ya da restore edilirse çocukların burada barınma imkânları kalmaz ise ne biz esnaf, ne diğer vatandaşlar ne de bu çocuklar bu kadar zarar görmezler. İvedilikle buraya bir çözüm bulunmasını istiyoruz. Buranı hiç kimseye bir fayda yok. Ya yıkılsın yeniden bina yapılsın ya da tarihi eser ise restore edilsin adam akıllı toparlansın. Böyle başıboş bırakılmasın.”

TALAŞLI: YETER ARTIK!

Arka sokakta elektronik alet tamirciliği yapan Habip Talaşlı çok zor şartlarda çalıştıklarını, binanın biran önce çözüme kavuşturulmasını istedi. Talaşlı, “Tekel binası burada oldukça ve içindeki tinerciler burada hayat sürdürmeye devam ettikçe biz esnaf olarak burada iş yapamayız, insanlarımıza yardımcı olamayız, bu caddede akşam 5’ten sonra evimize gidemeyiz. Bu konuda birkaç kere dilekçe verdik hatta ve hatta imza kampanyaları başlattık ancak hiç birinde netice alamadık. Biz esnaf olarak yıkılmasından yanayız. Böyle bir binanın Van’ın en işlek caddesi olan Cumhuriyet Caddesi’nin üzerinde olması ve böyle bir görüntüye sahip olması hem bizleri hem de bu memleketi çok kötü bir şekilde etkilemektedir. Binanın içinde bulunana tinerciler dükkânlarımıza ve araçlarımıza büyük zararlar vermektedir. Biz bu tinercilerin korkusunda akşam 5’ten sonra dükkânlarımızı kapatıyoruz ve evimize gidiyoruz. Böyle merkezi bir yerde bizlerin satış yapamamamız ve saat 5’te dükkânımızı kapatmamız bizleri artık perişan etmiş ve hatta bazı esnaf arkadaşlarımızı iflasın eşiğine getirmiş durumdadır. Burada sizlerin arayıcılığını ile yetkililere sesleniyoruz. Yeter artık! Bu olaya bir son verin ya bu binayı yıkın ya da restoremi yapacaksınız başka bir şey yapacak mısınız elinizi biraz çabuk tutun. Biz burada resmen canımızla mücadele veriyor. Akşam tinercilerden biri kalkıp bizi bıçaklayıp ya da diğer bir şekilde yaralamaya veya öldürmeye çalışırsa bunun hesabını kim verecek. Bu konuyu ya çözün, ya da çözün!” dedi.

www.sehrivangazetesi.com

TAKSİCİ ESNAFI: KÖTÜ ÖRNEK TEŞKİL EDİYOR

TEKEL binası civarında taksicilik yapan esnafta bu durumdan çok rahatsız olduklarını ve insanlara kötü örnek teşkil ettiğini belirterek şu sözlere yer verdi: “Bizde buradaki diğer tüm esnaf arkadaşlarımız gibi akşam 5-6’dan sonra çalışamıyor ve mağdur durumdayız. Kaç defa esnaf arkadaşımızın ve bizim dükkânlarımızın camları döküldü. İçerideki malzemelerimiz çalındı. Polise haber verdik gelip alıp götürdüler ancak hemen 2 gün sonrasında yine aynı duruma geldi. Birkaç defa sokak çocukları ve tinerciler tarafında yakıldı. İtfaiye gelip söndürdü. Ama buda fayda etmedi hem yangınlar devam etti hem de o çocuklar burada barınmaya devam etti. 12 yaşındaki çocuklar burada barınıyor tiner, alkol ve buna benzer maddeler kullanıyorlar. Bu davranışlarda çevreye kötü örnek olmaktadır. Bu yüzden TEKEL binasının bir an önce yıkılmasını ya da madem tarihi eser olarak geçiyor, bu tarihe sahip çıkılsın ve bu sıkıntılar giderilsin. Esnaf arkadaşlarımız sağ olsunlar kaç defa dilekçeler verdiler hatta bu doğrultuda imza kampanyaları başlattılar. Bizde kendilerine destek olduk. Ancak hiç kimse sesimizi duymadı. Binanın sadece esnafa değil, burada arabasını park eden vatandaşlara, ailesi ile birlikte dolaşan ve yaz aylarında parka gelen insanlarımıza büyük zararları var. İçerde madde kullanana çocuklar dışardaki ailenin çocuklarına kötü örnek oluyorlar. Bu iş artık çok kötü bir hal aldı. Yetkililer sesimize kulak versinler ve bu işi bir çözüme kavuştursunlar. Yoksa sadece biz esnaf değil, içerdeki çocuklar ve diğer tüm insanalar zarar göreceklerdir.”

ŞEHRİVAN BİR KEZ DAHA ÇAĞRIDA BULUNUYOR!

Madde bağımlısı çocuk ve genç sayısının her geçen gün arttığı Van’da bu mekan ile bu gidişata katkıda bulunmayın. Kentin orta yerinde duran ve yakıla yakıla kara bir ucubeye dönen, tarihi olma anlamında hiç bir özelliği kalmayan bu ayıbı ya özelleştirerek ya da talep eden kurumlardan birine vererek artık kurtarın. Adeta harabeye dönen ve bu yapısı nedeniyle çevre esnafın da madde bağımlılarının meskeni haline gelmesi nedeniyle şikayet ettiği yapı için Şehrivan Gazetesi olarak yetkili isimlere bir kez daha sesleniyoruz. Van’daki bu tarihi ayıba artık dur deyin! Büyükşehir olan Van’ın daha fazla bu tarihi ayıp ile anılmasına izin vermeyin…


 

 

Önder ALTINAL - Erol CANSEVER / Şehrivan ÖZEL

Editör: TE Bilisim