ŞEHRİVAN ÖZEL: ORHAN AŞAN / Van’ın en büyük değeri olan Van Gölü’nün kurtarılması anlamında adımlar atılmazken göl bir taraftan da hızla kirletilmeye devam ediyor. Arıtmayan ve tam kapasite çalışmayan atık tesisleri, göle direk akıtılan tonlarca atık, göl kenarına dökülen çöpler derken Van Gölü her gün ölmeye devam ediyor. Çevre Haftası boyunca da sıkça konuşulan kirlilik ile birlikte önemli bir değer olan Van Balığı da bu kirlilikle yok ediliyor. Şehrivan’ın gündeme getirdiği HES kaynaklı balık ölümlerinin üzerinden birkaç gün bile geçmeden yeni bir ayıbın fotoğrafı daha düştü. Son günlerde konuşulan kirlilik, balık ölümleri, kaçak avlanma tartışmalarının sürdüğü ve toplumun bazı kesimlerinden duyarlılık çağrıları geldiği bir dönemde Erciş’ten gelen fotoğraflar utandırdı. Erciş’te HES santralini besleyen ve Koçköprü Barajı'ndan çıkarak birkaç mahalleden geçen su kanalına atılan çöpler görenleri hayrete düşürüyor. Van Gölü'nde deyim yerindeyse bir çevre felaketi yaşatan çöplerin büyük olanlar ızgaralara takılırken diğer tüm atıklar gölü öldürüyor.

 

Van Gölü Kirliliği’nin, HES’in Van Balığı’nı göç yolunda katlettiğinin, kaçak avlanmanın konuşulduğu süreçte bir skandal görüntü daha geldi. Erciş’te yaşanan çevre katliamı da pes dedirtti. İlçenin HES santralini besleyen ve Koçköprü Barajı'ndan çıkarak birkaç mahalleden geçen su kanalına atılan çöpler santral havuzunda birikirken ortaya çıkan manzara adeta utanç manzarası olarak objektiflere yansıdı. Görevliler tarafından zaman zaman temizlenen kanal, Van Gölü'ne akarken büyük bir çevre faciası yaşanıyor.

 

 

NE VARSA KANALA ATILIYOR!

Erciş İlçesi'nde Zilan Çayı üzerinde, sulama, enerji ve taşkın kontrolü amacıyla 1978-1992 yılları arasında inşa edilen Koç Köprü Barajı'ndan Hidro Elektrik Santraline kadar uzanan su kanalının çevresinde birçok yerleşim yeri bulunuyor. Vatandaşlar tarafından her türlü çöpün atıldığı HES kanalının havuzundaki ızgaralar sayesinde çöplerin bir kısmı burada toplanıyor. Büyük çöp yığınları buradaki sorumlular tarafından yakılırken, her gün yığınla çöp burada birikiyor. Erciş Hidro Elektrik Santralı sorumlusu Kenan Gürbüz, su kanalı girişine bırakılan ızgaralar sayesinde büyük çöplerin tutulduğunu belirterek, "Aklınıza gelebilecek bütün çöpler bu kanala atılıyor. Hayvan cesedi bile. Vatandaşların daha duyarlı olması gerekir. Devletin de bir an önce buna çözüm bulması gerekiyor. Aksi halde Van Gölü zamanla yok olacak" diye konuştu.

 

 

BU KADAR DA OLMAZ!

Leğenden, çocuk bezine, kanepeden, ayakkabıya, halıya hatta hayvan cesetlerine kadar bir çok çöpün atıldığı kanal, Van Gölü'yle birleşiyor. Erciş Hidro Elektrik Santralı sorumlusu Kenan Gürbüz, büyük çöpleri kendi imkanları dahilinde topladıklarını ve daha sonra yaktıklarını fakat yine de her gün çöplerin dağ gibi olduğunu ve bu çöplerin Vangölüne doğrudan gittiğini söyledi.  

 

 

"VANGÖLÜ YOK OLUYOR"

Vangölünün yok olma tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu ifade eden Gürbüz, "Her gün burada biriken çöpleri temizliyoruz. Temizleyemediklerimiz de Van Gölü'ne ve tarım arazilerine gidiyor. Yetkililerden ve vatandaşlardan isteğim bu konuya bir çözüm bulunması. Biz her gün bu pisliklerle uğraşıyoruz. Aklınıza gelebilecek her türlü çöpü burada bulabilirsiniz.”

 

 

BÖYLE GİDERSE…

Van Gölü Türkiye'nin en büyük gölüdür ve ona sahip çıkmamız gerekiyor. Bu göl böyle kirletilirse ilerde Van Gölü diye bir şey kalmaz. Şimdi Van Gölü'ne girilebiliyor fakat böyle devam ederse ilerleyen zamanlarda yok olup gidecek. Herkesin sahip çıkması lazım. bu değer hepimizin değeridir sahiplenelim." diye konuştu.

 

Editör: TE Bilisim